|
Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - G³o¶niki
Krzysztof M - 2024-06-07, 11:34 Temat postu: G³o¶niki Mam zamontowany g³o¶nik w czê¶ci mieszkalnej który jest pod³±czony do radia w kabinie. W kabinie w czasie jazdy jest g³o¶no dlatego aby s³yszeæ muzykê muszê ustawiæ potencjometr na odpowiednim poziomie. Natomiast w czê¶ci mieszkalnej jest zdecydowanie ciszej i muzyka z tego g³o¶nika jest zbyt g³o¶na. St±d moje pytanie czy mo¿na za³o¿yæ jaki¶ potencjometr przy tym g³o¶niku w celu regulacji . Je¿eli tak to proszê o podpowied¼ jaki.
Dziêkujê za wszelkie sugestie i pozdrawiam.
Mazur - 2024-06-07, 18:42
Pytanie czy jest pod³±czony do tego samego wyj¶cia "przednich" g³o¶ników. Zak³adam ¿e nie, bo od dawna radia maj± co najmniej 4 wyj¶cia na g³o¶niki. Jest mo¿liwo¶æ balansu lewo,prawo, przód, ty³.
Poszukaj w radiu ustawienia "balance" --> "front" "rear" i zbalansuj bardziej na przednie g³o¶niki.
Je¿eli pod³±czony do przednich, to trzeba zmieniæ pod³±czenie do wyj¶cia "rear" i jak wy¿ej.
Krzysztof M - 2024-06-10, 09:41
Pewnie mo¿na ustawiæ g³o¶no¶æ z menu radia ale dobrze by by³o aby pasa¿er z ty³u móg³ sam sobie ustawiæ poziom g³o¶nika. My¶lê o czym takim.
Pozdrawiam Krzysztof
Banan - 2024-06-10, 16:39
Krzysztof M napisa³/a: | dobrze by by³o aby pasa¿er z ty³u móg³ sam sobie ustawiæ poziom g³o¶nika |
Trzeba by zastosowaæ dodatkowy wzmacniacz przy g³o¶nikach z ty³u np taki. S± te¿ takie w obudowie, trzeba by poszukaæ.
Tylko na radyjku ustawiæ niski poziom d¼wiêku, by nie przesterowaæ wzmacniacza.
Krzysztof M - 2024-06-10, 17:50
Trzeba by zastosowaæ dodatkowy wzmacniacz przy g³o¶nikach z ty³u np taki. S± te¿ takie w obudowie, trzeba by poszukaæ.
Tylko na radyjku ustawiæ niski poziom d¼wiêku, by nie przesterowaæ wzmacniacza.
[/quote]
Dziêkujê za informacjê. Pozdrawiam Krzysztof
majsterus - 2024-06-10, 17:58
To jest przedwzmacniacz, to dalej potrzebuje koñcówki mocy.
Czy g³o¶niki maj± t± sam± impedancjê?
Mo¿e tylne s± spalone?
Banan - 2024-06-10, 20:58
majsterus napisa³/a: | To jest przedwzmacniacz, to dalej potrzebuje koñcówki mocy. |
Masz racjê, w po¶piechu nie popatrzy³em zbyt dok³adnie, (Mo¿e zauwa¿y³e¶, napisa³em WZMACNIACZ) s± koñcówki mocy wygl±daj±ce bardzo podobnie, st±d pomy³ka. Wystarczy poszukaæ, 15-20minut zabawy i gotowe.
|
|