|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Po Polsce - Polska - narty 2023/2024
LukF - 2023-11-28, 08:58 Temat postu: Polska - narty 2023/2024 Tak jak w minionych latach zakładam wątek dotyczący Polskich wyjazdów narciarskich w sezonie 2023/2024.
Zapraszam wszystkich do umieszczenia w tym jednym miejscu relacji z nart, aktualnych informacji ze stoków, miejsc gdzie stoimy kamperem na nartach oraz robimy serwis. Pomoże to innym w planowaniu aktywności narciarskich
Na początku zdjęcie, że rower chwilowo można schować
LukF - 2023-11-28, 09:09
Ostatnio rozmawiałem na priv z kolegą z CT na temat wyjazdu na narty w okresie od świąt do nowego roku. Gdzie jechać by uciec od tłumów? Moje przemyślenia:
"(...) Nie wiem co lubisz? Czy ma być jedna górka i to wystarczy. Lub tak jak ja szybko się nudzisz i chcesz mieć 30-50km tras?
Jeśli wariant pierwszy to w Wiśle i Ustroniu będzie mniej ludzi niż Białce i Szczyrku gdzie kilometrów jest sporo i ludzi też 😞
Na Chopoku w SK będzie sporo kilometrów tras ale ludzi też podobnie jak w Szczyrku. W Czechach brałbym pod uwagę Szpindlerowy Młyn. Ale ludzi też będzie tam dużo. Troszkę mniej będzie w sąsiednich ON koło Szindlerowa jak Pec pod Śnieżką lub Jańskie Łaźnie. Jest też u nas Zieleniec i Czarna Góra ale wiem, że w tym terminie będzie tam pełno ludzi podobnie jak w Tatrach po Słowackiej stronie....
Napisałem całe wypracowanie a termin jest wybitnie trudny. I dlatego uważam, że faktycznie na te kilka dni szkoda kilometrów by jechać w Alpy lub Dolomity. Tam też będzie zresztą szczyt sezonu"
A co wy byście radzili?
adam2 - 2023-11-28, 16:48
Tłumy większe lub mniejsze będą wszędzie my od lat w tym okresie jeżdzimy do Białki bo warunki raczej zawsze są dobre ,bo stoki są dlugo otwarte ,bo dobry dojazd i możliwość zaparkowania. My robimy tak:wieczorem późno idziemy spać więc rano długo śpimy potem długie śniadanie jakiś spacer obiad i na stok wychodzimy po południu i jeździmy do wieczora do końca i znowu późno spać itd. Po południu i wieczorem jest mniej ludzi a warunki całkiem dobre bo wszyscy nienajedzeni z kwater i hoteli idą rano a o 19tej czasem są pustki ze jeździsz tam i z powrotem gdzie chcesz tak było np.w ostatni sylwester no i jest więcej niż jedna górka którą zjeżdżasz przez parę dni ale to tylko i wyłącznie nasza subiektywna opinia Za tydzień w weekend prawdopodobnie otwarcie może się tam wybierzemy obwąchac teren co jest po staremu a co się zmieniło
Komplecik - 2023-11-28, 19:34
Ciekawe jak by było w Tatrzańskiej Łomnicy + termy Vrbowe jedno od drugiego 18km.
Myślimy też o sylwestrze gdzieś właśnie.
Kemping pod Skocznią jest fajny, sala zabaw z barem miejsce na ognisko sala taneczna i fajne Górolecki prowadzące.
Tak było,
Ciekawe jakie macie pomysły na Sylwka?
Żadne zorganizowane impry mnie nie interesują chyba że po 1500 koła
Zibi57 - 2023-11-28, 19:42
Opcją jest Tylicz, Master-Ski dla dzieci i początkujących, Ski Tylicz - dla bardziej zaawansowanych. W obu przypadkach duże parkingi. W Tyliczu możliwa impreza sylwestrowa. A dla urozmaicenia Krynica, Jaworzyna, Słotwiny - Zbyszek
prusiak - 2023-11-29, 14:08
To ja rozmawiałem z LukF, szukam pomysłu na miejsce gdzie w miarę wygodnie spędzę te 5-6 dni, stojąc pod stokiem kamperem i szusując z rodzinką na deskach i nartach. Zieleniec, Białka, Krynica, Tylicz oblatany i tam jak gdzie indziej, gdzie są dobrze przygotowane i zorganizowane ośrodki, niestety w tym okresie zawsze były tłumy.
Dlatego też szukam alternatywy poza granicami: Słowacja (np. Oravice), Czechy (np. Szpindlerowy Młyn)..
Austria tak średnio, z tego względu, że na sam dojazd stracę 3-4 dni. Co prawda gdzieś w komentarzach na facebooku ktoś pisał, że lepiej stracić czas na dojazd w Alpy niż tracić go w kolejkach do wyciągów w Polsce, ale Alpy odłożę na wiosenny wyjazd
LukF - 2023-11-29, 15:31
prusiak,
I dlatego uważam Twoje pytanie za mega trudne
adam2 - 2023-11-29, 16:33
Nie bez znaczenia są też koszty (przynajmniej dla mnie) do A od nas dojadę w jeden dzień ale karnety kilometry winiety możliwość niemożliwość zaparkowania za darmo wszystko ciągnie z portfela a może sie mylę i wcale nie trzeba aż tyle dołożyć, może ktoś to już przerabiał i coś doradzi w sensie jakiś nie za duży ośrodek nie za daleko nie za drogo z możliwością stania pod stokiem .wyszło mi samo "nie" ale ogólnie jestem na tak
prusiak - 2023-11-29, 19:29
LukF napisał/a: | prusiak,
I dlatego uważam Twoje pytanie za mega trudne |
Licze na to, że ktoś podzieli się informacjami jak w tym okresie wyglądają ośrodki u naszych południowych sąsiadów... głównie czy luźniej i gdzie?
A jak w tym okresie wygląda Chopok? Gdzie stanąć? Gdzie się serwisować?
LukF - 2023-11-29, 20:04
prusiak napisał/a: |
A jak w tym okresie wygląda Chopok? Gdzie stanąć? Gdzie się serwisować? |
Na Chopoku byłem dwa razy - w lutym oraz marcu i to w czasach kiedy wszystkie parkingi mieli bezpłatne. A teraz wszystkie są płatne i to nie aż takie grosze. Już wtedy nie bardzo było gdzie stanąć na jedną noc. Jak jest teraz nie wiem? Lecz obserwuję forum narciarskie skionline.pl i tam o Chopoku ludzie najtrafniej piszą niestety tak:
" Tam zawsze- maksimum zysku przy minimum wkładu.."
Niestety opinia ta dotyczy przynajmniej dwóch ośrodków należących do TMR : Chopok i Szczyrk. W święta nie liczyłbym w tych miejscach na komfortowe i luźne nartowanie...
Osobiście uważam, że mniej tłoku będzie w małych ON co wcale nie znaczy, że luźno
Tyle, że w małych szybko się nudzę. Ty podobno też
Wracając do Chopoka. Kiedy tam byłem (bodajże 2018r lub 2019r) w całej dolinie nie było możliwości zrobienia serwisu. Trzeba było przyjechać z zapasem wody. Jak jest teraz nie wiem bo się nie wybieram. Czemu?
"Tam zawsze- maksimum zysku przy minimum wkładu.."
Jacek999 - 2023-11-30, 21:38
Sezon otwarty, dzisiaj ruszyła Kasina, około 50 km od Krakowa. Jak ktoś nie był to polecam, całkiem niezła górka. W tygodniu, poza feriami pustki na stoku. Do zwiedzenia w okolicy klasztor w Szczyrzycu i najstarszy browar w Polsce
Alojsy - 2023-12-01, 15:27
Proponuję Wysową Zdrój na zimę. Tam powinno być spokojniej niż w Zakopanem. W Wysowej Zdrój są restauracje ze smacznym jedzeniem. Dania w menu są tańsze niż w Warszawie. Przynajmniej tak było, kiedy byłem tam kilka lat temu. Jeżeli chodzi o posiłki w restauracji to szczególnie do gustu przypadł mi Stary Dom Zdrojowy. Chociaż np. restauracja o nazwie Arkadia też miała smaczne jedzenie. W tej miejscowości znajduje się też pijalnia wód leczniczych z przyjemnym klimatem w środku.
Wysowa Zdrój leży w Beskidzie Niskim. Zamierzam tam kiedyś pojechać w zimę. Byłem w Wysowej na początku ciepłej jesieni. Bardzo miło wspominam pobyt. Prawdopodobnie można tam uprawiać w zimę narciarstwo biegowe. Można ewentualnie spróbować zjechać sobie na nartach na słowacką stronę do małej przygranicznej miejscowości o nazwie Cigelka.
mischka - 2023-12-01, 20:56
Alojsy, pachniesz spamem
joko - 2023-12-01, 22:11 Temat postu: Re: Polska - narty 2023/2024
LukF napisał/a: |
rower chwilowo można schować |
No ale jak to Łukaszku schować ?
Ja cały rok czekam żeby w końcu nawaliło tego białego g.....a , żeby zabrać mojego Fat'a na Słowację w warunki do których został stworzony i zryć im trochę te piękne trasy biegowe
Oponki tylko muszę wymienić na nowe , co by nie zryć sobie facjatki
LukF - 2023-12-02, 09:28
joko,
Kuba, przekonałeś mnie. Rower jest super
Komplecik - 2023-12-02, 09:57
U mnie nie ma śniegu
SlawekEwa - 2023-12-02, 10:06
Komplecik napisał/a: | U mnie nie ma śniegu |
Ile wagonów potrzeba
LukF - 2023-12-02, 12:16
Komplecik napisał/a: | U mnie nie ma śniegu |
Trzeba było w domu siedzieć a nie do Dubaju lecieć
No ale kto bogatemu zabroni
adam2 - 2023-12-02, 13:32
Łukasz a gdzie to taki błękit nieba bo u nas (Rybnik) od wczoraj padze 😋
LukF - 2023-12-02, 14:45
adam2 napisał/a: | Łukasz a gdzie to taki błękit nieba bo u nas (Rybnik) od wczoraj padze 😋 |
Adam, przedwczoraj było słońce i nie padało
Nie bydź taki wnikliwy
joko - 2023-12-02, 16:10
LukF napisał/a: | joko,
Kuba, przekonałeś mnie. Rower jest super |
Nie kokietuj, przecież widzę że byłeś przekonany już wcześniej
U nas w nocy popadało i dzisiaj przed południem spróbowałem sobie czy na letnich gumach da radę ....... no i dało
Parę kilometrów po polach wokół komina zrobiłem i żyję
Ale żeby na poważnie się gdzieś wypuścić muszę poczekać aż mi te terenowe z grubą kostką dojdą.
adam2 - 2023-12-02, 16:18
Rower i zima tosz to siok (dla mnie) ale podziwiam i szanuję
Banan - 2023-12-02, 17:03
LukF i joko, do ukarania - temat jest o nartach, a Wy mnie tu rowerem wyjeżdżacie...
Szacun chłopaki...
Kazik II - 2023-12-02, 18:16
Banan napisał/a: | do ukarania - temat jest o nartach |
Protestuję. Opona w tym rowerze przypomina nartę - z drobną różnicą, że jest okrągła a narta trochę wygięta
joko - 2023-12-02, 18:35
Banan napisał/a: | LukF i joko, do ukarania - temat jest o nartach, a Wy mnie tu rowerem wyjeżdżacie... |
Ale o co chodzi
A w czym rower jest gorszy od nart ? Przecież to taki sam zimowy sprzęt sportowy jak każdy inny
Jak pokazywałem zdjęcia mojego grubaska na plaży w lecie to mnie nie chciałeś karać , a to tam był w nie swoim środowisku
joko - 2023-12-02, 18:56
adam2 napisał/a: | Rower i zima tosz to siok (dla mnie) ale podziwiam i szanuję |
Rower typu Fatbike (Grubasek) został pierwotnie zbudowany do jazdy w zimie po bezdrożach i głębokim śniegu i jest to typowo zimowy sprzęt .
Używanie go w innych porach roku i innym środowisku jest jak jeżdżenie na łyżwach po betonie
Niemniej jednak ze względu na jego niesamowite właściwości terenowe właściciele grubasków ani myślą aby w lecie zostawiać je w piwnicy . Na to nie ma złego terenu. Po piasku, błocie, lesie, czy kamieniach idzie jak przecinak tak samo jak po pół metrowym śniegu , a adrenaliny z tego więcej jak ze skoków narciarskich
Jeden minus jest taki, że jak się w lecie za dużo pojeździ (ja w tym sezonie ok 1500km) to na zimę z opon zostają slicki
LukF - 2023-12-02, 18:58
Banan napisał/a: | LukF i joko, do ukarania - temat jest o nartach, a Wy mnie tu rowerem wyjeżdżacie...
Szacun chłopaki...
|
No patrz, temat sobie założyłem a On mnie karać będzie. Zaraz Ci to forum umrze
Komplecik - 2023-12-02, 19:04
Banan napisał/a: | LukF i joko, do ukarania - temat jest o nartach, a Wy mnie tu rowerem wyjeżdżacie...
|
Dej im dej, proszę mikołaje
LukF - 2023-12-02, 19:09
Komplecik napisał/a: | Banan napisał/a: | LukF i joko, do ukarania - temat jest o nartach, a Wy mnie tu rowerem wyjeżdżacie...
|
Dej im dej, proszę mikołaje |
Już wróciłeś z tego bezśnieżnego Dubaju???
Banan - 2023-12-02, 20:42
Komplecik napisał/a: | Dej im dej, proszę |
No i namówił...
Komplecik - 2023-12-02, 20:47
Banan napisał/a: | Komplecik napisał/a: | Dej im dej, proszę |
No i namówił...
|
Dziękuję pięknie
Pobudzi do życia, bo jeden zaczyna pitolić o końcu forum, tak że wiesz warto
Banan - 2023-12-02, 20:48
Komplecik napisał/a: | tak że wiesz warto |
To i Ty sobie przepłucz gardło po tym Dubaju
LukF - 2023-12-02, 21:54
Komplecik, Banan,
Ale się tu alkoholu polało...
Dzięki
Banan - 2023-12-03, 11:35
LukF napisał/a: | Ale się tu alkoholu polało... |
Impreza dopiero się rozkręca...
Komplecik - 2023-12-03, 12:29
Banan napisał/a: | LukF napisał/a: | Ale się tu alkoholu polało... |
Impreza dopiero się rozkręca... |
Ech z Wami tylko Łódka Bols was interesuje, ale żeby tak po krawacie dla exkluzywności nie włożyć tego nie rozumiem
Człowiek w krawacie MNIEJ awanturujący jest
LukF - 2023-12-03, 12:47
Komplecik napisał/a: |
Człowiek w krawacie MNIEJ awanturujący jest
|
No ja nie wiem czemu jeszcze nie masz? Przydały by Ci się dwa: jeden z przodu, drugi z tyłu
mischka - 2023-12-03, 20:42
wy se pogadajcie o krawatach a ja dzisiaj zacząłem sezon
LukF - 2023-12-03, 20:45
mischka napisał/a: | wy se pogadajcie o krawatach a ja dzisiaj zacząłem sezon |
A zdjęcia to gdzie?
Jeszcze mi się przypomniało, że nasz (sporo) poprzedni premier mówił, że nie ważne jak mężczyzna zaczyna, ważne jak kończy... sezon
mischka - 2023-12-03, 20:47
nie wiem czy mogę bo to jednak nie PL a kończę zawsze źle...
LukF - 2023-12-04, 13:43
W najbliższy weekend w Beskidach ruszają wyciągi, szykujemy się.
A tymczasem rower wokół domu
Pawcio - 2023-12-06, 11:35
LukF, w zeszłym sezonie pod Chopokiem udało nam się parkować za friko na Biela Put
(za drogą na parkingu sąsiadującym z hotelem Ostredok).
Ciekawe czy w tym sezonie coś się zmieni.
Od jutra rusza Kasprowy. Niektórzy koledzy już ostrzą krawędzie
prusiak - 2023-12-06, 13:17
Pawcio napisał/a: | (za drogą na parkingu sąsiadującym z hotelem Ostredok). |
Dzięki za info.
Z komentarza na P4N wynika że parking był przebudowywany. Podejrzewam że tej zimy będzie juz płatny jak pozostałe parkingi.
Mam nadzieję, że dotrę na Chopokw moim najbliższym wyjeździe, to potwierdzę co i jak....
LukF - 2023-12-06, 14:34
prusiak napisał/a: | Pawcio napisał/a: | (za drogą na parkingu sąsiadującym z hotelem Ostredok). |
Dzięki za info.
Z komentarza na P4N wynika że parking był przebudowywany. Podejrzewam że tej zimy będzie juz płatny jak pozostałe parkingi.
Mam nadzieję, że dotrę na Chopokw moim najbliższym wyjeździe, to potwierdzę co i jak.... |
I właśnie o taki aktualny raport proszę ze wszystkimi szczegółami
Tadeusz - 2023-12-06, 14:42
Łukaszu, Twoje zdjęcia z rowerem w śniegu są kapitalne.
LukF - 2023-12-06, 16:52
Tadeusz napisał/a: | Łukaszu, Twoje zdjęcia z rowerem w śniegu są kapitalne.
|
Tadeusz, miło mi to słyszeć. Dziękuję za piwo i pozdrawiam
prusiak - 2023-12-06, 16:56
LukF napisał/a: | I właśnie o taki aktualny raport proszę ze wszystkimi szczegółami |
Teraz to nie mam wyjścia
LukF - 2023-12-09, 16:26
Szczyrk, nowa 6-os. kanapa w budowie na Skrzyczne. Wątpię czy w tym sezonie nią pojedziemy...
LukF - 2023-12-09, 16:31
Czy konkurencja ma ładniejsze kanapy??? Bo góry to na pewno nie
adam2 - 2023-12-09, 20:13
Melduję się z Kotelnicy tu bez zmian przynajmniej w infrastrukturze na razie czynne 4 wyciągi górny parking 30 osobowy 60 kamper postawili parę tabliczek że to miejsce jest do parkowania kampera serwis w łazience przy kasach (czyli na wariata) i dalej jeden słupek z prądem do którego wszyscy się przypinają 100m dalej na dolnym parkingu za darmo efekt taki że na górnym parkingu było dużo wolnych miejsc a na dolnym pełno my stoimy na dolnym, bo równo ,bo nie potrzebuje prądu ,bo za 100m bliżej 60zl to trochę dla nas drogo warunki dobre dzisiaj -4 ludzi średnio ceny można sobie obejrzeć na stronie ciekawe kiedy dolny zrobią płatny np.15 i 30 żeby jeszcze troszkę kasy z ludzi zedrzeć jesteśmy do jutra
prusiak - 2023-12-26, 11:17
Ostatecznie zrezygnowałem z Polski i Słowacji na rzecz włoskich Alp. LukF podążam twoim śladem i atakuję Alta Badia
LukF - 2023-12-26, 16:20
prusiak napisał/a: | Ostatecznie zrezygnowałem z Polski i Słowacji na rzecz włoskich Alp. LukF podążam twoim śladem i atakuję Alta Badia |
Nie dziwię się Twojej decyzji
Może jakąś relację zrobisz w wątku zagranicznym? Ciekawe jest to ile ludzi na trasach oraz ile kamperów jest w tym okresie na nartach w Dolomitach??? Pisz proszę
Ja wybieram się w Dolomity 6 stycznia, zobaczymy czy plan wyjdzie
LukF - 2023-12-26, 16:21
adam2,
Adam, dzięki za relację. Przeczytałem ją odrazu po napisaniu.
prusiak - 2023-12-26, 17:54
Cytat: |
Może jakąś relację zrobisz w wątku zagranicznym? Ciekawe jest to ile ludzi na trasach oraz ile kamperów jest w tym okresie na nartach w Dolomitach??? Pisz proszę |
Postaram się. Coś tam skrobnę.
Ten parking na dziko co stałeś jest nieczynny. Stoję na kolejnym wyżej...
adam2 - 2023-12-26, 20:27
chcieliśmy na sylwestra jechać do Białki ale widzę pogodową klapę więc nie wiem
Komplecik - 2023-12-27, 07:39
Cześć LukF widzę że się przebudziłeś co u Ciebie?
Raz chce mi się jechać gdzieś, za chwilę ochota przechodzi
LukF - 2023-12-27, 07:43
Komplecik napisał/a: | Cześć LukF widzę że się przebudziłeś co u Ciebie? |
Robert, pięć postów wyżej masz odpowiedź: na narty w Dolomity się sam wybieram 6 stycznia. Jedziesz ze mną?
Komplecik - 2023-12-27, 07:58
LukF napisał/a: | Komplecik napisał/a: | Cześć LukF widzę że się przebudziłeś co u Ciebie? |
Robert, pięć postów wyżej masz odpowiedź: na narty w Dolomity się sam wybieram 6 stycznia. Jedziesz ze mną? |
Masz wolne wyrko chyba się skusze.
Ja jednak pisałem nie o tym :
Online mnie interesilo tu i teraz zagaić chciałem forum śpi chociaż Ty
casper - 2023-12-27, 09:28
Jeśli zaczynasz to Rusinowa Polana na spokojnie i jak starczy siły to Gęsia Szyja fajnie. Jeśli już było jakiekolwiek wyjście zimowe to Hala Gąsienicowa i Zielony Staw Gąsienicowy. Zimowo Kozi Wierch cudne widoki,albo Szpiglasowy Wierch. No wszystko zależy od tego czego chcesz doświadczyć.
Warto jest też skompletować odpowiednie wyposażenie na taki wyjazd https://r70.pl/pl/c/Turystyka-i-survival/1 Od siebie polecam przejrzeć sobie je na tej stronie.
LukF - 2023-12-27, 09:48
casper napisał/a: | Jeśli zaczynasz to Rusinowa Polana na spokojnie i jak starczy siły to Gęsia Szyja fajnie. Jeśli już było jakiekolwiek wyjście zimowe to Hala Gąsienicowa i Zielony Staw Gąsienicowy. Zimowo Kozi Wierch cudne widoki,albo Szpiglasowy Wierch. No wszystko zależy od tego czego chcesz doświadczyć.
Warto jest też skompletować odpowiednie wyposażenie na taki wyjazd |
Pomyliły Ci się wątki. Tutaj o nartach gadają a nie pieszych wędrówkach. I do tego nie spamujemy reklamą gdzie ciuchy kupić
mischka - 2023-12-29, 21:07
LukF napisał/a: | na narty w Dolomity się sam wybieram 6 stycznia. |
Jak nic mi nie popsuje planów to startuję 4 stycznia
Komplecik - 2023-12-29, 22:05
Wiecie? o czymś fajnym w tym rejonie na przełomie roku narty, bal, termy, trasy wycieczkowe, biorę rowery
LukF - 2023-12-30, 11:08
Komplecik napisał/a: | Wiecie? o czymś fajnym w tym rejonie na przełomie roku narty, bal, termy, trasy wycieczkowe, biorę rowery |
Robert, za dużo zmiennych
Jak fajne góry to Mała Fatra z miasteczkiem Terchova.
Jak narty to Chopok a termy to są inni specjaliści. Rowery w grudniu to też nie łatwe bo ma być asfalt czy błoto? Jak asfalt (i szuter) to Stara Bystrica między Beskidami.
I tak można długo wymieniać
Pawcio - 2024-01-04, 11:14
Pytanko:
Czy wiecie może robaczki jakie w tym roku są możliwości kamperowania w rejonie Zieleniec Sport Areny?
Oczywiście oprócz Twoich zeszłorocznych namiarów LukF
Komplecik - 2024-01-04, 11:51
Pawcio napisał/a: | robaczki | ?
LukF - 2024-01-04, 13:01
Pawcio napisał/a: | Pytanko:
Czy wiecie może robaczki jakie w tym roku są możliwości kamperowania w rejonie Zieleniec Sport Areny?
Oczywiście oprócz Twoich zeszłorocznych namiarów LukF |
Zdjęcie nie jest z Zieleńca
W Zieleńcu myślę, że nic na korzyść kamperów się nie zmieniło.
Skoro tak to parkowanie nocne na końcu wsi koło Hotelu Zieleniec wchodzi w grę. Bez żadnych udogodnień i brak możliwości wyprowadzenia kota... Średniowiecze
Jak ktoś będzie to niech napisze, ja się nie wybieram bo mam focha na nich
Rafał76 - 2024-01-04, 15:26
to Krynica Zdrój-Słotwiny.
LukF - 2024-01-04, 16:44
Na FB teraz przeczytałem, że w Zieleńcu na centralnym parkingu będą mogły kampery odpłatnie stać za około 100zł... Woda i kot płatne dodatkowo
Tanio, co ?
prusiak - 2024-01-04, 18:33
LukF napisał/a: | Tanio, co ? |
Taniej jak w Krakowie
orkaaa - 2024-01-04, 18:48
A karnety w cenie parkingu ? 😀😀😀
suzu4x4 - 2024-01-06, 13:33
Komplecik napisał/a: | Wiecie? o czymś fajnym w tym rejonie na przełomie roku narty, bal, termy, trasy wycieczkowe, biorę rowery |
byliśmy w zeszłym tygodniu na nartach na Chopoku , spaliśmy na parkingu przy wyciągu :
48.973341483036144, 19.59732811345759
https://maps.app.goo.gl/murQiGFKcfZpSDSV9
koszt 14E za dobę.
niedaleko dzikie termy z płatnym parkingiem 8 e za dzień :
49.133262603182246, 19.419625293792052
https://maps.app.goo.gl/46cVVAg7nFkXgXYZ7
W Zieleńcu stoją kampery spowrotem na głównym parkingu czy płacą czy nie tego nie wiem bo nie zostawałem na noc, zamiast Zieleńca polecam Czarną Górę, ceny karnetów podobne , darmowy parking dla kamperów przy samym stoku do tego lodowisko a trasy narciarskie lepsze i dłuższe niż w Zieleńcu.
https://czarnagora.pl/
https://maps.app.goo.gl/vE9cXTfVMnhxytac7
Komplecik - 2024-01-06, 13:42
Już w domku
LukF - 2024-01-06, 15:30
suzu4x4,
Dzięki za konkret
LukF - 2024-01-13, 11:54
12.01.2024 Białka Tatrzańska
Dzień pierwszy - Kotelnica i to co połączone wspólnymi wyciągami. Ludzi sporo, najdłuższe kolejki do kanap przy łatwych trasach- do 10 min. Na Kaniówce cały dzień luźno. Wszędzie warunki dobre, sporo śniegu oraz trwa produkcja sztucznego. Kamper stał na parkingu głównym, dolnym, pod Kotelnicą i Hotelem Bania, bezpłatnie, w nocy cicho, górny płatny parking z sporą ilością kamperów.
Komplecik - 2024-01-13, 12:34
Acha, wylądowałeś w Białce w weekend , co Ty robisz tak się nie postępuje
prusiak - 2024-01-13, 17:55
Komplecik napisał/a: | Acha, wylądowałeś w Białce w weekend , co Ty robisz tak się nie postępuje
|
I do tego jeszcze na początek ferii..
LukF - 2024-01-14, 08:38
Komplecik, prusiak,
Nie narzekać bo w Białce byłem pierwszy raz w życiu: zaliczyłem =zapomniałem
13.01.2024 Jurgów Ski
Dzień drugi to 10km dalej stacja w Jurgowie, 500m od granicy z Słowacją. Ośrodek nie do nauki, raczej dla jeżdżących. Dwie kanapy, dwie czarne trasy, krótka czerwona i dłuuuga szeroka niebieska. Pomimo weekendu i początku ferii ludzi umiarkowanie, bez kolejek do kolejek. W porównaniu do Białki inny świat
No i cudne widoki na Tatry
Parking duży, bezpłatny pod kanapą, w nocy bardzo cicho.
daro35 - 2024-01-14, 09:27
Helloł,wybieram się do Szczyrku na narciorki,pierwszy raz w tych okolicach,jakieś rady,porady,gdzie bilety,karnety,bo lepiej bo taniej,bo szybciej itp będę wdzięczny,pozdrówki
Komplecik - 2024-01-14, 09:50
LukF napisał/a: | Komplecik, prusiak,
Nie narzekać bo w Białce byłem pierwszy raz w życiu: zaliczyłem =zapomniałem
|
Łukasz nie narzekaj, mów że się podoba a nie jakieś tam niby wykręty, prosto z mostu jest fajnie i miło no.
Trzymaj się ciepło i słonecznie i ciepło
LukF - 2024-01-14, 19:17
daro35 napisał/a: | Helloł,wybieram się do Szczyrku na narciorki,pierwszy raz w tych okolicach,jakieś rady,porady,gdzie bilety,karnety,bo lepiej bo taniej,bo szybciej itp będę wdzięczny,pozdrówki |
Darek,
Szczyrk jest mi bliski - zarówno narciarsko jak i kilometrowo
Ze Szczyrkiem jest problem bo sytuacja oraz strategia nie jest prosta. Karnety to system gopass który działa w Szczyrku, Chopoku, Szpindlerowym Młynie, w Austrii i kilku innych stacjach. Na pewno WARTO założyć sobie konto na stronie gopass.sk (jest po polsku) i kupować karnety przez stronę internetową bo jest znacznie taniej a plastikową kartę odbierzesz sobie w kasie z kaucją 10zł. Wada systemu gopass.sk: karnety zawsze są na określoną datę: jak kupisz na jutro i nie przyjedziesz to kolejnego dnia ten karnet już nie będzie działał- po prostu straciłeś kasę
W Szczyrku w weekendy oraz przez całe ferie są masakryczne kolejki do kolejek- nawet na 40minut czekania!!! Dodatkowo miasteczko ma jedną główną drogę która korkuje się z rana (od 8.00 do 10.00) i po południu na zamknięcie ON od około 16.00 do 17.30
Na dużym Skrzycznem obecnie trwa budowa drugiej kanapy i większość góry jest przeryta koparkami dlatego działa tylko jedna niebieska trasa Ondraszek- znaczy bida panie. Raczej do końca tego sezonu zimowego nic się na dużym Skrzycznem nie poprawi a to ważna i piękna cześć całego ośrodka więc strata wielka.
Generalnie na Szczyrk mam metodę taką: jadę tylko wtedy gdy WSZYSTKIE kolejki i trasy są czynne + jest środek tygodnia + jest po feriach czyli marzec + jest słońce. Wtedy wrażenia są super. W innym wypadku odpuszczam bo bardzo łatwo się zrazić do Szczyrku i wady zabijają pozytywy czyli dość długie, piękne i widokowe trasy.
Dobrze przemyśl czy chcesz tam jechać w ferie. Popatrz na filmiki jak tam jest w tym czasie. A na koniec wybierz Alpy lub Dolomity i przyjedź do Szczyrku na samym początku marca Chyba, że jesteś bogatym masochistą
daro35 - 2024-01-14, 21:35
LukF napisał/a: | daro35 napisał/a: | Helloł,wybieram się do Szczyrku na narciorki,pierwszy raz w tych okolicach,jakieś rady,porady,gdzie bilety,karnety,bo lepiej bo taniej,bo szybciej itp będę wdzięczny,pozdrówki |
Darek,
Szczyrk jest mi bliski - zarówno narciarsko jak i kilometrowo
Ze Szczyrkiem jest problem bo sytuacja oraz strategia nie jest prosta. Karnety to system gopass który działa w Szczyrku, Chopoku, Szpindlerowym Młynie, w Austrii i kilku innych stacjach. Na pewno WARTO założyć sobie konto na stronie gopass.sk (jest po polsku) i kupować karnety przez stronę internetową bo jest znacznie taniej a plastikową kartę odbierzesz sobie w kasie z kaucją 10zł. Wada systemu gopass.sk: karnety zawsze są na określoną datę: jak kupisz na jutro i nie przyjedziesz to kolejnego dnia ten karnet już nie będzie działał- po prostu straciłeś kasę
W Szczyrku w weekendy oraz przez całe ferie są masakryczne kolejki do kolejek- nawet na 40minut czekania!!! Dodatkowo miasteczko ma jedną główną drogę która korkuje się z rana (od 8.00 do 10.00) i po południu na zamknięcie ON od około 16.00 do 17.30
Na dużym Skrzycznem obecnie trwa budowa drugiej kanapy i większość góry jest przeryta koparkami dlatego działa tylko jedna niebieska trasa Ondraszek- znaczy bida panie. Raczej do końca tego sezonu zimowego nic się na dużym Skrzycznem nie poprawi a to ważna i piękna cześć całego ośrodka więc strata wielka.
Generalnie na Szczyrk mam metodę taką: jadę tylko wtedy gdy WSZYSTKIE kolejki i trasy są czynne + jest środek tygodnia + jest po feriach czyli marzec + jest słońce. Wtedy wrażenia są super. W innym wypadku odpuszczam bo bardzo łatwo się zrazić do Szczyrku i wady zabijają pozytywy czyli dość długie, piękne i widokowe trasy.
Dobrze przemyśl czy chcesz tam jechać w ferie. Popatrz na filmiki jak tam jest w tym czasie. A na koniec wybierz Alpy lub Dolomity i przyjedź do Szczyrku na samym początku marca Chyba, że jesteś bogatym masochistą |
Toś mnie ku.. a pocieszył,dziewczyny zrobiły mi niespodziankę pod choinkę,za postawienie domku,ciężką pracę,za narty na których byłem dwa lata temu,postanowiły mnie tam zabrać a tu taki zonk,dobrze że kupiłem buty trakingowy,to na pieszko pozwiedzam dzięki wielkie za wieści,poukładam sobie jakiś inny plan na wrazie co.dzięki i niech smakuje
LukF - 2024-01-15, 08:35
daro35,
Darek, dzięki za piwo.
Kiedy do Szczyrku wybrałem się na narty raz czy dwa lekceważąc moją metodę na ten ośrodek narciarski to ZAWSZE byłem zły na swoją głupotę oraz na to co się TAM w Szczyrku wyprawia
Tak jak pisałem: Szczyrk jest o tej porze dla bogatych masochistów, nie dla kogoś kto chce tam pojeździć tylko na nartach. Bardzo mi to przypomina Białkę w której byłem w piątek pierwszy raz w życiu Chociaż w Białce nawet nie było tak masakrycznych kolejek (jak w Szczyrku) czyli plus dla Białki.
I to jest odpowiedź do Roberta, że mam chwalić i mówić, że jestem zadowolony
LukF - 2024-01-15, 08:50
14.01.2024 Oravice ski Słowacja
Dzień trzeci, ostatni. Przejeżdżam 56km z Jurgowa na zachodnią stronę Tatr do Słowackiego ośrodka Meander Park Oravice. Jestem tu pierwszy raz jak w każdym z miejsc na tym wyjeździe. Duży bezpłatny parking oraz płatny za szlabanem. Termalne kąpiele z małą ilością ludzi zaraz przy stoku narciarskim wyróżniają Oravice. Baseny nie są duże podobnie jak ośrodek narciarski. Tutaj jest jedna kanapa i czynne dwie trasy, śniegu jest wystarczająco ale na dwóch trasach nuda pojawia się szybko. Po trzech godzinach kończę jazdę i wracam do domu.
W Oravicach spotkałem się z forumowym kolegą z Rybnika - Adamem i Jego przemiłą żoną Kasią których pozdrawiam i dziękuję za wspólne rozmowy, baseny i narty
adam2 - 2024-01-15, 09:00
prusiak - 2024-01-15, 12:17
LukF napisał/a: | Komplecik, prusiak,
Nie narzekać bo w Białce byłem pierwszy raz w życiu: zaliczyłem =zapomniałem |
W Białce byłem od środy do soboty ale nie kamperem... Już w piątek widać było najazd związany z feriami .
Jugów super... ale tak jak zauważyłeś - dla jeżdżących. Można tam nocować kamperkiem na głównym parkingu.
Fajnie że zaliczyłeś Oravice. Miałem je w planach na poświąteczny okres, ale wtedy przez pogode Oravice stały.
Powodzonka w podboju Słowacji
ZbigStan - 2024-01-15, 19:29
LukF , Łukasz, świetny przegląd nieodległych ośrodków narciarskich. Mam podobną opinie na temat Szczyrku i Białki. Kiedy wybierasz się w Dolomity? . Pozdrawiam.
Filip - 2024-01-17, 15:44
Cześć
Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie można zaparkować w Korbielowie?
Zamierzam spędzić dni pojeździć w kamperze. Pilsko czeka
Pozdrawiam
LukF - 2024-01-17, 18:00
ZbigStan, Komplecik, Panowie, dziękuję za piwa. Pozdrawiam.
Zbyszku, w Dolomity zawsze bym pojechał ale aktualnie nie mam z kim. Szukam innych możliwości.
Filip, W Korbielowie pod Pilskiem nie byłem kamperem ale zaparkujesz pod kanapą, piszą w internecie, że parking jest w tym roku bezpłatny.
Filip - 2024-01-17, 18:04
Dziękuję 🤗
LukF - 2024-01-17, 18:06
Filip napisał/a: | Dziękuję 🤗 |
Jeśli będziesz tam to zrób relację bo z narciarskiego Pilska na forum nie ma nic.
Pawcio - 2024-01-18, 09:58
Ostatnie info z Zieleńca.
My będziemy od soboty.
jacek2214 - 2024-01-18, 14:00
Tyczy sie to wszystkich parkingow czy jest wyznaczony.
Pawcio - 2024-01-18, 14:11
Główny Areny. Przy Gryglówce.
Pawcio - 2024-01-21, 13:23
W Zieleńcu warun mega. Kamperkók ok. 40 załóg było
Filip - 2024-01-23, 08:39
Korbielów Pilsko
Pierwszy parking przy wyciągu Kamienna za darmo bez prądu. Jest parkometr ale nie działał. Trochę spadek więc trzeba najazdy.
Drugi parking wyżej Kompleks Pilsko Jontek płatny 60 zł za dobę z prądem. Dość strony podjazd jak to w górach
Pozdrawiam 😊
LukF - 2024-02-15, 08:24
Narty Wiślański Skipass
Sprzedam:
Mam dwa wolne karnety Wiślański Skipass:
-całodzienne z jazdą wieczorną
-wszystkie ON w Ustroniu, Wiśle i Istebnej (oprócz Czantorii Wielkiej w Ustroniu i Grupy Pingwina w Wiśle)
-Karnety w wersji elektronicznej, podchodzi się do kasy i wymienia na plastikowy karnet.
Kupiłem na Black Friday. Cena normalna dziś w kasie to 160zł za jeden dzień. Ja sprzedam za 90zł za jeden dzień bo za tyle kupiłem. Jeśli ktoś potrzebuje kolejny karnet to kolega ma jedną sztukę do sprzedania-pomogę.
Karnety są w wersji elektronicznej więc wyślę na maila lub zdjęcie kodu QR na telefon.
Zdjęcie dla uwagi
|
|