Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Wężyk do baterii kuchennej z króćcem

Kazik II - 2024-05-08, 17:09
Temat postu: Wężyk do baterii kuchennej z króćcem
Wymieniłem baterię kuchenną i zdaje się, że rozszczelnił mi się wężyk przyłączeniowy do baterii. Problem w tym, że jest to nietypowy wężyk - z jednej strony zakończony gwintem wkręcanym w baterię a z drugiej króciec do nałożenia przewodu plastikowego instalacji wodnej kampera. Nigdzie nie znalazłem w necie takiego wężyka - są tylko typowe z nakrętką 3/8 albo 1/2 cala. Czy ktoś wie, gdzie taki wężyk można kupić?
chris_66 - 2024-05-08, 17:46
Temat postu: Re: Wężyk do baterii kuchennej z króćcem
Kazik II napisał/a:
Wymieniłem baterię kuchenną i zdaje się, że rozszczelnił mi się wężyk przyłączeniowy do baterii. Problem w tym, że jest to nietypowy wężyk - z jednej strony zakończony gwintem wkręcanym w baterię a z drugiej króciec do nałożenia przewodu plastikowego instalacji wodnej kampera. Nigdzie nie znalazłem w necie takiego wężyka - są tylko typowe z nakrętką 3/8 albo 1/2 cala. Czy ktoś wie, gdzie taki wężyk można kupić?

nigdy nie próbowałem nawet szukać wężyków -zawsze robiłem z tekalanu odpowiedniej średnicy na gorąco i potem ewentualnie przejściówkę na potrzebny rozmiar

Skwarek - 2024-05-08, 17:56
Temat postu: Re: Wężyk do baterii kuchennej z króćcem
Kazik II napisał/a:

Dokręć do wężyka coś takiego, są różne rozmiary gwintu tylko poszperaj.

Kazik II - 2024-05-08, 21:13

OK, da się zrobić. Tylko dziwi mnie, że u mnie oryginalnie są właśnie takie fabryczne wężyki z króćcem i nie wiadomo skąd się wzięły.
Skwarek - 2024-05-08, 21:43

Kazik II napisał/a:
OK, da się zrobić. Tylko dziwi mnie, że u mnie oryginalnie są właśnie takie fabryczne wężyki z króćcem i nie wiadomo skąd się wzięły.

Też miałem takie wężyki i z trudem znalazłem na ebayu ale cena była nie do przyjęcia.

Kazik II - 2024-05-09, 11:06

Nie jest to duży problem, bo można kupić taką przejściówkę
Przejściówka Leroy
Tyle że trochę dużo dodatkowych kombinacji.

MiGa - 2024-05-09, 18:08

Na Allegro sprzedaje InterCamp podobne wężyki.
eMGie - 2024-05-10, 10:23

Kazik II napisał/a:
Nie jest to duży problem, bo można kupić taką przejściówkę
Przejściówka Leroy
Tyle że trochę dużo dodatkowych kombinacji.

W liroju i innych są tylko 1/2 - 10mm i 3/8 - 8mm
Jak potrzebujesz 3/8 na 10mm to na alle.. są
np tu: https://allegro.pl/oferta/koncowka-weza-ogrodo-profec-gz-3-8-x-10mm-mosiezna-15154671499