Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - Nowa metoda (??) na oszustwo w Grecji

rakro1 - 2023-06-01, 16:47
Temat postu: Nowa metoda (??) na oszustwo w Grecji
Witajcie.
Niemiła przygoda w Kranidi. Po wjechaniu na parking przy Lidlu podbiegł do mnie cygan z pękiem wycieraczek na wymianę.
Z daleka, zdecydowanie pokazywałem, że nie chcę. Za wszelką cenę chciał się dostać do moich wycieraczek, do których, nieskutecznie próbowałem go nie dopuścić. Chwila nieuwagi wystarczyła aby złapał jedną i w tym momencie musiał ją rozerwać. Pokazał, że metalowy element może uszkodzić szybę, zdjął wycieraczkę i poszedł szukać odpowiedniej. Po wymianie i próbie chciał złapać drugą, którą broniłem równie nieskutecznie. Za chwilę pokazywał naderwaną gumę i wymienił. Cena 80 euro. Gdy poprosiłem o założenie starych pojawiła się żona, dzieci i jeszcze jeden, jeszcze bardziej większy ode mnie cygan. Madzia zaczęłła robić im i ich autom zdjęcia i mówić o Policji. To ich ostudziło i w końcu, za 40 euro, aby to jakoś zakończyć rozstaliśmy się.
Zaraz ich trzy auta zniknęły z parkingu chociaż pewno już tam są z powrotem.
Czuję się z tym kiepsko, zakupy w Lidlu nie cieszyły a piszę nie aby odreagować ale ku przestrodze.
Dziady zas..ane, cyganie a nie jacyś tam romowie.
Jak nie uogólniać? Zrobił Wam coś takiego Polak, Niemiec?
Czy jestem rasistą ....???

MILUŚ - 2023-06-01, 16:55

No to jednak nasi rodzimi wycieraczkowicze spod sklepów są mniej kreatywni :diabelski_usmiech
rakro1 - 2023-06-01, 17:02

I jeszcze coś z tej okolicy. Miejsce na fajny pobyt, tuż przy plaży o nazwie Petrohalassa ale inna niż ta ukochana przez Basię Muzyk Godaj.
Pinezka
https://maps.app.goo.gl/kNkcPQQQDryNv1Te7
Jest pięknie, dziko, odludnie. Da się zjechać nad plażę, zawrócić i wyjechać ale potrzebny sekator dla poszerzenia wjazdu.
Nie ma wody.
A Salant, gdzie zakotwiczyliśmy? Przepiękne!!!
Szkoda fotki wklejać, bo każdy grekofil wie o co chodz a inni do tego postu nie zajrzą.

Bim - 2023-06-01, 20:00

rakro1 napisał/a:

Rafał nie obraź się jesteś "miękiszonem"

Jak można sobie pozwolić na coś takiego to parking węwnętrzny sklepu.

Obowiązkowe wyposażenie kampera to "przedłużenie ręki" w w formie składanej cz toczonej z drewana :lol:

To nie byli cyganie tylko cwaniacy z obozów którzy się już trochę oswoili w realnym świecie greckiego ładu , rok czy dwa było żebractwo dzieci teraz to siłowe wymuszenie.

rakro1 - 2023-06-01, 20:32

To oczywiste, że jestem słaby. Ale walczyłem jak lew🐧😇.
To był żywioł nie do zatrzymania. Niemiły. Znowu sprawdzałem czy coś więcej nie zginęło bo uciekali bardzo.
Jest tu pięknie niezależnie od okoliczności.
Jacku, pozdrawiam i dziękuję za wsparcie 💕

Socale - 2023-06-01, 21:00
Temat postu: Re: Nowa metoda (??) na oszustwo w Grecji
rakro1 napisał/a:
...
Dziady zas..ane, cyganie a nie jacyś tam romowie.
Jak nie uogólniać? Zrobił Wam coś takiego Polak, Niemiec?

Przypomniała mi się dyskusja tu na forum, sprzed kilku lat o tolerancji wobec złych "ludzi"...
Ja zdania nie zmieniłem, Ty masz już powód do tego by je zmienić.
Niemniej, z całego serca spokoju życzę choć wiem, że wydarzenie włączyło Ci czujność, niepewność i oczy 360st dookoła a to odbiera oczekiwany komfort.
Proca i paralizator na pokładzie musi być.

Janusszr - 2023-06-01, 21:04

Nie wiem jak zachowałbym się w takiej sytuacj.
Sądzę Rafale, że postąpiłeś najlepiej jak można było w danej sytuacji.

jarsta0001 - 2023-06-02, 08:44
Temat postu: Re: Nowa metoda (??) na oszustwo w Grecji
rakro1 napisał/a:
Witajcie.
Niemiła przygoda w Kranidi. Po wjechaniu na parking przy Lidlu podbiegł do mnie cygan z pękiem wycieraczek na wymianę.
Z daleka, zdecydowanie pokazywałem, że nie chcę. Za wszelką cenę chciał się dostać do moich wycieraczek, do których, nieskutecznie próbowałem go nie dopuścić. Chwila nieuwagi wystarczyła aby złapał jedną i w tym momencie musiał ją rozerwać. Pokazał, że metalowy element może uszkodzić szybę, zdjął wycieraczkę i poszedł szukać odpowiedniej. Po wymianie i próbie chciał złapać drugą, którą broniłem równie nieskutecznie. Za chwilę pokazywał naderwaną gumę i wymienił. Cena 80 euro. Gdy poprosiłem o założenie starych pojawiła się żona, dzieci i jeszcze jeden, jeszcze bardziej większy ode mnie cygan. Madzia zaczęłła robić im i ich autom zdjęcia i mówić o Policji. To ich ostudziło i w końcu, za 40 euro, aby to jakoś zakończyć rozstaliśmy się.

Zastanawiam się, jak należałoby się zachować aby skutechnie ich zniechęcić. Od razu straszyć policją ??

WaldekR - 2023-06-02, 09:46

Oni znają się na psychice człowieka i wykorzystują to.
Jak pisze Kolega polega to na nacisku werbalnym i błyskawicznym działaniu.
Oby nikogo to nie spotkało.
Potraktujmy to jako ostrzeżenie.

Endi - 2023-06-02, 10:47

Cytat:
zniechęcić. Od razu straszyć policją ??

Jak najbardziej... wsiąść do kampera i natychmiast dzwonić na 112. Robić zdjęcia, filmować. Może Lidl ma monitoring swego parkingu?

Zgłaszając takie incydenty na policję a w wyniku emocji, mogą różnie się zakończyć tfu, tfu... z pewnością ograniczą tych "bandziorków".

MILUŚ - 2023-06-02, 12:13

Endi napisał/a:
....zniechęcić. Od razu straszyć policją ??.....

Pod warunkiem ,że policaje z nimi nie współpracują jak ma to miejsce np.: na autostradach w Serbii :chytry

izola - 2023-06-02, 12:40

Na szczęście jeszcze nie miałam takiego przypadku... Ale teoretycznie i mentalne jestem do tego przygotowana ...😉
Hoćby mi oberwał obie wycietaczki, nie wdaję się z nikim w żaden handel... !
Zgłaszam to na policję - jako gwałt a skutki tego pokrywa mi ubezpieczenie.

Wczesniej zacznę jeszcze wrzeszczeć by na siebie zwrócić uwagę...
Mój wrzask natomiast obudzi instynkt obronny mojego psa...i sie będzie działo...

Tyle myślenia teoretycznego ...

Życzę wszystkim spokojnych podróży.

Janusszr - 2023-06-02, 12:51

Izola :pifko
Czasami karawana kilku kamperów ma jednak plusy dodatnie :spoko

MILUŚ - 2023-06-02, 14:01

Czyli psy szczekają .....karawana jedzie dalej :ok
DI STEFANO - 2023-06-02, 16:22

izola napisał/a:
Na szczęście jeszcze nie miałam takiego przypadku... Ale teoretycznie i mentalne jestem do tego przygotowana ...😉
Hoćby mi oberwał obie wycietaczki, nie wdaję się z nikim w żaden handel... !
Zgłaszam to na policję - jako gwałt a skutki tego pokrywa mi ubezpieczenie.

Wczesniej zacznę jeszcze wrzeszczeć by na siebie zwrócić uwagę...
Mój wrzask natomiast obudzi instynkt obronny mojego psa...i sie będzie działo...

Tyle myślenia teoretycznego ...

Życzę wszystkim spokojnych podróży.

Jak najbardziej prawidłowe postępowania w stosunku do sprawców wszelkiego rodzaju wymuszeń.
Izola
:super :brawo:

izola - 2023-06-02, 21:05

Dziękuję Wam,
od czasu jak solo podróżuje, staram być się jeszcze bardziej ostrożna np. Jak wsiadam do MP pilot zamyka wszystkie drzwi ( i żaden cwaniak na światłach nie otworzy , na stacjach paliw pare kroków do kasy, zamykam auto itd. ...)
Jest wiele takich neuralgicznych punktów które jako rutyna na zapas niweluje. )

Procy nie mam ale tzw. przedłużenie ręki i...

Odnośne konvoju, to nie mój styl i to co lubię.
W cywilizacji nie mam parcia do tego... A jak zacznę sie ludzi bać - to raczej przestanę jeździć 😜

Serdecznie pozdrawiam znad błękitnego i spokojnego Balatonu 😀

LukF - 2023-06-02, 22:02

rako1, Rafał, współczuję stresu oraz sytuacji bo była bardzo nieprzyjemna. Nie zazdroszczę bo sam nie zachowałbym się mądrzej.

Z innej beczki: od tygodnia podróżujemy po Sardyni. Lubię i często robię porównania, aktualnie Sardynia vs Grecja. Nawet po powrocie do domu planuję założyć odpowiedni temat. Uważam Sardynię jako raj na ziemi dla kamperów czego nie odczułem w Grecji będąc tam dwa razy. Żona ma nawet bardziej kategoryczne zdanie na ten temat. Chociaż nie czuję się specjalistą i uważam, że ktoś może mieć odmienne zdanie lub kochać Grecję miłością nieprzemijającą.
Pozdrawiam :spoko

Andrzej R. - 2023-06-03, 07:48

Przed tygodniem wróciliśmy właśnie z Sardynii, zgadzam się że jest przyjazna kamperowym wyprawom, ale z Grecji też nie mamy złych wspomnień. Nasze doświadczenia na pewno są różne, nie chcę dokonywać takich ocen, jedno nieprzyjemne zdarzenie może zmienić naszą opinię. Wszędzie należy zachować ostrożność i ograniczone zaufanie :) . Miłego wypoczynku. Pozdrawiam
rakro1 - 2023-06-03, 12:49

Łukaszu, przyjacielu drogi. Wielokrotnie, z wielu ust słyszałem zachwyty nad Sardynią. Absolutnie się zgadzam z Twoją tak pozytywną oceną. Mój syn studiował w Cagliari więc musiałem nawet kibicować drużynie Cagliari Calcio. Omal nie kupiliśmy tam domu z myślą o przeniesieniu się do Włoch na stałe.
Wielokrotnie słyszałem o napadach na kampery, o naciąganiu turystów w knajpach tak nachalnym, że chyba we Włoszech tylko.
Z przyjemnością rejestruję, gdy Wasze podróże kończą się szczęśliwie. Że ZbigStan idzie zwiedzać z żoną kolejne miasteczko a nie, że robią to na zmianę pilnując kampera.
Od lat młodzieńczych jeździłem autostopem i skończyło się to dopiero po studiach, gdy wyemigrowałem do Niemiec. Przeżyłem trudniejsze sytuacje niż ta opisana w wątku i cena jaką zapłaciłem była ceną za komfort.
We Włoszech, Hiszpanii, Portugalii, Francji kamperem nie byłem nigdy.
Mam w tych krajach przyjaciół, również kamperowych.
Ot, penetrując Bałkany odkryłem Grecję. Odkryłem i pokochałem.
Jest mi i mojej Madzi cudownie i pomimo drobnych wpadek Grecja zaspokaja wszystkie nasze potrzeby.
Gdy będę miał więcej czasu na podróże niechybnie zwiedzę Europę. Hiszpania zwłaszcza, z pobliskim Marokiem wydaje mi się być bliska i mam tam bliskich przyjaciół.
Nie da się powiedzieć o jakimkolwiek kierunku, że jest najlepszy. Podobnie jak z projektem domu, modelem auta czy wzorem kąpielówek.
Rozumiem Twój niepokój, gdy analizujesz nasze wielokrotne wyjazdy w miejsce, które wydaje Ci się mniej ciekawe od innych.
Ja, w swoim imieniu mogę powiedzieć - przyjechałem tu przypadkiem, spodobało się, nie szukam lepiej bo nie bardzo wiem po co.
Pozdrawiam Ciebie i resztę naszej braci bardzo serdecznie 🌹🌹🌹

LukF - 2023-06-03, 13:04

rakro1,
Twoje wyjaśnienia pozwalają lepiej zrozumieć decyzje. Dziękuję bardzo :hello
:pifko

MIREK1956 - 2023-06-03, 14:02

Rafale najważniejsze ,że Wam się nic nie stało. Cyganie są mocni tylko w grupie . Ja zawsze wożę ze sobą zapasowe wycieraczki i lagę. Przyjemnego pobytu Pozdrawia Mirek
rakro1 - 2023-06-03, 21:15

Dziękuję koledzy. Traktuję Was jak rodzinę. Dajecie wsparcie i otuchę.
Wspólna pasja łączy a jesteśmy w wieku, gdy bardzo trudno o noweprzyjaźnie.
Tfu, ...wzruszyłem się, ..dziękuję że jesteście.
W Salanti komary i ogólny smród moczu stacjonujących tu rezydentów więc po pięknym dniu, już wieczorkiem przeskoczyliśmy na sam koniec za Paralia Astros, tuż przed terenem Natura2000. A kolejnym miejscem miało być, za dni parę Pounda. Cóż robić było gdy naszła ochota.
Tereny te odkryliśmy dzięki Spaxowi właśnie. Kolejny raz pięknie dziękuję i Tobie.
A teraz już tylko wino i lulu.

rakro1 - 2023-06-03, 21:23

Polane, w doborowym towarzystwie :pifko :papa :spioch
zbyszekwoj - 2023-06-03, 21:30

Co się narobiło tacy mili ludzie ,jak kidyś opisałem incydent z wrednym Grekiem i policją w Grecji to bylo oburzenie .Kilka dni temu kolega z CT opisuje na fb jak mu Turek w miejscu publicznym wywalił szybe w kamperze bo sie zdenerwował. Nikt z gapiów nie chcial wezwać policji ani nie zareagowal. A co sie osłuchałem o przyjacielskich Turkach. :gwm Dziki Zachód jednak bardziej przyjazny. :ok
jarsta0001 - 2023-06-03, 21:46

LukF napisał/a:
[Lubię i często robię porównania, aktualnie Sardynia vs Grecja. Nawet po powrocie do domu planuję założyć odpowiedni temat.

To będzie ciekawe, już czekam z niecierpliwością i trzymam Cie za słowo.

LukF - 2023-06-03, 22:48

jarsta0001 napisał/a:
LukF napisał/a:
[Lubię i często robię porównania, aktualnie Sardynia vs Grecja. Nawet po powrocie do domu planuję założyć odpowiedni temat.

To będzie ciekawe, już czekam z niecierpliwością i trzymam Cie za słowo.

Kiedy za tydzień skończę swoją relację i wrócę do domu to założę taki temat.

MIREK1956 - 2023-06-03, 23:16

odnośnie Greków. Dwa lata będąc 1 raz w GR. / wtedy spotaliśmy się na krótko z Rafałem/ pomyliłem droge będąc dużym kamperem w małej wiosce nie wiedziałem jak dojechać do drogi głównej. Napotkany Greg zatrzymał nas poszedł po swoją terenówkę i prawadził na ok 5 km do drogi głównej. Rok później nastawienie "greków" byLo nie zawsze tak życzliwe ale dajemy radę. Na ten reo sierpien wrzesień. Mirek
Andrzej 73 - 2023-06-05, 09:42

Podzielam słowa Łukasza , Sardynka najładniejsza w Europie , taką wodę w morzu widziałem tylko tam i na Cyprze.
:spoko

rakro1 - 2023-06-05, 17:43

https://www.onet.pl/turys...rfnd0f,07640b54
Nie zaczynam jakiejś kolejnej, niepotrzebnej dyskusji.
Kolor kolorem ale jak się tam dopchać?
Jestem teraz na dluugiej plaży i niedaleko dwa jeszcze kampery. Wcześniej kilku tubylców lub wczasowiczów. To co w artykule to nawet nie jest element porównania ale wpadł mi akurat. Jak znalazł :spoko

rakro1 - 2023-06-05, 20:52

https://turystyka.wp.pl/prawdziwa-plaga-w-europejskim-kraju-okradanych-polakow-mamy-na-potege-6905710343809984a
Taki dzień akurat na wiadomości z Włoch.
To nie kolejny głos w dyskusji a raczej próba wytłumaczenia moich wyborów.

mischka - 2023-06-08, 23:21

rakro1 napisał/a:
Jestem teraz na dluugiej plaży i niedaleko dwa jeszcze kampery.

na Sardynii też tak mamy, to chyba zalezy od popularności regionu. Miłego wywczasu wolnego od przykrych doświadczeń życzę :spoko

futro2606 - 2023-06-09, 09:24

Witam , ja kilka lat temu miałem podobną sytuację tylko ,że dogadałem się i wynegocjowałem wymianę wycieraczek za 10e.Po tz. usłudze doszło do finalizowanie i okazało się, że chce 10e ale za jedną a ja mam trzy wycieraczki.Kazalem mu zabierać ale po kilku minutach kłutni i straszenia policja zostało na 10e za komplet-taka promocja.Tak jak kolega wcześniej pisał ani są silni w grupie i na pewno nie jednego przekręcili.
rakro1 - 2023-06-09, 13:26

Przed kilku dniami zajechaliśmy do Lidla. W Skali. Niby na luzie ale jednak ..
Udało się bez kłopotów.
Generalnie bardzo mało turystów i kamperów. Jak nigdy.

rakro1 - 2023-06-10, 19:33

Napisałem, że nie ma turystów. Dzisiaj pojechaliśmy za Neapoli i w pięknym, kamperowym miejscu, tuż za miastem nie było kamperów. Pusty plac, z cieniem dla 7-10 aut. Świetne zajście na super plażę. Ilekroć tu byliśmy zawsze był tłok.
https://maps.app.goo.gl/qMSSdgvSicSorHjj8
Tereny dalej na wschód polecam samochodom 4x4, motocyklistom terenowym, piechurom.
Jest pięknie, surowo, klimatycznie. Wiele plażyczek. I tu znaleźliśmy jednego kampera. Czyli są nasi, choć to Niemcy byli.

SZEJK - 2023-06-11, 20:53

Rafał !! teraz na Elafonisos promem i skuterkiem pomkniesz??
rakro1 - 2023-06-11, 21:33

Siedzimy tutaj https://maps.app.goo.gl/dCKmZGn479n54zhk9
Prysznice, super plaże w kierunku Poundy. Penetrujemy skutere tereny na wschód i północ od Neapoli. Jest ciekawie. Na wyspie w tym roku jeszcze nie byliśmy ale to rzut beretem, choćby po nowe fotki i kawusię z ciastkiem w porciku. Jest tam sklepik z oryginalnymi ciuchami, w sam raz aby sprawić radość Twojej żonie, nawet samym wyglądem.
Do zobaczenia w Dębicy - w mapach google widać, że dużo bliżej do Afryki niż do domu.
P.S. Wszyscy mi mówią, że jestem fujara, że tak z tymi cyganami dałem się zrobić :box2

SZEJK - 2023-06-11, 21:41

Rafał nie jesteś fujara nieudane interesy z cyganami każdemu mogą się zdarzyć.
ps. moja Asia zrobiła udane Greckie zakupy. :-P