Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Afryka - Republika Poludniowej Afryki

medard - 2009-02-23, 18:07
Temat postu: Republika Poludniowej Afryki
na poczatek kilka fotek ktore wyjasnia skad sie wziely te pawie piorka ktore widac na lotnisku a i przy okazji musze sie koniecznie pochwalic ze to z miejsca w ktorym byla troszke wczesniej /no moze sporo wczesniej :( /Martyna Wojciechowska
miejsce to znajduje sie niedalo granicy z namibia jak sie jedzie w kierunku kapsztadu
szczegoly tego slicznego miejsca to jest tu

Tadeusz - 2009-02-23, 19:10

Popatrz Medardzie, jak piórkami od Ciebie cieszy się Halszka.
Te z prawej strony to piórka strusie.

medard - 2009-02-23, 23:17

przyladek dobrej nadziei
jaca_2009 - 2009-02-24, 00:24

Fajowe fotki, szczególnie ta z małpkami :ok
przy okazji dobrze wiedzieć że camperkiem tam nie da rade :haha: - brama jakaś niskawa na ten Przylądek..

KOCZORKA - 2009-02-24, 00:35

To bardzo miłe odnajdywać ślady po rodakach , tak bardzo daleko od domku. :bigok
A już Martynę Wojciechowską :shock: , to jest niesamowity fart. :szeroki_usmiech
Te małpki i ten strusiek :ok , przyjemnie widzieć te zwierzaczki żyjące na swobodzie.
To taki nieznany dla nas widok. Jak na razie bardzo mi się podoba, ta Twoja wyprawa. :bukiet:
Czekam na więcej. :bigok

medard - 2009-02-24, 00:38

nie4jest tak zle wjezdzaja i to jakie -znaczy jeden :(
medard - 2009-02-24, 00:42

KOCZORKA napisał/a:
miłe odnajdywać ślady po rodakach
sladow mam wiele szczegolnie jpII gorzej z tym gdzie sie one znajduja ,ale moze dojde do tego -pozatem jakbym jezdzil glownymi drogami czy jeszcze gorzej autostradami, to z pewnoscia niewiele bym mial tego
Andi466 - 2009-02-24, 09:40

Medard ten struś uciekał przed Toba po czy przed wyrwaniem piór?
garbatamilka - 2009-02-24, 15:49

Jak widać na fotkach garbuski są wszędzie . Piękna wyprawa Medardzie. Zazdraszczamy :wyszczerzony:
medard - 2009-02-24, 17:42

i kolejnych kilka fotek z kapsztadu i okolic ,z centrum i z przedmiesci
rafalcho - 2009-02-24, 19:39

Siedzę przed komputerem, śnieg za oknem, zimno ... a Medard takie fotki zamieszcza :ok

Super, od razu się cieplej robi :szeroki_usmiech

:spoko

medard - 2009-02-24, 19:53

teraz kilka fotek z miejsca ktorego sie nie spodziewalem ale wiele jest tego jak sie omija szerokim lukiem autostradu
tak omijajac jedna bodajze n2 i jadac czesto bezdrozami dojechalem do miejsca gdzie lecza i rehabilituja dzikie zwiarzaczki jak i ptactwo - sa wyjatki -papugi ktore z roznych przyczyn sa w tym miejscu /czesto ponoc zarekfirowane na granicach/

medard - 2009-02-24, 20:06

i ciag dalszy z tej lecznicy ,niejsca bardzo przytulnego nie tylko dla zwiarzat i ptactwa ale tez mozna bylo spokojnie wypic drinka i to w warunkach ktore przypominaly groty przedhistoryczne -sliczne to bylo
kazbar - 2009-02-24, 20:18

Coś fantastycznego!!! Brawo.
Prosimy o więcej fotek i opisów.
To nie jest tylko zwyczajne oglądanie i czytanie...
To uczta :!:

KOCZORKA - 2009-02-24, 21:38

Kapsztad i okolice bardzo ładne. :roza:
Ale bardziej podoba mi się ten ośrodek dla zwierzaczków. :bigok
Widać, że im tam dobrze, że mają świetne warunki. :bigok
Może dlatego, że mieszkam w mieście :wyszczerzony: , w podróżach uciekam od zgiełku. :szeroki_usmiech
Wolę obcowanie z przyrodą, a zwierzaczki uwielbiam. :bukiet:

medard - 2009-02-25, 13:34

i tu jeden z parkow narodowych ADDO ktory znajduje sie okolo 70km na polnoc od portelizabeth
medard - 2009-02-25, 13:45

cd
medard - 2009-02-25, 19:31

teraz beda fotki z tak zwanej trasy panaroma route ,trasy ktora jest na trasie do kruger parku i wlasciwie w ofercie kazdej z wycieczek do rpa ale znacznie ubozsza niz ja tu pokazuje /mysle ze przynajmiej o polowe/

tu jedyny wodospad ktory dal mnie sei bardzo solidnie we znaki i szczerze to odechcialo mnie sie juz szukania wodospadow -dobrze ze rano zmienilem zdanie :) bo naprawde bylo warto

medard - 2009-02-25, 19:39

i tu dwa wodospady ktore sa w ofercie biur podrozy
medard - 2009-02-25, 19:46

i tu kolejny -chyba najwiekszy bo 65 m wodospad macmac i przepiekne widoki na trasie w kierunku krugerparku to wlasciewie koniec tej pieknej trasy aleeeeeeeeeee to njapiekniejsze pozwolilem sobie przesunac jao ostatnie :)
medard - 2009-02-25, 19:50

i wlasnie to co mnie sie najbardziej podobalo bylo przed macmac i to jest wlasnie to-canion blyde----------------niekomentuje
:)

KOCZORKA - 2009-02-25, 20:03

Medardzie bardzo dziękuję :bigok , bo dzięki Tobie, oglądając te zdjęcia przeżyłam piękne chwile
i nacieszyłam oczy wspaniałymi widokami. :bukiet:
Tych dzisiejszych miejsc Ci na prawdę zazdraszczam, bo to jest TO co najbardziej lubię oglądać. :bigok
Te urocze zwierzęta, ta niesamowicie piękna przyroda i całe te pejzaże :roza: :roza: zapierają dech. :ok
Oglądając te wodospady, czułam ich potęgę i jakbym słyszała ten huk, grzmot spadającej wody. :bigok
Dziękuję jeszcze raz :bukiet: , to było piękne, aż trudno opisać to słowami. :bigok :bigok

eeik - 2009-02-25, 21:20

Krótko

Pięknie, po prostu

Dziękuje, że mogłam zobaczyć

ekosmak.dabrowska - 2009-02-25, 22:11

Zasługujesz na skrzynkę Dom Perignon ale mnie "nie stać:
choć piwko w solankach Ci postawię
Jesteś " WIELKI"
Dziubki Ci dziękują

Aulos - 2009-02-26, 15:22

Fotki super. Afryka nigdy mnie nie ciągnęła, ale chyba zmieniam zdanie.
medard - 2009-02-26, 16:01

i kilka fotek z najwiekszego parku w rpa -krugerparku w ktorym chyba mialem jagozej bo o;brzymie przestrzenie bardzo wysoka roslinnosc no i sklamalbym jakbym nie napsiac ze strach -zabronila mila pani otwierac okno ale oddychac czyms musialem i czasem trzeba bylo tez wyjsc zeby podejsc jakiegos zwierzaczka choc to kilka krokow najdalej i oczywiscie otwarte szeroko drzwi do auta ,wlaczony silnik nie powiem ze i ja nielze sie ruszam -szczegolnie ze strachu :hihi:
medard - 2009-02-26, 16:12

cd i tym zakonczylem to co wydaje sie byc najpiekniejsze- nature
Tadeusz - 2009-02-26, 16:14

Medardzie.
Oglądaliśmy razem Twe fotki tuż po powrocie z RPA. Oglądaliśmy je pół dnia, 3/4 nocy i znów pół dnia. Nie mogło być inaczej jeśli napstrykałeś ponad 6000 zdjęć.

Jasne, że wybierzesz małą część spośród nich. Nawet wiem które. Proszę jednak, abyś zrealizował swój zamiar usystematyzowania je w grupy tematyczne, bo to Twój świetny pomysł, a dla nas bardzo interesujący materiał poznawczy. Mam na myśli aspekt socjologiczny i obyczajowy.

Proszę także o serię zdjęć fikuśnych, bo i takie przywiozłeś.

Bardzo pięknie prezentują się fotki już zademonstrowane. Poopowiadaj jeszcze więcej. To nas też interesuje. Lubimy Twoje opowieści. :szeroki_usmiech

medard - 2009-02-26, 17:13

i kilka fotek ot takich sobie
medard - 2009-02-26, 23:22

i tam pomalutku zamyka sie moje kolko w rpa
tu kilka fotek z suncity i pretorii

medard - 2009-02-26, 23:26

i kilka z pretorii
StasioiJola - 2009-02-26, 23:49

Med - supeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer!!! Bardzo mi sie podobają Twoje opisy!!! :spoko Stasio.
medard - 2009-02-27, 18:55

kilka fotek z johanesburga -dziwnego miasta ,ktore stwarza wrazenie wiezienia, wiezienia ktorze tworza ludzie sami sobie ,gdzie w pojedynke sie nie chodzi a po 17 -wlasciwie jak zaczyna sie szarowka to nikogo nigdzie sie nie zobaczy ,zamiera ruch samochodowy -wymarle miasto
medard - 2009-02-27, 19:47
Temat postu: Suaziland
teraz kilka fotek z krolestwa suazilandu ,ktore wbrew temu co mozna przeczytac w necie jest krajem ktory chyba nie nalezy do bogatych ale robi lepsze wrazenie niz rpa
medard - 2009-02-27, 19:57

suaziland -krolewski prak narodowy -hlane
medard - 2009-02-27, 20:06
Temat postu: Suaziland
i ostatnie fotki z tego krolestwa
KOCZORKA - 2009-02-27, 22:49

Wycieczkę miałeś fantastyczną :bigok , tylko zazdrościć. :ok
Afryka to zupełnie inny kontynent niż Europa. :roza:
Inne zwierzęta, inna przyroda, wszystko takie bardzo ciekawe do obejrzenia. :bigok
Podobało mi się to sanktuarium z krokodylami :ok i te maleństwa. :bigok
Wszystkie parki wzbudzały mój zachwyt, bo zwierzęta żyją na wolnej, dużej przestrzeni, :ok a nie w ciasnych klatkach. :-/
Tylko ten Johanesburg mi się nie podobał, te mury, te kraty. :-/
Przygnębiające, że sami ludzie takie warunki sobie stwarzają.

Dziękuję za relację i fotki z tego pięknego miejsca na ziemi. :bukiet:

medard - 2009-02-28, 11:26
Temat postu: Lesotto
i kilka fotek z chyba najbiedniejszego kraju w ktorym bylem z lesotto im dalej od granicy tym biedniej -potrzeba tylko okolo kilometra zeby zobaczyc potworna biede
medard - 2009-02-28, 11:28
Temat postu: Lesotto
i ciag dalszy
BiG Team - 2009-02-28, 11:35

oglądamy to wszystko z zapartym tchem, piękna wyprawa :spoko
medard - 2009-02-28, 11:37
Temat postu: Lesoto
cd na tych kilku fotkach koncze pobyt w lesotto ktore zrobili na mnie przegnabiajace wrazenie -tylko bieda ,bieda i bieda
KOCZORKA - 2009-02-28, 17:46

Medard, ja jakoś nie odebrałam tego jako potworną biedę.
Dzieci roześmiane, ładnie ubrane. Przedszkole ładnie, na kolorowo pomalowane. :bigok
Kobiety przed domkami siedzą i sobie pewnie plotkują. :szeroki_usmiech
Asfalt na drogach...to chyba jeszcze nie jest "potworna bieda".
Na Discovery widywałam tą przerażającą biedę :-/ i aż płakać się chciało.
Na Twoich zdjęciach może nie bogato, ale nie zatrważająco. :bigok :bigok

medard - 2009-02-28, 18:14

KOCZORKA napisał/a:
to chyba jeszcze nie jest "potworna bieda
moze i nie ale widzialem juz chyba 30% panstw swiata wiec odnioslem takie wrazenei a co do dzieci to dam kilka fotek zeby pokazac ze naprawde tam dba sie o dzieci i mundurki to jest /rozmawialem z rodziacami ma na miejscu i uwazaja to za koniecznosc -szkola to nie rewia mody -tak tam mawiaja'/ i wedlug mnei maja racje - mysle ze niedlugo bedzie mozna to zobaczyc na moich fotkach
medard - 2009-02-28, 19:13

i kilka fotek ktore niebardzo mnie pasowaly do okolicznych widokow jak rowniezi nazwy Eden -naprawde z ciezkim sercem patrzylem na ten raj nawet nie smialem robic fotek zeby nie narazic sie
medard - 2009-02-28, 21:22
Temat postu: stadiony
i jako ze rpa za kilkanascie miesiecy jest organizatorem mistrzostw swiata w pilce noznej wiec ogladajac te stadiony tam mysle ze w polsce bedzie znacznie lepiej
lokalizacja owych obiektow jest naprawde wymarzona tuz nad oceanem antlantyckkim w captown i podobnie tylko ze nad oceanem indyjskim w durbanie

medard - 2009-02-28, 21:34
Temat postu: znaki drogowe
i tu pare znakow drogowych - mysle ze niektore moga sprawic klopot i niektore potraktowalem tu pol zartem pol serio gdyz sam nieznam odpowiedzi a skojarzenia sa czasem niewlasciwe :)
medard - 2009-02-28, 21:41
Temat postu: znaki drogowe
i jeszcze kilka
prezesuu - 2009-02-28, 21:41

medard napisał/a:

10.jpg
wiekszosc drog jest wlasnie tak oznakowana znak na jezdni stop - i kazdy sie zatrzymuje ,ciekawie zas jest kto ma pierwszenstwo i kiedy i ile - ale mnie sie to bardzo podobalo
no chyba ten co jedzie pod górkę ma pierwszeństwo i tam nie ma namalowanego stopu. :helm
medard - 2009-03-01, 00:49

prezesuu napisał/a:
tam nie ma namalowanego stopu
Jacus stop jest na kazdej drodze i tu tez ale niewiele mialem mozliwosci zrobienia fotki tak zeby bylo widac -mozesz mnie wierzyc ze tez jest
Pawcio - 2009-03-01, 01:29

medard napisał/a:
jako dziecko straszono ze jak bede niegrzeczny to dostane paternoster -nigdy nie wiedzialem co to jest :)

No i trzeba było rozrabiać. To byś hotel w Paternoster dostał :haha: ...

A tak na poważnie to chylę czoła przed tobą Medardzie, ty stary łotrze za tą relecję :bigok ...

KOCZOR - 2009-03-01, 11:01

medard napisał/a:
Jacus stop jest na kazdej drodze i tu tez ale niewiele mialem mozliwosci zrobienia fotki tak zeby bylo widac -mozesz mnie wierzyc ze tez jest

Spotkałem się już z takimi skrzyżowaniami w Kaliforni.
Z każdej strony kierowca ma obowiązek zatrzymać się, a ruszają w kolejności zatrzymania się na linii stopu.
Rozwiązanie dla nas cokolwiek dziwne, ale dość sprawnie działające i co ważne - bezpieczne. :ok

medard - 2009-03-01, 14:14
Temat postu: ludzie
i tak pomalutku koncze ten temat ale......co to za kraj kiedy nie widac ludzi wiec postaram sie pokazac mezczyzn ,dzieci i kobiety

faceci -na poczatek :)

medard - 2009-03-01, 14:22

ciag dalszy
jaca_2009 - 2009-03-01, 14:53

KOCZOR napisał/a:
medard napisał/a:

Spotkałem się już z takimi skrzyżowaniami w Kaliforni.
Z każdej strony kierowca ma obowiązek zatrzymać się, a ruszają w kolejności zatrzymania się na linii stopu.
Rozwiązanie dla nas cokolwiek dziwne, ale dość sprawnie działające i co ważne - bezpieczne. :ok

Dokładnie znam ten system z USA , ale spotkałem również coś ciekawego - światła za skrzyżowaniem- łatwo się zagapić i zatrzymać się przed światłami a nie przed przecięciem z inną drogą. :box2

KOCZORKA - 2009-03-01, 15:31

Foteczki z mężczyznami bardzo sympatyczne, można powiedzieć "Samo życie". :szeroki_usmiech
Te fotki przypominają mi czasy z niedalekiej, a może już jednak dalekiej przeszłości. :bigok
Jeżdżąc swego czasu po Rumunii, Bułgarii a i Polsce natrafiało się na takie rożna, takie punkty napraw :szeroki_usmiech (kiedyś we Lwowie byliśmy u mechanika samochodowego - miał czapkę gwożdzi i spawarkę :szeroki_usmiech , ale Najważniejsze, że naprawił poważną usterkę i mogliśmy dalej wojażować. :bigok .
Z Twoich zdjęć bije radość zadowolonych ludzi, gotowych zawsze sobie pomagać. :bigok
Czekam na panie i dzieciaki. :bigok

medard - 2009-03-01, 18:05
Temat postu: DZIECI
i chyba przedostatni temat ,wydaje mnie sie ze wyjatkowy a mianowicie dzieci rpa
medard - 2009-03-01, 18:16
Temat postu: DZIECI
ciag dalszy- mozna rzec -dzieci sa wszedzie takie same
KOCZORKA - 2009-03-01, 18:51

Ten hipermarket to z jakiego miasta :?:
Coś dziwnie mi to wygląda, to co opisujesz. :-/
Z jednej strony hipermarkety, opiekunowie w sklepach, piękne żywopłoty,
drogi asfaltowe :szeroki_usmiech , a z drugiej strony dzieci nie mają rowerów. :-/
Widziałeś całe dwa i to jeden popsuty. :-/
Jakoś jedno z drugim nie pasuje. :-/
Rozumiem, że prowincje mogą inaczej wyglądać, ale w miastach.
Te dziewczyny i chłopaki rzeczywiście zdecydowanie lepiej prezentują się w tych mundurkach niż nasza młodzież prezentująca rewię mody w szkołach.Nie wspominając porozbieranych dziewczętach :szeroki_usmiech .
Piszesz o plecaczkach, a chyba nie wiesz jakie nasza młodzież dźwiga ciężary.
Ma zdecydowanie lepiej pod jednym względem, że dźwiga je w autobusach.
Mam wrażenie (a może się mylę), że przedstawiasz Afrykę w bardzo niekorzystnym świetle. :-/
Byłeś tam zdecydowanie za krótko, nie poznałeś ich mentalności, ich pragnień.
Porównujemy ich do nas, a nie wiemy czy oni by chcieli żyć tak jak my.
Australijczycy próbowali ucywilizować Aborygenów dając im wyposażone domy w zamian za pracę. Po jakimś czasie Aborygeni uciekli z tego raju i wrócili do siebie tzn. pod niebo usłane gwiazdami. :bigok Zastanawiam się Dlaczego :?:

medard - 2009-03-01, 19:07

odpowiem mocno nie interesuje mnie czy tobie to pasuje- ja nieam zamiaru niczego naciagac ani naginac
zeby choc w ulamku bylo cos tam z twego pomyslunku to z pewnoscia bym to zauwazyl choby taki rower co moglby znaczaco pomoc doroslym w dostaniu sie do pracy , czy tez dzieci by nie chodzily po kilka km i w deszczu zdejmowaly odziez i obuwie ,wkladaly to plastikowych woreczkow i tak szly do szkoly/ niema zadnej fotki ktora mozna by tu pokazac ale tylko dlatego ze naprawde w tym deszcze jakos moich fotek jest tragiczna /
a co do naszych tornistyrow czy ty myslisz ze ja naprawde niewiem ile dzieci w nim maja? moge cie zapewnic ze tamte maja znacznie wiecej/probowalem dzwignac tamte/ i to nie jest takie zle tylko te km ,ja nieznam w polsce poki co dzieci ktore musza dziennie pieszo pedalowac np 15 km a tam to naprawde normalnosc.
co do przedstawianaia afryki w takim czy innym swietle nic mnei do tego i napewno niema niczego co ma taki cel /a jak sobie pobedziesz tam chociaz tydzien wsrod bialych to z pewnoscia inaczej bedziesz patrzec/ mnie sie kraj podobal i ludzie i odrobina obiewktywizmu a dopatrzysz sie ze dogadywalem sie z rdzennymi mieszkancami conajmiej dobrze i szczerze moja wiedza ktora mam obecnie na temat rpa jest pozyskana od nich /niedalem zadnej fotki z bialymi -gdyz sola tamtej ziemi sa ciemnoskorzy /

medard - 2009-03-02, 15:50
Temat postu: KOBIETA
i temat KOBIETA
troszke daje go z mieszanymi uczcuiami i to dlatego ze pewnie znowu bedzie komentarz forumowego znawcy kazdego tematu i swiata ze cos tam nie pasuje, ale nic na to nie poradze-niemam zamiaru sie naginac tylko do pasowania

medard - 2009-03-02, 16:07
cd-
medard - 2009-03-02, 16:17
cd- to sa ostatnie fotki w cyklu kobieta -staralem sie pokazac kobiety w rpa w roznych sytuacjach ,jesli sie udalo to i w roznych zawodach ,kobiety-matki i kobiety zarabiajace na utrzymanie rodziny i te ktore maja sie dobrze :)
WHITEandRED - 2009-03-02, 17:14

:spoko
medard - 2009-03-02, 19:13

WHITEandRED napisał/a:
Niektóre bardzo chętnie Ci pozowały
to fakt ,ale generalnie nie bylo wiekszych klopotow z fotografowaniem
KOCZORKA - 2009-03-02, 20:44

Medardzie, jako forumowy znawca :wyszczerzony: muszę uczciwie stwierdzić, że temat "Kobieta" bardzo mi się podobał. :bigok Ukazałeś je z różnych stron ich życia. :roza:
Poza jednym maleńkim zgrzytem :-/ całość Twojej relacji z Afryki była bardzo interesująca :bukiet: i z ciekawością ją obejrzałam i przeczytałam. :bigok
Dzięki Tobie obejrzałam przepiękne krajobrazy i ładne lub mniej ładne zakątki tego kontynentu. :roza:
Dziękuję za relację i zdjęcia. :bukiet:

Pozdróweczka i do zobaczyska w Grudziądzu. :spoko

Ps. Za Twoje dotychczasowe relacje, które czytałam z zapartym tchem i wiele się z nich dowiedziałam stawiam Ci Medardziku wirtualne piwko.

medard - 2009-03-09, 20:35

uzupelnienie miejsca skad pochodza te pawie piorka