Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Energoblok EBL 264-3 (problem)

maro88pl - 2023-12-28, 08:31
Temat postu: Energoblok EBL 264-3 (problem)
Witam Panowie.

Dokonałem wczoraj niespodziewanego gwałtu na układzie elektrycznym swojego kampera.

Pacjent: Pilote Galaxy 86 MX z energoblokiem EBL 264-3 oraz panelem wew. 268

Miałem podłączone zasilanie zewnętrzne i ustawioną na panelu wewnętrznym opcję ładowania akumulatora rozruchowego. Niestety nieopatrznie uruchomiłem silnik kampera :( Od tego momentu:
- panel sterujący nie wskazuje mi naładowania akumulatora rozruchowego
- prawdopodobnie utraciłem możliwość ładowania akumulatora rozruchowego z zasilania zewnętrznego
- zauważyłem że nie załącza się nawiew dodatkowe wewnętrznej nagrzewnicy umieszczonej pod stołem
- podczas ładowania z zasilania zewnętrznego akumulatora mieszkalnego panel wskazuje tak jak by ładowane były oba akumulatory (zarówno w pozycji sprawdzania akumulatora wewnętrznego jak i rozruchowego napięcie jest takie jak przy ładowaniu)

W jednym z tematów na tym forum pojawił się schemat tego energobloku

I teraz moje pytanie - gdzie w tej zabudowie lub ogólnie w kamperze szukać bezpieczników 30A widocznym na schemacie pomiędzy energoblokiem, a akumulatorami?
Czy w Ducato 2 poza bezpiecznikami w schowku są również jakieś inne panele bezpieczników?
Czy przy takim działaniu uległ spaleniu jedynie jakiś bezpiecznik, czy również mógł jakiś element energobloku?

Bim - 2023-12-28, 09:14

Szukaj bezpiecznika w komorze silnika przy akumulatorze rozruchowym dojdziesz po kablu zasilajacym :spoko
maro88pl - 2023-12-28, 12:14

Patrzę i patrzę i wypatrzyć nie mogę ;( Miejsca mało jak ...
Ale będę szukał :D

adam2 - 2023-12-28, 15:54

U mnie ducato 2002 był nad akumulatorem rozruchowym ciasno i głęboko :mrgreen:
maro88pl - 2023-12-28, 16:29

Te 30A znalazłem - dokładnie jak pisze adam znajdują się nad akumulatorem rozruchowym. One jednak były sparawne. Okazało się że przepaleniu uległ 20A bezpiecznik znajdujący się ... pomiędzy pierwszym, a drugim akumulatorem mieszkalnym.

Dla potomnych gdyby ktoś szukał w przyszłości podobnej awarii.

Ten pierwszy (żółty) po prawej.

adam2 - 2023-12-29, 00:17

Brawo Ty najważniejsze że usterka usunięta i maszyna chodzi teraz na pewno 3 razy sprawdzisz czy odłączyłeś kabel za nim zapalisz kampera :wyszczerzony: to plusy takich sytuacji :spoko