Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Wędkarstwo - Wędkowanie w Grecji

krzlac - 2023-10-12, 17:33
Temat postu: Wędkowanie w Grecji
Wędkowanie w Grecji. Wielu jeździ, mało kto wędkuje, nikt nie pisze. Ja próbowałem z dość marnym skutkiem. Powód: za mało czasu temu poświęciłem i totalny brak wiedzy.
Małe, prawdopodobnie dorady złapałem z gruntu na mrożone krewetki koktajliowe przywiezione z Polski. Oprócz tego próbowałem spinnigować z plaży i wierzę, że można to robić skutecznie. Najlepiej rzucać "na upatrzonego". Wędkujący Grek pokazał mi żerujące przy powierzchni drapieżniki. Rzut wąską wahadłówką w punkt i atak, za chwile drugi atak. Niestety nie udało się zaciąć. Kilka minut obserwacji, zaobserwowane żerowanie w zasięgu rzutu, rzut, atak, skuteczne zacięcie i hol. Dowiedziałem się, że najlepszą przynętą są kalmary. Zaobserwowałem jak i kiedy je łapać. Z tego dwie korzyści: kolacja i przynęta. Nie potrzeba daleko rzucać. Obserwowałem Greka chodzącego po plaży z kuszą, Obserwował płytką wodę i wypatrywał ryb. Nic przy mnie nie ustrzelił ale pokazał mi zdjęcia. Ryby 50-80 cm. Na następnym wyjeździe do Grecji będę mądrzejszy. Może ktoś ma jakieś ciekawe spostrzeżenia?

Bim - 2023-10-12, 19:23

Proponuje pooglądać lokalnego wędkarza w akcji

To tylko jeden z wielu filmów tak dla zajawki :lol:

Gość mieszka w okolicach Volos łapie z brzegu ,w porcie i z pontonu.

Spining na plaży to zazwyczaj okonie morskie na kamienistym podłożu

Dla mnie problemem jest w Grecji to przynęta w zależności w jakiej części Grecji jestem.

Z pontonu to raczej zabawa z drobnicą .

Obserwując innych wędkarzy to bez entuzjazmu ,rybu złowione to raczej drobnica.

Wędkarstwo w Grecji poza portami to taka odskocznia na zapełnienie czasu podczas wakacji :spoko

Comsio - 2023-10-14, 07:21

Wędkowałem zawsze w porcie ☝️ Pireus ,Volos itd
Braly takie okazy jak śledzie (nie pamiętam nazwy)

Starczyło 4-szt obiadek ze ho ho 👌👍