|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Panel sterowania
Bukov - 2009-02-24, 15:26 Temat postu: Panel sterowania Witam
W grudniu zanabyłem drogą kupna samochód kempingowy na podwoziu Ford Transit z zabudową ELNAGH. W cześci mieszkalnej jest "panel sterowania". I o ile doszedłoem do czego sa ikoni i przyciski po prawej stronie to niewiem od czego sa te ikonki po lewej stronie. Dokładnie chodzi mi o ikonke żarówki i kranu. Poniżej są włączniki jak sie nimi pstryknie to zapala sie odpowiednio zarówka i kranik. Ale do czego to jest ?
Samochód jest wyposażony w panel słoneczny może to ma coś wspólnego ?
Samochód kupiłem od osoby która za bardzo nie mogła mi wszystkiego wyjaśnić bo sama nie wszystkow wiedziała Wychodziła z załozenia że jak wszystko działa to znaczy że jest ok i w zasadzie jest ok ale korci mnie poznanie co to za przyciski.
Dzięki za pomoc
Bartek-Ayer - 2009-02-24, 15:44
Jeden to będzie włącznik podgrzewania wody, a drugi pewnie włącznik pompy, ale moge się mylić.
Pozdrawiam
Bartek
Kamperfan - 2009-02-24, 15:50
Prawdopodobnie dotyczą opcji włącz/wyłącz: "oświetlenie" oraz "pompka wody". Możesz to sprawdzić - powinno na nie reagować odpowiednio oświetlenie kampera oraz pompka instalacji wodnej .
andreas p - 2009-02-24, 16:06
Pompa wodna wlaczenie, oswietlenie czesci mieszkalnej :
Bukov - 2009-02-24, 23:31
W takim razie chyba jest coś nakaszanione z instalacją.
Oświetlenie w kamperze zapala się każde z osobna ten włącznik z żaróweczką nic nie zmienia (tylko się zapala i gaśnie żaróweczka powyżej niego)
ogrzewanie wody też działa oddzielnie od tych przycisków
pompa wody tez ma włącznik gdzie indziej
czekam na dalsze pomysły co to może być i do czego służy
może ktoś ma podobny panel ?
dzięki za pomoc
WINNICZKI - 2009-02-25, 21:10
Przełącznik test w położeniach 1 lub 2 zmienia odczyt stanu naładowania akumulatora,lub poziomu wody w zbiorniku.Pozycja 1 prawdopodobnie akumulatory.
gino - 2009-02-26, 09:04
moim zdaniem jest tak..
ikonka w koleczku ''1'' na 99% jest wciskana..i sprawdzasz nia ilosc wody w zbiorniku...teraz moze nic nie pokazywac..bo..domyslalm sie, ze woda na zime zostala spuszczona..
ikonka w koleczku ''2'' pewnie rowniez jest wciskana..
poniwaz przedstawia rysunki , osobno samochodu i zabudowy- w zaleznosci jak przelaczysz przycisk ''TEST'' 1 lub 2 pokazuje naladowanie jednego z 2 kaumulatorow /1-aku rozruchowy 2-aku zabudowa/
ikonka ''3'' powinna sie swiecic po podlaczeniu zasilania 220V
przycisk pod ''kranem'' zalacza pompe wody
przycisk pod ''zarowka'' moze..przelczac z 12 na 220v
lub po prostu wlaczac i wylaczac zasilanie zabudowy..
latwo to sprawdzic..napsiales ze swiatlo w srodku dziala...wiec je zapal, i wtedy przelacz przycisk pod ''zarowka'' jesli stracisz prad w calej zabudowie..tzn ze do tego sluzy ten przycisk..
ale...
jesli nie bedzie reakcji..
podlacz zasilanie 220v i wtedy sprawdz, czy po przelaczniu klawisza pod zarowka..zapala sie ikonka ''3''
oczywiscie..to wszytsko sa moje przypuszczenia..oparte na moim ''panelu''
u mnie ikonki tez sa wciskane celem testów..
|
|