|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Myszy w kamperze
motobar - 2023-10-16, 20:47 Temat postu: Myszy w kamperze Dzień dobry,
Szanowne koleżanki i koledzy, czy macie jakiś patent na myszy w kamperze? A dokładniej jak zapobiegać przed wtargnięciem do środka?
Kampera trzymam pod wiatą i kilka dni temu zauważyłem w szafce obgryzioną butelkę od oleju oraz kilka bobków. Wyłożyłem w środku parę lepów na myszy i już następnego dnia udało się złapać winną, jednakże zmroziło mi to krew w żyłach bo doświadczyłem już podobnej sytuacji w innym aucie gdzie myszy obgryzły mi pół instalacji elektrycznej efekt był tragiczny więc nie chcę mieć powtórki z rozrywki...
W jaki sposób zabezpieczacie się przed gryzoniami trzymając kampera pod wiatą?? Interesuje mnie bardziej jak nie dopuścić żeby coś wlazło do środka niż jak się myszy ze środka pozbyć
kimtop - 2023-10-16, 21:36
Kot
Andrzej 73 - 2023-10-16, 22:55
Lawenda w kamperze pomoże. Możesz pod maską zastosować kostkę do toalety. I zastawiają slapki na myszy w kamperze i obok kampera
motobar - 2023-10-17, 11:26
Co do lawendy to mam mieszane uczucia bo podobno też ma odstraszać komary, posadziłem tego sporo wokół tarasu a komary jak były tak są...
Łapki natomiast nie bardzo mogę ustawić przy kamperze bo często chodzą koty sąsiadów i mógłby któryś wdepnąć 🫤 nawiasem mówiąc dość leniwe koty...
Argo - 2023-10-17, 12:44
ja używam lep na myszy, Najlepszy środek na gryzonie.
https://allegro.pl/oferta/10x-silny-lep-pulapka-klej-lapka-na-myszy-szczury-9566986703?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:queryandcategory&bi_c=NGJlY2EwMDEtNTRkOS00MGE3LWEwOTctMjgyMDE1NTQ1ZmZhAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=7464cb7a-17e3-4478-996a-37a4c1dd83e6
Fordek - 2023-10-17, 23:13
Nie zostawiamy w kamperze nic co nadaje się do jedzenia . Zostawiłem kiedyś paprykę mieloną słodką i miałem duży kłopot . Sypię trutkę zawsze pod kamperem i to pomaga .
rjas - 2023-10-19, 09:38
Spray na kuny - pryskam dookoła całego kampera, również w nadkolach. Od kilku lat nie mam problemu z myszami. Jednego roku kiedy tego nie zrobiłem musiałem walczyć z myszami. Stosuję to tak raz na miesiąc, ale w zamykanym garażu.
Zaradek - 2023-11-10, 22:49
Kasztany rozsypane po calym kamperze
olka411 - 2023-11-11, 11:03
dzien dobry! 😊 rozumiem twoje obawy zwiazane z myszami w kamperze, to naprawde moze byc klopotliwe. po pierwsze, warto sprawdzic dokladnie caly pojazd pod katem potencjalnych wejsc dla myszy. male szczeliny czy otwory moga byc ich brama do srodka. mozesz uzyc siatki z metalu lub mocnej tasmie, aby je zabezpieczyc. w drugiej kolejnosci, polecam sprobowac naturalnych odstraszaczy, np. miety. myszy nie lubia jej zapachu, wiec rozmieszczenie jej w strategicznych miejscach moze pomoc. jeszcze jedna sprawa - upewnij sie, ze w kamperze nie ma zadnych resztek jedzenia ani zapachow, ktore moglyby przyciagac gryzonie. regularne sprzatanie i utrzymywanie porzadku to klucz. mozesz tez pomyslec o zastosowaniu ultradzwiekowych odstraszaczy myszy. to urzadzenia, ktore emituja dzwieki niezauwazalne dla ludzkiego ucha, ale bardzo nieprzyjemne dla myszy. na koniec, mam nadzieje, ze te porady pomoga! trzymaj sie cieplo i powodzenia w walce z nieproszonymi goscmi! 👍🐭
Pozdrawiam, Olka😊
|
|