Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - Grecja, Peloponez, Neapoli

rakro1 - 2023-06-12, 21:09
Temat postu: Grecja, Peloponez, Neapoli
Nasza miejscówka, z nadzieją na dłuższy tym razem pobyt to miejsce pomiędzy osławioną pięknymi plażami i przeprawą promową na Elafonisos Poundą a leżącym z drugiej strony lokalną metropolią Neapoli.
Lokalizację i zarys pierwszej wycieczki podałem w wątku nieserwisowej wymiany wycieraczek ale raz jeszcze
https://maps.app.goo.gl/qZHbfovyfq5kPuEN9
Kameralny placyk tuż przy plaży z prysznicami mieszczący góra dwa kampery bo wpadają tu miejscowi Grecy i wypada im zostawić trochę miejsca na parkingu.
Plaże nieskończone niemal w kierunku Poundy.
Dzisiejsza wycieczka, bo takowe zamierzam opisywać wiodła do Warko?, z pisownią Barko.
https://maps.app.goo.gl/MG8S6dwk7Y4n6SgD8
Nad Neapoli wznosi się potężny masyw skalny z niewiadomo po co, dla kogo i za ile wybudowaną przepiękną drogą.
Do pokonania w pionie ok. 700 metrów, na niedługim odcinku więc nachylenie niemal stałe to 10 - 13%.
Dla skutera niby bajka, kamperem nie marzyłbym ale w górach spotkaliśmy dwa blaszaki po przejściach, ze Szwajcarii z udredowionymi, kolorowymi ludźmi.
Czyli da się, to może być tylko kwestia dobrze dobranych leków.
Fotki z naszego placu, widok z dołu na górę, też z naszego placu oraz już panorama z góry.
Ciąg dalszy niechybnie.

rakro1 - 2023-06-12, 21:24

Kolejne zdjęcia już z trasy i miejsca docelowego. Droga i widoki bajeczne a zapachy, bo to pełnia sezonu na to cudowne To uczucie jakby wdychania miodu i rozsmarowywania go w duszy.
Kraina niemal bezludna i potęguje to wrażenie obcowania z najwyższym.

rakro1 - 2023-06-12, 21:38

I jeszcze - boczna, szutrowa dróżka odchodząca od Barko prowadzi na cypel, do kościólka Ag.Georgios.
Dobry dojazd, przy kościółku woda, słabe szanse na wejście do morza a zwłaszcza z niego powrót. Tu już skały na brzegu.
Z głodu i nadmiaru wrażeń nie pojechaliśmy dzisiaj do piękniejszej plaży Panagia z grotą Kastania Cave.
To plan na jutro ale jakby nie wyszło to podaję link do pięknego filmu
https://www.kastaniacave.gr/en/virtualtour/

sterciu - 2023-06-12, 23:49

Fanie przypomniec sobie znajome miejscówki , super fotki :) . Miejscówka z pierwszej fotki z pierwszego postu super (Neratziona beach), niestety jak tam bylismy w zeszłym roku w sierpniu, musieliśmy się zwijać szybko bo Włoch który stał kamperem obok nas zrobił sobie tam prawdziwe obozowisko, markiza , stół, krzesła pod markizą , przed kamperem między drzewami lezaki , suszarki z praniem , grill, latające psy po plaży też ich , robienie prania pod widoczymi na foto prysznicami... Grekom się to nie spodobało widać i odwiedziła nas Policja. My nie mieliśmy nic rozstawionego, więc do nas nie mieli zadnych pretensji, ale Włochowi się oberwało... Jednak po całej tej sytuacji przeniesliśmy się w inne miejsce... a Włoch...został :D
rakro1 - 2023-06-13, 21:10

Dzisiaj wycieczka do plaży Panagia i po drodze jaskinia. Początek drogi ten sam co wczoraj, więc na luzie i bez koncentracji. Gdy włączyło się myślenie trzeba było wracać z innych górek do Neapoli. Ta sama niesamowita, pachnąca droga.
Próbowałem już to opisać ale niesposób. Tysiące zakrętów i kobierce kwiatowe. I pustka ..
Dwa kolejne zdjęcia aby pokazać i trudność i piękno tej drogi.
Kolejne już z przed jaskini.. Zamknięta niestety. Zaoszczędzamy po 7 euro i czas zarezerwowany na zwiedzanie ale trzeba tu będzie wrócić.
I jeszcze jedna fotka, z góry, na rajską, niemal zapomnianą plażyczkę.

Staszek II - 2023-06-13, 21:22

Widzę Rafał, że zapędziliście się na południe. Wypoczywajcie w cieple bo u nas drugi tydzień pochmurno a dzisiaj w dzień 15 stopni a teraz 11 i leje choć deszcz potrzebny. Trochę na północ macie fajną plażę Mpozas. Dla nas dodatkowo ze względu na ponton. W knajpie w zeszłym roku zjedliśmy dobrą rybę. Ale jak oglądam Wasze poczynania to pewnie i tą plażę znacie. Pozdrawiam
rakro1 - 2023-06-13, 21:27

Panagia. Piękna woda i piasek. Kilka domków/lepianek i garstka łódek na plaży. Jakby czas się zatrzymał.
Przepiękny, jak wszędzie otwarty kościółek a przy nim woda. Jest placyk na dwa, trzy kampery. Miodzio !!
Generalnie relacja jest po to abyście nie musieli tłuc się tutaj bo daleko okrutnie. I aby pokazać perełki gdzie czas nie istnieje. Ale w to miejsce zapraszam każdego, choćby na wizytę chwilową bo piękne.
Jeżdżą tu ciężarówki czyli da się. Mi nie, ale ja jestem góral nizinny.
Wracaliśmy wariantem drogi przez Kato Kastania i znak drowowy zapowiedział 15% nachylenia. To droga dla wybranych, jak Andrzej627, czy Zbyszek Muzyk.
Jaskinia do zwiedzania od czwartku do poniedziałku, z przewodnikiem tylko. I zakaz robienia zdjęć więc raczej nie wrócę.

rakro1 - 2023-06-13, 21:32

Dzięki Staszku. Za tłoczno tam dla nas ale miejsce urocze. Znane niestety za bardzo i popularne. Mamy tu być jeszcze ze dwa tygodnie ale przed chwilą była debata domowa o Elai. Po telefonicznej rozmowie z kolegą naszym forumowym, z Rzeszowa, który tam obecnie przebywa.
Czas pokaże. I może, mijając się, gdzieś po drodze pogadamy na żywo.

rakro1 - 2023-06-13, 21:42

I perełka wzruszająca na koniec. W najdalszym zakątku plaży znalazłem ślady prowadzące do miejsca złożenia jaj przez żółwicę Caretta Caretta. Znamy te ślady doskonale z plaż Elai właśnie, gdzie codziennie rano woluntariusze z całego niemal świata wyszukują takie gniazda, liczą jaja i fotografują po czym zabezpieczają palikami i siatką przed zniszczeniem.
Świetne miejsce wybrała sobie ta żółwica. I bezpieczne. I młode, które przeżyją będą tu wracać w przyszłości.
Trzymajmy kciuki ...

Staszek II - 2023-06-14, 11:37

rakro1 napisał/a:
Dzięki Staszku. Za tłoczno tam dla nas ale miejsce urocze. Znane niestety za bardzo i popularne. Mamy tu być jeszcze ze dwa tygodnie ale przed chwilą była debata domowa o Elai. Po telefonicznej rozmowie z kolegą naszym forumowym, z Rzeszowa, który tam obecnie przebywa.
Czas pokaże. I może, mijając się, gdzieś po drodze pogadamy na żywo.

Ha, u nas podobne debaty się odbywają i na koniec, choć nie da się tam pływać pontonem, zawsze tam lądujemy :) Piniowy zapach, bezgranicznie długa, piaszczysta plaża do bosych spacerów i ten hipisowski klimat ludzi udowadniających jak niewiele trzeba, by spędzić szczęśliwe wakacje.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2023-06-16, 13:56

Nie dojechaliście do Skalnego Miasta my w Cowdzie siedzielismy 2 miesiące w Bozas,wcześniej z Neapoli do czarnej plaży i dalej objechalismy.Natomiast do Jaskini nie bo ja już nie mogę tak wysoko i po serpentynach bywac,stara droga od Monenwazji prowadziła górami że ja miałam dość.A piach w samej Poundzie wystarcza za wszystkie inne miejsca.
Niestety starzejemy sie i nie wiem jak to bedzie w jesieni??
Teraz wróciliśmy z nad Bałtyku ale na Litwie,plaże piękne ale daleko do kampera :haha:
:haha:
Wszystkie foty tylko na Faceboku :!:

rakro1 - 2023-06-16, 19:26

https://www.landlifetrave...agios-nikolaos/
To jest link do opisu miejsca, w którym spędziliśmy kolejny dzień pobytu tutaj. Monumentalne góry, jedna jakby gotowa skocznia narciarska. Są tu ścianki wspinaczkowe ale przede wszystkim cudowne skamieniałości i groźne wybrzeże. Żal rezygnować z pływania i spacerów po plaży ale nasze wycieczki to okazja aby więcej zobaczyć i wytrzymać długo w jednym miejscu.
Dojazd szeroką, równą drogą. Każdy kamper i każdy kierowca dojedzie. I tu jest zawsze pytanie po co tak daleko gdy urlopu mało i generuje to dodatkowe koszty?
Zdjęcia fantastyczne i tylko żal, że trzeba zmieniać ich rozmiar.
Na początek zdjęcia z drogi dojazdowej biegnącej u podnóża ogromnej ściany skalnej a okolica usiana jest ogromnymi głazami oderwanymi od niej. Wygląda to kosmicznie i przerażająco groźnie. Później dowód jeszcze, że da się tam dojechać.

rakro1 - 2023-06-16, 19:34

Ciąg dalszy fotek.
rakro1 - 2023-06-16, 19:40

..i jeszcze :-P
Te dziury w skałach połączone są podziemnymi kanałami i w miarę rytmu fal pojawia się tam woda, gejzery i niesamowite, jakby piekielne odgłosy.

rakro1 - 2023-06-16, 19:45

I jeszcze..
rakro1 - 2023-06-16, 19:53

W powrotnej drodze podjechaliśmy do malutkiej, wyludnionej wioseczki i stąd kolejne zdjęcia.
https://maps.app.goo.gl/v78duybgdBMV7agu6
Na bodajrze czwartym zdjęciu, gdy powiększycie może uda się, że zobaczycie kampera. Dojazd drogą szutrową.

rakro1 - 2023-06-16, 19:58

Basiu !!
Jak już wrdapałaś się na ten cokół to wytrwaj i nie pękaj. Najwyżej wolniej, skromniej ale jesteś dla nas wzorem i nijak byłoby myśleć, że nie jeździcie już tutaj.
I dbaj o Zbysia. I do okulisty zaprowadź. I trasy łatwiejsze wybieraj. :roza: :roza: :roza: :roza: :roza:

rakro1 - 2023-06-17, 21:41

W trakcie wczorajszej wycieczki, obchodząc kościół nagle stanąłem oko w oko z dużym psem, który robił to samo co ja ale w przeciwnym kierunku. Mieliśmy metr od siebie i chwilę trwało, gdy odwrócił się i odpuścił.
Z wdzięczności przywieźliśmy mu dzisiaj jedzenie, wodę i pojemnik na nią wycięty z dużej butli po wodzie.
Nie było nadziei, że go spotkamy ale jeśli tam bywa to będzie miał prezent.
Był. Radość. Pies nieufny, bojący i ostrożny. Ale bez agresji. Te psy tutaj nie mają łatwego życia.
Ostatnio jest jakoś ich mniej i raczej duże.
No i co !! Karma wraca. W tym przypadku chodzi o karmę wołową, z Polski, firmy Favorit.
A wraca bo później zrobiliśmy wspaniałą wycieczkę o czym może jeszcze dzisiaj.

rakro1 - 2023-06-17, 22:01

Pojechaliśmy raz jeszcze na wybrzeże skamieniałych drzew i stamtąd, szutrową drogą wracaliśmy wzdłuż wybrzeża.
Czy było pięknie? No jasne. To tą drogą trzeba było jechać od razu. Piękne widoki i możliwoś zobaczenia jak Grecy żyją. Bo oni tu żyją i uprawiają tą niby nieurodzajną a jednak tak wdzięczną ziemię. Wymaga to oczywiście ogromnych nakładów na nawadnianie.
I być może Polskę też to czeka.
Na końcu droga skończyła się i trzeba było w mozole wracać.

rakro1 - 2023-06-17, 22:07

Po drodze osada i porcik Korakas https://maps.app.goo.gl/WYKpvxgwqzjk1euX6
rakro1 - 2023-06-17, 22:20

Jest tam wiele miejsc aby zatrzymać się kamperem ale trzeba mieć zapas wody i alkoholu.
Mijaliśmy kampera, którego wczoraj pokazałem w dalekim ujęciu. Dla niedowidzących będzie lepsza fotka. To Francuz, ulepiony własnoręcznie. Stoją w przepięknym miejscu. Trofiła się super plażyczka, zdjęcia już były. Dojazd szutrowy ale bezpieczny i komfortowy https://maps.app.goo.gl/5jbghNJdhi1P1wM77
Bywają też i fragmenty trudniejsze ale to co na zdjęciu to odwrót, gdy droga skończyła się bez uprzedzenia a dojazd do tego bez uprzedzenia był bardzo nieprzyjemny, wymagający prac ręcznych przy poprawianiu drogi.
Dobrej nocy.

SZEJK - 2023-06-17, 23:30

Rafał! mistrzu Ty mój jak Ty potrafisz znależć piękne miejsca, opisać je i zachęcić do odwiedzenia. :bukiet: :lol:
rakro1 - 2023-06-18, 09:15

Andrzeju, dziękuję pięknie :kwiatek2
To są tereny dalekie i nie tak popularne. Generalnie wschodnia strona Peloponezu wydaje się być ciekawsza i odludniejsza. Warto tu, na południe dojechać nie dla "zaliczenia" bo daleko.
Ale mając dużo czasu albo nieskończenie dużo to już opcja bardzo ciekawa. Podobną wydawał się kiedyś być Pilion.
Z Neapoli pływa dużo promów na Kithirę i powoli analizuję możliwość wycieczki w tym kierunku. Na mapach nie widać ciekawych plaż a bilety na prom to też duży wydatek.
Kupowaliśmy wczoraj w księgarni nowe mapy Peloponezu i Grecji i była też mapa tej wyspy.
Z oszczędności nie kupiłem. Na razie.
Kolejny raz muszę to napisać. Większość ciekawych miejsc poznaliśmy dzięki uporowi Basi Muzyk :kwiatki:

rakro1 - 2023-06-18, 09:19

007jędruś - dziękuję za piwo. Spodziewam się mieć w przyszłym roku więcej czasu i moż przestaniemy się mijać. Szkoda, że nie mieliśmy więcej czasu.
Pozdrawiamy

andrzej627 - 2023-06-18, 10:57

rakro1 napisał/a:
Dojazd szutrowy ale bezpieczny i komfortowy https://maps.app.goo.gl/5jbghNJdhi1P1wM77

Widzę tam punkt z park4night. :spoko

rakro1 - 2023-06-18, 13:55

Andrzej627 - Andrzeju drogi!! Jesteś niezastąpiony w technicznych sprawach. I też jesteś w gronie osób, z którymi bardzo chciałbym czas jakiś spędzić i nie układa się :oops: :kwiatek2
Zmieniliśmy miejsce postoju. To niesamowite jak szybko człowiek obrasta w piórka. Najpierw fajnie, bo prysznice, kosz na śmieci, fajny dojazd. I za chwilę, gdy rośnie świadomość, że za długo blokuje się parking miejscowym a oni przyjeżdżając zakłócają naszą swobodę. I plaża i wejście do wody nie na 100% ten komfort przeważa i słabnie chęć do zmiany.
W decyzji pomogli nam nasi bracia, przodkowie karawaningu. Nasze miejsce, jak okazało się jest stałym przystankiem na mapie dla wielu grup cyganów. Przyjeżdżają na jeden, dwa, trzy dni a anektują całą okolicę. Wszędzie wisi suszące się pranie, biegają dzieci i jest to bardzo krępujące.
Nie są nachalni, nie zaczepiają, nie wymieniają wycieraczek w aucie.
Ale zaburzają " mir parkingowy".
Socale, jeśli to przeczytasz to odszczekuję. Jednak byt kształtuje świadomość i nie dajemy rady spędzać czasu w ich towarzystwie.
Na nic myśli, że mają przerąbane i żyją w ekstremalnie złych warunkach. Bez oświaty, higieny czy opieki medycznej. Ich życie, w grupie, ma wiele zalet ale jednak.
Jesteśmy tu https://maps.app.goo.gl/tDiqkk4ibT9GTMpM8
To niewiele dalej. W kierunku Poundy, na skraju słonego rozlewiska. Tuż przy plaży, bez żywego ducha.
Czyli sami! Z ogromnym zapasem płynów, zresztą skuter tuż obok.
I jeszcze zdjęcie śladów żółwicy i otwór, w którym są jej jaja. Uwierzcie. Były odsłonięte, policzone, zmierzone i zakopane. To niedaleko naszego nowego postoju.
Czyli to szlaban na wieczorne spacery po plaży a zwłaszcza świecenie świateł, które mogłyby odstraszyć żółwice.

andrzej627 - 2023-06-18, 17:42

rakro1, dzięki za miłe słowa. Mam nadzieję, że w końcu uda się nam gdzieś spotkać.
rakro1 - 2023-06-20, 19:19

Kolejna wycieczka - Velanidia https://maps.app.goo.gl/zdnJejNNVzLMjg7e8
Być może jestem rozkapryszony i oczekuję za dużo ale miało być lepiej. Jeszcze wyższy wjazd w góry, na niemal 800 metrów, serpentyny na mapie piękne ale to nie był klimat poprzednich wycieczek. Serpentyny, których się boję i to sprawia frajdę były. Widoki też. Droga super.
Może sama miejscowość bez jakichś smaczków? Coś jak Monemwazja, wpasowana w stok góry. Dużo wąskich, ciasnych przejść ale domki jeden do drugiego podobny i za dużo tego. Może gdyby spędzić tam ze dwa, trzy dni dałoby się posmakować klimat tej miejscowości.
Piękny porcik i plaża. Niepotrzebne tablice No Camping bo aby tam zjechać autem 4x4 to nie zabawa dla każdego.
W okolicy wiele dróg szutrowych prowadzących w ciekawych kierunkach ale raczej tu już nie wrócę.
Może z rowerem elektrykiem?

007jędruś - 2023-06-20, 19:25

Fajna relacja i foty, budzi się tęsknota.
rakro1 - 2023-06-20, 20:48

Chyba niepotrzebnie wyraziłem brak zachwytu. W sumie wycieczka fajna, widoki ekstra a samo miasteczko, gdyby połazić tam, zanurzyć się w zaułki pewno coś by zachwyciło.
Na pewno nie dotyczy to tylko Grecji - na zwiedzanie trzeba mieć bardzo dużo czasu. Najlepiej pomieszkać gdzieś dłużej.
Z dzisiejszej wycieczki mam jeszcze piękny kościółek - w głowie i na zdjęciach więc taki wątek sakralny.
Jędruś - po co masz jechać tyle drogi jak ja Ci wszystko opiszę :foto :malarz: :kwiatek2

SZEJK - 2023-06-20, 22:31

Rafał !!!! nie narzekaj super urodzinowa wycieczka, :kwiatki: :kawka:
rakro1 - 2023-06-23, 19:06

https://maps.app.goo.gl/3YJc8eoR8vJPrgeF6
Pierwsza wycieczka do tego punktu nieudana. Mapy google już chyba mają zapisane moje preferencje i mimo, że mam zaznaczony dojazd samochodem kolejny raz wybrana droga kończy się " w krzakach".
Ale faktycznie znaczny kawałek trasy był po asfalcie a potem ładna droga szutrowa. Szkoda, że ładna bo powrót się przedłużył. Na szczęście tu wszędzie jest blisko.
Dodatkowo przejechaliśmy obok potężnego wysypiska śmieci. Nie mam porównania jak jest u nas ale tu robi wrażenie.
Kilka fotek. W końcu, przed bardzo trudnym fragmentem skuter został i ruszyłem na zwiad piechotą.
Widoki piękne na Elafonisos, na starożytne zabudowy i majestatyczne góry.

rakro1 - 2023-06-23, 19:21

Polecam Wam to miejsce, w którym stoimy. Podawałem współrzędne.
Kilka metrów od pięknej jak w Polsce kilkumetrowej plaży. Piaseczek.
Gdy zastanawiamy się dlaczego tak długo byliśmy w poprzednim miejcu odpowiedzią wydaje się być fakt, że dawniej był tu tłok i trudno było się wbić między kampery.
Długo staliśmy w dwa auta, teraz jest cztery czyli luzy.
Oprócz tzrgu w Neapoli w czwartki, obok szkoły tutaj kupujemy warzywa i owoce https://maps.app.goo.gl/ztgANz2LKY6arb466
Hurtownia napojów i alkoholu czyli najtańs,ych win i uzo jest tutaj https://maps.app.goo.gl/KJ1MozWiRyJ6SU5K8
Oliwę kupiliśmy tutaj https://maps.app.goo.gl/ncpEvysz69gF5HJB6
Fajny rodzinny biznes, niedawno zdobyli medal w Poznaniu za nalewkę miodową. Dostaliśmy ją nawet w prezencie ale nie wiadomo co z nią zrobić. Ma 8%.
Jest też druga oliwiarnia, jak fabryka https://maps.app.goo.gl/J2mtHaNDrYdGKj3s8

rakro1 - 2023-06-23, 20:07

Ale jednak dojechaliśmy w to, zaplanowane wcześniej miejsce. Główną drogą.
Jest to kawałek wybrzeża, który zapamiętaliśmy z pięknych widoków i kamienistego brzegu.
Jednak są tu piękne plaże. Wzdłuż całej zatoki pojedyncze domy. Dawne, skromne, często w ruinie i piękne nowe posiadłości.
Nie ma pryszniców na plażach i łatwo dostępnych źródeł wody. Nie ma sklepów a jedynie kilka knajpek.
Ale był też i kamper w pięknym dzikim miejscu z ciekawą platformą na skuter.
Trzeba by tu przywieźć swoje zapasy ale i tak w sezonie można czuć się intruzem.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2023-06-25, 14:00

Myślę że chodziło mi o te formy skalne,wogóle tam pobłądziliśmy nie mogąc trafić do kampera
MIREK1956 - 2023-06-25, 21:26

relacja super. Należy się piwko.
Mirek

DI STEFANO - 2023-06-26, 15:55

Super relacja.
Planuję jesienią Grecje, w związku koniecznością definitywnej rezygnacji z wożenia skutera (zalecenia medyka) ciągam na przyczepie mocny microcar.

Mam pytanko:
czy microcar ciągnięty na ogonie kampera i używany do zwiedzania "w koło komina" będzie ułatwieniem czy dodatkowym balastem.
W innych krajach takie rozwiązanie jest dla mnie pomocne.
Nie wiem czy bezdroża Grecji da się przemierzać takim sprzętem.
Jeśli nie pozostanie mi załadowanie na tył 2x elektryk.
Dzięki za info.
Pozdrawiam
Stefan

rakro1 - 2023-06-26, 22:06

Basiu - faktycznie musiało chodzić o te skamieniałe drzewa. I tu mam przemyślenia następujące - są one położone w przepięknym miejscu. Dla tych widoków przyjeżdżaliśmy tam wielokrotnie.
Ale codzienny widok karawan kamperów ciągnących w to fantastyczna ale nie niespotykane miejsce wydawał się nieporozumieniem.
Coś tam odkopano i opisano dla turystów. I i ci turyści, tracąc bezcenny czas ( urlopu i życia ), pieniądze na paliwo ( i przyczyniając się w ten sposób do degradacji środowiska) jadą w upale, robią fotki ( a o niebo lepsze są w internecie ) po czym, po 10 minutach pobytu, wracają na plażę w poczuciu spełnienia świętego obowiązku.
Oczywiście podjeżdżały też auta osobowe w tym taksówki bo to nie domena tylko kamperowców.
Mirek - pozdrawiam całą załogę serdecznie, udanego kolejnego wyjazdu, do zobaczenia.
Di STEFANO - Mam problem z aplikacją google bo kieruje mnie często w miejsca bardzo trudno dostępne i absolutnie nieprzejezdne ale trzeba mieć zdrowy rozsądek i umieć wycofać się w porę. Ja mam niemiecką psychikę i wierzę, że jeśli nawet widzę brak drogi to za kolejnym zakrętem będzie autostrada.
Stąd problemy i długie, niemiłe wycofywanie się z trasy.
Jakikolwiek pojazd, najbezpieczniej z napędem 4x4 jest bezcenny. W obecnym czasie nie wyobrażam sobie wyjazdów bez skutera. Pozwala to zwiedzić sięcej i dłużej zostać w jednym miejscu bez znudzenia.
Malutkie auto będzie super a jeśli nie możesz mieć skutera to i nie bardzo chyba i elektryka.

rakro1 - 2023-06-26, 22:30

No i w zasadzie to już koniec tego wątku. Jeśli w przyszłości ktoś zechce cokolwiek dopisać na temat okolic Neapoli będę zaszczycony.
Wyjechaliśmy dzisiaj i pomimo, że dla mnie najlepszą opcją jest trasa przez Ag. Fokas i dalej Monemwazję
wybraliśmy jakby środkową trasę, przez płaskowyż i m.innymi miejscowość Talavta. Fajna, widokowa, nietrudna trasa. Polecam.
Przy wyjeździe ze Skali auto, które dobrze wiedziało, że jedziemy na Sparyę skręciło w kieruku Gitio.
Po opamiętaniu, już w drodze powrotnej ukawniła się piękna plaża Trinisa https://maps.google.com/?q=Skala%2C+Ewrotas+230+51%2C+Grecja&ftid=0x149e208c6502ee9f:0xa2ae78a587792f44&entry=gps
Dużo piachu i wysokie drzewa. Nie zjechaliśmy tam ale wydaje się być ciekawym miejscem. Moż ktoś z Was był tam i może coś o tym napisać?
Teraz jesteśmy w Komenej Vourli. Po drodze szperaliśmy w nadmoskich miejscowościach i kolejny raz okazuje się, że te tereny nie dla nas. Płytki, muliste morze. Niefajne.
Dziękuję za całość. Na koniec fotka psów, które będą nas dziś pilnować. Karma z Pl działa cuda.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2023-06-27, 15:01

Dzieki za pieski
Nazwa prawidłowa Geopark,tam sie zgubiliśmy idąc do samochodu,patrzac na mape i Twoją relacje zwiedziłeś wiecej,my tam bylismy przed samym covidem w 2 samochody,a potem 2 miesiace Bozas.
Podobnie jak Wy lubimy rejon Poundy,uwielbiam jej piach i latem można stac przy samej wodzie,bo wysycha sól z okolicznych dróżek.Masz racje za Neapoli piekne miejsca ale trudny dojazd,nie wszystkie miejsca co Wy zobaczyliśmy.Co przyniesie jesień zobaczymy??

rakro1 - 2023-06-27, 16:22

Przeskoczyliśmy boczną drogą w nowe miejsce https://maps.app.goo.gl/XgjSM8b656mFSFFNA
I jest nieźle. Wydaje mi się, że kiedyś był tu i opisywał uhuprzem.
No i po kolei, po jednym pojawiły się przymilne paskudy. Jak to dobrze, że mamy jeszcze karmę!
Najwięsza suka, chyba jeszcze karmiąca jest tak wychudzona, że przykro patrzeć.
Ale to ona wizualnie jest najpiękniejsza.
Ładnie tu.

rakro1 - 2023-06-28, 18:29

Temat zamknięty więc małe post scriptum.
Z poprzedniego miejsca ruszyliśmy w kierunku domu. Stomio nigdy nam nie leżało ale sprawdziliśmy pobliskie Aleksandrini. Dojazd gorsz dużo a miejscówka do kitu.
Później to już Riwiera Olimpijska i nasze sprawdzone miejsce obok Leptokarii.
I szok !!!! Przeogromny !!!!!
Tysiące osób na plaży i w wodzie. Nasz ukochany parking zapchany na maksa. Nawet dwa kampery z Pl ale nie było jak pogadać. Po dwóch godzinach w wodzie przeskok na plażę za Katerini. Lepiej bo morze ciepłe jak zupa i piaseczek jak w Bałtyku ale dwa barowe agregaty dają gwarancję
nieprzespanej nocy.
Więc przeskok tu https://maps.app.goo.gl/e6PDKJjrKw8rZLkD9
Bajka. Cisza, spokój, parę kamperów.
Odwykliśmy od ludzi i to co tutaj robi fatalne wrażenie.
I od kilku dni panują takie upały, że na dwa miesiące trzeba ten kierunek traktować za zamknięty.
Koniec 🤗🤗😋

Spax - 2023-06-28, 22:25

rakro1 napisał/a:
Wydaje mi się, że kiedyś był tu i opisywał uhuprzem.

Moja miejscówka a Basia o tym miejscu pisała (meduzy)
rakro1 napisał/a:
Ładnie tu.

:bajer
rakro1 napisał/a:
Koniec 🤗🤗😋

Piwko leci – fajna relacja :spoko

ZbigStan - 2023-06-29, 07:23

rakro1, Rafał, po Twojej relacji wzrosła ochota na odwiedzenie Grecji, oczywiście jak się skończą upały. :pifko . Pozdrowienia dla Was i do zobaczenia na trasie.
rakro1 - 2023-06-29, 07:43

Dziękuję bardzo za współudział w tworzeniu relacji :roza:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2023-06-29, 13:25

Miejscówka której nie podałam za Aleksandrini to Massagkala.Podam współrzędne 39.951079,22.707814 błękitna flaga plaża.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2023-06-30, 14:31

Spax,Pelasagia nie podobała sie natomiat,uwielbiamy Tyrou,podane przez ćiebie,znamy tam każde miejsce piechota i skuterem.Przepiekne plaże białe kamienie naTigani,druga plaża nie każdy ja odwiedza bo zejscie dzika ścieżka, Lygria.Takich kamieni jak tu nie ma nigdzie,szkoda że w Grecji wszysto zrobione w natura 2000,niszczeje tak jak wiatraki w Tyrou.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2023-06-30, 14:40

Rakro cieszę sie ze lubisz nasze miejscaa.Z.juz po zaćmie ja czekam,kamper u mechanika,nie bedzie ani Kreta,ani Turcja,tylko Grecja.Teraz odkrylismy na nowo Lefkadę,a mieszka tam fajny Polak,drugi fajny koło Bozas,jest tam miejsce na kampera.A my już pełne 77.
Dzięki za psy przeciez karma nie tak dużo kosztuje,a u nich tak jest,koniec sezonu domy,knajpy pozamykane a psy zostaja ,w niektorych miejscach sa opiekunowie którzy je karmia. :kwiatki: :kwiatek :roza: :kwiatek2

andrzej627 - 2023-06-30, 15:02

rakro1, da radę jeździć kamperem po tych żółtych drogach z mapy F&B ?

Dodałem jeszcze zdjęcie tego samego obszaru z najnowszej wersji mapy, którą właśnie dostałem. Jest na niej nowa droga z Agios Fokas do Adiakopos, którą poprzednio dorysowałem ręcznie. :spoko

rakro1 - 2023-06-30, 16:32

Andrzej - tam jeżdżą kampery. Ty pojedziesz bez problemu ale takie z napędem na jedną oś też spokojnie.
Velanidis - dojazd tam bez problemu natomiast już na końcu, dojazd do porciku przez miasteczko jest miejscami trudny.
Grecy jeżdżą pickupami i małe osobówki też widziałem.
Ty chyba możesz ale normalny kamper nie ma szans.
Ale jest placyk na wjeździe i można auto postawić i ocenić samemu.
Jestem już w Egerszalok na basenach termalnych.
Przejście Bački Vinegrady 1,5 godz. Porażka.
Na drodze dojazdowej do Evzoni niektórzy z nas objeżdżali bramkę na autostradzie jadąc przez Polikastro.
Już chyba się nie da. Zrobione bramki na wjeździe i zjeździe na autostradę w tym miejscu. Jeszcze nie działają ale wydają się być gotowe.

rakro1 - 2023-06-30, 16:36

Szczególnie piękne tereny są na drodze z Neapolo do Polikastro. Wzdłuż morza. Dojechać można daleko i są super miejsca do postoju. A widoki super. Surowe i groźne skały, zatoczki piaszczyste, duże jaskinie.
Pisałem o tym w wątku o Methanie a nie umiem tego przenieść tutaj.

andrzej627 - 2023-06-30, 17:27

rakro1, dzięki za odpowiedź.

Lubię nieraz popatrzeć, którędy jeździł samochód Google'a. :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2023-06-30, 17:44

My nocujemy zawsze w Poundzie blisko portu na Elafonisos.Lacha pachu niesamowita,lecz jak jest wiatr to kiepsko,donrze tylko dla serferów i paralotni :haha:
LukF - 2023-06-30, 18:08

Info dla planujących podróż:

Obwodnica Belgradu została otwarta dla ruchu dwa dni temu. Nie trzeba już jechać przez Belgrad.
Wątek o obwodnicy:

https://www.camperteam.pl...p=925790#925790

Spax - 2023-06-30, 19:11

andrzej627 napisał/a:
rakro1, dzięki za odpowiedź.

Andrzeju. Twoim autem da się bez obaw po całej Grecji jeździć. Czasami jet na wioskach w górach trochę ciasno i tyle. :spoko

SZEJK - 2023-06-30, 19:26

Trochę ciasno :haha: :haha:
Dobrreeee :spoko

SZEJK - 2023-06-30, 21:01

Czy jechał ktoś trasą z Mistry do Kalamaty przez góry, w połowie drogi był objazd Parku Narodowego w lewo (biała droga na mapie) droga na szerokość kampera modliłem się zeby nikt nie jechał z przeciwka i tak 38 km. Dodam że jechałem 7 metrową integrą, chrzest świeżaka mam zaliczony.
Nie umiem tego pokazać na mapie ale grekofile wiedzą o co chodzi. :lol:
:spoko

rakro1 - 2023-06-30, 21:44

Szejku, dobrze się modlisz, po prostu. I skromny jesteś.
Może i dla nas coś byś mógł wyprosić tam na górze?
Ale tylko dla członków CT :lovban:

SZEJK - 2023-06-30, 22:03

Rafał !!! ok, mogę coś załatwić ale Ty prawie w domu jesteś.
Tak to prawda skromny SZEJK jestem. :haha: :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2023-07-01, 17:12

Pisałam o tym na fejsie,ja już nie piszę na CT bo nie umię wklejać fot z telefonu.Jechalismy w deszcz myślałam że umrę tak się bałam ale mieliśmy tylko jedną mijankę.Normalnie to najpiękniejsza trasa na Peloponezie
andrzej627 - 2023-07-01, 17:47

SZEJK napisał/a:
z Mistry do Kalamaty przez góry, w połowie drogi był objazd Parku Narodowego w lewo

Rozumiem, że teraz zamiast jechać prosto drogą 82 Mistra do Kalamata trzeba jechać przez Karveli.

Spax - 2023-07-01, 20:18

andrzej627 napisał/a:
SZEJK napisał/a:
z Mistry do Kalamaty przez góry, w połowie drogi był objazd Parku Narodowego w lewo

Rozumiem, że teraz zamiast jechać prosto drogą 82 Mistra do Kalamata trzeba jechać przez Karveli.

To jedyna droga i tylko 15 km :diabelski_usmiech (chyba, że wybierzesz szlaki dla osiołków, bo i takie są :ok )
A zobacz jak piękne mijanki na tej drodze są: https://goo.gl/maps/fdPVi8xBnhSqnoAXA

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2023-07-01, 21:34

Droga 3 m szerokości ale oznaczona białą kreską.Tereny poza sezonem niezamieszkałe,ale strachu miałam co niemiara.Normalnue uwielbiam te trase,może jak będziemy nastepnym razem to będzie po remoncie.Wg.mnie to najpiękniejsza trasa,serpentyny ale szeroko no i widoki niesamowite.Wiosna tego roku no i padający śnieg kierowca na medal ale ja co chwilę a łła.To tyle za to Mistra piekna my bilety po 6 euro,od pażdziernika niedzielę gratis.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2023-07-01, 21:46

Dlatego że względu na wiek i miłośc do Grecji będzie Grecja bo dawno nie byliśmy na Evi,naokoło Przylądka Sunion,w Metanie ,Samarejce,tyle pięknych miejsc,tak jak gdzieś pisałam plaże Tyros, nawet nie będę się bać w Fokiano i Wychladzie.Pozdrawiam do września a co będzie z głosowaniem???????
andrzej627 - 2023-07-01, 22:23

Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
Sunion

Tam jeszcze nie byłem. :spoko

SZEJK - 2023-07-01, 23:01

andrzej627, Spax dziekuję za odtworzenie trasy jest co wspominać.

Basia ma rację trasa najpiękniejsza jaką jechałem, Tranfogaraska czy Trasa Troli to pikuś przy tej.