|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Gdzie kupić fotel obrotowy do DUCATO 93r.
Bogumil - 2009-02-23, 16:01 Temat postu: Gdzie kupić fotel obrotowy do DUCATO 93r. Witam drodzy forumowicze
W związku z tym, że zbliża się sezon, a ja szykuje mojego Fiata Ducato - Frankia do kolejnych wojaży mam do was pytanie.
Od dłuższego czasu poszukuję fotela obrotowego pasażera do Fiata Ducato rocznik 1993.
Czy wiecie gdzie można go kupić w dobrej cenie? lub też czy można kupić i gdzie samą obrotnicę, oczywiście okazyjnie. A może znacie jakieś inne, dobre, alternatywne rozwiązanie?
Jestem z Gdańska wiec dobrze byłoby kupić fotel lub obrotnicę na lokalnym rynku.
Z góry dziękuję, zrewanżuję się przy okazji nabliższego zlotu
medard - 2009-02-23, 16:07
Bogumil napisał/a: | oczywiście okazyjnie |
czy tak jak w sopocie na bocznej?
Mirekaszub - 2009-03-28, 13:48
Do Bogumiła:
obawiam się że do tego rocznika nie robiono foteli obrotowych i z podłokietnikami.
Sam mam Transita '91 i kupiłem właśnie fotele od VW T4 z podłokietnikami a dla pasażera obrotowy. Boje się tylko czy będą pasowały do mojego Transita i czy znajdę w Trójmieście fachowca który je zamontuje.
Same fotel od VW T4 wyglądają solidnie i są wygodne. Cena na Allegro 350-500 zł za sztukę.
jaca_2009 - 2009-03-28, 14:25
Są takie konsole, również do modeli ->93, i od 94, w każdym z roczników są 2 rożne rodzaje konsoli w zależności od rodzaju siedzeń(siedzenia zwykle czy ze zintegrowanym zagłówkiem i oparciami)
Montaż 5 minut, wykonane z bardzo masywnych bach(ciężkie z 15kg), niestety cena to od 90->130Eur
Każdy z tych 2 rodzajów ma 2 warianty -obracanie fotela symetrycznie, lub asymetrycznie( oś obrotu nie na środku, wtedy jest inny dla kierowcy inny dla pasażera)
Są również tak zwane uniwersalne, czyli trzeba troszkę pokombinować
można google- Drehkonsole Fiat Ducato
jest trochę zdjęć, sprytny spawacz zrobi takie coś w moment.
Bogumil - 2009-03-30, 10:52
Dziekuję bardzo za informację od "Mirekaszub" oraz "Jaca_2009" Są bardzo ważne ponieważ z powodu braku odpowiedzi zacząłem sam wykonać fotel obrotowy do mojego DUKAO -Frankia.Jestem na końcowym etapie budowy.Obrotnice do fotela kapitańskiego kupiłem w firmie "MAZURIA" tel.089 761 21 65 zaopatrujacej żeglarzy w osprzęt .Cena obrotnicy 38,80 zł.+ przesyłka 25 zł.
Pozostało tylko zakupić 2 blachy i zamontować.Prawdopodobnie będę miał problem z wykonaniem blokady obrotu.Jeżeli ktoś ma rozwiazanie tego problemu to proszę o podpowiedź.Po montażu wyślę zdjecia oraz napiszę jak sprawdza sie fotel obrotowy w eksploatacji.
jaca_2009 - 2009-03-30, 12:18
Spróbuje zrobić fotki jak to jest u mnie zrobione chociaż na zamontowanym może być trudno.Ale z tego co pamiętam to była zaskakująco prosta zasada.
Na razie wrzucam z fotki internetu, na nich dobrze widać zasadę blokowania, dziura przez obie blachy i uchylny bolec dociskany kawałkiem blachy która robi za sprężynę.
Bogumil - 2009-03-30, 12:33
Dziekuję za odpowiedź.Oczekuję zdjęć.Moja konstrukcja fotela obrotowego jest podobna jak na otrzymanym 2 zdjęciu z obrotnicą z otworem w środku.
pozdrawiam.
Bogumił
ROBRE - 2009-04-26, 23:26
tutaj sa rysunki techniczne na budowe obrotnicy do Ducato.
http://www.turismoitinera..._girevole.shtml
juz gdzies je dawalem na forum....
poza tym sciagnalem sobie nowy katalog Movera 2009;
http://www.movera.com/pdf...og_2009_low.pdf
i tam na stronie 298 sa fotele obrotowe (drozyzna)
a na 299 str. sa wlasnie same obrotnice (troche tansza drozyzna)
z wyszczegolnieniem na modele i roczniki ;-)
pozdrawiam
ps. katalog Movera jest zapisany w .pdf (otwiera sie za pomoca Acrobat Readera) i "wazy" sporo bo az okolo 70mb. ;-) to tylko tak gwoli scislosci ;-)
|
|