|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
elektryka, solary, przetwornice i akumulatory - Dwa akumulatory postojowe - połączenie
maro88pl - 2023-11-14, 09:54 Temat postu: Dwa akumulatory postojowe - połączenie Witam szanowne towarzystwo.
W kamperze posiadam obecnie:
- 2x 100Ah akumulatory części mieszkalnej rozdzielone ręcznym przełącznikiem zasilania
- 1x panel FV wpięty w jeden z tych akumulatorów (roboczy nazwijmy go "górnym" ze względu na jego umiejscowienie względem tego drugiego) za pośrednictwem regulatora PWM (w tym stylu: https://solarne.info/solarny-regulator-ladowania-pwm-30a-lcdusb-na-panel-pv-p-24.html )
- w pozostałej części raczej standardową instalacje (powerblok, połączenie z akumulatorem silnika, rozprowadzenie instalacji, panel sterujący) występującą w zabudowie Pilote z 1997 roku
Chciałbym do tego dołożyć:
- 1x przetwornicę GC 3000W/1500W
- 1x przełącznik zasilania sieć / przetwornica prod. C-system
Z tego co zauważyłem, poprzedni właściciel do zasilania części mieszkalnej używał głównie akumulatora "dolnego". Ten "górny" do którego wpięta jest PV kuleje już wydajnością, i jego napięcie mocno faluje.
1) Możecie koledzy poradzić jak to sensownie połączyć?
2) Czy akumulatory mogą być bezpiecznie dla instalacji i samych siebie połączone na stałe równolegle, tak aby panel PV ładował je oba?
3) Czy opłaca się pozostawić dwa takie akumulatory, czy lepiej zainwestować w jeden większy?
orkaaa - 2023-11-14, 11:35
Rozumiem że akumulatory to kwasy skoro jeden szwankuje. Przy takiej przetwornicy i zakładam takim apetycie na prąd żaden stary kwas tego nie wytrzyma a cały system będzie niewydajny. Kup jeden porządny lifepo4 ponad 200 Ah z dobrym bms ładowanie 100 A rozładowanie 200 A i wówczas można myśleć o przetwornicy. To oczywiście koszty ale skoro chcesz remontować instalacje to zaczynaj od serca czyli akumulatora.
krzlac - 2023-11-14, 12:34
orkaaa napisał/a: | ... To oczywiście koszty ... |
Lub bardziej budżetowo. Kup 2 x 100 Ah kwasowe tzw. głębokiego rozładowania, podłącz je równolegle i wyrzuć wyłącznik pomiędzy nimi. Oba ładuj solarem, oba obciążaj przetwornicą. Będziesz je oczywiście wymieniał co 3-4 sezony, ale to kwota 1000 zł za oba. Dobry LifePo4 to 4000 do 5000 zł. Masz więc wybór.
maro88pl - 2023-11-14, 13:36
krzlac napisał/a: | orkaaa napisał/a: | ... To oczywiście koszty ... |
Lub bardziej budżetowo. Kup 2 x 100 Ah kwasowe tzw. głębokiego rozładowania, podłącz je równolegle i wyrzuć wyłącznik pomiędzy nimi. |
Słyszałem (czytałem) gdzieś że przy połączeniu równoległym potrafią się one rozładowywać wzajemnie.
Jeszcze pytanie co do regulatora PV - warto go póki co zostawić? W przyszłości planuję dołożenie kolejnego panelu PV i dopiero wtedy ewentualną wymianę sterownika.
orkaaa - 2023-11-14, 14:17
Nie buduj instalacji na zasadzie coś teraz wymienię a potem coś dołożę. Piszę z własnego doświadczenia. Każda poprawka będzie kosztować bo się okaże że zmieniłeś parametry jednego urządzenia i reszta nie pasuje. Określ potrzeby energetyczne. Kup akumulator. Zastanów się czym będziesz go ładował. Jaka docelowa moc solara i to tego dobierz mppt.
Tak jak pisał krzlac … doraźnie rozwiążesz problem ale jak chcesz budować instalację która ma służyć kilka lat to warto budować według systemu a nie na zasadzie może wymienię to albo tamto.
Co do regulatora to po pierwsze dobieramy go do mocy na dachu. Musisz określić ile Twoje panele mają produkować Amperów i wybrać sterownik który to obsłuży. Mppt są lepsze co do zasady ale wybór producenta zależy od Ciebie i kasy na ten cel.
Brat - 2023-11-14, 18:02
krzlac napisał/a: | Kup 2 x 100 Ah kwasowe tzw. głębokiego rozładowania, podłącz je równolegle i wyrzuć wyłącznik pomiędzy nimi. Oba ładuj solarem, oba obciążaj przetwornicą. Będziesz je oczywiście wymieniał co 3-4 sezony, ale to kwota 1000 zł za oba. | DOKŁADNIE tak hula u mnie już trzeci rok, z tym, że aku na razie nie wykazują żadnych oznak słabości.
joko - 2023-11-15, 01:57
Zastanawiam się jakie motywy stoją za doradzaniem komuś w dzisiejszych czasach zakupu akumulatora kwasowego i zastosowania go do zasilania zabudowy kampera ?
O czystą i niczym nie skrępowaną złośliwość nie podejrzewam, więc o co chodzi ?.... jakiś rodzaj "fali" ?
Maro, akumulatory kwasowe były używane w kamperach w zamierzchłych i dawno minionych czasach i jedynie z tego powodu , że wtedy nic lepszego nie było.
Ten typ akumulatora z racji budowy i zasady działania zupełnie nie nadaje się do tego celu, tym bardziej jeśli planujesz zamontować i stosować przetwornicę 3000W.
Większość istotnych i słusznych uwag w temacie napisał już Orkaaa, więc nie będę tego powtarzał.
O tym jaki powinien być akumulator do zabudowy i dlaczego LiFePO4 jest na tym forum sporo obszernych wątków
Cytat: |
Czy opłaca się pozostawić dwa takie akumulatory, czy lepiej zainwestować w jeden większy? |
Pozostawić tylko w przypadku jeśli ich stan i pojemność są chwilowo dla Ciebie wystarczające i tylko do czasu kiedy założysz przetwornicę ..... a potem zainwestować
To jak duży będzie ten nowy to zależy już od tego ile chcesz na to wydać pieniędzy, ale weź pod uwagę jedną bardzo istotną rzecz, że z akumulatora LiFePO4 o takiej samej pojemności jak kwasowy będziesz mógł wyciągnąć 2x więcej energii (jeden LiFePO4 100Ah będzie tak samo wydajny jak 200Ah kwasowych), będzie 3x lżejszy , będzie trzymał napięcie nawet podczas obciążania duzym prądem i będzie miał przynajmniej 10x większą żywotność (realnie jest to jeden zakup na zawsze).
maro88pl - 2023-11-15, 07:03
Dzięki joko
Z tego co doczytałem o tych akumulatorach (LiFePO4) to w ich przypadku dochodzi również konieczność zakupu odpowiedniej ładowarki - w przeciwieństwie do kwasiaków odpada możliwość doładowania bezpośrednio z prądnicy auta czy poprzez powerblok kampera z gniazda 230 na kempingu (widziałem że taka funkcja występuje na panelu sterowania elektryką w moim kamperze). Czy jeszcze jakieś inne modyfikacje w układzie elektrycznym należy dokonać przed wymianą akumulatora na LiFePO4
mischka - 2023-11-15, 07:09
maro88pl napisał/a: | Z tego co doczytałem o tych akumulatorach (LiFePO4) to w ich przypadku dochodzi również konieczność zakupu odpowiedniej ładowarki - w przeciwieństwie do kwasiaków odpada możliwość doładowania bezpośrednio z prądnicy auta czy poprzez powerblok kampera z gniazda 230 na kempingu |
Mój kamper najmłodszy nie jest a wymieniłem zwykły akumulator na LiFePo4 i wszystko działa bez zbędnych przeróbek. Wyrzuciłem stary i podpiąłem nowy. Ładuje się podczas jazdy i jak jest podpięty pod słupek, ładuje też z solara. Może to błąd w sztuce a może po prostu nie warto martwic się na zapas.
orkaaa - 2023-11-15, 08:56
Tak jak pisze Joko i Mischka- lifepo4 to inna jakość ! Po drugie problem z ładowaniem z alternatora dotyczy tylko inteligentnych alternatorów i wówczas kupuje się ładowarkę dc dc .
Ładowanie ze słupka . Jeżeli Twój energoblok ma zasilacz 230/12 a pewnie ma to doładuje także lifepo4.
Takie są fakty a decyzja należy do Ciebie. Zanim jednak coś kupisz zastanów się dwa razy …tak jak pisałem wcześniej.
maro88pl - 2023-11-15, 09:25
Dzięki Panowie za wszelkie rady.
Ogólnie założenie jest takie że obecny pojazd jest po części niejako do nauki jego obsługi, a docelowo za jakiś czas będzie coś nowocześniejszego.
Tak jak pisałem - dopiero się do uczę (zakupiony około miesiąca temu) i staram dostosować do naszych potrzeb. W okresie wiosenno - letnio - jesiennym zakładam że będzie dość intensywnie użytkowany, bo przez 3 rodziny (zamiennie z posiadaną przez nas przyczepą która pełni podobną rolę eksperymentatora).
Czyli podsumowując:
- w chwili obecnej zostawić jak jest, ewentualnie doraźnie wymienić szwankujący akumulator
- obecnie nie łączyć tych starych aku i zostawić przełącznik zasilania
W przyszłości - zainwestować w 1 dobry akumulator LiFePO4 i do niego dobrać przetwornicę, regulator PV wraz z nowym(i) panelem(ami) oraz przełącznik zasilania
orkaaa - 2023-11-15, 10:38
Dokładnie tak. Wywal nie działający akumulator. Zostaw ten dobry kwasowy tylko że nie ma co liczyć wówczas na przetwornicę.
Ale masz jeszcze trzecie wyjscie …. Kup lifepo4 i zobaczysz znaczną różnicę a jak kupisz nowszego kampera przeniesiesz akumulator do nowego. I wówczas mając z 200 Ah lifepo4 możesz śmiało kupować przetwornicę.
maro88pl - 2023-11-16, 08:19
To jeszcze pytanie takie - jakiego producenta polecacie koledzy akumulatory LiFePO4?
krzlac - 2023-11-16, 11:18
Jest na forum watek Ranking akumulatorów LiFePO4.
Ale uprzedzam: jednoznacznego wskazania co kupić - tam nie ma.
orkaaa - 2023-11-16, 11:49
Najlepiej zrobić samemu bo dobierasz ogniowa / wielkość i jakość / oraz bms i całą resztę.
W przypadku gotowych kierujemy się albo parametrami i opiniami albo ceną. W tej chwili wielu sprzedawców na Ali oferuje 200 Ah za 1500 złotych … czyli bardzo atrakcyjnie.
Ale…. Wszystko zależy od parametrów.
Po pierwsze jakość ogniw - lepiej cykl 6 tysięcy niż 4 tysiące. Bms - od niego zależy praca ogniw najlepiej 100 A wejścia i 200 A wyjścia bo można śmiało wówczas podłączyć przetwornicę 3000/1500. Jeżeli będzie to 100 A wyjścia to bms jest w stanie wytrzymać obciążenie powiedzmy do 1300 wat i koniec odłączy zasilanie.
Lepiej jak jest opomiarowany np Bluetooth to pokazuje faktyczny stan akumulatora jego pojemność i prądy. Tanie wyświetlacze pokazujące tylko napięcie można od razu wyrzucić - nie mają żadnego sensu przy lifepo4. Super jak bms ma czujniki mrozu i automatycznie wyłączy ładowanie gdy temp będzie poniżej zera.
Jak kupisz w Polsce będzie drożej ale możesz umówić się z firmą która składa, dobre parametry bms i masz gwarancję. Na Ali trzeba szukać po parametrach … bo cóż że kupisz za 1500 zł czyli tanio coś co nie będzie spełniać Twoich energetycznych potrzeb.
Jeśli nie czujesz się pewnie w parametrach to określ swoje potrzeby. Jakiej pojemności aku potrzebujesz i jak go chcesz obciążać. Wówczas będzie łatwiej się wypowiedzieć .
maro88pl - 2023-11-16, 12:44
Dzięki orkaaa za rozjaśnienie tematu.
Szczerze mówiąc z tym typem akumulatorów spotykam się pierwszy raz, stąd moje zaskoczenie taką ilością parametrów branych pod uwagę w ich przypadku.
Widać temat rzeczywiście na nieco dłuższe rozważania.
orkaaa - 2023-11-16, 13:54
Lifepo4 to nic nowego w świecie kamperów. Na forum jest wiele wątków dotyczących budowy, użytkowania i zakupów. W porównaniu do kwasowych to nowa jakość i inna epoka. Jakby coś to pytaj.
mischka - 2023-11-16, 18:15
maro88pl, Długo się zastanawiałem czy kupić LiFePo4, z perspektywy czasu wiem że za długo się wahałem.
Kazik II - 2023-11-16, 19:03
Maro88pl - należałoby zacząć od tego, jak eksploatujesz kampera. Czy cały rok, czy tylko w sezonie letnim. Czy raczej "na dziko" czy na kempingach. Bo od tego zależy, czy potrzebny Ci jest dość droga instalacja lifepo4 czy wystarczy kwasowy głębokiego rozładowania. I do czego właściwie potrzebujesz przetwornicę dużej mocy do 3 kW. Ja jeżdżę głównie w sezonie letnim. Mam solary 200W z regulatorem MPPT. Akumulator 100Ah głębokiego rozładowania i zamierzam dołożyć drugi - choć to zależy od limitu wagi. Raz na dziko a czasami na kempingach. Całe oświetlenie to LED-y, jakiś tam mały telewizorek, ładowarki do smartfona itp. W zupełności wystarcza. Ja rozumiem pęd do nowoczesności ale po co mam się sprężać na lifepo4 za kilka tysięcy, skoro to co mam zupełnie mi wystarcza. No chyba że jesteśmy na granicy DMC. Bez kawy z ekspresu jakoś parę dni wytrzymuję, nadrabiam to sobie stojąc na kempingu. Lata ostatnio gorące, więc bez suszarki do włosów da się żyć. Więc jeśli nie jeździsz przez cały rok wystarczą 2 kwasiaki głębokiego rozładowania ew. żelowe (ale to już drożej). Porządny solar z regulatorem MPPT (PWM to raczej kiepski wariant). Akumulatory kwasowe wskazane aby były połączone przez bezpiecznik. A to dlatego, że jak jeden zacznie dokonywać żywota to może zrobić zwarcie wewnętrzne i z drugiego aku pójdzie taki prąd że kable się popalą.
maro88pl - 2023-11-16, 20:27
Dawniej sporo jeździłem turystycznie z noclegami na agroturystyce i pod namiotem. Z typowym caravaningiem dopiero zaczynamy (niedawno kupują przyczepa i kamper do użytku przez 3 gospodarstwa domowe z jednej rodziny), ale myślę że kamper będzie w użyciu cały rok (jest docieplony, pierwszy wyjazd planujemy na sylwestra) i zarówno na kempingi jak i na dziko. Nie powiem ale waga, przynajmniej według danych z dowodu, jest istotna ponieważ mamy tylko 480kg masy ładunkowej a jeździć będziemy nawet i w 4 osoby.
Zasilanie z przetwornicy to: ładowanie laptopa, ekspres, ładowarka roweru elektrycznego, docelowo również klimatyzacja dachowa z funkcją grzania.
Komplecik - 2023-11-16, 20:57
maro88pl napisał/a: |
Zasilanie z przetwornicy to: ładowanie laptopa, ekspres, ładowarka roweru elektrycznego, docelowo również klimatyzacja dachowa z funkcją grzania. |
Do takich potrzeb będzie potrzeba sporej przetwornicy i olbrzymich akumulatorów raczej 200Ah akumulator tego zapotrzebowania nie obsłuży, przetwornica by wystartowała klimatyzacja to tak z 5kw, moja 4KW klimy nie wystartuje zresztą nie myślę o tym experymentalnie próbowałem i klops.
230Ah lifepo4 akumulator wystarcza mi na 3krotne ładowanie 2rowerów elektrycznych, oświetlenie bez ograniczeń, Żonie 900tka suszareczka, szału nie ma ale na razie wystarczy
Tak że myśl
Kazik II - 2023-11-16, 23:14
maro88pl napisał/a: | Zasilanie z przetwornicy to: ładowanie laptopa, ekspres, ładowarka roweru elektrycznego, docelowo również klimatyzacja dachowa z funkcją grzania. |
Laptop, ładowarka roweru - do tego wystarczy przetwornica paręset W. O klimatyzacji i ogrzewaniu z akumulatorów raczej zapomnij. Aku 200 Ah x 12 V daje 2 kWh. Długo z tym nie pociągniesz. Więc zostaje kawka z ekspresu - ale jak mus to mus
Robert-4 - 2023-11-16, 23:22
maro88pl napisał/a: | To jeszcze pytanie takie - jakiego producenta polecacie koledzy akumulatory LiFePO4? |
Kolego,
Nie dokupuj nowego kwasiaka do starego. To nie pomoże i zostaniesz ze złomem, bo suma "mocy" będzie wynikała ze starego. to tak po polsku nie po "fachowemu". Wiem - przerobiłem.
Też miałem dziadka na próbę. Dokupiłem nowy aku do starego, mało pomogło, przetwornica 1500/3000 słabo działała, stary umarł i co dalej?
Zostawiłem kwasiaka (tego nowszego) w garażu, kupiłem dwa żelowe i bajka. Pamiętaj, że one nie muszą być montowane w pionie, co pomaga w upchnięciu. Jak sprzedawałem dziadka zabrałem żele, wstawiłem bdb mało używanego kwasiaka. Teraz żele służą do silnika do łódki, a ja mam Lifepo4 - 200ah waży mniej niż jeden żel, jak pisali koledzy działa ze wszystkim (ekspres), więc przemyśl sprawę. Co do regulatora - MPPT i dość duży, "na zapas", bo jak dołożysz paneli to się okaże, że masz nowe zakupy
Mikesz - 2023-11-16, 23:28
Robert-4 napisał/a: | maro88pl napisał/a: | To jeszcze pytanie takie - jakiego producenta polecacie koledzy akumulatory LiFePO4? |
Kolego,
Nie dokupuj nowego kwasiaka do starego. To nie pomoże i zostaniesz ze złomem, bo suma "mocy" będzie wynikała ze starego. to tak po polsku nie po "fachowemu". Wiem - przerobiłem.
Też miałem dziadka na próbę. Dokupiłem nowy aku do starego, mało pomogło, przetwornica 1500/3000 słabo działała, stary umarł i co dalej?
Zostawiłem kwasiaka (tego nowszego) w garażu, kupiłem dwa żelowe i bajka. Pamiętaj, że one nie muszą być montowane w pionie, co pomaga w upchnięciu. Jak sprzedawałem dziadka zabrałem żele, wstawiłem bdb mało używanego kwasiaka. Teraz żele służą do silnika do łódki, a ja mam Lifepo4 - 200ah waży mniej niż jeden żel, jak pisali koledzy działa ze wszystkim (ekspres), więc przemyśl sprawę. Co do regulatora - MPPT i dość duży, "na zapas", bo jak dołożysz paneli to się okaże, że masz nowe zakupy |
Szeregowo to się zgodzę ale równolegle??
jb - 2023-11-17, 08:03
Kazik II napisał/a: | Maro88pl - należałoby zacząć od tego, jak eksploatujesz kampera. Czy cały rok, czy tylko w sezonie letnim. Czy raczej "na dziko" czy na kempingach. Bo od tego zależy, czy potrzebny Ci jest dość droga instalacja lifepo4 czy wystarczy kwasowy głębokiego rozładowania. I do czego właściwie potrzebujesz przetwornicę dużej mocy do 3 kW. Ja jeżdżę głównie w sezonie letnim. Mam solary 200W z regulatorem MPPT. Akumulator 100Ah głębokiego rozładowania i zamierzam dołożyć drugi - choć to zależy od limitu wagi. Raz na dziko a czasami na kempingach. Całe oświetlenie to LED-y, jakiś tam mały telewizorek, ładowarki do smartfona itp. W zupełności wystarcza. Ja rozumiem pęd do nowoczesności ale po co mam się sprężać na lifepo4 za kilka tysięcy, skoro to co mam zupełnie mi wystarcza. No chyba że jesteśmy na granicy DMC. Bez kawy z ekspresu jakoś parę dni wytrzymuję, nadrabiam to sobie stojąc na kempingu. Lata ostatnio gorące, więc bez suszarki do włosów da się żyć. Więc jeśli nie jeździsz przez cały rok wystarczą 2 kwasiaki głębokiego rozładowania ew. żelowe (ale to już drożej). Porządny solar z regulatorem MPPT (PWM to raczej kiepski wariant). Akumulatory kwasowe wskazane aby były połączone przez bezpiecznik. A to dlatego, że jak jeden zacznie dokonywać żywota to może zrobić zwarcie wewnętrzne i z drugiego aku pójdzie taki prąd że kable się popalą. |
Fajna, bardzo wyważona odpowiedź. Nasz początkujący kolega tak naprawdę jeszcze nie wie czego chce i jakie ma prawdziwe potrzeby a już go nakręcacie na wielkie wydatki.
Moja rada: wywal szwankujący akumulator i w drogę! Z jednym akumulatorem też da się żyć! Po jakimś czasie będziesz wiedział co jest potrzebne i czy warto za to tyle zapłacić.
maro88pl - 2023-11-17, 10:13
Komplecik napisał/a: | Tak że myśl |
Myślę, czytam, szukam i znowu myślę
Dziękuje wszystkim za spokojne i rzeczowe wyjaśnianie sprawy.
jb napisał/a: | Nasz początkujący kolega tak naprawdę jeszcze nie wie czego chce |
Ja swoje oczekiwania znam. Schody zaczynają się ponieważ auto ma służyć, tak jak już pisałem, dla 3 różnych grup ludzi (osoba z seniorem, rodzina 2+1 oraz małżeństwo), które będą z niego korzystały w różny sposób, więc oczekiwania i stosowane rozwiązania trzeba zbalansować pomiędzy wszystkich.
Kazik II - 2023-11-17, 10:59
Robert-4 napisał/a: | Nie dokupuj nowego kwasiaka do starego. To nie pomoże i zostaniesz ze złomem, bo suma "mocy" będzie wynikała ze starego. |
Jeżeli całkiem stary to w ogóle nie ma sensu go trzymać. Równolegle to w zasadzie będzie suma pojemności, ale rzeczywiście dokładanie nowego do np. 4 letniego jest bez sensu.
Mikesz napisał/a: | to tak po polsku nie po "fachowemu".. | A po francusku lepiej?
|
|