Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

Skandynawia - Norwegia 2024 z w³asnym p³ywad³em lub bez p³ywad³a.

Janusszr - 2023-10-25, 12:34
Temat postu: Norwegia 2024 z w³asnym p³ywad³em lub bez p³ywad³a.
U mnie sezon 2023 dobieg³ koñca.
Oczywi¶cie w przysz³ym letnim sezonie(czerwiec, lipiec) 2024 najwa¿niejszy dla mnie kierunek to ponowny wyjazd do Norwegii. ¯ona ma inne, cieplejsze preferencje, ale nie ma nic przeciwko.
Kto z Was my¶li podobnie je¿eli chodzi o przysz³y letni sezon?

Mikesz - 2023-10-26, 18:18

Jak Bóg da i partia pomo¿e to ja i moja wybranka. Sprzêt i akcesoria wêdkarskie przygotowane,silnik do pontonu jest jeszcze tylko kupiæ ponton i gotowy jestem jechaæ w ka¿dej chwili ale ¿ona by zamarz³a wiec jedziemy w przysz³ym roku w miesi±cach letnich.
Janusszr - 2023-10-27, 22:20

Ja dzisiaj wykona³em gruntowny serwis swojego silnika. Jestem ju¿ zwarty i gotowy na wyjazd :) Norwegia pó³nocna. Najprawdopodobniej Senja oraz Tromso i okolice. Mo¿e zahaczymy o jakie¶ jeziora w Finlandii
Tak z ciekowo¶ci zapytam. Jakiej mocy masz silnik? Jaki ponton masz zamiar kupiæ? Masz jakie¶ typy?

Mikesz - 2023-10-31, 08:36

Silnik zosta³ mi po sprzeda¿y ³ódki, 5 konny Tohatsu, czterosów,ponton minimum 330 lub wiêkszy tak ¿eby dwie osoby siê zmie¶ci³y.
Janusszr - 2023-10-31, 09:16

Jestem ciekaw jak Ci sprawdzi siê w Norwegii, ale to ju¿ rozmowa za rok :) . Spyta³em, bo ja mam silnik Mercury 20 km i ponton 4m. Ciê¿ki ten mój silnik, a si³ niestety coraz mniej. Jeszcze rok, mo¿e dwa i trzeba bêdzie zacz±æ rozgl±daæ siê za czym¶ mniejszym(l¿ejszym).
MAZUREK - 2023-11-01, 17:37

Mam podobny dylemat, bo ¿ona nie wykazuje chêci na ten kierunek, a ja ju¿ ponad rok nie by³em w Norwegii ! Jak ¿yæ? W pojedynkê taki kawa³ trochê "grusno" :-/ Jednak w desperacji mo¿e polecê samolotem?
YAN - 2023-11-01, 18:06

Janusszr napisa³/a:
trzeba bêdzie zacz±æ rozgl±daæ siê za czym¶ mniejszym(l¿ejszym).

szukaj czego¶ 9-10KM z mo¿liwo¶ci± odblokowania do 15km.

Janusszr - 2023-11-01, 18:32

YAN napisa³/a:
Janusszr napisa³/a:

A jakim Ty silnikiem dysponujesz Yanie?
Silniki o mocy 10km s± l¿ejsze ¶rednio o 10kg od mojej krówki. Dlatego jak by³em m³ody i silny, kilka lat temu :diabelski_usmiech , zdecydowa³em siê na 20km.

decumanus - 2023-11-01, 18:37

MAZUREK napisa³/a:
Mam podobny dylemat, bo ¿ona nie wykazuje chêci na ten kierunek, a ja ju¿ ponad rok nie by³em w Norwegii ! Jak ¿yæ? W pojedynkê taki kawa³ trochê "grusno" :-/ Jednak w desperacji mo¿e polecê samolotem?

Kilka tygodni temu rozkminialem to i jak ktos chce jechac na krotszy wyjazd, to oplaca sie wynaj±æ kampera na miejscu... Zw³aszcza przy obecnym kursie korony. Wynajem malego prywatnego kampera ktory sprawdzalem dla siostry, kosztuje 1200nok za dobe. A podroz swoim do N to minimum dla mnie 3500 nok do Oslo w jedna strone... A gdzie lofoty... Wiec przejazd na lofoty kosztuje tyle co 1.5 tygodnia wynajmu. Nie wspominajac czasu i udreki.
Planujemy norweska majowke. Ja bede w Oslo a ona przyleci do wynajetego...
R

YAN - 2023-11-01, 19:12

Janusszr napisa³/a:
YAN napisa³/a:
Janusszr napisa³/a:

A jakim Ty silnikiem dysponujesz Yanie?
Silniki o mocy 10km s± l¿ejsze ¶rednio o 10kg od mojej krówki. Dlatego jak by³em m³ody i silny, kilka lat temu :diabelski_usmiech , zdecydowa³em siê na 20km.

Zakoñczy³em przygodê z wêdkarstwem sprzeda³em riba i Hondê 20KM, przed ta Hond± mia³em przy tym ribie Tohatsu 9,8 i ich waga by³a odczuwalna. Gdy bêdê w Norwegii mam znajomych którzy prowadz± bazy wêdkarskie i zawsze co¶ udostêpni± do p³ywania.

Janusszr - 2023-11-01, 20:09

YAN napisa³/a:

Zakoñczy³em przygodê z wêdkarstwem ....

¯e co? Przecie¿ to nieuleczalne :diabelski_usmiech .
Chyba mia³e¶ na my¶li, ¿e skoñczy³e¶ z wêdkarstwem z w³asnej ³odzi.

YAN - 2023-11-01, 21:51

Janusszr napisa³/a:
Przecie¿ to nieuleczalne

Czas ubywa a tyle innych wspania³ych rzeczy jest jeszcze do zrobienia. Jesli bêdzie okazja na pewno wyp³ynê po Halibuta.

Janusszr - 2023-11-02, 13:52

Podejrzewam, ¿e zacz±³e¶ wêdkowaæ od razu bardzo ambitnie. Pomin±³e¶ etap kija leszczynowego, z bambusa, z w³ókna szklanego. Od razu wêgiel i polowanie tylko i wy³±cznie na morskie potwory. I oto skutek :spoko
Gra¿yna i Zbigniew - 2024-02-05, 15:21

Witam Janusza ,
w tamtym roku wymienili¶my kilka zdañ na temat Senji. Byli¶my w tym samym czasie w tym samym rejonie ale siê nie spotkali¶my. A mo¿e to siê uda w tym sezonie ? Od kilkunastu lat spêdzamy tam 1, 5 do dwóch miesiêcy wêdkuj±c z pontonu z silnikiem , poczynaj±c z Alty poprzez Senjê , Lofoty koñczymy w okolicy Mo i Rana. W tym roku wybieramy siê pod koniec maja do lipca. Sezon spêdzamy w kraju natomiast po sezonie je¼dzimy wygrzaæ siê na po³udniu.
Pozdrowienia z Kamienia , do zobaczenia na trasie.
Gra¿yna i Zbigniew

Janusszr - 2024-02-05, 20:12

Witajcie,
nasz tegoroczny norweski plan to wyjazd w okolicach 5-10 czerwca. Jak zwykle przez Litwê, £otwê,....itd. Pierwszy kierunek w Norwegii to okolice Tromso. Senja równie¿ obowi±zkowa. Fajnie by³oby ze wzglêdów bezpieczeñstwa pop³ywaæ w dwa pontony, nie wspominaj±c o spotkaniach pod markiz±.
We wrze¶niu jak zwykle wyjazd na po³udnie Europy.
Pozdrawiam,
Janusz

Mikesz - 2024-02-18, 21:09

Dzisiaj dostarczono mi do domu fajne p³ywad³o,3,4m d³ugo¶ci.jeszcze trochê na zapas pilkerów ,i ju¿ jestem gotowy ,co do wyjazdu to na pewno w po³owie czerwca.
Janusszr - 2024-02-19, 08:51

Wspania³y zakup. Teraz to pewnie ju¿ nic Was nie powstrzyma przed wyjazdem :spoko
My planujemy wyjazd kilka dni wcze¶niej ni¿ Wy.
Jaki region Norwegii macie zamiar odwiedziæ?

krzlac - 2024-02-19, 13:11

Trochê obok tematu, bo nie z w³asnym. Takie p³ywad³o zarezerwowa³em od 6 czerwca dla 4 wêdkarzy.
Janusszr - 2024-02-19, 15:56

krzlac napisa³/a:
Trochê obok tematu, bo nie z w³asnym. Takie p³ywad³o zarezerwowa³em od 6 czerwca dla 4 wêdkarzy.

Fajna sprawa. Na jak d³ugi okres ta rezerwacja? Jaki region Norwegii? Masz ju¿ kompletn± za³ogê?
W 2016 p³ywa³em tak±(podobn±?) w Haugesund. Mia³a silnik diesla.

krzlac - 2024-02-19, 16:11

Za³oga kompletna, rezerwacja na tydzieñ. Prosto na pó³noc z Oslo, Niedaleko Halsa, miejscowo¶æ Vagland, wspó³rzêdne fiordu. Domek nad sam± wod±, w ³ódce diesel 30 KM.
Janusszr - 2024-02-19, 16:40

Bêdzie ogieñ :spoko
krzlac - 2024-02-19, 17:20

Janusszr napisa³/a:
Bêdzie ogieñ :spoko

Nooo, na tym stoliku w kabinie kuterka. :spoko

Mikesz - 2024-02-19, 23:25

Lofoty i okolice,tak dok³adnie to nie wiem ,nigdy nie by³em w tym regionie poza tym jadê drugi raz do Norwegii, tym razem free.Kurde gdzie mi siê to wszystko zmie¶ci ?
Mikesz - 2024-02-19, 23:31

krzlac. Fajna ³ajba ale wydaje mi siê ¿e za ma³y kokpit,a przy du¿ej fali mo¿na niechc±cy wypa¶æ z dziobu przez relingi do wody, ale pewnie dacie sobie radê,tak trzymaæ.
krzlac - 2024-02-20, 06:55

Mikesz napisa³/a:
...za ma³y kokpit...

Kokpit czy pok³ad na rufie?

Janusszr - 2024-02-20, 08:38

Mikesz napisa³/a:
Lofoty i okolice,tak dok³adnie to nie wiem ,nigdy nie by³em w tym regionie poza tym jadê drugi raz do Norwegii, tym razem free.Kurde gdzie mi siê to wszystko zmie¶ci ?

My planujemy ciut dalej na pó³noc, ale to równie¿ okolice Lofotów. Vesterålen, Senja. Pierwszy kierunek to Tromso i okolice. T³oczno na Lofotach, ale kto wie?
Ja zrobi³em sobie platformê do silnika i pontonu.

Mikesz - 2024-02-20, 17:53

Kokpit – jest to pozbawiona dachu czê¶æ pok³adu jachtu, która znajduje siê na rufie. Tutaj znajduj± siê miejsca siedz±ce dla za³ogi. W tej czê¶ci jachtu znajduje siê tak¿e ster i silnik.
Mikesz - 2024-02-20, 18:06

Janusszr, Ciekaw jestem jaki masz ponton i czy sie sprawdza,Nigdy nie p³ywa³em pontonem po Morzu wiec mam s³ab± wiedze na ten temat,Trudno mi siê sprecyzowaæ co do miejsc naszych odwiedzin,na pewno bêdê gania³ rybe,dobrze by by³o jak bym zadzwoni³ do ciebie i zasiêgn±³ porad co do miejsc odwiedzin ew.jak by¶ sprzeda³ mi tajemnice zaklinania ³adnych okazów.
krzlac - 2024-02-20, 18:07

Je¶li to kokpit to siê spokojnie zmie¶cimy. Wybór ³ajby spowodowany eliminowaniem ryzyka pogodowego, g³ównie deszczu. Mo¿na po³apaæ, schowaæ siê przed deszczem, znowu po³apaæ...
YAN - 2024-02-20, 18:34

Taka ³ajba na tydzieñ to nastawiacie siê na mro¿on± rybê. Przypomnê tylko ¿e zgodnie z przepisami jako tury¶ci nie mo¿ecie wywoziæ ryb.
Janusszr - 2024-02-20, 19:00

Mikesz napisa³/a:
Janusszr, Ciekaw jestem jaki masz ponton i czy sie sprawdza,Nigdy nie p³ywa³em pontonem po Morzu wiec mam s³ab± wiedze na ten temat,Trudno mi siê sprecyzowaæ co do miejsc naszych odwiedzin,na pewno bêdê gania³ rybe,dobrze by by³o jak bym zadzwoni³ do ciebie i zasiêgn±³ porad co do miejsc odwiedzin ew.jak by¶ sprzeda³ mi tajemnice zaklinania ³adnych okazów.

Mój ponton to 4 metrowy Marewic, do tego silnik Mercury 20. Ryb szukam pos³uguj±c siê echosond±, obserwujê ptaki, miejscowych wêdkarzy. Sta³ych miejscówek nie mam. Za ka¿dym wyjazdem s± to nowe miejsca, zazwyczaj przypadkowe mariny. Mo¿na tam postaæ kilka dni nie wyci±gaj±c pontonu z wody. S± to zazwyczaj miejsca os³oniête. Jak warunki nie pozwalaj± na p³ywanie, to zwiedza siê okolicê.
P³ywanie po morzu. Za³o¿y³em ten w±tek z nadziej±, ¿e mo¿e kto¶ podobnie jak ja wybiera siê z pontonem (³odzi±) do Norwegii i bêdzie mo¿liwo¶æ pop³ywania razem. W dwa, trzy pontony. Ze wzglêdów bezpieczeñstwa. Do tej pory p³ywa³em samotnie.
Je¿eli kto¶ chce legalnie wywie¼æ trochê filetów z ryb(18kg na osobê), to wystarczy wpa¶æ na dzieñ, dwa do jakiej¶ bazy wêdkarskiej i po³owiæ za odpowiednia op³at± na ich ³odzi.
Mikesz, dzwoñ kiedy tylko chcesz :spoko

Mikesz - 2024-02-20, 20:14

O.K. Dziêki na pewno zadzwoniê bo wolê na fonii,s³aby jestem w pisaniu na klawiaturze, u¿ywam powoli drugiego palca ,s³abo to idzie ale do przodu.Jak mi siê wyklaruje grafik wakacyjny to dam znaæ dok³adnie gdzie,kiedy,a na razie pozdrawiam.
Mikesz - 2024-02-20, 20:54

kawa³ek mapy batymetrycznej,mo¿na ¶ci±gn±æ wiêcej czê¶ci z ró¿nych stref morza Norweskiego z okolic np. Senja.
krzlac - 2024-02-20, 21:42

YAN napisa³/a:
... Przypomnê tylko ¿e zgodnie z przepisami jako tury¶ci nie mo¿ecie wywoziæ ryb.

Mamy domek z koncesj±, wiêc 18 kg wolno wywie¼æ.

Mikesz - 2024-02-21, 20:54

Poprawi³em siê z jako¶ci±, https://kart.kystverket.no/
Janusszr - 2024-02-22, 15:18

Mikesz, nale¿y Ci siê :pifko
blue60 - 2024-02-22, 20:33

Zaczynam obserwowaæ temat.Szczególnie zainteresowa³y mnie ryby. :lol:
Ile kilometrów jest tras± przez Litwe?

krzlac - 2024-02-22, 20:56

blue60 napisa³/a:
...Ile kilometrów jest tras± przez Litwe?

Nie masz mapy? :lol:

Janusszr - 2024-02-22, 23:21

blue60 napisa³/a:
Zaczynam obserwowaæ temat.Szczególnie zainteresowa³y mnie ryby. :lol:
Ile kilometrów jest tras± przez Litwe?

Z Suwa³k do granicy z Norwegi±, kieruj±c siê na Narwik jest ok.2000km. Na prom wje¿d¿am nie w Tallinie, a w porcie Muuga(ok.15km od Tallina) W czerwcu za bilet p³aci³em co¶ ok. 95 euro, a w lipcu w drodze powrotnej z portu Vuosaari (ok.15km od Helsinek) ok. 140euro. Dro¿ej bo to ju¿ sezon letni. Bilet na prom by³ trzy razy tañszy ni¿ z Tallina i powrotny z Vuosaari dwa razy tañszy ni¿ z Helsinek.

YAN - 2024-02-23, 08:29

Na promy bilety kupowa³e¶ na miejscu czy w przedsprzeda¿y i co to za linie ?

Ok. ju¿ znalaz³em p³ywa³em tymi liniami z Tallina i Helsinek nie wiele dro¿ej. Na dzisiaj w obie strony maj - czerwiec 210 euro. Auto 5,5m 2,5wys.

Janusszr - 2024-02-23, 09:17

M/s Finbo Cargo
To jest prom dla Tirów. Zakup biletów tylko przez internet. Korzystaæ z promu mog± tylko tury¶ci zmotoryzowani.
https://www.eckeroline.com/timetable

Tutaj jest filmik z YouTube - https://www.youtube.com/w...6ZOWQLK4&t=488s

Janusszr - 2024-02-23, 09:25

YAN napisa³/a:
Na promy bilety kupowa³e¶ na miejscu czy w przedsprzeda¿y i co to za linie ?

Ok. ju¿ znalaz³em p³ywa³em tymi liniami z Tallina i Helsinek nie wiele dro¿ej. Na dzisiaj w obie strony maj - czerwiec 210 euro. Auto 5,5m 2,5wys.

Jakimi konkretnie liniami niewiele dro¿ej zap³aci³e¶. Dwa lata temu za kampera z Tallina do Helsinek zap³acili¶my na pocz±tku czerwca ok.270-280 euro w jedn± stronê. Auto 6,5mx2,75m

YAN - 2024-02-23, 10:08

Tymi samymi Eckeroline p³ywaj± te¿ z Tallina i Helsinek. Obecnie jest dro¿ej o 100pln od trasy Muuga - Vuossari w obie strony. Oczywi¶cie przy moich za³o¿eniach i wymiarach 15.05 - 14.06.24.
Janusszr - 2024-02-23, 11:23

Mo¿e wg klasyka jestem w mylnym b³êdzie, ale Eckeroline i Finbo Cargo, którym ja ostatnio p³ywam to dwie ró¿ne linie. Finbo Cargo dysponuje tylko jednym promem, dlatego s± tylko dwa, trzy po³±czenia na dobê. S± dni, ¿e wcale nie kursuje ze wzglêdu na planowane przegl±dy. Informuj± o tym ze sporym wyprzedzeniem.
Finbo Cargo nie p³ywa bezpo¶rednio z portów w Tallinie i Helsinkach.

YAN - 2024-02-23, 12:31

Linie to Eckeroline które maj± dwa promy. jeden to M/s Finbo Cargo a drugi to M/s Finlandia i ten drugi p³ywa z Tallina do Helsinek. Przecie¿ jest to w linku który zamie¶ci³e¶. https://www.eckeroline.com/timetable
Janusszr - 2024-02-23, 13:04

Od samego pocz±tku pisa³em tylko i wy³±cznie o: M/s Finbo Cargo i porcie Muuga i Vuossari
Niemniej masz racjê. Maj± dwa promy. By³em w mylnym b³êdzie :spoko . Sprawdzi³em to. Link mia³em w zak³adkach i nie sprawdzi³em przed wys³aniem. Ja korzystam z tego towarowego.

Terminale M/S Finlandia
Helsinki: Port Zachodni, Terminal T2
Tallinn: Port Old City, Terminal A

Terminale towarowe M/s Finbo
Helsinki: Port Vuosaari
Tallinn: Port Muuga

Edisoniras - 2024-03-12, 08:47

Chcia³ bym siê podpytaæ o p³ywanie po Norwegii , mam ponton 360 z silnikiem 20HP , p³ywa³em ju¿ po Adriatyku tu i tam, Skandynawia to dla mnie kompletna nowo¶æ ( jest plan na lipiec 2024) i nie wiem czy w ogóle braæ p³ywad³o czynie, czy jest tam gdzie pop³ywaæ ;) po fiordach , po jeziorach , czy dostêp do wody jest jaki¶ je¶li chodzi o fiordy , bo patrz± na ró¿ne relacje to slipowanie pontonu z 200 metrowej skarpy ¶rednio :shock: . No i przepisy : czy trzeba ui¶ciæ jakie¶ op³aty morskie , rejestrowaæ siê w kapitanacie itp itd . Proszê o jak±¶ podpowied¼ , z góry dziêkujê .
Janusszr - 2024-03-12, 09:09

Mia³em takie same obawy jak Ty.
Mam wiêkszy ponton 400 z silnikiem 20 i prawie siedemdziesi±tkê na karku. Bez problemu jak do tej pory dajê sobie radê sam. Jak chcê pop³ywaæ, a to bez ³owienia ryb raczej nie wchodzi w grê, to zazwyczaj, nie zawsze, wybieram sobie mariny z mo¿liwo¶ci± postoju kampera. W ka¿dej jest slip oraz oraz mo¿liwo¶æ korzystania z infrastruktury kempingowej. S± równie¿ kempingi z mo¿liwo¶ci± zwodowania pontonu. Wodowanie z 200 metrowej skarpy? Sk±d takie masz informacje? I jeszcze co¶. Wiêkszo¶æ kempingów i marin jest tañsza ni¿ w Polsce nad morzem, nie wspominaj±c o Grecji czy W³oszech.
Pytaj jak chcesz wiêcej informacji, mo¿esz dzwoniæ bez krêpacji :spoko
Nie ma ¿adnych op³at, ani nie trzeba meldowaæ siê w kapitanacie, bo w ma³ych marinach nie ma kapitanatów 8-)

krzlac - 2024-03-12, 09:45

Janusszr napisa³/a:
...nie trzeba meldowaæ siê w kapitanacie, bo w ma³ych marinach nie ma kapitanatów 8-)

Bo nie ma takiego obowi±zku, jak równie¿ w zakresie licencji motorowodnych (z pewnymi ograniczeniami). Norwegia uznaje
"prawo kompetencji".

Janusszr - 2024-03-12, 09:58

O ile dobrze pamiêtam, to urodzeni po 1980 maj± jakie¶ ma³e ograniczenia, je¿eli chodzi o wielko¶æ ³odzi.
¯yæ nie umieraæ w Norwegii, jak dopisuje pogoda i dobrane towarzystwo :spoko

Mikesz - 2024-03-21, 14:17

tak dla ciekawosci.Je¶li chodzi o spo¿ycie alkoholu na pok³adzie ³odzi, to norweskie prawo dopuszcza posiadanie 0,8 promila alkoholu we krwi. W przypadku z³amania tego przepisu grozi kara wynosz±ca 10000 NOK oraz odebranie licencji na rok lub dwa lata

Wiêcej informacji: https://pol-nor.com/wlasna-lodz-w-norwegii/

krzlac - 2024-03-21, 15:34

Janusszr napisa³/a:
...to urodzeni po 1980 maj± jakie¶ ma³e ograniczenia...

Nie po 1980, a przed 1980.

Janusszr - 2024-03-21, 16:08

krzlac napisa³/a:
Janusszr napisa³/a:
...to urodzeni po 1980 maj± jakie¶ ma³e ograniczenia...

Nie po 1980, a przed 1980.
To jest nielogiczne co napisa³e¶.
Urodzeni przed 1980, czyli starsi maj± mniej ograniczeñ. Urodzeni po 1980, jak napisa³em, maj± wiêcej ograniczeñ.
Ka¿da osoba, która urodzi³a siê przed 1 stycznia 1980 roku mo¿e bez ¿adnych uprawnieñ sterowaæ ³odzi±, która jest krótsza ni¿ 8 metrów, a jej silnik ma moc mniejsz± ni¿ 25 KM
Wiêcej informacji: https://pol-nor.com/wlasna-lodz-w-norwegii

krzlac - 2024-03-21, 16:30

Tak, masz racjê. Chodzi o m³okosów.
Janusszr - 2024-03-21, 17:28

Mikesz napisa³/a:
tak dla ciekawosci.Je¶li chodzi o spo¿ycie alkoholu na pok³adzie ³odzi, to norweskie prawo dopuszcza posiadanie 0,8 promila alkoholu we krwi. W przypadku z³amania tego przepisu grozi kara wynosz±ca 10000 NOK oraz odebranie licencji na rok lub dwa lata

Ja osobi¶cie wolê wypiæ na l±dzie :diabelski_usmiech

Mikesz - 2024-03-21, 20:29

Janusszr napisa³/a:
Mikesz napisa³/a:

Ja osobi¶cie wolê wypiæ na l±dzie :diabelski_usmiech

Ja te¿.

Janusszr - 2024-06-10, 07:57

Za kilka godzin dzisiaj ruszamy z Mikeszem. Na pierwszy ogieñ idzie wyspa Sommaroy (okolice Tromso). Potem Senja, Westeralanen, Lofoty.
Ahoj przygodo :spoko :spoko :spoko

WaldekR - 2024-06-10, 11:47

Szeroko¶ci i mi³ego pobytu.
Robold - 2024-06-15, 20:18

Janusszr napisa³/a:
Za kilka godzin dzisiaj ruszamy z Mikeszem. Na pierwszy ogieñ idzie wyspa Sommaroy (okolice Tromso). Potem Senja, Westeralanen, Lofoty.

Jak przejazd, czy wszystko OK?? :)
Ja wykupi³em prom z Tallina do Helsinek na 20.06 i dalej na Narvik.

ZbigStan - 2024-06-15, 20:34

Robold, Robercie, czekam na relacje z Waszej wyprawy. Pozdrawiamy.
Mirekl61 - 2024-06-15, 21:02

Robold napisa³/a:
Janusszr napisa³/a:

Jak przejazd, czy wszystko OK?? :)
Ja wykupi³em prom z Tallina do Helsinek na 20.06 i dalej na Narvik.

Robercie, jest wiêcej chêtnych do czytania Twojej relacji z wyprawy. Pozdrawiamy, maj±c te¿ nadziejê na poledwiczki z dorsza. :spoko
Piweczko :pifko
Mirka :)

Mikesz - 2024-06-23, 11:10

Witam z Norwegii,co robiê nie tak ¿e z telefonu nie mogê wysy³aæ zdjêæ ?
andrzej627 - 2024-06-23, 13:22

Mikesz napisa³/a:
co robiê nie tak ¿e z telefonu nie mogê wysy³aæ zdjêæ ?

Trzeba je zmniejszyæ. :spoko

Mikesz - 2024-06-23, 22:43

andrzej627 napisa³/a:
Mikesz napisa³/a:
co robiê nie tak ¿e z telefonu nie mogê wysy³aæ zdjêæ ?

Trzeba je zmniejszyæ. :spoko

Dziêkujê.