| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
elektryka, solary, przetwornice i akumulatory - Jakie kable ?
sapero - 2023-05-21, 07:42 Temat postu: Jakie kable ? Jakich kabli należy używać do zabudowy ? Czy oprócz tego, że musi być dobrany odpowiedni przekrój oraz, że muszą to być linki (wielodrutowe) a nie jednodrutowe ?
Czy trzeba zwracać uwagę na zakres temperatur ? Są takie do 60, 70, 85 czy 105 stopni C ? To się pewnie jakoś wiąże z rodzajem izolacji ?
Czy stosujecie osobne kable jednożyłowe dla plusa i minusa, czy raczej wielożyłowe ? Mi chyba najłatwiej byłoby połapać się w dwużyłowych, wtedy nie pomyliłbym kabli z różnych obwodów .
Czy lepiej stosować płaskie, czy okrągłe, czy jest to obojętne ?
Czy parametr napięcie ( np. 300/300 ) ma jakieś znaczenie ? Chyba nie, skoro działamy na 12V/230V) ?
Moglibyście podać oznaczenie kabli jakie stosujecie ? Albo linki do konkretnych produktów ?
moskit - 2023-05-21, 10:56
A może zlecić to fachowcowi jak zadajesz takie pytanie
Kazik II - 2023-05-21, 11:44
| sapero napisał/a: | Czy stosujecie osobne kable jednożyłowe dla plusa i minusa, czy raczej wielożyłowe ? Mi chyba najłatwiej byłoby połapać się w dwużyłowych, wtedy nie pomyliłbym kabli z różnych obwodów . |
Co do zasady najlepiej stosować przewody "linki" ze splotem o przekroju min. 4 mm. Tyle że takie przewody dwużyłowe w osłonie dość trudno kupić. Łatwiej kupić 3 żyłowe ale są dość grubaśne.
Kazik II - 2023-05-21, 11:47
| moskit napisał/a: | A może zlecić to fachowcowi jak zadajesz takie pytanie |
Bez przesady. Jak ktoś nie ma pojęcia to rzeczywiście lepiej aby się w to nie bawił. Ale przy pewnym doświadczeniu w tych sprawach wzywanie fachowca nie ma sensu. Poza tym firmom w tej branży niespecjalnie będzie się chciało bawić w instalacje kamperowe.
sapero - 2023-05-21, 15:04
Zlecenie fachowcowi miałoby tę wadę, że byłoby droższe i niewiele bym się przy tym nauczył. Natomiast chętnie wejdę w kontakt z elektrykiem, który pokieruje, doradzi, sprawdzi plan a później wykonanie i zatwierdzi, że wszystko ok. Jeśli ktoś Wrocławia i okolic chciałby pomóc za niezbyt wygórowaną kwotę, to proszę o kontakt.
Póki co ustaliłem, że najlepsze będą chyba kable FLRY-A lub FLRY-B:
https://el-drut.com.pl/przewody-samochodowe
FLRY-B jest podobno bardziej elastyczny. Będzie ok ?
https://allegro.pl/oferta/przewod-flry-b-2-5mm2-100-mb-czerwony-9959960396
Kazik II - 2023-05-21, 17:40
100 mb? Będziesz robił z kampera klatkę Faradaya?
orkaaa - 2023-05-21, 17:59
Nie wnikając w szczegóły. Główne zasilanie alternator, ładowarka dc dc, przetwornica, solar idą kable grube 12 mm a nawet 20 mm. Cieniutkie kabelki to najkrótsza droga do pożaru. Zabacz jakie kable masz od akumulatora czy alternatora. Przetwornica 2000/4000 oryginalnie daje kable 10 mm o długości 60 cm. Jak przedłużacz to musi być większy przekrój. Do głównych węzłów grube kable a potem dostosowujesz grubość do mocy odbiorników. Im mniejsze odbiorniki tym mniejsza moc i można wtedy / np oświetlenie lęgowe czy jakaś ładowarka USB / wsadzać 4 mm czy nawet 2,5 mm.
Ja bym robił osobne kable na plus i osobne na minus i w okolicach akumulatora zrobił szyny plus i minus i od szyny rozprowadzał poszczególne odbiorniki dobierając grubość kabli do ich mocy.
Banan - 2023-05-21, 18:03
| Kazik II napisał/a: | | 100 mb? Będziesz robił z kampera klatkę Faradaya? |
Tak "na oko" będzie trzeba jeszcze dokupić
| sapero napisał/a: | | Natomiast chętnie wejdę w kontakt z elektrykiem, który pokieruje, doradzi, sprawdzi plan a później wykonanie i zatwierdzi, że wszystko ok. |
Zapodawaj tu swoje projekty, damy radę
Bywam we Wrocku, więc nie będzie problemu by się spotkać i skrytykować dzieło
sapero - 2023-05-21, 18:48
| Banan napisał/a: | (...) Zapodawaj tu swoje projekty, damy radę
Bywam we Wrocku, więc nie będzie problemu by się spotkać i skrytykować dzieło
|
i to ja rozumiem. Biorę się do roboty i wrócę z projektem.
Czy rodzaj kabla FLRY-B będzie ok, czy inny lepszy ?
Banan - 2023-05-21, 19:37
| sapero napisał/a: | | Czy rodzaj kabla FLRY-B będzie ok, czy inny lepszy ? |
Powinno być OK, weź oczywiście minimum 2 kolory i pamiętaj przy projektowaniu, o tym co napisał orkaaa
Socale - 2023-05-21, 19:53
Rozumiem że budujesz kampera i jesteś na etapie elektryki?
Ja bez projektu, tak prosto z głowy wiedząc co zastosuję na pokładzie zrobiłbym dwie wiązki. Jedna na napięcie 230V a druga na 12V.
Kable na 230V 3x1,5mm2 do wszystkich gniazdek i odbiorników działających wyłącznie na 230V, np klimatyzacji/ogrzewania czy zwykłej farelki.
Kable na 12V to już rozmach od 0,75mm2 do 20mm2, w zależności od przeznaczenia każdego konkretnego obwodu, bo tu ważny jest amperaż (A), nie napięcie (V)!!!
I tak 12V:
Dla obwodów sygnałowych/nisko prądowych np. obwód czujnika temperatury/pomiaru ilości wody/pomiaru napięcia akumulatora/małej lampki led/ect to stosuj bez obaw 0,5mm2...0,75mm2.
Większe prądy pochłaniają takie urządzenia jak ogrzewanie podłogowe, zespolone oświetlenie żarówkowe-wolframowe, elektryczne siłowniki, schodek wysuwany, ciśnieniowa pompa wody, elektrozawory itp. Zastosowałbym 2,5mm2
Wysokie prądy to np. ładowanie akumulatora, przetwornica 12V/230V, samochodowa sprężarka powietrza i tu jest największy klucz przeliczeniowy w przedziale 4mm2....20mm2 i lepiej zastosować kosztowny zapas niż oszczędnościowy błąd.
Na koniec taka uwaga: Przekrój przewodu ujemnego musi być taki sam jak przekrój przewodu zasilającego. Znasz powiedzenie wytrzymałości łańcucha z najsłabszym ogniwem? Każdy obwód od plusa z akumulatora do minusa akumulatora test takim przykładowym łańcuchem.
Jaśniej nie potrafię, ale jak czegoś nie kumasz to pytaj.
Kazik II - 2023-05-21, 23:06
| Socale napisał/a: | | Kable na 230V 3x1,5mm2 do wszystkich gniazdek i odbiorników działających wyłącznie na 230V, np klimatyzacji/ogrzewania czy zwykłej farelki. |
1,5 mm to raczej "na styk". A już szczególnie w kamperze i długotrwałej pracy niektórych odbiorników - np klimatyzacja. Czemu nie 2,5 mm - różnica niewielka a znacznie bezpieczniej.
Socale - 2023-05-22, 20:12
| Kazik II napisał/a: | ...
Czemu nie 2,5 mm - różnica niewielka a znacznie bezpieczniej. |
oczywiście nie zaszkodzi, ale zlep "rad" internetowych na ten temat już dwukrotnie przekroczył normy obliczeniowe.
Fakt, że teraz zawartość miedzi w miedzi jest zminimalizowana to...
No masz jednak rację
Kazik II - 2023-05-22, 21:34
| Socale napisał/a: | | zawartość miedzi w miedzi jest zminimalizowana |
Co za czasy! Zawartość cukru w cukrze, mięsa w mięsie spadła radykalnie a i wódki w wódce też trochę. Jakby tego było mało to jeszcze miedzi w miedzi!
sapero - 2023-05-24, 09:55
Tutaj schemat do oceny.
WaldekR - 2023-05-24, 12:42
| sapero napisał/a: |
Czy trzeba zwracać uwagę na zakres temperatur ? Są takie do 60, 70, 85 czy 105 stopni C ? To się pewnie jakoś wiąże z rodzajem izolacji ?
Moglibyście podać oznaczenie kabli jakie stosujecie ? Albo linki do konkretnych produktów ? |
To są temperatury w których mogą pracować przewody. Instalacje robi się w różnych i na różnych urządzeniach.
Przewody w podwójnej izolacji z igielitu (poliwinyl albo PVC fachowo) to OWY do tego podajesz ile żył i przekrój np. OWY2x2,5 wg. oznaczeń europejskich to H05VV-F.
OWY2x4 jak poszukasz bo dużych hurtowniach to mogą mieć, to rzadko używany przewód.
sapero - 2023-05-25, 17:44
No i to jest właśnie to pytanie. Czy do zabudowy kampera wystarczy wziąć taki OWY2x2,5 z max. temperaturą 70 stopni ? Czy też powinno się brać kable typowo samochodowe, np. FLRY-B do 105 stopni.
Socale - 2023-05-25, 19:43
A to już wystarczy pomyśleć. Samochodowe, to wiązki często również w komorze silnika w otoczeniu wysokich temperatur itd.
Gdzie w kamperze takie temperatury są osiągalne? No oczywiście że pod maską
sapero - 2023-05-25, 19:53
No to myślę ... podobno temperatura w rozgrzanym od słońca samochodzie może dojść i do 70 stopni. Więc kabla pewnie też. Jak w tym kablu popłynie jeszcze prąd to pewnie kabelek może jeszcze 20-30 stopni się podgrzać. Od myślenia to można do przeróżnych wniosków podochodzić. Dlatego wolałbym dowiedzieć się, jak to należy zrobić, żeby było zgodnie ze sztuką.
Socale - 2023-05-25, 20:33
W swoim życiu nie spotkałem się z awarią w wyniku zastosowania izolacji kabelków dla zbyt niskiej temperatury w otoczeniu w jakim "żyją". Gorzej jest gdy ów kabelek jest przeciążony w przewodzeniu nie voltów lecz Amperów, wówczas izolacja nawet na 150stC go nie uchroni a jeszcze posmali sąsiednie żyły. Ja ten temat czuję i dobierałbym intuicyjnie bez zbędnych przeliczeń, natomiast z drugiej strony "rady internetu" często są do potęgi przesadzone przez nieznawców w materii.
WaldekR - 2023-05-26, 08:11
Tak jak pisze Socale, kable się grzeją jak są przeciążone.
Grzanie powodują Ampery nie Volty.
Im niższe napięcie tym więcej Amperów idzie do urządzenia
Wszyscy którzy dokładają przewody do urządzenia dają najczęściej za cienkie. Zawsze znajdą wynik badania którym się podeprą w razie W.
Ja ostatnio miałem klienta który do silnika 11kw zażyczył sobie 5x2,5 i to 30m. Na moją sugestię, że trochę cienkie stwierdził, że w internecie taki polecają. Jego pieniądze jego sprawa.
|
|