| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zrób to sam - Podnośnik okna z podpórki wędkarskiej
artur3373 - 2024-05-13, 09:22 Temat postu: Podnośnik okna z podpórki wędkarskiej Zepsuł mi się podnośnik okna, przestał się blokować przy otwieraniu.
Widziałem jak gość na YouTube zrobił taki z podpórki wędkarskiej.
Kupiłem za 5zł taką podpórkę (niestety kolor czarny jest trudnodostępny) pociąłem na wymiar oryginału, przełożyłem końcówki ze starego podnośnika (jedną końcówkę trzeba lekko spiłować żeby zmieściła się w sprasowaną rurkę, trzeba zrobić mały owal) drugą przykręcamy w sprasowaną na zero i przewierconą rurkę, prysnąłem czarnym sprajem i gotowe.
MILUŚ - 2024-05-13, 11:57
za inwencję twórczą
SlawekEwa - 2024-05-13, 15:16
| MILUŚ napisał/a: | za inwencję twórczą
|
to raczej temu z You Tuba
ja za wykonanie
wkizet - 2024-05-14, 11:45
Perfekcyjnie.
I pomyśleć, że podobne podpórki woziłem ze sobą i nie pomyślałem o podobnym rozwiązaniu.
Ja sobie poradziłem z problemem wiercąc w podpórkach co 5 cm otwory i wsadzałem w nie gwózdka wiszącego na sznureczku. Nie było już fajnego automatu, ale okno można było otwierać na różnych wysokościach.
Kazik II - 2024-05-14, 12:31
| wkizet napisał/a: | Perfekcyjnie.
I pomyśleć, że podobne podpórki woziłem ze sobą i nie pomyślałem o podobnym rozwiązaniu.
Ja sobie poradziłem z problemem wiercąc w podpórkach co 5 cm otwory i wsadzałem w nie gwózdka wiszącego na sznureczku. Nie było już fajnego automatu, ale okno można było otwierać na różnych wysokościach. |
Ja sobie kiedyś radziłem wymieniając na podpórki takie przykręcane kółeczkiem jak w Niewiadówce. Ostatnio ćwiczyłem taki patent, że porobiłem gwintowane otwory w szynie dałem pod spód nakrętki M6, kupiłem takie pokrętełka ze śrubką w Castoramie i tak to blokuję. Trochę to upierdliwe ale jakoś działa. A tak na marginesie, zacinające się blokady w podpórkach to nie taka banalna sprawa bo okno może popękać jeśli blokady nie zadziałają równocześnie w tym samym położeniu. A patent ciekawy, kupię sobie chyba takie podpórki wędkarskie na zapas jakby co.
artur3373 - 2024-05-14, 13:33
Do pełni szczęścia muszę dokupić nakrętkę czarną plastikową lub osłonkę, bo żona marudzi że ta nakrętka srebrna nie pasuje do całości.
MILUŚ - 2024-05-14, 14:26
| wkizet napisał/a: | Perfekcyjnie.
I pomyśle
Ja sobie poradziłem z problemem wiercąc w podpórkach co 5 cm otwory i wsadzałem w nie gwózdka wiszącego na sznureczku. Nie było już fajnego automatu, ale okno można było otwierać na różnych wysokościach. |
No ja nie byłem taki subtelny.....wywierciłem po dwa otwory w siłowniku każdego z okien
|
|