|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
elektryka, solary, przetwornice i akumulatory - Różnice w napięciach identycznych solarów victron energy
redspider - 2024-03-05, 20:21 Temat postu: Różnice w napięciach identycznych solarów victron energy Kupiłem i otrzymałem 2 panele fotowoltaiczne z firmy Victron Energy. Panele są identyczne i są to SPM041751200 o mocy 175W. Panele będą montowane dopiero za 2 tygodnie ale chcąc je sprawdzić wyciągnąłem z opakowań i położyłem obok siebie. Zaznaczam że panele testowane w sztucznym świetle, w słabych warunkach oświetleniowych. Jeden z paneli pokazywał napięcie 8.19V a drugi 11.26V. Oba panele leżą obok siebie, mało tego były zamieniane miejscami a napięcie nadal się różniło. Teraz zastanawiam się czy reklamować je czy to norma że mogą mieć takie rozbieżności w napięciu.
redspider - 2024-03-06, 11:05
Temat można zamknąć, wszelkie wątpliwości zostały rozwiane dzięki Sławkowi. Sławku dziękuję za pomoc i uspokojenie
eMGie - 2024-03-06, 11:07
A możesz tu napisać, inni też się dowiedzą :-) ?
redspider - 2024-03-06, 14:02
eMGie napisał/a: | A możesz tu napisać, inni też się dowiedzą :-) ? |
Dzięki Sławkowi dowiedziałem się jakie testy mogę wykonać w domowych warunkach tak by jak najbardziej były one wiarygodne. Jak tylko wykonam takie testy dam znać co mi wyszło. Co do samych metod to nie będę tego opisywał bo to nie moja wiedza i nie chcę sobie jej przypisywać.
|
|