|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
elektryka, solary, przetwornice i akumulatory - Kamera cofania Ducato 3
Jarro73 - 2023-08-13, 09:45 Temat postu: Kamera cofania Ducato 3 Witajcie
Mam taki problem:
W naszym kamperze jest zainstalowana kamera cofania nieznanego producenta (taka z daszkiem i diodami IR) i sprzęgnięta z monitorkiem montowanym na lusterku wstecznym.
Niestety obraz, który generuje jest delikatnie mówiąc do d...
W nocy jeszcze coś tam widać, ale w dzień jest bardzo słabo.
Obraz jest czarno-biały i o słabej jasności.
Zmieniając w ustawieniach jasność zaczynają świecić rogi ekranu na biało i jest jeszcze gorzej.
Chciałbym tą kamerę wymienić na coś z czego będę zadowolony lub zmodyfikować ten zestaw najchętniej bez wymiany okablowania bo nie wiem którędy to jest poprowadzone i zapewne byłoby z tym sporo zabawy. Kamerka jest podłączona za pomocą dwóch wtyczek chinch.
Niestety większość kamer dostępnych na aukcjach mają wtyczkę 4pin.
Czy ktoś z Was może coś fajnego zarekomendować?
Chodzi mi zarówno o kamerę, którą można sprzęgnąć z istniejącym monitorkiem jak i cały zestaw z odtwarzaczem 2-Din z dużym monitorem (stacją multimedialną).
Zależy mi na dobrym obrazie w kolorze i w miarę szerokim kącie.
Przydałby się też przekaz dźwięku 😉.
LukF - 2023-08-13, 14:24
Jarro73,
Kamera (z daszkiem metalowym) jest OK.
Wymień wyświetlacz na taki 7" i wszystko będziesz widział
https://allegro.pl/oferta/monitor-lcd-tft-7-do-kamery-cofania-12v-24v-rca-13756879250?offerId=13756879250&inventoryUnitId=bU5CAz1ILT5FNRhQZolxFg&adGroupId=YjFhNjNlNzMtNmRkZS00ZDBjLThiOTktMmYwZDI3MWVkNmQ5AA&campaignId=NTk3NjYxOTItNDRiZi00YzIzLWExMzUtZjNiMjlhZmNhZWEzAA&sig=7ba06f02db59386a8a5c14a2e7c7062f&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=ads&gclid=EAIaIQobChMIloSl-s_ZgAMVAygYCh2K7gkwEAQYASABEgIv1PD_BwE
SlawekEwa - 2023-08-13, 22:09
https://tiny.pl/cwtwh
Robert-4 - 2023-08-13, 22:56
Miałem ten sam monitor. WYRZUĆ
SlawekEwa - 2023-08-14, 05:56
SlawekEwa napisał/a: |
Miałem ten sam monitor |
Mam 5 lat
SUPER
orkaaa - 2023-08-14, 07:55
Mam pięć lat i ….. szału nie ma bo kolory i rozdzielczość przeciętna ale spełnia zadania. Szukałem czegoś w hd ale o ile monitor to nie problem to nie znalazłem dotychczas dobrej kamery hd. To co jest na rynku to tzw rybie oko które zakłamuje obraz a ja chcę aby obraz był rzeczywisty a nie półokrągły. Przy dobrym obiektywie kamery i rozdzielczości hd i monitorze hd będzie efekt a tak, cobyśmy nie kupili to wszystko chińskie zabawki o tych samych parametrach. Nie będzie ani rzeczywistych kolorów ani szczególnej ostrości.
aviator - 2023-08-14, 08:10
Nie jest to spam… Ja mając podobny problem z niewyraźnym obrazem bujałem się z różnymi kamerami cofania, które próbowałem dopasować do istniejącego monitora i okablowania. Popełniałem różne błędy od technologi ahd, rybie oko, po nieprzystosowanie kamer do pracy ciągłej. Miałem dwie kamerki jedna cofania monitorująca sam tył pojazdu, której tak jak monitora nie chciałem zmieniać a druga jako lusterko wsteczne właśnie taka z daszkiem.
Trafiłem w końcu na super sklep, gdzie dobrano kamerkę idealnie pod moje wymagania polecam info@sklephadron.pl
1,5 roku od zakupu działa idealnie.
mischka - 2023-08-15, 17:54
aviator, ja nie miałem z nimi tyle szczęścia. Dwa zapytania i dwa razy bez odpowiedzi. Musiałem wydać pieniądze w innym sklepie.
Kupiłem podwójną kamerę i jestem zadowolony...
aviator - 2023-08-15, 19:06
Fajne toto. Jaki to daje obraz?
mischka - 2023-08-16, 06:13
obraz przyzwoity, jak będę w kamperze to cyknę foto
mischka - 2023-08-19, 13:13
Jak powiedział tak zrobił, resztki wody zostały na soczewce stąd te plamy...
Jarro73 - 2023-08-19, 16:10
mischka napisał/a: | Jak powiedział tak zrobił, resztki wody zostały na soczewce stąd te plamy... |
Fajna.
Możesz napisać coś więcej na temat tej kamery?
Jakiego jest producenta?
Gdzie można ją kupić?
Gdzie kupiłeś?
Czy diody IR dają radę w nocy?
Z jakim odbiornikiem masz to spięte?
Na zdjęciach widzę, że to chyba jakaś stacja multimedialna 2DIN.
Czy to Android?
Myślę też nad zakupem takiej stacji, aby mieć nawigację i ekran kamery zarazem bo muzyki i radia to właściwie nie słucham w kamperze.
Dzięki z góry za odpowiedzi 😉
mischka - 2023-08-20, 09:47
Kupowałem na Amazon
W nocy jest OK, ale to raczej połączenie diod i świateł cofania.
U mnie podpięte pod stacje Pioneer SPH-EVO950 i fajnie to ze sobą współpracuje.
|
|