|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
sat i internet - Ponownie o routerach do kampera.
drwoy - 2024-01-26, 20:06 Temat postu: Ponownie o routerach do kampera. Odświeżam temat łączności na wyjazdach. Co się zmieniło na korzyść w routerach pokładowych? W co zainwestować z korzyścią siły sygnału i koniecznie z anteną zewnętrzną, o karcie sim nie zapominając? Doradźcie i pochwalcie się, co warto kupić.
peja76 - 2024-01-26, 20:47
Mam taki router jak w linku, jestem bardzo zadowolony.
https://allegro.pl/oferta/zte-mf297d-domowy-router-wifi-4g-lte-do-600-mb-s-12902980082?navCategoryId=257731&snapshot=MjAyMy0wNC0yNlQwODo0NjoxMy45NTcwMTdaO2J1eWVyO2FkMmNmNmE4ZmNhNmYwYzhmZGI4YmM3MmQ5NWI3OTRkMDZkNTUxZTk4ZTM2MThkMzU1NTNjM2NkZTBhMWEwN2Y%3D
SlawekEwa - 2024-01-26, 21:04
Trochę krócej i nie rozwala strony CT https://tiny.pl/czj5w
orkaaa - 2024-01-27, 08:44
Ja używam takiego
https://allegro.pl/oferta/router-lte-huawei-4g-router-3-pro-300mb-b535-232-9447276835
Oraz takiej anteny
https://allegro.pl/oferta/antena-do-busa-kampera-lte-mimo-6dbi-pelne-pasmo-10891559996
Co do rutera to nie ma większego znaczenia ustawiasz raz i już.
Natomiast anteny testowałem różne zewnętrzne kierunkowe, zakładając nawet że jak się któraś sprawdzi to zamontuje sztyce i będę szukał zasięgu. Moje testy pokazały że nic te zewnętrzne nie dają. Kamper jest za niski a kombinacji dużo. I kupiłem za namową kolegów z forum ta dookólną. Zamontowałem na stałe. Jest i działa. Tam gdzie nie było sygnału jest i o to chodzi.
drwoy - 2024-01-27, 08:55
A czy ktoś użytkuje takie coś Alphatronics Stream 2 lub Router Alphatronics Stream Duo Sim?
joko - 2024-01-27, 09:46
drwoy napisał/a: | A czy ktoś użytkuje takie coś Alphatronics Stream 2 lub Router Alphatronics Stream Duo Sim? |
Nie miałem z tym do czynienia, ale tak patrzę na opis i próbuję znaleźć w tym coś co uzasadniło by cenę prawie 3 koła. Poza faktem, że sprzedawane przez firmę karawaningową i w/g niej przeznaczone do kampera nic innego nie zauważyłem , ale rano jest i jeszcze nie dobudzony jestem , więc może nie zauważyłem
Routerków z dual sim o dobrych parametrach na rynku sporo, a antena którą polecił Orkaa jest lepsza , albo przynajmniej tak dobra jak ta dołączona do Alphatronics'a
Zibi Drakula - 2024-01-27, 14:41
- Od lat na zagranicznych wojażach, do normalnego korzystania z internetu, używam Router mobilny Huawei E5573C - często nazywanym ,,mydełkiem''.
W każdym kraju kupuję kartę SIM zgodnie z moimi internetowymi potrzebami, wkładam ją do ,,mydełka'' i to wszystko.
Ważne - Wi-Fi należy zabezpieczyć hasłem, wchodząc w ustawienia przez przeglądarkę - u mnie jednak nie zawsze tak było - przyznaję się bez bicia. Jest bowiem możliwość wyssania gigabajtów przez przypadkowych łowców Wi-Fi - szczerze, to raz miałem taki przypadek . Od tamtego czasu zawsze router działa z hasłem. Jak to mówią - ,,mądry Polak po szkodzie''.
To proste urządzenie za nie wygórowaną kasę działa wszędzie tam, gdzie oczywiście jest zasięg owego internetu. Zatem : przeglądanie internetu, poczta, Netflix, Pleyer, YT i wiele innych, działa bez najmniejszych problemów. Do routera zawsze mam podłączone 2 telefony, znaczy mój i żony, oraz laptop, oczywiście przez Wi-Fi. U mnie działa w środku naszego VW T5 bez konieczności wystawiania gdzieś na zewnątrz - ja szczerze polecam.
- A, ładowanie baterii, odbywa się za pomocą kabla, podłączonego pod samochodową ładowarkę USB - może być używany w trakcie ładowania,. Sam zaopatrzyłem się w dodatkową wymienną baterię, co ułatwia całodniowe wycieczki, gdzieś w teren .
Link do oferty na znanym potrtalu
orkaaa - 2024-01-27, 16:14
Z routerami o to chodzi aby była możliwość podłączenia anteny zewnętrznej. Wówczas szansa na internet znacznie wzrasta. Jak się jeździ na dziko lub w miejsca gdzie różnie bywa z internetem / góry / to lepiej kupić coś co na anteny zewnętrzne. Do tej którą wskazałem jest jeszcze lepszy model .
https://allegro.pl/oferta/antena-samochodowa-2w1-poynting-mimo-3-12-lte-9595831956
rakro1 - 2024-01-27, 18:06
No to się rozpędzacie chłopcy. Do dzisiaj nie wiedziałem, że warto pracować nad dostępem do internetu a jego brak, niemiły traktowałem jako jakby terapię, odwyk od intensywności życia.
Gdy wrzuciłem do koszyka produkty, które ma orkaaa i szykowałem się do pytania jak te dwa elementy można połączyć i czy do plastikowego kampera nie mogłaby być antena wewnętrzna, bo takie też znalazłem a nie musiałbym przedzierać się z przewodem przez poszycie auta już tenże orkaaa podaje nowszy, lepszy i niestety droższy model anteny.
Dodałem tą droższą antenę do koszyka ale boję się, że sytuacja może jeszcze się zmienić.
A czy sam router opisany przez kolegę Zibi Drakula jest też jakby specjalną anteną czy tylko rozdziela sygnał? Bo dotychczas, zdarzało mi się robić router z telefonu i np. oglądać Netflixa w TV = czy taki router jest lepszy od telefonu i czy jest dużo słabszy sygnał bez anteny zewnętrznej? Jak to wygląda procentowo ??
Ale jestem ciemny , ale zaciekawiony dosyć
peja76 - 2024-01-27, 20:31
zdarzało mi się robić router z telefonu i np. oglądać Netflixa w TV = czy taki router jest lepszy od telefonu i czy jest dużo słabszy sygnał bez anteny zewnętrznej? Jak to wygląda procentowo ??
Ale jestem ciemny , ale zaciekawiony dosyć [/quote]
U nas dość długo mój tel robił za Router i sprawdzał się dobrze, ale kiedy Ja chciałem wyjść i zabrać tel to żona nie miał TV, którą mamy przez internet. W końcu stwierdziliśmy że przydał by się Router bo doszły do kampera jeszcze kamery. Kupiliśmy pierwszy lepszy i zong podczas jazdy gubił zasięg i żona nie mogła oglądać seriali na TV, więc dzwonię do gościa co sprzedał mi Router i mówię co jest, na co on, Panie do kampera to musi Pan mieć taki router co działa jak telefon jak chcecie oglądać Tv podczas jazdy. Zaproponował ten co zalinkowałem i nie ma problemu. Anteny zewnętrznej nie mam ale z tego co widzę Router lepiej szuka sygnału niż tel. Nie powiem antenę pewno też kupię, jak tu temat się skończy, bo też jestem ciemny w tych antenach i nie wiem jakiej szukać
joko - 2024-01-28, 02:16
rakro1 napisał/a: | czy taki router jest lepszy od telefonu i czy jest dużo słabszy sygnał bez anteny zewnętrznej? Jak to wygląda procentowo ??
|
Jeżeli korzystasz z internetu w kraju i nie masz limitu transferu, w unii i posiadany limit jest wystarczający, oraz nie masz w kamperze urządzeń do których potrzebujesz zdalnego dostępu to zasadniczo router nie jest niezbędny , a jego przewaga nad telefonem polega głównie na tym że dostęp do internetu działa cały czas dla wszystkich uprawnionych i żaden telefon nie jest blokowany.
Jeżeli z jakiegoś powodu potrzebujesz korzystać z lokalnych kart SIM (w unii , a zwłaszcza poza unią) to do korzyści z używania routera dochodzi większa wygoda i łatwość w jej instalacji i konfiguracji (prościej i wygodniej założyć nową kartę SIM do routera niż do telefonu)
Jeśli w kamperze jest coś co wymaga zdalnego dostępu (np.alarm, monitoring, smart home , itp) to router jest zwyczajnie niezbędny .
Antena zewnętrzna (zwłaszcza ta dobra) wyraźnie zwiększa zasięg ,a przede wszystkim poprawia jakość połączenia internetowego w określonych warunkach .
Procentowo to ciężko określić , bo to zależy od wielu czynników . Przede wszystkim od różnicy wzmocnienia pomiedzy konkretną anteną wewnętrzną i zewnętrzną (mówiąc prościej ile decybeli ta zewnętrzna nam dadaje) , oraz od konkretnych warunków odbioru.
Przykładowo jeśli mamy antenę która "podbija" sygnał o 6dB to teoretycznie wzmacnia go 4 razy , ale jeśli w danym miejscu sygnał jest tak słaby, że na antenie wewnętrznej transfer spada o np. 30% to antena zewnętrzna o tyle dokładnie go poprawi (z 70 do 100%)
Jesli natomiast poziom sygnału jest tak niski, że na wewnętrznej w ogóle nie ma połączenia, a na zewnętrznej można uzyskać pełny transfer to mamy wzrost o 100%
Tak samo, jeśli sygnał jest mocny i na wewnętrznej antenie mamy pełny transfer to założenie zewnetrznej nie da dokładnie nic więcej.
Podobnie ma się sprawa z odleglością od nadajnika . To, że antena zewnętrzna wzmacnia moc sygnału przykładowo 4 razy, to nie oznacza że 4 razy dalej od nadajnika będziemy mieli zasięg (moc sygnału nie zmienia się liniowo w stosunku do odległości )/
Poza tym wszystkim trzeba wziąć pod uwagę również fakt , że antena wzmacnia wszystko co odbiera w danym paśmie , czyli i sygnał i szum. Jeśli w danym miejscu sygnał jest już tak słaby, że poziom szumów w stosunku do poziomu właściwego sygnału jest duzy , to wzmocnienie nie przełoży się na poprawę transferu (bo podobna ilość danych będzie odrzucana jako błędna ) .
Podsumowując , dobra antenka zewnętrzna wyraźnie i odczuwalnie poprawia transfer ..... ale nie da się tego podać w procentach
orkaaa - 2024-01-28, 09:14
Joko - wykład idealny. Dlatego użytkownik tak jak w przypadku kampera musi sobie zadać pytanie gdzie jeździ, jaki tam jest sygnał oraz to wszystko co już opisałeś / urządzenia towarzyszące /. Jednemu nie będzie potrzebny a dla innego to możliwość np obejrzenia ciekawego filmu w długie jesienne czy zimowe wieczory.
rakro1 - 2024-01-28, 12:35
Miodzio, nowe zabawki, pięknie dziękuję
orkaaa - 2024-01-28, 13:31
Rakro1 przy przejściu przez dach wykorzystałem przejście solara i jego puszkę. Wykorzystałem także do mocowania jedną z nóżek solara. Ja mam Puck 2 . Gdybyś kupował to koniecznie sprawdź długość kabla / dwóch kabli / do rutera. Chyba mają 3 metry . U mnie było na styk/ pół metra luzu / ale ja mam solar z przodu i metr za nim puszkę i zejście do szafki nad lodówką gdzie trzymam router. Zasilanie z kostki z lodówki. Przy zasilaniu / 12 v/ wsadziłem malutką przetwornicę dla stabilizacji napięcia.
https://allegro.pl/oferta/przetwornica-dc-dc-regulator-napiecia-woltomierz-14071929432
Oraz wyłącznik aby gdy nie używam wyłączyć.
Czy warto kupować ten drugi znacznie droższy wariant nie wiem. Dla mnie ta tańsza całkowicie rozwiązała problem Internetu.
I przy montażu u mnie antena czyli ten krążek jest najwyższym elementem na dachu kampera . Jest ze dwa - trzy centymetry powyżej solara i najwyższego okna.
Przy mojej antenie ten plastykowy główny element dokręciłem śrubkami do nóżki solara i silikon do dachu.
Gdybyś zdecydował się na płetwę to …. Nie wiem może trzeba by ją zamontować na jakim podwyższeniu .
One mają też możliwość na magnez ale to dobre rozwiązanie na blaszaki.
BikerB - 2024-01-28, 17:52
moje 3 grosze
1.jedyna wada porzadnego routera jest cena, jednym z lepszych jest maxview
2.jedyna zaleta to zewnetrzna antena
3.do wspolczenych telefonow nie da sie podlaczyc zewnetrznej anteny
4.camperVAN to metalowa puszka ekranujaca sygnal
5.tam gdzie ja jezdze w UK (w zasadzie nocuje) to w 6/10 przypadkow sygnal jest tak slaby ze internetu wewnatrz VANa nie ma wcale a w 1/10 jest sensowny
rakro1 - 2024-01-28, 18:39
Ten router planuję kupić - https://pl.aliexpress.com/item/1005006283182274.html?spm=a2g0o.cart.0.0.6b43452cxSw896&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol
Czy macie, orkaaa zwłaszcza jakieś zastrzeżenia ?
Rozumiem, że antenę zewnętrzną dachową wpina się w jedno z dwóch gniazd na anteny sprzedawane w komplecie z routerem.
Dajcie znać, bo skończyłem oglądać routery i chciałbym teraz pooglądać anteny
orkaaa - 2024-01-28, 20:11
Router jak router. Trochę dziwny bo na allegro
Zobacz niby to samo a jednak
https://allegro.pl/oferta/router-lte-huawei-4g-router-3-pro-300mb-b535-232-9447276835
Dla mnie 5 kresek mocy Internetu jest lepsze niz 3.
Jak będziesz kupował antenę także dwa wyjścia na router.
Np ta dobre wzmocnienie i nie bardzo droga.
https://allegro.pl/oferta/antena-do-busa-kampera-lte-mimo-6dbi-pelne-pasmo-10891559996
rakro1 - 2024-01-28, 20:24
Ten, który podałeś ma w tytule aukcji oznaczenie B535-333 a w opisie B535-232.
Te z symbolem 333 są droższe i pomyślałem, że lepsze. Dlatego zacząłem się rozglądać i stąd moja prośba o ocenę parametrów.
Antenę już kupiłem, Puck-2, z dwoma kabelkami.
Czyli kupić ten router z allegro?
rakro1 - 2024-01-28, 20:28
Tam, gdzie kupiłem Puck-2 mieli jeszcze Puck-12(?) 30 pln tańszą i po mojemu te same parametry ale już nie chciałem głowy z tym zawracać i kupiłem Puck-2
https://allegro.pl/oferta/antena-dookolna-wifi-samochodowa-puck-0012-v1-01-10888371260?fromVariant=10888370670
rakro1 - 2024-01-29, 13:37
A dzisiaj już wiem, że PUCK-12 to antena WiFi a nie LTE.
Zapomniałem, że czytać umiem
Yans - 2024-01-31, 16:36
Nie wiem, czy dobrze się wstrzeliłem w temat i czy czegoś nie pokiełbasiłem, ale mam pytanie. Czy to wszystko będzie poprawnie działać bez karty sim? Czy na kempingu polepszy parametry sygnału?
Voku - 2024-01-31, 17:02
Korzystam Huawei E5785 ma podpięcie pod anteny (są i bez), ale nie korzystam.
Do tego aplikacja HUActrl PRO i mamy możliwość przełączania się między pasami sieci gsm, co też czasem pomaga. Można też działać jako przedłużacz sieci WI-FI na kempingu z czego też czasem korzystam. No i można go zabrać wszędzie bo ma baterię co też się przydaje :D
Ostatnio świetnie jako router sprawdzał się starszy telefon.
rakro1 - 2024-01-31, 17:37
Yans - to nad czym ja pracuję to router z zewnętrzną anteną i do tego routera muszę wkładać kartę sim. Antenę PUCK-2 już mam a na router czekam bo kupiłem ten, o którym pisałem - ma alieksspres.
Wzmacnianie sygnału wifi nie wymaga karty, musisz go skonfigurować z routerem, z którego jest sygnał na kampingu. Te, które oglądałem mają zasięg coś ponad kilometr ale jeśli ma gniazdo na antenę zewnętrzną to zapewne można do niego podłączyć antenę PUCK-12.
To co napisałem czytaj z dopiskiem - chyba - bo tematem zainteresowałem się kilka dni temu.
Zrobiłem zakupy a jak się ociepli będę montował.
robba - 2024-01-31, 19:12
ta antena której link wkleiłeś ma w miarę dobry kabel i przede wszystkim krótki! Często dostępne w necie antenki mają kable tak niskiej jakości (i często 5m), że strata na kablu kilkukrotnie przewyższa uzysk anteny.
Generalnie nie kupujcie, jeśli kabel jest dłuższy niż 2 metry (choć to nie zawsze prawda), a jak ma grubość taką jak kabel USB w ładowarce do telefonu to od razu odpuśćcie.
Ponadto trzeba pamiętać że taki kabel NIE MOŻE BYĆ ZAGIĘTY! tylko trzeba go prowadzić łukiem. Można przyjąć że taki łuk gięcia (promień tworzonego okręgu) kabla to minimum 10cio krotność średnicy przewodu.
Mało tego: jak przewód mocno zagniecie lub zdeformujecie choć na chwilę to jest duża szansa że bezpowrotnie straci jakość - wzrośnie jego tłumienność i pojawi się w nim sygnał odbity ze względu na niejednorodność impedancji falowej w kablu.
warto o tym pamiętać podczas wyboru anteny i kabla oraz montażu bo są to właśnie te szczegóły w których tkwi diabeł.....
jeśli macie wątpliwości czy dany kabel jest dobry to szukajcie w sieci na portalach typu elektroda....
i trzeba też pamiętać że każdy metr to spadek siły sygnału, a każda złączka zakłócenie, więc kabel antenowy jak najkrótszy i oby się typ kabla nie zmieniał po drodze. Osobiście celowałbym w metr, choć 2 metry też jeszcze znośnie.
Trzeba dla danego kabla szukać parametru tłumienność i wyjdzie czy na potrzebnej długości nie zje nam uzysku anteny.
PS. rzetelnych informacji o parametrach kabla i anteny nie szukałbym u sprzedawcy chińskich produktów z dolnej półki. tam zawsze parametry są rewelacyjne, a okazuje się że produkt nie działa dobrze lub wcale....
YAN - 2024-07-21, 12:13
rakro1 napisał/a: |
Zrobiłem zakupy a jak się ociepli będę montował. |
Pochwal się testami i jak sprawuje się ta antena.
rakro1 - 2024-07-21, 15:01
Nie miałem okazji podróżować i napinki na dokończenie instalacji nie było.
Antenę zamontowałem dawno. Przewód sprowadziłem do przestrzeni nad lodówką. Router dotarł, stabilizator napięcia czeka razem w wyłącznikiem prądu. Ale nie są podłączone. Nie wiem dlaczego nawet. Ciągle coś ciekawszego się działo. I liczę się z tym, że router z Aliexpress to wtopa i wtedy kupię coś co było polecane tutaj.
Postaram się dokończyć w najbliższych dniach i napiszę jak to działa.
W zasadzie, na jakimś etapie uznałem, że wszystko jest zrobione i przestało mnie to ekscytować.
rakro1 - 2024-07-25, 15:55
No i zmontowałem ten układ. Router, poprzez bezpiecznik i stabilizator napięcia podpięty do instalacji w aucie. Konfiguracja, dzięki google bajecznie prosta. Np. https://daqu.pl/huawei-router-4g-lte-b535-konfiguracja-poczatkowa-apn/ - prowadzą jak po sznurku.
Router, o którym pisałem, że kupię wydaje się być dobrą podróbką oryginału. Wszystko ok.
Niestety nie mogę chwilowo nic napisać o poprawie jakości i zasięgu bo z powodów zdrowotnych nie jeżdżę w góry. Ale mam takie miejsca w Beskidach, gdzie tego zasięgu nie było i z pewnością podjadę niedługo sprawdzić jak to będzie.
Napiszę wtedy. Ale wydaje się, że będzie lepiej bo jak mogłoby być
Wojadżer - 2025-01-16, 12:44
Nabyłem właśnie router huawei B525, podpowiedzcie Koledzy czy taka antenka by było dobra: https://allegro.pl/oferta/ant-lte-mimo2x2-przykrecana-m12-3dbi-2xsma-m-3m-15477811645.
Cyryl - 2025-01-16, 13:59
może ktoś ze znających się kolegów pomoże:
czy jest coś takiego co wzmocniłoby sygnał wifi nadawany na kempingu, lub jakiś taki wzmacniacz, który umieszczony kilkanaście metrów od kampera odbierze ten sygnał i wzmocniony prześle, aby był odbierany w kamperze.
Mazur - 2025-01-16, 14:35
Dobra antena to pojęcie względne. Zależy w jakich warunkach ma odbierać. Ta jest słabiutka, zysk tylko 3dbi , ale niedaleko nadajnika i w miastach będzie ok. Przerabiałem już taką Dual 13dbi ..i zmieniłem taką Signaflex X-CROSS 2x22dBi Teraz internet działa nawet w słabszych rejonach. Czasami trzeba ukierunkować ale tam gdzie sygnał bardzo słaby. Standardowo stoi sobie wewnątrz w alkowie i tak odbiera sygnał, ale jak potrzeba to wystawiam na dach bo dorobiłem małą podstawkę i wsadziłem w nią uchwyt magnetyczny, a na dachu przyklejona blaszka. Oczywiście na dachu tylko w czasie postoju
Minus taki, że ma trochę sztywne przewody, ale za to solidne, nie jakieś cienkie kabelki.
Wojadżer - 2025-01-16, 16:09
Ale czy w blaszance nie jest najważniejsze aby w ogóle mieć antenę zewnętrzną? Nie walczę o super zasięg bo jak dotąd na telefonie nie miałem szczególnych problemów z siecią - router ma być narzędziem do udostępnienia wi-fi dla dla wszystkich osób/urządzeń w kamperze z jednej karty sim. To jest cel, więc nie chcę się rzucać na najlepsze rozwiązania, a na wystarczające.
orkaaa - 2025-01-16, 18:10
Dokładnie z podobnych założeń wychodziłem. Czyli obsłużyć internetem inne urządzenia, tablet, komputer, nawigacja czy teraz rzutnik.
Dwie rzeczy są ważne pierwsze ruter i drugie zewnętrzne anteny. Już o tym pisałem. Ruter z dwoma wyjściami na antenę. Dlaczego antena i jaka ?
W mieście nie ma problemu zwykle 5 G ale w dziczy czasami zasięg ledwie na sygnał telefonu a o Internecie można zapomnieć a filmy …. Jaka antena. Upraszczając albo kierunkowa albo dookólna. Kierunkowa lepsza tylko potrzebny jest maszt i kręcenie anteną. Testowałem kilka anten w kamperze jedną po drugiej w tym samym miejscu i nie wyobrażam sobie instalowania anteny i kręcenie nią na maszcie / antena kierunkową / w deszczu czy śniegu . Robiłem to i bardzo słabo. Poza tym anteny kierunkowe wymagają określonych warunków do poprawnej pracy i nie zawsze da się je w kamperze osiągnąć.
Dookolna - słabsze wzmocnienie sygnału ale jak się raz zamontuje u mnie na malutkim wysięgniku 20 cm powoduje że jeśli jest sygnał to zostanie wzmocniony i nie trzeba szukać sygnału / obracać anteną / . Bezproblemowa obsługa.
Tu nie chodzi o najlepszy i najdroższy sprzęt ale o taki który działa i są efekty. W mieście ogarniesz każdy samochód każdym ruterem ale w dziczy już nie i dlatego antena. Ja kupowałem antena firmy Poynting PUCK LTE MIMO. Jest ich kilka modeli w zależności od potrzeb i kasy.
Zbyszek51 - 2025-02-18, 16:22
Cytat: | Ja kupowałem antena firmy Poynting PUCK LTE MIMO |
Cześć,
Jak sprawuje się, jaki do niej router?
Pozdrawiam,
orkaaa - 2025-02-18, 18:58
Zależy co czego oczekuje. Niektórzy kupują typowa kierunkową i mają sygnał mocniejszy ale muszą kręcić anteną i mocować ją na dachu. Ta MIMO jest dookólna czyli zbiera sygnał dookoła i ma wzmocnienie średnie ale dla mnie wystarczające by był stabilny odbiór. filmy z Netflixa idą. Ruter to zwykły Huawei B535-232. Dwie anteny. Mam go w domu i po prostu przenoszę do kampera dopinając tylko nowe anteny.
Wszystko zależy gdzie szukasz sygnału. Są miejsca gdzie i kierunkowa nie pomoże. Najlepiej zrobić testy. Ja kupiłem 4 anteny w tym dwie kierunkowe pojechałem w miejsce gdzie sygnał był słabiutki i testowałem. Najlepszą zostawiłem a resztę oddałem.
Świstak - 2025-02-19, 10:41
Przy wyborze rutera ważna jest jeszcze jedna rzecz. Wielu z nas chce mieć zdalny dostęp do urządzeń w swoim kamperze (akumulatory, przetwornice, alarmy, kamery). Najprościej to osiągnąć konfigurując odpowiedni VPN. Warto sprawdzić czy planowany do zakupu ruter obsługuje natywnie naszego ulubionego dostawcę tej usługi, czy może będzie się trzeba doktoryzować przy zmianie firmware, jak choćby wgrywanie OpenWRT które może się zakończyć czasowym lub trwałym uśmierceniem naszego rutera...
Dość ciekawe są przemysłowe urządzenia litewskiej firmy Teltonika zasilane prądem stałym o napięciu od 9 do 30V. Najważniejsze w nich jest solidne wykonanie i bardzo rozbudowane oprogramowanie wewnętrzne które umożliwia skorzystanie z rewelacyjnego i do tego darmowego VPN Zerotier.
Dudeczeq - 2025-02-21, 00:56
Zgadza się, VPN to must-have, zwłaszcza w kamperze. Teltonika to solidna opcja, a Zerotier faktycznie super działa i jest za darmo. Jeśli nie chcesz się bawić w OpenWRT, to może warto pomyśleć o czymś z LTE, np. TP-Link TL-MR6400 łatwy w konfiguracji i spoko stabilność.
rakro1 - 2025-03-30, 19:45
Witajcie - nadeszłą pora na ocenę sprzętu, o którym pisałem, że montowałem - REWELACJA !!!!
Stoimy na plaży w Grecji i normalny odbiór internetu jest możliwy ale w zasadzie nie działa. Użycie anteny, routera powoduje tak radykalną poprawę, że aż chce się klaskać w dłonie z radości i wdzięczności dla zacnych kolegów, którzy poprowadzili jak po sznurku. Dziękuję, jest super.
W routerze karta Lifecell - nie jest łatwo ją opanować ale polecam. Internet za baardzo niską cenę - ja mam 50 GB/4 tygodnie za 600 hrywien.
W oczekiwaniu na wiosnę pozdrawiam z Grecji.
Artur.Dell - 2025-03-30, 20:53
rakro1 napisał/a: | 50 GB/4 tygodnie za 600 hrywien.
W oczekiwaniu na wiosnę pozdrawiam z Grecji. |
Wczoraj moja córka poleciała do Grecji i wzięła Euro. To Grecja już przeszła na Hrywny
SlawekEwa - 2025-03-30, 21:24
Artur.Dell napisał/a: | To Grecja już przeszła na Hrywny |
Ukraińska karta sim na Europę , można kupić na alle........
mischka - 2025-03-31, 07:39
SlawekEwa napisał/a: | Ukraińska karta sim na Europę , można kupić na alle........ |
Kierowcy mi czasami o niej opowiadali, podobno rewelacja.
rakro1 - 2025-03-31, 08:35
Niestety, trzeba powiedzieć, że nie jest to karta imienna. Kupuję się ją i używa anonimowo. Ma się to nijak do zasad walki z terroryzmem.
aviator - 2025-04-02, 14:17
Ale jak bardzo chcesz, to możesz się zarejestrować jako „nie terrorysta” - pozostałe pewnie kiedyś wyłączą ale i tak trzeba przyznać, że fajna sprawa - mam w kamperze dwa routery w jednym na stałe karta plusa z jakimś tam roamingiem a na resztę Państw i jak skończy się limit, to uruchamiam lifecell.
rakro1 - 2025-04-02, 20:33
Ja nie planuję być lub nie być terrorystą. Brak rejestracji kart ułatwia życie bandytom i jest to niedobra furtka.
|
|