Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Uchwyty okna dachowego

Dembomen - 2009-02-22, 17:14
Temat postu: Uchwyty okna dachowego
Hej!

Przeglądając kamperka okazało się że uchwyty okien dachowych są praktycznie do wymiany. Plastik z którego są zrobione zaczyna się lasować /dziwna sprawa, pewnie ze starości/, popękały rączki w każdym z trzech okien. Czy można je dokupić lub może ktoś ma zbędne po wymianie? Dochodzi jeszcze sprawa reanimacji tego co zostało, proszę o radę co z tym fantem robić!
Dołączam zdjęcie jednej z nich.

Hej!

Bartek-Ayer - 2009-02-22, 20:04

A może ktoś się z tym siłował podczas mrozu??
Pamiętajmy, że plastik z którego zrobione są takie elementy podczas dużych mrozów jest bardzo kruchy, dlatego podczas zimowych inspekcji w nieużywanym kamperze należy być bardzo ostrożnym

Pozdrawiam

Bartek

ironbutt - 2012-04-29, 16:29

Witam jako nowy forumowicz :)

Pytanko mam odnosnie tego samego problemu ..
w mojej przyczepie pekły przez zimę dwie rączki - dokładnie w ten sam sposób..
nie moge jednak nigdzie znalezc zamienników.. Czy komuś udało się zakupić takie uchwyty? ewentualnie gdzie szukać? byłbym wdzięczny za wskazówki :) /

podbijam zatem temat.
Pozdrawiam serdecznie z gorących Mazur :)

Dembomen - 2012-04-29, 17:30

HEJ!

ironbutt ,ja swoje pokleiłem i jakoś trzyma

Hej!

ironbutt - 2012-04-29, 18:15

o! prosze:)

a w jaki sposob zostalo obklejone? jakiś know how?>
probowalem skleic to klejem ale zaden nie trzyma.. myslalem o usztywnieniu i obklejeniu "na okrętkę" :)
ale slyszalem ze jest mozliwosc gdzies dokupienia samych rączek,, tylko ze nigdzie nie ma w sprzedazy internetowej..

dzieki i pzdr.

maszakow - 2012-04-29, 22:35

Jak nie trzyma ... to najprawdopodobniej ABS. nawet kleje epoxydowe mogą nie dac tu rady. Albo zgrzewanie ultradźwiękami u fachowca (zdemontować i dać takm gdzie "spawaja" zderzaki plastikowe) albo .. próbować z poxiliną.
Filip - 2019-08-24, 18:41

Odświeżam temat...
Szukam i nie mogę znaleźć...
Może ktoś podpowie gdzie takie rączki kupić lub czym skleić?

Filip - 2019-08-26, 14:05

Taka rączka sztuk dwie please HELP
DC - 2019-08-26, 14:51

Poszukam jutro u kolegi na warsztacie, ma tych okien z demontażu kilkanaście :wyszczerzony:
Socale - 2019-08-26, 18:46

Filip, odszukaj po frazie "Części kempingowe Zacharzew" k/Kalisza.
Chłopaki bardzo kompetentni i mają skarby, ale takich pierdółek jak rączki nawet nie wystawiają na aukcjach, tylko grubsze sprawy. Mi kiedyś pomogli a nie musieli. Po prostu zadzwoń, powiedz że z polecenia to się na rozmowie skoncentrują.

kimtop - 2019-08-26, 20:29

https://allegro.pl/oferta/raczka-podpora-podnoszenia-daszkow-kemping-kamper-7541258041
Filip - 2019-08-26, 22:50

DC
Daj znać jak coś znajdziesz
Dzięki koledzy za pomoc
Zacharzew uruchomiony, napisałem maila...
Może się uda
Pozdrawiam

adaml61 - 2019-08-27, 01:31

Nowe MPK 40x40 200 zł i spokój na lata .Też naprawiałem , rączki trzymały to pękało co innego , wymieniłem na nowe i zapomniałem o oknach .
Filip - 2019-09-03, 18:25

DC
Dzięki za super sprawne załatwienie sprawy :kwiatki: :kwiatki: :kwiatki:
Piwko wirtualne poleciało ale to nie wszystko...
W realu też coś się należy :ok :ok :ok

lepciak - 2019-09-04, 07:08
Temat postu: Re: Uchwyty okna dachowego
Dembomen napisał/a:
Hej!
Przeglądając kamperka okazało się że uchwyty okien dachowych są praktycznie do wymiany. Plastik z którego są zrobione zaczyna się lasować /dziwna sprawa, pewnie ze starości/, popękały rączki w każdym z trzech okien.
Hej!

To wynik starzenia się materiału. Promienie słoneczne doskonale ten proces przyśpieszają. Ponieważ trudne do zdobycia są okna dachowe o tak małych wymiarach i elementy do nich, powiększyłem otwór w dachu o 10 cm w obie strony i zamontowałem typowe okno Fiamma. Dołożyłem nawet wentylator.