Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Odpowietrzanie zbiornika szarej wody

eMGie - 2023-12-07, 12:01
Temat postu: Odpowietrzanie zbiornika szarej wody
Czy jest konieczne? Wymieniam zbiornik na większy, a w starym nie było. Jak jest konieczny, to jak to zrealizować, macie jakieś proste sposoby? Bo chyba trzeba to gdzieś wyżej wyprowadzić.
orkaaa - 2023-12-07, 13:00

Czy napewno zbiornik szarej ???? Owszem przy zbiorniku czystej gdy jest instalacja ciśnieniowa to po jej włączeniu musisz odpowietrzyć bo masz w rurkach powietrze także w zbiorniku trumy i trzeba na ciśnieniu otworzyć kran aż z woda ciepła i zimna wyleci całe powietrze.
Mazur - 2023-12-07, 13:20

orkaaa napisał/a:
Czy napewno zbiornik szarej ????

No właśnie ? :roll:
Kiedyś ,raz udało mi się przepełnić zbiornik z szarą i nie wywaliło szamba przez kratki ściekowe prysznica (najniżej), a zaczęło lać "gdzieś z góry" zbiornika na ziemię. Czyli odpowietrzenie jest :lol:
A tak w ogóle odpowietrzeniem są kratki umywalki, zlewu, prysznica, a nawet mam taki korek jak do zlewu na kuchence.

eMGie - 2023-12-07, 13:30

Nie, chodzi właśnie o szarą, czy tam musi być odpowietrznik. Czy woda leci tam na tyle słabo, że sobie wybulgocze przez rurkę 25mm, którą leci. :-)
kimtop - 2023-12-07, 13:41

To jest bardziej przelew niż odpowietrzenie.Tak jak napisał Mazur, po przepełnieniu zbiornika szara woda ma się wylać przelewem na zewnątrz.Inaczej wypłynie w prysznicu
eMGie - 2023-12-07, 13:49

No ok, może być przelew. :-) Tylko to może być po prostu kawałek rurki wychodzącej ze zbiornika? nie będzie się tamtędy wylewać woda w czasie jazdy jak się rozbuja ?
WaldekR - 2023-12-07, 15:30

Wężyk od przelewu jest cienki. Wycieki wody z niego w czasie jazdy i to raczej po bardzo nierównej nawierzchni będą mniejsze niż z tłumika.
eMGie - 2023-12-07, 15:37

No to wstawiam wężyk, taki z 8mm będzie dobry, czy cieńszy dać?
MILUŚ - 2023-12-07, 15:50

Biorąc pod uwagę "kiszonkę" która czasem powstaje w tym zbiorniku raczej niewskazane było by odpowietrzenie :ochyda
eMGie - 2023-12-07, 15:56

Ale on się i tak gdzieś musi odpowietrzyć, to już chyba lepiej przez przelew na zewnątrz, niż przez odpływ zlewu do środka :-)
orkaaa - 2023-12-07, 16:04

Fakt w zbiorniku szarej jest jakiś system zabezpieczający przed przelaniem. I tak należy to rozwiązanie rozumieć . W instalacji nie ma typowego odpowietrzania, bo nie ma ciśnienia i powietrza które blokuje przepływ wody. Ale czy to jest jakaś rurka od góry czy jakiś trójnik - nie wiem. Mój zbiornik ma zimowe opakowanie i aby coś zobaczyć trzeba je rozebrać.
Kazik II - 2023-12-07, 20:28

Układ odpowietrzania zbiornika szarej byłby bez sensu, bo każda kratka ściekowa wewnątrz jest odpowietrzeniem. A z syfonami w kamperach się nie spotkałem. To nie blok wielopiętrowy gdzie jest odpowietrzenie aby spływające "treści" nie zasysały wody syfonowej u sąsiadów.
PeterW - 2023-12-07, 20:35

Oryginalny zbiornik szarej wody 100l od fiata ducato jaki montowałem u siebie w traficu miał w tylnym górnym rogu nawiercony otwór fi 8, bez żadnej rurki, która mogła by się dość szybko zapchać jak to kolega Miluś zapodał "kiszonką". Ten mały otworek w zupełności spełnia swoje zadanie. Dzięki wskaźnikowi napełnienia zbiornika, nigdy nie dopuszczam do jego przepełnienia, a podczas jazdy z częściowo zapełnionym, niewiele z niego wykapie. :ok
SlawekEwa - 2023-12-07, 22:04

PeterW napisał/a:
Ten mały otworek w zupełności spełnia swoje zadanie.

bo jak kapie to i wskaźnika nie potrzeba :-P

Kazik II - 2023-12-07, 22:24

PeterW napisał/a:
Ten mały otworek w zupełności spełnia swoje zadanie.

Dziurka jak wiadomo może być z tyłu albo z przodu. :bajer Jak będzie z tyłu to przy stromym podjeździe będzie się wylewać z tyłu. A z przodu to jeszcze gorzej bo przy hamowaniu na stromym zjeździe przez ten 8 mm otworek będzie lało aż miło. W każdym razie jadący za Tobą będą sobie nie najlepiej myśleć.

Rudiger - 2023-12-07, 23:04

W zbiorniku szarej, 126L, zrobiłem odpowietrzenie/napowietrzenie z prawej strony, centralnie na bocznej ściance, pod górną krawędzią. Potem rurka PVC 10mm przeprowadzona na tej samej wysokości na lewą stroną zbiornika i spuszczona w dół. Dlaczego tak - pokombinuj jak przemieszcza się woda w trakcie hamowania, przyspieszania i na zakrętach. Ja chciałem jak najmniej ulewać w trakcie jazdy w przypadku pełnego zbiornika.
Syfony na każdym odpływie też dobrze jest zrobić :)

MILUŚ - 2023-12-08, 05:47

Kazik II napisał/a:
.......A z syfonami w kamperach się nie spotkałem. .

Wydaje mi się ,że każdy odpływ ma syfon :chytry

orkaaa - 2023-12-08, 06:43

Nie ma syfonu. Ostatnio padł mi jeden otwór odpływowy z brodzika. Padł dosłownie ponieważ sitko metalowe zostało na górze a reszta z rurką odprowadzającą spadła na podłogę. Jak się okazuje śrubka z góry / w tym metalowym sitku/ ma swoją nakrętkę wtopioną w plastik tego / odpływ wody / pod wpływem drgań i zbyt mocnego przykręcenia plastik popękał i śrubka z nakrętką została u góry a reszta opadła. Wymieniałem tą część firmy Reich. 74 zł za kawałeczek plastiku. Nie ma syfonu. To upraszczając zwykła puszka / jak elektryczna z uszczelką / i z bocznym odpływem i nigdzie aż do zbiornika żadnego syfonu.
MILUŚ - 2023-12-08, 07:35

orkaaa napisał/a:
To upraszczając zwykła puszka / jak elektryczna z uszczelką / i z bocznym odpływem ........

U mnie ten odpływ pod brodzikiem jest trochę wyżej niż napływ wody z brodzika . Pozostająca resztka wody robi za "syfon" . Nie bez przyczyny mówi się o odpowiednim postawieniu kampera by woda spływała :-P
Pod umywalką i zlewem na odpływie mam karbowaną rurę "niutnię" wygiętą w "S" też myślę ,że można spokojnie przyjąć ,że to robi za syfon . Nie licząc smrodku który wali czasami z tych resztek zbierających się w tych karbach to zdaje to egzamin :mrgreen:

eMGie - 2023-12-08, 08:25

Rudiger napisał/a:
W zbiorniku szarej, 126L, zrobiłem odpowietrzenie/napowietrzenie z prawej strony, centralnie na bocznej ściance, pod górną krawędzią. Potem rurka PVC 10mm przeprowadzona na tej samej wysokości na lewą stroną zbiornika i spuszczona w dół. Dlaczego tak - pokombinuj jak przemieszcza się woda w trakcie hamowania, przyspieszania i na zakrętach. Ja chciałem jak najmniej ulewać w trakcie jazdy w przypadku pełnego zbiornika.
Syfony na każdym odpływie też dobrze jest zrobić :)

Właśnie tak planuję zrobić :-)
Co do syfonu, bo też nie ma w moich odpływach, myślałem żeby zrobić jeden "centralny" :-) czyli wygiąć "U" z rurki karbowanej przed samym zbiornikiem, ale w sumie co stoi na przeszkodzie, żeby dodać taki sam pod zlewem.

SlawekEwa - 2023-12-08, 08:35

MILUŚ napisał/a:
Pod umywalką i zlewem na odpływie mam karbowaną rurę "niutnię" wygiętą w "S" też myślę ,że można spokojnie przyjąć ,że to robi za syfon . Nie licząc smrodku który wali czasami z tych resztek zbierających się w tych karbach to zdaje to egzamin

eMGie napisał/a:
Co do syfonu, bo też nie ma w moich odpływach, myślałem żeby zrobić jeden "centralny" :-) czyli wygiąć "U" z rurki karbowanej przed samym zbiornikiem, ale w sumie co stoi na przeszkodzie, żeby dodać taki sam pod zlewem.

Mam syfony z rurki karbowanej, ale z takiej gdzie zewnętrzna strona jest karbowana, a wewnętrzna jest gładka i nic nie zalega i nie śmierdzi :szeroki_usmiech

eMGie - 2023-12-08, 09:19

Właśnie taką zamówiłem :-)
MILUŚ - 2023-12-08, 10:10

SlawekEwa napisał/a:
.......
Mam syfony z rurki karbowanej, ale z takiej gdzie zewnętrzna strona jest karbowana, a wewnętrzna jest gładka i nic nie zalega i nie śmierdzi :szeroki_usmiech

No patrz .....mądrego warto posłuchać :-P
Nigdy się nie zastanawiałem nad takim rozwiązaniem .Muszę to zmienić u siebie .
Podziękował :pifko

Kazik II - 2023-12-08, 11:44

Ja w żadnym kamperze i przyczepie które posiadałem nie spotkałem się z syfonem w odpływach. A to dlatego, że w kamperze mamy swoją kanalizację a w instalacjach budowlanych idzie wszystko jakiejś "wspólnej kanalizy. Dla eliminacji smrodku z "kwitnącej" szarej wody rzeczywiście można sobie porobić jakieś syfony. Ale to wymagałoby układu odpowietrzenia zbiornika bo inaczej przy spuszczaniu wody szarej po pierwsze woda wolniej będzie spływać a po drugie usłyszymy "koncert" bulgoczącej wody w syfonach. Są też środki do wody szarej zapobiegające jej "dojrzewaniu" przy wyższych temperaturach.
SlawekEwa - 2023-12-08, 12:34

Kazik II napisał/a:
A to dlatego, że w kamperze mamy swoją kanalizację

a nasza wiadomo nie śmierdzi tylko sąsiadów :haha:
W każdym kamperze miałem syfony /wprawdzie nie zaraz przy odpływach/ ale pod autem przy zbiorniku. Teraz mam zaraz pod zlewozmywakiem i umywalką, a brodzik ma szczelny korek.

Kazik II - 2023-12-08, 13:55

SlawekEwa napisał/a:
a nasza wiadomo nie śmierdzi tylko sąsiadów :haha:

Lubię własny smrodek...nie to co cudzy :haha:

eMGie - 2023-12-08, 14:09

Nic mnie nie kosztuje zagięcie rurki pod samochodem, także ja robię syfon:-)
Rudiger - 2023-12-08, 19:10

Robić robić :)
W trakcie wypuszczania wody ze zbiornika z reguły wysysa trochę wody z któregoś z syfonu (bo rurka 10mm) nie nadąży napowietrzać) - wystarczy po operacji puścić na chwilę wodę.
Syfon, bardzo zwarty i gładki wewnątrz, można zrobić także z rur PVC 25mm klejonych.

eMGie - 2023-12-11, 08:44

Rurki i inne akcesoria zamówione, dziś zajadę jeszcze po bednarkę do podwieszenia zbiornika. Musiałem zmienić rozmieszczenie zbiornika, bo ten jest długi i kolidował z odpływem z brodzika i do tego słabo pasowały wzmocnienia w podłodze, także idzie na lewo, a po prawej zamocowałem chinbasto.
Rudiger - 2023-12-11, 23:12

Że też nie obawiacie się wieszać tych zbiorników na bednarkach lub tych płaskownikach perforowanych... :? Jakby to było 10-20kg to może tak ale ....

Miałem tez kolizję odpływu z brodzika ze zbiornikiem i poprzecznicą - musiałem zrobić offset 15cm aby go odsunąć poza obrys tych elementów. Ogarnąłem to w warstwie sklejki podłogowej 9mm i warstwie ocieplenia 20mm. Trzeba było wykonać taki element jak na foto, trochę było rzeźby z dorobieniem tłocznika ale nie musiałem ruszać zbiornika ani ciąć poprzecznicy podwozia.

Rudiger - 2023-12-11, 23:20

Jeszcze 2 słowa nt.syfonu. Jak jest miejsce to jest i można sobie rurki wywijać lub z PVC kleić. Ale np. w szafce kuchennej miałem tak mało miejsca, że nawet zwarty syfon z PVC nie wchodził, z CU również i trzeba było taki mikrosyfon kątowy z inoxu wyspawać :wyszczerzony:
eMGie - 2023-12-12, 08:38

Odpływ z brodzika też jeszcze minimalnie koliduje o kilka cm, ale dokupiłem kątowy odpływ, który mieści się w grubości podłogi. A co jest dobre do mocowania zbiornika? Mój poprzedni zbiornik wisiał na stalowej taśmie o grubości 1mm i szerokości ok 2cm. Aktualny chciałem zaczepić na ocynkowanej bednarce 30x2mm.
Rudiger - 2023-12-12, 20:02

Kwestia ile tych szelek dasz na zbiornik i ile L ma zbiornik. I jak jest umiejscowiony w nadwoziu, czy ma szansę się wysunąć gdy będziesz awaryjnie hamował itp . Abyś nie musiał w sytuacji ostrego hamowania myśleć ", oj lekko lekko, bo tam zbiornik pełny, zaraz mi wypadnie" :)
Bo wisieć to będzie i na sznurku od bielizny kwestia jak to się zachowa w sytuacjach trudniejszych.

Bednarka jest dobra bo ocynkowana ogniwo ale jak ją zaczniesz zginać to pęka, łuszczy się ocynk. A więc i tak dupa. Pospawać to - trzeba szlifować cały ocynk bo inaczej jest słabo. Chyba, że chińczyk już robi bednarkę cynkowaną galwanicznie ....

W Niewiadówce kiedyś wieszałem zbiornik na szelkach alu z płaskownika 40x4mm lub 50x4mm. Tylko dlatego alu, że ten zbiornik miał wytłaczane dno, trzeba było szelki dopasowywać do tych przetłoczeń. I tam było raptem 45L.
W Ducacie zrobiłem szelki z płaskownika hutniczego 40x4mm. Nie giąłem na giętarce a nacinałem 3/4 przekroju płaskownika aby "na ostro" giąć i precyzyjnie dopasować do zbiornika. Potem spawałem obustronnie. Wisi to na szpilkach M10 zakończonych od wnętrza nadwozia dospawanymi płaskownikami - na foto widać te zawiesia.
Kwestia co komu pasuje i jak chce być spokojny.

eMGie - 2023-12-13, 08:44

Grubo, no to na pewno nie odpadnie :-) Ja chcę dać 3 szelki, ale u mnie nie ma nic metalowego, do czego można go zamocować, tylko drewno. tam gdzie się da pójdą przelotowo na śruby, ale pod brodzikiem to raczej wkręt ciesielski 8x40. Stary zbiornik ok 45 l trzymał się na dwóch paskach blachy ok 1mm x 25mm, przykręconych na 3 wkręty 5x35mm na każdym mocowaniu. Jak to jest mocowane w innych kamperach z drewnianą podłogą?
MILUŚ - 2023-12-13, 10:21

Mój 100 litrowy jest też mocowany na dwóch paseczkach blachy :chytry