Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Skandynawia - Most Oresund opłata

Nitrolukas - 2023-07-09, 21:27
Temat postu: Most Oresund opłata
Z racji że na początek sierpnia będę przejeżdżał z Danii do Szwecji zacząłem zgłębiać temat zakupu biletu na przejazd.
Zakup online jest ze zniżką 5% (980dkk), ale jest też takie coś jak OresundGo.
Jest to roczny "abonament" (349 Dkk) i do tego za każdy przejazd pobierana jest opłata 340Dkk (kamper do 10m). Niby na stronie jest napisane, że dla osób które planują więcej razy jeździć mostem.
Jak widać nawet przy pojedynczym przejeździe opłaca się to kupić.
Dodatkowo można mieć w jednym "abonamencie" dodane 2 aktywne pojazdy, a w ciągu roku można dodać 5. (ja akurat jadę sam, ale wydaje się to dobra opcja dla grup)
Zastanawiam się tylko czy czegoś nie przeoczyłem? Macie jakieś doświadczenia?
Ja wracam promem, wiec aktualnie nie planuje przez najbliższy rok ponownie przejzlezdzac przez most Oresund

MILUŚ - 2023-07-09, 22:54

Rozważ jeszcze jeden pomysł ........
Prom Helsingor - Helsingborg . Na pewno wychodzi taniej a i zamek Magbeta możesz przy okazji zwiedzić :chytry

Nitrolukas - 2023-07-10, 20:05

MILUŚ napisał/a:
Rozważ jeszcze jeden pomysł ........
Prom Helsingor - Helsingborg . Na pewno wychodzi taniej a i zamek Magbeta możesz przy okazji zwiedzić :chytry

Dzięki, ciekawa koncepcja i na pewno rozważymy. Gdzie kupić bilet na ten prom? Szukałem na szybko i nie mogę znaleźć.. Tylko na miejscu?

Nikt nic nie wie o OresundGo?

MILUŚ - 2023-07-10, 20:59

Nitrolukas napisał/a:
........

Dzięki, ciekawa koncepcja i na pewno rozważymy. Gdzie kupić bilet na ten prom? Szukałem na szybko i nie mogę znaleźć.. Tylko na miejscu?

Zawsze kupujemy z marszu ; promy kursują jak tramwaj ; nie czekasz długo :spoko

Nitrolukas - 2023-08-03, 17:21

Właśnie czekam na prom
Cena 960dkk więc wychodzi na to samo co most.

MILUŚ - 2023-08-03, 17:49

Nitrolukas napisał/a:
.... wychodzi na to samo co most.

ale jakie wrażenia :mrgreen:

eMKaP - 2023-08-20, 18:06

Przejazd tunelem i mostem robi niesamowite wrażenie ale następnym razem chyba skorzystam z tej opcji:
Nitrolukas napisał/a:
Z racji że na początek sierpnia będę przejeżdżał z Danii do Szwecji zacząłem zgłębiać temat zakupu biletu na przejazd.
Zakup online jest ze zniżką 5% (980dkk), ale jest też takie coś jak OresundGo.
Jest to roczny "abonament" (349 Dkk) i do tego za każdy przejazd pobierana jest opłata 340Dkk (kamper do 10m). Niby na stronie jest napisane, że dla osób które planują więcej razy jeździć mostem.
Jak widać nawet przy pojedynczym przejeździe opłaca się to kupić.
Dodatkowo można mieć w jednym "abonamencie" dodane 2 aktywne pojazdy, a w ciągu roku można dodać 5. (ja akurat jadę sam, ale wydaje się to dobra opcja dla grup)
Zastanawiam się tylko czy czegoś nie przeoczyłem? Macie jakieś doświadczenia?
Ja wracam promem, wiec aktualnie nie planuje przez najbliższy rok ponownie przejzlezdzac przez most Oresund