|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Motoryzacja - Kod 78 w prawie jazdy
Cyryl - 2024-01-12, 19:52 Temat postu: Kod 78 w prawie jazdy wrocławski WORD zakupił pojazd egzaminacyjny na kat. C - MAN TGL z automatyczną skrzynią biegów.
do niedawna było tak, że gdy zdaliśmy egzamin na pojeździe z automatyczną skrzynią biegów dostawaliśmy prawo jazdy tej kategorii z kodem 78 oznaczającym, że kierowca może prowadzić wyłącznie pojazd z automatyczną skrzynią biegów.
od niedawna wystarczy, że posiadamy prawo jazdy kat. B bez tego kodu, czyli na egzaminie udowodniliśmy, że potrafimy jeździć pojazdem z manualną skrzynią biegów, następne kategorie mimo zdawania na pojeździe z automatyczną skrzynią dostajemy bez ograniczeń. chodzi o kat. C i D.
dla tych co chcą zdobyć kat. C:
jeżeli są z Wrocławia i okolic za jakiś czas będzie możliwość szkolenia i egzaminu na kat. C na samochodzie z automatyczną skrzynią biegów i otrzymanie prawa jazdy kat. C bez ograniczenia kodem 78.
kimtop - 2024-01-12, 21:26
Ciekawe kiedy wprowadzą prawa jazdy do poruszania się samochodami w kolorze np.czerwonym,albo napędzanym benzyną ,albo dwudrzwiowymi
Rynce lecom
robba - 2024-01-12, 22:22 Temat postu: Re: Kod 78 w prawie jazdy
Cyryl napisał/a: | wrocławski WORD zakupił pojazd egzaminacyjny na kat. C - MAN TGL z automatyczną skrzynią biegów.
do niedawna było tak, że gdy zdaliśmy egzamin na pojeździe z automatyczną skrzynią biegów dostawaliśmy prawo jazdy tej kategorii z kodem 78 oznaczającym, że kierowca może prowadzić wyłącznie pojazd z automatyczną skrzynią biegów.
od niedawna wystarczy, że posiadamy prawo jazdy kat. B bez tego kodu, czyli na egzaminie udowodniliśmy, że potrafimy jeździć pojazdem z manualną skrzynią biegów, następne kategorie mimo zdawania na pojeździe z automatyczną skrzynią dostajemy bez ograniczeń. chodzi o kat. C i D.
jeżeli są z Wrocławia i okolic za jakiś czas będzie możliwość szkolenia i egzaminu na kat. C na samochodzie z automatyczną skrzynią biegów i otrzymanie prawa jazdy kat. C bez ograniczenia kodem 78. |
z tego co się orientuję to brak rozróznienia dotyczy tylko samochodó kategorii C.
w kategorii B to nadal są rozróżniane dwie kategorie....
Kazik II - 2024-01-12, 23:07
W tym wykazie jest również " kod 01.05 - przepaska na oko". Przepis wielce słuszny i pożyteczny, zwłaszcza w przepadku kierowców notorycznie szalejących i naruszających przepisy. Przynajmniej z daleko byłoby widać, z kim mamy do czynienia
Bardzo również przypadł mi do gustu kod 03 "obowiązek jazdy z protezą kończyn". Zapominalscy, którzy wyruszają w drogę bez ręki i nogi oraz substytutów muszą liczyć się ze srogim mandatem.
joko - 2024-01-13, 01:41 Temat postu: Re: Kod 78 w prawie jazdy
Cyryl napisał/a: |
jeżeli są z Wrocławia i okolic za jakiś czas będzie możliwość szkolenia i egzaminu na kat. C na samochodzie z automatyczną skrzynią biegów i otrzymanie prawa jazdy kat. C bez ograniczenia kodem 78. |
......... chyba kawalerkę we wrocku kupie ... albo może mnie ktoś zamelduje
Cyryl - 2024-01-14, 18:01
nie chodzi mi o to, aby we Wrocławiu wykupywać mieszkania.
jeżeli ktoś ma zamiar w najbliższej przyszłości zrobić kat. C, to może się dowiedzieć czy w "jego" WORD-zie jest podobny pojazd lub kiedy będzie dostępny.
aviator - 2024-01-14, 19:02
Chciałem nakłonić żonę na zrobienie kat. C ale z manualem nie ma na to szans. Szukałem kiedyś opcji z automatem w okolicach Slaska i znalazłem tylko w Opolu, teraz dochodzi jeszcze Wrocław także może wrócę z tematem, bo mieszkaliśmy naście lat we i pod Wrocławiem, to miałaby łatwiej. Dzięki za info.
|
|