|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
elektryka, solary, przetwornice i akumulatory - Akumulator ford Transit
PLopaPL - 2023-10-31, 21:09 Temat postu: Akumulator ford Transit Przez awarię akumulatora w przyczepie kempingowej, muszę kupić nowy akumulator i wymyśliłem, że do kampera wrzucę możliwie największy żelowy lub lifepo4 - taki, który zmieści się pod fotel pasażera. Czy ktoś orientuje się jak duży aku tam wejdzie?
Janusszr - 2023-11-01, 08:20
U mnie max co się zmieściło to : AGM MEGALIGHT 100 Ah
peja76 - 2023-11-01, 10:28
Nie zakładaj AGM TYLKO LifePo4. Inna robota, kupuj od sprawdzonego dostawcy najlepiej w okolicy. Mi pierwszy LifePo4 umarł po 3 miesiącach i musiałem trochę się nagimnastykować żeby go oddać, może napiszę inaczej, nie było problemu z wymianą lecz problem z zwrotem pieniędzy. Nie chciałem tego akumulatora ponieważ deklarowany przez sprzedawcę BMS nie miał 150a ale dużo mniej i nie dawał rady zasilić expresu do kawy . Musiałem jechać ponad 300km żeby udowodnić sprzedającemu że jego sprzęt jest nie zgodny z opisem, u mnie to nie problem ale nieraz szkoda czasu.
PLopaPL - 2023-11-01, 10:39
Na stronie kapitana przyczepy znalazłem coś takiego.
https://mrkapitan.pl/pl/p/Akumulator-pod-siedzenie-pasazera-do-trojaczkow-LiFePoK4-MrKapitan-180-Ah-ZIMOWY-BT-/329
Teoretycznie do trojaczków. Muszę rozbebeszyc i zmierzyć pod fotelem czy wejdzie
peja76 - 2023-11-01, 11:12
Jak ma faktycznie 180ah to elegancko. Tego co teraz mam ma 200AH do 24 kaw liczyłem ile zrobił, potem przestałem a trochę tego było , w między czasie ładowane tel, laptop i tv bardzo długo był włączony, staliśmy w sumie 3 doby, teraz już nic nie liczę i nawet nie patrzę Ja mam LifePo4 na oddzielnym obwodzie bo on jest jak Ja to mówię do zabawy i jest w garażu, ładowany z alternatora przez Oriona{z niego jak pisałem zasilane jest tylko TV, Express, ładowarki, kamera, ruter} drugi jest tam gdzie fabryka go zamontowała i to jest zwykły AGM 105ah, ale on jest tylko do zabudowy, oświetlenie, pompka wody, ogrzewanie. Tak to sobie wymyśliłem i jestem bardzo zadowolony, prądu jeszcze nigdy nie zabrakło i nie trzeba się stresować że robiąc kawkę zabraknie prądu na ogrzewanie
Janusszr - 2023-11-01, 12:00
W moim Fordzie T. na pewno nie zmieści się. Megalight ma wymiary L=353, Sz=175, H=190. Wchodzi dosłownie na styk.
rjas - 2023-11-15, 22:33
U mnie przed LiFePO4 pod fotel pasażera weszły 2 x 95AH Yuasa. Wymiarów niestety nie pamiętam, ale można znaleźć bez problemu.
PLopaPL - 2023-11-28, 19:59
rjas napisał/a: | U mnie przed LiFePO4 pod fotel pasażera weszły 2 x 95AH Yuasa. Wymiarów niestety nie pamiętam, ale można znaleźć bez problemu. |
Wsadziłem 150Ah od Koyosonic. Wszedł idealnie
|
|