Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

woda i hydraulika - Woda czysta.Stuki przy otwarciu kranu.

zbigi - 2024-06-12, 09:55
Temat postu: Woda czysta.Stuki przy otwarciu kranu.
Mam problem z pobieraniem czystej wody.Przy otwartym kranie woda leci rytmicznie w takt tych stukow ,tak jakby sie powietrze przepychalo.Jak ktos moglby w tej materii pomoc to dziekuje z gory.
Mazur - 2024-06-12, 10:43

..leci rytmicznie w rytm działania pompki, a nie powinno przy prawidłowym działaniu zbiornika wyrównawczego/ciśnieniowego. Czyli, zbiornik padł (membrana) ,albo trzeba go dopompować bo "nie robi" poduszki. Taki może być powód :-P
Kazik II - 2024-06-12, 17:26

Też miałem kiedyś taki objaw w poprzednim kamperze. Przyczyną było złe działanie wyłącznika ciśnieniowego. Pomimo otwarcia kranu wyłącznik na przemian włączał i wyłączał pompę. Działo się tak zwłaszcza przy wyższym napięciu w instalacji (podłączony słupek lub mocno naładowany akumulator). U mnie w ogóle nie ma akumulatora ciśnienia i tego problemu nie ma. Może z jakiegoś powodu pompa podaje zbyt wysokie ciśnienie i mimo otwartego kranu wyłącznik cyklicznie odcina pompę.
zbigi - 2024-06-13, 09:35

Wczoraj po poradzie od majstra z obcego warsztatu otwarlem wszystkie krany i co sie okazalo stuki dalej.Jego opinia to moze byc jeden z wezow doplywowych ze jest zagiety.Na to wszystko jeszcze doszlo: wyciek wody na zewnatrz na odcinku ze zbiornika do pompy i w kabinie od strony umywalki nie mozna tego 100%zlokalizowac.
Jestem bezradny w tej sytuacji,podejrzewam nieszczelnosc wyplywu wody ze zbiornika.Camper jest na gwarancji ale jestem wielce nie zadowolony z kwalifikacji fachowcow.

W piatek 21 .06 mam termin z innymi usterkami to ich powidowie o sytuacji ,ktora to sie juz poraz drugi pokazuje.Po pierwszej poprawce podobno zalozyli jakas petle azeby zredukowac cisnienie. Pompa moja niema srubki nastawczej do zredukowania cisnienia.
Dzieki za dotychczasowe porady.

Kazik II - 2024-06-13, 12:11

zbigi napisał/a:
Pompa moja niema srubki nastawczej do zredukowania cisnienia.

Właściwie bardziej tutaj byłaby potrzebna regulacja wyłącznika ciśnieniowego a taką powinna mieć każda pompa samozasysająca.

adaml61 - 2024-06-13, 12:45

Kazik II napisał/a:
taką powinna mieć każda pompa samozasysająca
Kiedyś miały , teraz nie , też mam taką , jak chcesz zmienić ciśnienie , musisz wymienić na czujnik o innych parametrach .
eMGie - 2024-06-13, 13:14

Mi to wygląda na problem ze zbiorniczkiem wyrównawczym, może pękł i nie trzyma poduszki powietrznej i do tego puszcza wodę. Jeżeli to zbiornik taki jak ten niebieski ze zdjęcia powyżej, to może padł zaworek od nabijania powietrza.
wlodo - 2024-06-13, 13:43

Na otwartym kranie obsłuchaj skąd dochodzi stukanie. Jak w przybliżeniu zlokalizujesz, weź kawałek pręta/rurkę itp. przyłóż/przyciśnij jeden koniec do ucha (między pręt a ucho palec) a drugim końcem dotykaj do miejsca stuków, łatwiejsza lokalizacja.
Możesz mieć tak, że wąż z wodą jest luźny w okolicy jakiejś ścianki i kiedy pompka się włącza i podaje ciśnienie ten wąż się prostuje i uderza w przegrodę. Zwróć uwagę czy stuk jest powiązany z załączeniem się pompki.

eMGie - 2024-06-13, 14:02

Jaka jest w ogóle częstotliwość tych stuków? 1 na sekundę, czy 1 na 10 sekund?
czy to jest cos takiego na na tym filmie w 4:35s ?

Kazik II - 2024-06-13, 21:48

adaml61 napisał/a:
Kazik II napisał/a:
taką powinna mieć każda pompa samozasysająca
Kiedyś miały , teraz nie , też mam taką , jak chcesz zmienić ciśnienie , musisz wymienić na czujnik o innych parametrach .

Tak mnie zastanawia, komu ta regulacja przeszkadzała? Sprawdza się stare powiedzenie "lepsze jest wrogiem dobrego"

eMGie - 2024-06-14, 07:14

Przeszkadzała głównie producentowi, bo teraz trzeba kupić nowy czujnik :-)