woda i hydraulika - Woda czysta.Stuki przy otwarciu kranu.
zbigi - 2024-06-12, 09:55 Temat postu: Woda czysta.Stuki przy otwarciu kranu.Mam problem z pobieraniem czystej wody.Przy otwartym kranie woda leci rytmicznie w takt tych stukow ,tak jakby sie powietrze przepychalo.Jak ktos moglby w tej materii pomoc to dziekuje z gory.Mazur - 2024-06-12, 10:43 ..leci rytmicznie w rytm działania pompki, a nie powinno przy prawidłowym działaniu zbiornika wyrównawczego/ciśnieniowego. Czyli, zbiornik padł (membrana) ,albo trzeba go dopompować bo "nie robi" poduszki. Taki może być powód Kazik II - 2024-06-12, 17:26 Też miałem kiedyś taki objaw w poprzednim kamperze. Przyczyną było złe działanie wyłącznika ciśnieniowego. Pomimo otwarcia kranu wyłącznik na przemian włączał i wyłączał pompę. Działo się tak zwłaszcza przy wyższym napięciu w instalacji (podłączony słupek lub mocno naładowany akumulator). U mnie w ogóle nie ma akumulatora ciśnienia i tego problemu nie ma. Może z jakiegoś powodu pompa podaje zbyt wysokie ciśnienie i mimo otwartego kranu wyłącznik cyklicznie odcina pompę.zbigi - 2024-06-13, 09:35 Wczoraj po poradzie od majstra z obcego warsztatu otwarlem wszystkie krany i co sie okazalo stuki dalej.Jego opinia to moze byc jeden z wezow doplywowych ze jest zagiety.Na to wszystko jeszcze doszlo: wyciek wody na zewnatrz na odcinku ze zbiornika do pompy i w kabinie od strony umywalki nie mozna tego 100%zlokalizowac.
Jestem bezradny w tej sytuacji,podejrzewam nieszczelnosc wyplywu wody ze zbiornika.Camper jest na gwarancji ale jestem wielce nie zadowolony z kwalifikacji fachowcow.
W piatek 21 .06 mam termin z innymi usterkami to ich powidowie o sytuacji ,ktora to sie juz poraz drugi pokazuje.Po pierwszej poprawce podobno zalozyli jakas petle azeby zredukowac cisnienie. Pompa moja niema srubki nastawczej do zredukowania cisnienia.
Dzieki za dotychczasowe porady.Kazik II - 2024-06-13, 12:11
zbigi napisał/a:
Pompa moja niema srubki nastawczej do zredukowania cisnienia.
Właściwie bardziej tutaj byłaby potrzebna regulacja wyłącznika ciśnieniowego a taką powinna mieć każda pompa samozasysająca.adaml61 - 2024-06-13, 12:45
Kazik II napisał/a:
taką powinna mieć każda pompa samozasysająca
Kiedyś miały , teraz nie , też mam taką , jak chcesz zmienić ciśnienie , musisz wymienić na czujnik o innych parametrach .eMGie - 2024-06-13, 13:14 Mi to wygląda na problem ze zbiorniczkiem wyrównawczym, może pękł i nie trzyma poduszki powietrznej i do tego puszcza wodę. Jeżeli to zbiornik taki jak ten niebieski ze zdjęcia powyżej, to może padł zaworek od nabijania powietrza.wlodo - 2024-06-13, 13:43 Na otwartym kranie obsłuchaj skąd dochodzi stukanie. Jak w przybliżeniu zlokalizujesz, weź kawałek pręta/rurkę itp. przyłóż/przyciśnij jeden koniec do ucha (między pręt a ucho palec) a drugim końcem dotykaj do miejsca stuków, łatwiejsza lokalizacja.
Możesz mieć tak, że wąż z wodą jest luźny w okolicy jakiejś ścianki i kiedy pompka się włącza i podaje ciśnienie ten wąż się prostuje i uderza w przegrodę. Zwróć uwagę czy stuk jest powiązany z załączeniem się pompki.eMGie - 2024-06-13, 14:02 Jaka jest w ogóle częstotliwość tych stuków? 1 na sekundę, czy 1 na 10 sekund?
czy to jest cos takiego na na tym filmie w 4:35s ?
Kazik II - 2024-06-13, 21:48
adaml61 napisał/a:
Kazik II napisał/a:
taką powinna mieć każda pompa samozasysająca
Kiedyś miały , teraz nie , też mam taką , jak chcesz zmienić ciśnienie , musisz wymienić na czujnik o innych parametrach .
Tak mnie zastanawia, komu ta regulacja przeszkadzała? Sprawdza się stare powiedzenie "lepsze jest wrogiem dobrego"eMGie - 2024-06-14, 07:14 Przeszkadzała głównie producentowi, bo teraz trzeba kupić nowy czujnik :-)