Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zagraniczne - Kampingi W³ochy (Wenecja euganejska), Istria

markoni7 - 2023-06-18, 14:43
Temat postu: Kampingi W³ochy (Wenecja euganejska), Istria
W zwi±zku z tym, ¿e nie mam dotychczas do¶wiadczenia z kempingami w miejscowo¶ciach turystycznych w sezonie bo nie jest to mój ulubiony kierunek i czas na podró¿owanie potrzebuje wiedzy.
"Trafi³" nam siê w tym roku 8 latek pod opiekê na wakacjê i chcemy z nim odwiedziæ po³udnie europy (jak w temacie).
W zwi±zku z tym mam pytanie do osób, które w poprzednim roku by³y w sezonie w tamtych rejonach na kempingach.
Czy bêd±c na kempingu zauwa¿ali¶cie wolne parcele czyli czy mo¿na jechaæ w ciemno i jest szansa na parcele czy zdecydowanie rezerwacja.
Nie za bardzo jestem za rezerwacj± bo nie jestem pewny ile wytrzymamy w tych temperaturach i ogólnym "ha³asie" dlatego wola³bym bez rezerwacji, ale przejechaæ 1200km i b³±kaæ siê w poszukiwaniu jakiegokolwiek miejsca mo¿e doprowadziæ ma³¿onkê do niepotrzebnej ekscytacji ( nie ma to zwi±zku z pozytywnymi doznaniami)

Janusszr - 2023-06-19, 07:23

Z opowiadañ córki, która by³a tam w zesz³ym roku, sprawa nie wygl±da dobrze. Koczowali nawet kilka dni pod kempingiem w oczekiwaniu na wolne miejsce. Mieli wcze¶niejsz± rezerwacjê. Podonie bywa w S³owenii. Do¶wiadczyli¶my tego na w³asnej skórze. Ale jako¶ nas w koñcu ³askawie upchnêli.
Hymer 33 - 2023-06-19, 08:58

Zale¿y w jakim terminie chcesz jechaæ .
Aktualnie na Istrii kempingi ob³o¿one oko³o 60- 70 %
W zesz³ym roku te¿ by³em na Istrii w tym terminie i by³o dobrze .
W tym roku ogólnie jest mniej kamperów.
Polecam campingi Medulin - Arena Medulin Camp Site
Rabac -Oliva Camp , Pula Arena Stoja Camp Site .

grzegorz_wol - 2023-06-19, 20:09

Ja na tym: Camping Village Miramare w Chioggi, by³em dwa razy pod koniec sierpnia.
Nie by³o problemu z miejscem. Camping ma dwie parcele po dwu stronach drogi jest do¶æ du¿y a obok masz dwa kolejne.

Taktycznie to dobre miejsce bo zwiêksza siê prawdopodobieñstwo trafienia jakiej¶ wolnej parceli.

W czê¶ci bli¿ej morza jest strefa malucha z basenami jakim¶ placem zabaw i animacjami. Za pierwszym razem sta³em blisko to mi utkwi³o przez wrzaski i podgrzewanie atmosfery za pomoc± g³o¶ników.

Do Wenecji mo¿na siê dostaæ:
autobusem miejskim do Chiogii na przystanek promu,
potem promem na Pallestrinê tam przesiadka na autobus potem kolejny prom ( ale na ten drugi ju¿ wje¿d¿a siê autobusem) i z Lido Pallestrina promem.

Wszystko ogarnia jeden bilet. (na miejski autobus jest chyba inny bilet)

Niby upierdliwe ale wyprawa sama w sobie jest atrakcyjna bo np mo¿na mijaæ siê w zatoce ze statkiem pe³nomorskim. Chiogiia jest mniej oblegana przez turystów a bardzo urokliwa.

Dwa razy by³em te¿ na Campingu Fusina te¿ pod koniec sierpnia te¿ bez rezerwacji.
Atrakcj± s± przep³ywaj±ce 20 metrów obok statki pe³nomorskie. Widzia³em go¶cia który przyjecha³ chyba tylko po to by robiæ im zdjêcie. Wychodzi³ z namiotu na odg³os zbli¿aj±cego siê statku a potem w kimê do namiotu.

Obok wjazdu na camping jest terminal promowy wiêc te¿ jest dobrze skomunikowany.
Wad± tego miejsca jest to, ¿e ma te¿ domki pod wynajem i jak wpadnie jaka¶ wycieczka nastolatków to b³±kaj± siê po ca³ym terenie i mog± sobie zrobiæ imprezê pod Twoj± markiz± nad ranem.

Raz by³em te¿ w tym terminie na Campingu Miramare Punta Sabbioni wszystko ok tylko z pó³wyspu jak ¼le trafisz to wyjazd trwa tyle samo co potem droga do Austrii.

:spoko