Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Norwegia - Mandat w Norwegii

kubryk1 - 2023-11-04, 19:33
Temat postu: Mandat w Norwegii
W 2003 roku dostałem w Norwegii mandat za przekroczenie prędkości. Nie dało się go zapłacić na miejscu, więc policjant wystawił mi druk na pocztę (coś jak mandat kredytowy) z poleceniem zapłacenia go w najbliższej placówce pocztowej. Jakoś nie mogłem odszukać takowej ( hi, hi) i do dzisiaj ten mandat jest nieopłacony.
W przyszłym roku mam lecieć do Norwegii na rejs morski i tak sie zastanawiam, czy aby sobie Norwegowie o nim nie przypomną ?
Co Koledzy o tym sądzicie ?

007jędruś - 2023-11-04, 20:37

Poważnie pytasz o mandat z przed 20 lat ?
kubryk1 - 2023-11-04, 20:58

Jak najpoważniej !
Spax - 2023-11-04, 21:34

kubryk1 napisał/a:
Jakoś nie mogłem odszukać takowej ( hi, hi) i do dzisiaj ten mandat jest nieopłacony.

25 lat w w przypadku sprawy sądowej! Pewnie tej nie ma, skoro nie otrzymałeś jakiegoś pisma od Norwegów. Twoje ( hi, hi) pozostawiam bez komentarza.

Janusszr - 2023-11-23, 10:11

Podobno w Norwegii wysokość mandatu zależy od dochodu osoby karanej tym mandatem. W jaki sposób sprawdzają dochody turystów zagranicznych?
WaldekR - 2023-11-23, 13:23

Janusz dla obcokrajowców mają taryfikator.
Janusszr - 2023-11-23, 13:38

WaldekR napisał/a:
Janusz dla obcokrajowców mają taryfikator.

Jeden dla wszystkich, czy z podziałem na poszczególne kraje?

Darson - 2023-11-24, 07:36

Taryfikator mandatów.
https://www.mojanorwegia....atow-21105.html
Raczej wątpię, by cię ktoś pamiętał.
Ale czasy się teraz zmieniły. Odszukać kogoś to pestka, nawet za granicą. Więc nie rób takich numerów, dla własnego dobra.
Chyba że masz " fantazję i ... pieniądze" :wyszczerzony:

krzlac - 2023-11-24, 09:34
Temat postu: Re: Mandat w Norwegii
kubryk1 napisał/a:
...Koledzy o tym sądzicie ?

Przeciągną Cię na statku pod kilem i się oduczysz mataczenia hi hi.

Darson - 2023-11-24, 10:54

Cytat:

Przeciągną Cię na statku pod kilem i się oduczysz mataczenia

👍

Darson - 2023-12-03, 13:52

I jeszcze w temacie.
Dwóch Norwegów, z którymi pracuję, straciło prawo jazdy za przekroczenie prędkości.
Mam więc jeszcze ciepłe informacje, jak to się robi w ... Norwegii 😁
Dla dociekliwych, cytat 1:
" ... over 115 i 60 sone så blir det fengsel (31dager) bot (1.5mnd brutto lønn) og tap av førerkort minimum 24 mnd.. er hva jeg venter på av dom "
Cytat 2:
"er veldig strengt her, å er jo 3 gang jeg mister førerkortet så da skal dem straffe meg ekstra..
så kanskje jeg mister det i 5år nå 😐"

Pozdro że Stavanger :spoko

Janusszr - 2023-12-03, 16:38

Darsonku, mogłeś to przynajmniej puścić w języku polskim.
...powyżej 115 w strefie 60 to grozi więzienie (31 dni), kara grzywny (1,5 miesiąca wynagrodzenia brutto) i utrata prawa jazdy na minimum 24 miesiące.. na to czekam z wyroku”
Cytat 2:
„Jest tu bardzo rygorystycznie, to już trzeci raz, kiedy straciłem prawo jazdy, więc ukarzą mnie dodatkowo..
więc może stracę to już na 5 lat 😐”

yamah - 2023-12-03, 21:29

Darson napisał/a:

Dwóch Norwegów, z którymi pracuję, straciło prawo jazdy za przekroczenie prędkości.

No to ja już wole omijać Norwegię :diabelski_usmiech byłem raz ..udało się..nie ryzykuję wiecej :bigok

Janusszr - 2023-12-03, 22:45

yamah napisał/a:
Darson napisał/a:

No to ja już wole omijać Norwegię :diabelski_usmiech byłem raz ..udało się..nie ryzykuję wiecej :bigok

A ja lubię dreszczyk emocji, dlatego mam zamiar jeździć tam co roku. Oprócz tego, żonie Norwegia przypadła do gustu :spoko

WaldekR - 2023-12-04, 12:23

Gdzie się śpieszyć? To ma być frajda nie stres. Jak namierzy policja to cały nadrobiony czas się straci i w dodatku uszczupli jeszcze budżet.
Janusszr - 2023-12-04, 12:40

Interesuje nas północna Norwegia, a na tamtych drogach kamperem, trudno przekroczyć dozwoloną prędkość. Ale jak się bardzo chce.....
MILUŚ - 2023-12-04, 18:12

Kiedyś gdzieś tu na forum pisałem.....że Norge ma fajny sposób stawiania znaków ograniczenia prędkości . Są bardzo praktyczni w tym .....jeśli postawią ograniczenie do 50 to możesz być pewny , że przy 55 wpie......sz się do fiordu :haha:
Darson - 2023-12-20, 17:29

Janusszr napisał/a:
Darsonku, mogłeś to przynajmniej puścić w języku polskim.
...powyżej 115 w strefie 60 to grozi więzienie (31 dni), kara grzywny (1,5 miesiąca wynagrodzenia brutto) i utrata prawa jazdy na minimum 24 miesiące.. na to czekam z wyroku”
Cytat 2:
„Jest tu bardzo rygorystycznie, to już trzeci raz, kiedy straciłem prawo jazdy, więc ukarzą mnie dodatkowo..
więc może stracę to już na 5 lat 😐”

Przecież napisałem: " dla dociekliwych " :szeroki_usmiech

To młode chłopaki, jakieś 25-28 lat, więc lubią a właściwie lubili poszaleć.
Jest rygor, to fakt.
Chyba to już gdzieś pisałem, że w 2014 pracowałem z Polakiem, który w Oslo przekroczył dosyć sporo prędkość i dostał miesiąc odsiadki.
Zanim zgłosił się do więzienia, spakował się i szybko wyjechał.
Więc, jeśli ktoś nie ma zamiaru jeździć kolejny raz do Norwegii to jest jakieś wyjście :haha:

Darson - 2024-06-14, 14:47

Jest upgrade do moich informacji.
Już jest po rozprawie. Skończyło się 25 dniami w bransoletce na nodze, z zakazem opuszczania domu oraz ... 86000 nok 😮 To jest 32500 zł wg dzisiejszego kursu.
Chłopak może wychodzić do pracy po zgłoszeniu tego faktu, a pracuje w warsztacie samochodowym.
Oczywiście tam również ma ograniczoną możliwość wychodzenia. Np nie może iść do sklepu.
Oprócz tego, gdy sygnał z "obroży "zanika, dzwonią do niego i pytają, gdzie jest i co się dzieje.
Opowiadał, że kiedyś zadzwonili w nocy. Odpowiedział, że jest w domu i śpi. Nad ranem przyszła druga zmiana i znowu telefon i pobudka 😂.
Aha. Po dwóch latach od wyroku może przystąpić do kursu na prawo jazdy.

Janusszr - 2024-07-10, 07:20

Właśnie wróciłem z kolejnego miesięcznego pobytu w Norwegii.
Ograniczenia prędkości, fotoradary są tak oznakowane, że trzeba bardzo się postarać, aby zarobić mandat za przekroczenie prędkości. Ale kto głupiemu zabroni?
W tym roku pierwszy raz zobaczyłem policjanta siedzącego na stołeczku przy drodze z suszarką na stojaku. Radiowóz nie stał w krzakach :)

mischka - 2024-07-10, 18:24

Janusszr napisał/a:
Ale kto głupiemu zabroni?

Ale jak dostaniesz mandat to się uczciwie przyznasz???

Darson - 2024-08-12, 22:25

Janusszr napisał/a:
zobaczyłem policjanta siedzącego na stołeczku przy drodze z suszarką na stojaku.

To miałeś naprawdę szczęście. Normalnie, na trasie ze Szwecji, leży przy drodze, pod pałatką 😂
Prawdziwa historia, która mi się przypomniała, gdy napisałeś o tym stołeczku .

Janusszr - 2024-08-12, 22:41

Darson napisał/a:
Janusszr napisał/a:
zobaczyłem policjanta siedzącego na stołeczku przy drodze z suszarką na stojaku.

To miałeś naprawdę szczęście. Normalnie, na trasie że Szwecji, leży przy drodze, pod pałatką 😂
Prawdziwa historia, która mi się przypomniała, gdy napisałeś o tym stołeczku .

Spotkaliśmy w tym roku w Norwegii Polaka, który opowiadał nam podobną historię z policjantem pod pałatką zimą. Narobili kierowcy mu trochę zdjęć i obśmiali na różnych portalach internetowych :mrgreen: .
Niemniej ograniczenia prędkości są tak oznakowane, że trzeba naprawdę mocno postarać się o mandat.

Darson - 2024-08-13, 18:13

Janusszr napisał/a:
ograniczenia prędkości są tak oznakowane, że trzeba naprawdę mocno postarać

A co z naszą " ułańską fantazją " ? 😉
Wiesz, inaczej zachowuje się ktoś, kto jest tam na chwilę, na.wakacjach i uważa, by nie podnieść sobie niepotrzebnie kosztów wycieczki. :stop:
Inaczej się do tego podchodzi, gdy jest się tam na codzień 😁
Ale i tak śmieszą mnie niekiedy kierowcy super aut albo wypasionych motocykli, którzy dodają gazu, by silnik zaryczał od jednych świateł do drugich 😂
Na więcej boją się sobie pozwolić.

Darson - 2024-12-21, 13:21

Wklejam aktualne, jak na razie, przepisy dotyczące wysokości mandatów w Norwegii. Luty 2024.
Wysokość mandatu uzależniona jest od prędkości, o jaką przekroczyliśmy dozwoloną prędkość jazdy.
Myślę że rysunki są dosyć proste w zrozumieniu.
Pod podanym linkiem
https://lovdata.no/artikkel/hva_blir_boten_hvis_du_kjorer_for_fort/4290
jest bardziej szczegółowe wyjaśnienie.
Wystarczy zaznaczyć i przetłumaczyć tekst.
Gdyby był jakiś problem, to służę pomocą. :mikolaj

Darson - 2025-01-19, 17:03

Jako że nie było żadnych pytań, wszystko jest jasne i zrozumiałe 👍 Cieszę się 😁
Dodam tylko - a jest to napisane pod tym zdjęciem, że mandat za używanie telefonu komórkowego w czasie jazdy to 10200 koron.
:diabelski_usmiech

Janusszr - 2025-01-19, 18:06

Darson napisał/a:

Dodam tylko - a jest to napisane pod tym zdjęciem, że mandat za używanie telefonu komórkowego w czasie jazdy to 10200 koron.
:diabelski_usmiech

Koleżanka, która mieszka w Norwegii opowiadała, że widziała jak starsza pani zatrzymała się na rondzie, aby spokojnie porozmawiać przez telefon. Policja przejechała obok i nie reagowała. U nas potraktowane byłoby to jak korzystanie z tel. podczas jazdy. Stojąc w korku nie można wziąć telefonu do ręki. Uważam, że to już przesada.

Darson - 2025-01-19, 19:30

Czekamy więc na opowieść o przejeżdżającej by the way policji od następnej osoby, ale wiedzieć, co za to grozi warto ;)
Z innej beczki, to policja w Norge jest naprawdę tolerancyjna.
Kilka razy byłem świadkiem spokojnych rozmów kompletnie pijanych klientów, którzy właśnie tłumnie opuścili knajpę (bo w Norwegii knajpy zamykane są o 2-giej w nocy) z policją.
U nas jedni albo drudzy się boją. :haha: