|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Remontujemy kampera - Dziwna listwa, jak mocować
eMGie - 2023-10-30, 09:47 Temat postu: Dziwna listwa, jak mocować Zaczynam od uszczelniania i napraw ścian w moim nowym nabytku i natknąłem się na problem z dziwnymi listwami, nie mają klasycznego klina, tylko drugą aluminiową listwę. I tu pytanie, jak to mocować, na jakiś klej? Tylko jak to docisnąć na czas wiązania na całej długości listwy? Tak to wygląda.
MILUŚ - 2023-10-30, 10:56
Witaj ;
Ten typ listwy jest mocowany na......wkrętach
Druga listwa tylko maskuje w/w
eMGie - 2023-10-30, 11:01
Listwa to wiadomo, że na wkręty, tak zresztą była :-) Chodzi mi o mocowanie tej "maskownicy".
Banan - 2023-10-30, 20:06
Zastosuj klej butylowy w formie sznura, są o różnym przekroju.
Dociskasz i trzyma
eMGie - 2023-10-30, 20:45
Właśnie tak się zastanawiałem, czy to wystarczy. Dzięki za info. Teraz tylko muszę to dobrze wyprostować, bo było przyklejone na jakiś bardzo mocny i twardy specyfik i ciężko to było oderwać. No i muszę dobrać jakiś przekrój tego sznura, ale jeszcze coś z geometrii pamiętam :-)
radzik - 2023-10-30, 20:50
Banan napisał/a: | Zastosuj klej butylowy w formie sznura, są o różnym przekroju.
Dociskasz i trzyma |
obawiam się, że butyl w letnie upały może spłynąć.
Ja bym użył sikaflex-u
Banan - 2023-10-30, 21:34
radzik napisał/a: | Ja bym użył sikaflex-u |
Sikaflex to uszczelniacz... butylowy
I służy do innych celów
Do klejenia, służy KLEJ
Banan - 2023-10-30, 21:40
eMGie napisał/a: | Właśnie tak się zastanawiałem, czy to wystarczy. |
Wystarczy, trzyma bardzo mocno.
eMGie napisał/a: | było przyklejone na jakiś bardzo mocny i twardy specyfik i ciężko to było oderwać. |
Prawdopodobnie było klejone też na klej butylowy, po latach tak się zachowuje.
By ułatwić sobie robotę, podgrzej trochę opalarką, zdecydowanie łatwiej będzie schodziło.
Skwarek - 2023-10-30, 21:41
Myślę, że to by było dobre
Banan - 2023-10-30, 21:56
Skwarek napisał/a: | Myślę, że to by było dobre |
Cytat: | Sikaflex®-118 Extreme Grab jest jednoskładnikowym klejem montażowym o bardzo wysokiej przyczepności początkowej przeznaczoym do klejenia do większości typowych podłoży budowlanych. Może być stosowany wewnątrz i na zewnątrz.
ZASTOSOWANIE:
Sikaflex®-118 Extreme Grab przeznaczony jest do klejenia wewnątrz i na zewnątrz różnych elementów, jak: kamienie, cegły, parapety, progi, lustra, drewniane listwy, ciężkie profile, itp. Sikaflex®-118 Extreme Grab przeznaczony jest do klejenia betonu, zaprawy, kamieni naturalnych, klinkieru, elementów włókno-cementowych, ceramiki, drewna i metali, szkła. |
Dobre, ale do połączeń raczej statycznych, po czasie te listewki mogą fruwać pod wpływem drgań.
Klej butylowy w sznurze jest dedykowany do zastosowań w motoryzacji, więc po co kombinować?
Skwarek - 2023-10-30, 22:10
Banan napisał/a: |
Dobre, ale do połączeń raczej statycznych, po czasie te listewki mogą fruwać pod wpływem drgań.
|
Trochę to wymyśliłeś, no nie? ten klej trzyma jak "żyda za serce" i jest gumowaty.
Klej butylowy jest słaby i jednak te listewki aluminiowe które trudno teraz po demontażu wyprostować mogą prężyć a butyl na dachu w ciepłe dni zaczyna płynąć. Listewki mogą to tu, to tam chcieć odstawać.
Ale to tylko moja opinia, nie znam się na tym aż tak dobrze
Banan - 2023-10-30, 22:39
Skwarek napisał/a: | Trochę to wymyśliłeś, no nie? |
Nie, poczytałem
Przecież jest jasno napisane: do budowlanki... to są połączenia statyczne, więc co tu wymyślać?
Skwarek napisał/a: | Klej butylowy jest słaby |
Michał, teraz to pojechałeś
Gdyby był słaby, to wszystkie szkła rozpraszające w reflektorach samochodowych by powypadały, a są klejone właśnie na sznurki kleju butylowego. Zresztą nie tylko tu jest stosowany, również tam, gdzie występują drgania.
Jest produkt dedykowany do konkretnych zastosowań, po co więc kombinować i stosować zamienniki, które nie wiadomo jak się zachowają np. po czasie...
Sorry, ale jest jakaś grupa na FB zajmująca się druciarstwem w karawaningu... a ja nie będę udowadniał, że nie jestem wielbłądem
Rumburak - 2023-10-30, 23:58
A nie lepsza była by taśma dwustronna do emblematów? Np. taka:
6-mm-tasma-dwustronna-do-listew-emblematow
Skwarek - 2023-10-31, 00:16
Darku może i masz rację lecz nie wyobrażam sobie jakoś przyklejenia tylko klejem butylowym anteny satelitarnej, solara itp. rzeczy do dachu kampera by nie nauczyć je latać.
Klejem typu Sikaflex poliuretanowym skleiłem kilka lat temu ściany przyczepki biwakowej, nie ma żadnych śrub (widziałeś ją kiedyś) i trzyma się świetnie do dzisiaj mimo drgań i wibracji i kleję nim z dobrym skutkiem rzeczy ważne, których nie będę usuwał ale da się je jednak sposobem odczepić
Kleje butylowe są stosowane do połączeń kiedyś łatwo rozłącznych np. po podgrzaniu (szkiełka lamp, okienka, kratki itp. duperele) najczęściej dodatkowo mocowane śrubkami lub spinkami. Ale rzeczy już ważne jak szyby samochodowe, elementy nadwozia nie są łączone na butyl lecz na klej poliuretanowy a takim jest Sikaflex.
Wracając do pogiętych listewek. Z uwagi na ich (pomimo prostowania) koślawość nie kleił bym butylem bez dodatkowego mocowania.
To tyle mojego w tym temacie
kimtop - 2023-10-31, 08:16
To ja Was pogodzę
Przyklej na Q17.
Elastyczny i trzyma jak diabli.
Andrzej 73 - 2023-10-31, 08:32
Panowie tu jedynym rozwiązaniem będzie klej poliuretanowy szybkiego kontaktu. Który szybko łączy.
Najlepszy byłby Sika Sikaflex-271 PowerCure
Jeszcze opis produktu...
https://www.feedstrategy....adhesive-system
eMGie - 2023-10-31, 09:17
No to pomogliście :-) . Może spróbuje na sznur jednak, on fajnie trzyma już zaraz po przyłożeniu, a boję się, że po użyciu masy z tubki trzeba będzie to jakoś dociskać do czasu związania. Zobaczę jeszcze jak uda mi się to wyprostować.
A pod samą listwę dawać taśmę butylową, czy uszczelniacz z tuby?
eMGie - 2023-10-31, 09:30
Andrzej 73 napisał/a: | Panowie tu jedynym rozwiązaniem będzie klej poliuretanowy szybkiego kontaktu. Który szybko łączy.
Najlepszy byłby Sika Sikaflex-271 PowerCure
|
Tylko gdzie to kupić? Nigdzie go nie ma. :-)
Andrzej 73 - 2023-10-31, 09:54
Podaj mi na PW numer telefonu wyśle numer do przedstawiciela Siki.
Andrzej 73 - 2023-10-31, 09:59
Andrzej 73 napisał/a: | A pod samą listwę dawać taśmę butylową, czy uszczelniacz z tuby? |
Zależy czy umiesz sobie poradzić z nałożeniem czy wolisz prostszy sposób na taśmę.
MILUŚ - 2023-10-31, 10:14
Andrzej 73 napisał/a: | Andrzej 73 napisał/a: | A pod samą listwę dawać taśmę butylową, czy uszczelniacz z tuby? |
Zależy czy umiesz sobie poradzić z nałożeniem czy wolisz prostszy sposób na taśmę. |
Edriu....sam ze sobą gadasz ?
eMGie - 2023-10-31, 10:26
Nie, to ja pytałem tylko coś się źle zacytowało.
eMGie - 2023-10-31, 10:33
Andrzej 73 napisał/a: | Zależy czy umiesz sobie poradzić z nałożeniem czy wolisz prostszy sposób na taśmę. |
Raczej sobie poradzę z nałożeniem ale taśma wydaje się faktycznie łatwiejsza w użyciu i chyba tańsza nawet, Jeżeli oba sposoby są dobre, to raczej taśmy użyję.
Banan - 2023-10-31, 17:08
eMGie, no to teraz masz budyń z mózgu...
Skwarek - 2023-10-31, 18:36
Banan napisał/a: | eMGie, no to teraz masz budyń z mózgu... |
Dlatego też zapytał na forum przyczepkowym.
eMGie - 2023-11-02, 10:35
To prawda, nie wiem w którą stronę iść Mam jeszcze sporo roboty ze ścianami, a kamper stoi pod plandeką, więc mam chwilę na zastanowienie . I i trzeba poprostować te listwy, ale chyba nie będzie źle, próbowałem na kawałku i wygląda to całkiem ładnie.
|
|