Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Skandynawia - Norwegia - problem z zakupem koron

Janusszr - 2023-06-05, 12:55
Temat postu: Norwegia - problem z zakupem koron
Odwiedziłem dzisiaj kilka kantorów wymiany walut i żaden nie posiadał waluty norweskiej.
Zostało mi trochę norweskiego grosza z zeszłorocznego wyjazdu. Będzie przynajmniej na opłaty np. prysznica.
Może ktoś wytłumaczyć o co tutaj chodzi?

WaldekR - 2023-06-05, 13:39

Janusz pewnie nikt u Was nie pyta się o korony.
Parę lat temu u mnie tak było z forintem, tylko w kantorze zaproponowano mi ściągnięcie za parę dni.

YAN - 2023-06-05, 13:40

Kurs waluty bardzo niski nikt nie sprzedaje. Spadek o 1/4 ceny z ubiegłego roku.
WaldekR - 2023-06-05, 13:44

YAN napisał/a:
Kurs waluty bardzo niski nikt nie sprzedaje. Spadek o 1/4 ceny z ubiegłego roku.

No to pewnie jest odpowiedź.

YAN - 2023-06-05, 13:53

Kantory maja niskie ceny widełek chętnie skupią ale nie sprzedadzą. Zakładając cenę 1 litra diesla na 20 koron to przy obecnych cenach koron 2 złote taniej na litrze jak w ubiegłym roku. Polonia w Norge bardzo biadoli na forach.
szkl - 2023-06-05, 15:24

Wynika to dodatkowo z innego powodu. Od początku czerwca bank norweski nie skupuje swojej własnej waluty od innych krajów. Podobnie jak Szwecja. Nie ma obrotu gotówką tutaj. Wszędzie karta. Czasem jak będziesz chciał Zetor na prysznic na kempingu czy pralkę to w kasie kupisz płacąc kartą.
WaldekR - 2023-06-05, 15:26

Ale przecież tam pracują tam wydają to kurs im nie wiele zmienia. Chyba, że są sezonowymi pracownikami.
Janusszr - 2023-06-05, 15:56

Mamy Heniu ;) ponad 1000 koron, to wystarczy na prysznic :spoko A do skrzynki wrzucimy eurosy, jakby co :spoko
szkl - 2023-06-05, 18:39

Janusszr, można tez albo aplikacją albo na telefon wysłać płatność (często na stellplatzach są instrukcje)
szkl - 2023-06-05, 18:40

Przykładowe
szkl - 2023-06-05, 18:45

albo inny sposób w innym miejscu
Robert-4 - 2023-06-05, 20:04

szkl napisał/a:
Wynika to dodatkowo z innego powodu. Od początku czerwca bank norweski nie skupuje swojej własnej waluty od innych krajów. Podobnie jak Szwecja. Nie ma obrotu gotówką tutaj. Wszędzie karta. Czasem jak będziesz chciał Zetor na prysznic na kempingu czy pralkę to w kasie kupisz płacąc kartą.

To główny powód - czytałem o tym jakieś 3 miesiące temu. Niestety zapomniałem i nie kupiłem paru groszy :(
O tyle ważne, że czasami zdarza się przejazd krótkiego odcinka prywatną drogą i tam rządzi cash w odróżnieniu od większości knajp - tylko karta.

Comsio - 2023-06-05, 20:17
Temat postu: Re: Norwegia - problem z zakupem koron
Może ktoś wytłumaczyć o co tutaj chodzi?[/quote]

Tak wygląda koniec wolności ☝️

szkl - 2023-06-05, 22:35
Temat postu: Re: Norwegia - problem z zakupem koron
Comsio napisał/a:
Może ktoś wytłumaczyć o co tutaj chodzi?

Tak wygląda koniec wolności ☝[/quote]

Przykre to ale masz rację. Sami sobie kręcimy ten bicz
U nas też, i to już nawet nie takimi małymi krokami, się dzieje.

Comsio - 2023-06-05, 23:24

Wystarczy połączyć pewnie fakty.☝️
Zaciągnąć z niezależnych źródeł pewnych informacji ☝️
Kwestia czasu, guru na każe, i ani pan X ani pan Y nie będą mieli do gadania.
A przykład nowoczesnego niewolnictwa mieliśmy nie tak dawno.
A było to w cantry Kanada☝️

Janusszr - 2023-06-06, 10:09

Polacy są mistrzami w narzekaniu :spoko
MILUŚ - 2023-06-06, 11:10

Mając kartę / i oczywiście środki na niej :-P / zawsze możesz awaryjnie pobrać na miejscu w bankomacie / banku :chytry
Janusszr - 2023-06-06, 11:57

MILUŚ napisał/a:
Mając kartę / i oczywiście środki na niej :-P / zawsze możesz awaryjnie pobrać na miejscu w bankomacie / banku :chytry

Przecież to jest oczywista oczywistość, że można tak uczynić :spoko
W kantorach był lepszy przelicznik. :chytry
Ja to taki chytry jestem. Patrzę gdzie taniej :diabelski_usmiech
Znalazłem np. prom Tallin Helsinki za 97 euro :spoko
W zeszłym roku wydałem na tą samą przeprawę 270 euro :gwm

andrzej627 - 2023-06-06, 19:50

Koniec wolności bo w kantorach nie ma waluty norweskiej? Nigdy bym na to nie wpadł. :shock:
Comsio - 2023-06-06, 23:12

MILUŚ napisał/a:

W Kanadzie też mieli srodki.☝️
I co z tych środków jak ci zablokują ☝️
Jesteś zerem i pod most 🚙☝️😃

mierzejski - 2023-06-17, 02:50

Janusszr napisał/a:
Znalazłem np. prom Tallin Helsinki za 97 euro :spoko
W zeszłym roku wydałem na tą samą przeprawę 270 euro :gwm

Że ile? :shock:

Eckero Line ma sztywne ceny, 8 metrowy bus ponad 2.4 m wysokości kosztuje 59 euro... plus bodajże 20 od łebka za pasażerów...

Janusszr - 2023-06-17, 07:47

Może niezbyt precyzyjnie wyraziłem się. Przeprawa była w zasadzie ta sama rok temu. Nawet termin podobny. Estonia - Finlandia. Wypłynięcie nastąpiło z samego Tallina. Linia Tallink Line. W tym roku startowaliśmy z portu Muuga. 17-18 km od centrum Tallina. Prom Finbo Cargo. Termin 13.06.2023. Kamper + dwie osoby 97 euro.
Teraz chyba już nie będziesz miał wątpliwości o czym pisałem :spoko

PS.Opisywałem w innym watku jak linia promowa Tallink Line skasowała nam dodatkowo 300 euro i naszą batalię o odzyskanie kasy. Na tamten moment prom kosztował nas 570 eurosów. Nadpłatę w końcu udało się odzyskać.

Darson - 2023-07-09, 16:37

Trzeba było się odezwać.
Koron ci u nas dostatek. 😁
Nie wymieniam, jeśli nie muszę, bo kurs tragiczny.
Gdyby ktoś był jeszcze chętny, bo rozumiem że ta sprawa tutaj już nieaktualna - to służę pomocą.

Janusszr - 2023-07-09, 22:09

A skąd niby miałem wiedzieć, że możesz pomóc?
Daliśmy radę bez koron. Przy płatnościach do tzw. skrzynek przyjmowane są również eurosy. Przelicznik co prawda nie był korzystny(1 do 10), ale były to tak niskie opłaty za kempingi w porównaniu do Polski, że nie czuliśmy się pokrzywdzeni :) Poza tym wszędzie tylko karta.
Mieliśmy pewną przygodę z płatnością kartą na stacji paliw. Jakaś malutka stacja. Cena za ON ok. 20 NOK/litr. Żona załatwia płatność przy czytniku i na hasło - możesz tankować, przystępuję do tej czynności. Dystrybutor włączył się i po sekundzie wyłączył. Wyświetla się cena 15NOK/litr, a nie 20. Okazało się, że nastąpiła pomyłka i zacząłem tankować olej do ichnich traktorów. Zatankowałem za całe 37 groszy po przewalutowaniu. Jakim cudem dystrybutor wyczuł, że to nie traktor? Pewnie miał sprzężenie z jakąś kamerą.

Darson - 2023-07-10, 09:00

Paliwo dla rolników oraz łodzi jest bez albo z mniejszym podatkiem. Dlatego tańsze.
Widziałem nieraz scenki, gdy kolesie wynoszą z mariny paliwo do samochodu.
Oczywiście narodowości słowiańskiej 😂
A jak poznali, że nie jesteś rolnikiem . Być może po karcie ? W Norwegii jest totalna inwigilacja jeśli chodzi o konta, karty itp. Jeśli masz numer personalny - odpowiednim naszego Peselu, to po wprowadzeniu tegoż w system, wiedzą o osobie wszystko.
I na odwrót. Przy płatności kartą norweską, wiadomo że płaci koleś z Norwegii, gdzie mieszka, jaki ma samochód itp.
Janusszr napisał/a:

A skąd niby miałem wiedzieć, że możesz pomóc?
jak się nie zapytasz to się nie dowiesz 😉
Nie będę się reklamował na forum , że sprzedaje korony, bo ... nie sprzedaję. Ale mogę pomóc gdy ktoś potrzebuje.
Email jest podany w avatarze, a poza tym chyba jest powiadomienie, gdy ktoś napisze na priva.

Janusszr - 2023-07-11, 06:57

Darson napisał/a:
Paliwo dla rolników oraz łodzi jest bez albo z mniejszym podatkiem. Dlatego tańsze.
Widziałem nieraz scenki, gdy kolesie wynoszą z mariny paliwo do samochodu.
Oczywiście narodowości słowiańskiej 😂

Widziałem ciągnik tankujący w marinie ON. Zwróciłem również uwagę na to, że w marinach paliwo jest droższe, niż na przydrożnych stacjach.

Darson - 2023-07-14, 07:02

Dla rolników jest bez akcyzy. Dostałem teraz.
W marinach być może teraz jest droższe 🤔 Dawno nie byłem. Pamiętam, że gdy jeszcze bywałem i zdarzało mi się pływać motorówką, to było taniej kilka koron. To było kilka lat temu, jakiś 2018 rok.

eMKaP - 2023-08-20, 18:24

Jakby ktoś się wybierał do Norwegii to raczej zaopatrzcie się w kartę wielowalutową, z tego co zauważyłem, to raczej preferowana jest płatność kartą. Przy okazji, nasze niektóre kantory mają jeszcze banknoty które wyszły z obiegu. Mieliśmy na tyle szczęście, że akurat byliśmy w Oslo gdzie była siedziba Norges Bank i udało się wymienić banknoty na nowe od ręki.

Więcej informacji jest tu:
https://www.norges-bank.n...kan-jeg-veksle/
i tu:
https://www.norges-bank.n...dler-og-mynter/

a i jeszcze jedno, na stacjach benzynowych są raczej automatyczne dystrybutory, które przed zatankowaniem autoryzują płatność, warto mieć wtedy na koncie minimum 2000 NOK, w przeciwnym razie ściągnie płatność w PLN po wyższym kursie (warto się upewnić w banku).

moskit - 2023-08-20, 19:12

Opisz co to znaczy i kiedy to było
Przy okazji, nasze niektóre kantory mają jeszcze banknoty które wyszły z obiegu. Mieliśmy na tyle szczęście, że akurat byliśmy w Oslo gdzie była siedziba Norges Bank i udało się wymienić banknoty na nowe od ręki.

eMKaP - 2023-08-20, 20:16

a czego nie zrozumiał ??
Janusszr - 2023-08-21, 08:07

Nie wszędzie w Norwegii zapłacisz kartą. Czasami płaci się gotówką do skrzynki. Można płacić w euro, ale wtedy kurs jest kiepski. Posługujemy się kartą Revoluta i przeliczniki mają bardzo dobre.
Podsumowując: dobrze jest mieć trochę NOKów w gotówce.

szkl - 2023-08-21, 14:41

z tym płaceniem do różnie do skrzynki - widziałem jak Niemcy wrzucali za nocleg np 10Euro i już. Tu zależy od uczciwości bowiem często na tego typu parkingu wszystko opiera się na zaufaniu. Równie dobrze często można wyjechać i nie płacić - oczywiści jestem tego WROGIEM. Ale zawsze widziałem możliwość zapłacenia on-line - czasem poprzez specjalną aplikację (UWAGA tylko na norweski numer autoryzacja) czasem przez inna uniwersalną albo zwykłym przelewem Revoult na dane podane na tablicy
moskit - 2023-08-21, 15:22

eMKaP napisał/a:
a czego nie zrozumiał ??

Tego że wiadomość wczorajsza a wymiana była w 2017 roku do 2019
to chyba już mocno nie aktualne

Darson - 2023-08-22, 09:06

artykuł co prawda z 2020 roku, ale co chwilę dochodzą do mnie głosy o tym, że Norwegia chce zrezygnować z gotówki. "Ludzie gadają " :wyszczerzony:

https://prawy.pl/111355-PILNE-Likwidacja-gotowki-w-Europie-W-Norwegii-prawie-calkowity-obrot-bezgotowkowy

moskit - 2023-08-22, 09:33

Ludzie nie gadają tylko NO całkowicie zlikwiduje obrót gotówkowy takie są wytyczne i realizowana likwidacja gotówki
Darson - 2023-11-19, 18:15

koronka po 37 groszy. We czwartek była nawet po 0.36zł.
Jeśli więc ktoś ma plany na wyjazd w lecie, to warto kupić.
Nie ode mnie - zaznaczam :lol:

moskit - 2023-11-20, 12:17

A po co gotówka w NO/
Całkowicie jest zbędna, wystarczy "9 centymetrów szczęścia"

krzlac - 2023-11-20, 12:46

moskit napisał/a:
A po co gotówka w NO/
Całkowicie jest zbędna, wystarczy "9 centymetrów szczęścia"

"Kupić" to nie tylko gotówka. Ja kupiłem-załadowałem moją kartę prowadzoną w NOK, choć moja ma tylko 8,5 cm. Nie będą mnie latem "dymać" na przewalutowaniach.

moskit - 2023-11-21, 19:34

Każdy ma swoją rację.
Darson - 2023-11-22, 21:26

krzlac napisał/a:
załadowałem moją kartę prowadzoną w NOK

napisałęm "kupić" mając na myśli każdą formę posiadania.
Jest tanio. A przewalutowania podnoszą koszt każdej transakcji walutowej.
:pifko Krzlac ma rację.