Ten artykuł z Malborka coś o tym mówi :
"Poprzez parkowanie kampera rozumie się postój samochodu kempingowego:
którego koła stykają się z podłożem (nie wolno używać podkładów poziomujących);
wokół którego nie są rozstawione krzesła, stół lub inne elementy, które nie są zwartą bryłą pojazdu (dotyczy to również okien, które nie mogą być otwarte;
z samochodu nie wydostają się żadne inne zapachy (z wyjątkiem tych związanych z pracą silnika)."peja76 - 2024-07-13, 19:33 Temat był poruszany też w tamtym roku, ten radny reprezentuje właściciela kempingu i temu robi takie problemy. Na fb wypowiadali się mieszkancy i oni nie widzą takich problemów jak Ci powyżej. Nawet wypowiadali się przychylnie co do kamperowców, a jechali po właścicielach osobówek....
Kij im w oko, jest tyle fajnych miejsc że nie bedę płakał za Malborkiem, szkoda tylko innych przedsiębiorców, bo dwa trzy razy do roku zajechaliśmy do tego misata i zawsze daliśmy zarobić.....
Ten Pan radny pięknie sobie to wymyślił, za dnia tak, zostawić pieniądze, zrobić w sklepie zakupy i dowidzenia, normalnie super goscinność, wstydu nie ma. Jeszcze co do śmieci, to jak stoję dwa dni np w Warszawie a zdarza się że stoimy trzy i robimy w sklepach zakupy to co ich śmieci mam zabierać do siebie? przecież zakupy robiłem w Warszawie, a zasadę mamy taką, nic nie bierzemy z domu, wszystko kupujemy w danym miejscu, jednak inaczej skakuje. Ci co rządzą to jednak oderwani od rzeczywistości, mam nadzieje że goście z apartamętów też biorą śmieci z sobą.
Ps, jak działa Mi na nerwy rządzący, jacy rządzący, sługi narodu!!!
https://www.google.pl/url...wKjnGs4siw0yN4mMILUŚ - 2024-07-13, 20:01 Dobrze ,że udało mi się wykorzystać weekendowe stanie za free naprzeciw tego kampingu .
Jeden raz wystarczył Banan - 2024-07-14, 13:40
Skwarek napisał/a:
Zakaz parkowania kamperów jest chyba nie zgodny z prawem.
Zdecydowanie, niema takiego znaku w Ustawie, można odmówić przyjęcia mandatu i każdy sąd nas uniewinni.
Można to zrobić, ale nie będę im podpowiadał jak... bo jednak czytają, również nasze forum Banan - 2024-07-14, 23:00 No to jeszcze pozdrowienia ze ŚWINOUJŚCIA .... Speedo - 2024-07-15, 07:01
SlawekEwa napisał/a:
Jeśli rada przegłosuje to Malbork stanie się nieprzyjazny
"Operatorzy uważają, że łatka miasta nieprzyjaznego miłośnikom kamperów Malborkowi nie grozi."
A jednak Komplecik - 2024-07-17, 07:57 Jeszcze jeden krok i będzie zakaz wchodzenia na plażę i inne kapieliska, dobrze będzie brać kasę wszędzie i za wszystko,
Obecnie jestem właśnie po takich doswiadczeniach które rozpalił mnie do czerwoności,
Byłem na kempingu kilka dni i przy wyjeździe chce zrobić serwis, srałem myłem się u siebie, więc normalną rzeczą po pobycie kilka dni opuszczając kemping jest zrobić serwis, no chyba że ja jestem pier... Bo już nie wiem i zaczynam się nad sobą zastanawiać,
Operator tego kempingu pobiera opłatę za serwis, mówię że nie przyjechałem tu z zewnątrz robić serwis i dalej tylko byłem waszym gościem, oszczędzając wasze kible srałem u siebie a teraz chce to wypi.... Ć nie narażając deski klozetowej na ujeb... E
Nastała wielka konsternacja jak to, nie srał Pan u nas tylko u siebie kuźwa szok niedowierzanie, tak się wk.. że bez serwisu chciałem wypi... Z tego notabene całkiem ładnego kempingu zbudowanego za nasze a jakże nasze piniomżki i oddanego operatoriwi niech nas łupi za nasze piniomżki które wcześniej cegiełką jak 1eden w Polsce dołozylismy do budowy tego pięknego kempingu i wielu innych podobnych
Nie nie dałem za wygraną, dzwoń Pani do szefowy o co chodzi jak to faktycznie jest
Miła acz nie znająca zasad Pani po dłuższych miłych rozmowach pozwoliła uchylić klapę od słupka serwisowego i wylać kota
, a propos samego miejsca serwisowego też jest wspaniałe wykonane i przemyślane, za ciężkie piniomdze nasze zresztą pośrednio , zlewając szarą wodę po pobycie jako gość , ślepy głuchy i mało sprytny dziadek taki jak ja, rozleje to po całej okolicy przed kempingiem bo ktoś sprytnie wymyślił i kratkę łapiącą wodę idealnie wypoziommiwał a ta nie ma tak zwanej niecki koło niej która łapie wodę,
Mnie się trafem udało celnąć w kratkę ale ale żeby nie było tak różowo woda leciała na jedno z ramion kraty rozbryzgiwala i rozlewała się po okolicy, na domiar tego wszystkiego kamper był przechylony nie w stronę kratki więc reszta wody wylała się przy wyjeździe przed pięknym nowym szlabanem,
Takie kwiatki fondują nam włodarze naszych miast za nasze cegiełki
Kochani Burmistrzowie i inne Wujty pomyślcie o pracującym narodzie który od czasu do czasu musi mieć chwilę przerwy i chce wyobraźcie sobie nawet nieraz za darmo lub niewielka opłatą
Dychnąć, by nie być sfrustrowany upokorzony czując się dymany przed dalszą pracą, dla nas i Was, tak dla nas i was , to wszystko co robimy my wcześniej czy później staje się dobrem ogólnym
Mówiłem tu nie o prywatnej własność bo tam każdy może robić co chce ale o dobrze wypracowany wspólnie a to już deczko inna sprawa tak mi się zdaje,
Pewnie jak zwykle się mylę
No się wyżaliłem LukF - 2024-07-17, 08:45 Robert,
Dobrze, że się wyżaliłeś bo widać, że tam gdzie byłeś jakieś dzikie zasady panują
Czytam o pomysłach w Malborku. A niech robią zakazy, ludzie nie przyjadą i miasto będzie szczęśliwsze.
Lecz hitem jest "dobry przykład" Świnoujścia. W propagandowym bełkocie uzasadniają bramownice tak:
"Dzikie parkowanie i biwakowanie często prowadzą do zaśmiecania i degradacji terenów zielonych.
Kampery zaparkowane w niedozwolonych miejscach mogą utrudniać ruch i stwarzać zagrożenie dla pieszych i rowerzystów.
Ograniczenia mają na celu zapewnienie spokoju i porządku w przestrzeni publicznej".
Piesi, rowerzyści, spokój i porządek....taaaa.
Na końcu tego bełkotu napisali o co idzie:
"Świnoujście jest otwarte na turystykę kamperowa i vanlife – jednak nie chce u siebie dzikich koczowisk ludzi którzy nie płacą za pobyt w naszym mieście".
I wszystko jasne.
Nie pozdrawiam Świnoujścia. Malborka też nie.
A można było podejść do kamperów inaczej: przeznaczyć plac, kasować 100zł za dobę i w ten sposób zarabiać na nie chcianych kamperach. No ale to wymaga pomyślunku a na wyprodukowaniu bramownic ktoś zarobił...Komplecik - 2024-07-17, 09:26
LukF napisał/a:
kasować 100zł za dobę ..
Nie nie zgodzę się w pełni z Tobą drogi Łukaszu, Europa bardziej ogarnięta karawaningowo pobiera opłaty w wysokość 10/15 E za prostuj na parkingu kamperowym z serwisem kamperowym, tagzwanym stelplacu
Według mnie uczciwą ceną jeśli jesteś przelotem chcesz zobaczyć atrakcje zwiedzić okolice ogarnąć serwis, jest cena 50dyszek jak na polskie warunki, nie popadajmy w skrajność, przecież jeśli, jeśli przelotowo do takiego Malborka przyjeżdża w sezonie non stop np. 15kamperów to 1 miejsce generuje zysk rzędu 1500zł miesięcznie x 15 miejsc bezobslugowej kasy na szlaban, jestem świecie przekonany że nie będzie śmiecenia srania po krzakach i każdy skorzysta, wybacz 100 a może 500set za dzień to przesada, teren na który my i tak po cześć się składamy to jest przecież , jest jednak przesadą i wkur...a cena odwiedzający, zaraz będzie że osobówki piesi kuźwa wszyscy płacimy za wszystko a co a jak płacimy i tak ma być
Kempingi prywatne powtarzam prywatne mogą narzucać ceny jakie im się podoba bo to zweryfikują ludzie, ale infrastruktura wybudowana za nasze piniomdze powinna nam służyć a opłaty pobierane powinny wystarczyć na obsługę np. Szlaban i serwis czyli za ścieki za wodę za kostkę brukową i jej naprawę jak się wygniecie, w innych przypadkach ludzie będą srali po krzaka tak będzie ja sam będę srał Komplecik - 2024-07-17, 09:28 SlawekEwa - 2024-07-17, 09:57
Komplecik napisał/a:
Byłem na kempingu kilka dni
Jakaś lokalizacja tego miejsca ?Komplecik - 2024-07-17, 10:04
SlawekEwa napisał/a:
Komplecik napisał/a:
Byłem na kempingu kilka dni
Jakaś lokalizacja tego miejsca ?
Sławku na pw. Mogę Ci puścić, widziałem po rozmowie że dałem im do myślenia i liczę na to że się zastanowią i ogarną, piękna okolica swoją drogą LukF - 2024-07-17, 10:57 Komplecik,
Robert, 10-15E kasują w ubogiej EU a my jesteśmy w elicie: najpierw drugą Japonię budowaliśmy, potem przez 8 lat wszędzie miał być Budapeszt. Więc seta się należy, przecież po drobne nikt nie będzie się schylał WaldekR - 2024-07-17, 12:01 Luk zapominałeś dodać, że Niemcy mieli przyjeżdżać do naszych rolników pracować LukF - 2024-07-17, 12:38
WaldekR napisał/a:
Luk zapominałeś dodać, że Niemcy mieli przyjeżdżać do naszych rolników pracować
Mam kilku znajomych w DE.
Jedno małżeństwo co roku jeździ na 3 tygodnie nad Polskie morze, jakaś mieścinka nazwy nie pamiętam.
Ostatnio za pokój z łazienką płacili 50E za dobę, balkon na drogę, innych wygód brak. Cena co roku oczywiście szła w górę, paragonu nigdy nie było.
Owi znajomi lubią też Alpy w Bawarii, mówią, że cena dziwnie nie zmienna za apartamencik z aneksem kuchennym i łazienką oraz tarasem: każdy ostatni rok 59E.
Dziwni ci Niemcy: na turystach nie umieją zarabiać
Czy ma to związek z Malborkiem, Świnoujściem, parkingami i kempingami a także stellplacami w EU? Oczywiście i to spory!Mazur - 2024-07-17, 14:53 Wiecie co , oczywiście każdy myśli jak zarobić, a włodarz jak zyskać. Niestety uważam, że Brać kamperowa, albo nawet nie Brać, tylko "pokolenie Covid19" którzy zaczęli kupować kampery, przerabiać busy i nawet fiata Dobloo bez kibla uważają za kampera robią złą robotę. Przerobiliśmy, kupiliśmy , to ma być tanio , a kto to widział że tyle kosztuje karawaning, kto by płacił za opróżnianie kibla ! To tylko moje zdanie.
Nie mogę odnaleźć filmu, ale kiedyś natknąłem się jak jeden z "normalnych" wyświetlał co robią "koczujący" w znanym miejscu w Świnoujściu. Sorry, ale gówna wylane w najbliżej odległości, czyli w lesie pomiędzy parkingiem , a wejściem do portu. W ubiegłym roku byliśmy i sam widziałem też ten efekt.
Będąc nawet na campingach widzę jak leją pod siebie, głównie przyczepy bo nie mają zbiorników na szarą. Cóż, mogli by coś podłożyć, ale nie. Nie zadbamy, nie będziemy mieć wstępu, wszyscy w domach na kółkach. Przyczepa czy kamper nie ma różnicy... pracujemy na to jako BRAĆ karawaningowa !!!
Nie zrobiłem zdjęcia, ale wracając z plaży o 23.00 (bo wiadomo że lampa UV i bursztyny ) w miejscowości Łukęcin zastałem kampera dosłownie przed schodami, przed zejściem na plażę ! wciśnięty tyłem, żeby widzieć (?) morze ? . Wychodzę z plaży wprost na wejście do kampera !!! Głośno, bardzo głośno wyraziłem dezaprobatę , że chyba kogoś tutaj popierdo.iło !!!! Odjechali zaraz, bo akurat szliśmy w tym samym kierunku co wyjazd i widzieliśmy. Oni też musieli widzieć nasze "świecące" polary z kamperami na plecach, że my to nie zwykli turyści , a również ludzie z kampera. Żal 80zł za pobliski camping z toaletami i ciepłą wodą non stop ? 300 metrów ? 200 metrów wcześniej można stanąć legalnie na dziko, ale nie ! Co ja kuwa nie stanę kamperem prawie na plaży, na skraju wydmy ! Nie wjadę tyłem ledwo mieszcząc się w ścieżce? (widać na filmiku że w dzień wyzwanie, a w nocy to trzeba się postarać)
Co trzeba mieć w głowie żeby parkować dosłownie na wejściu na plażę, na wydmie ! , przy schodach ??? Tam wcześniej na uliczce był znak zakazu wjazdu pojazdami za ten znak. Że noc , to nikt nie widzi ? No nie ! Żałuję że nie zrobiłem zdjęcia idioty !
Przy wyjeździe rozmawiałem z dzierżawcą. Miły facet. Tam takich (dzikusów) nie nawidzą bo często wchodzili za darmo się myć lub/i zostawiali śmieci przed bramą.
Róbmy tak dalej. Piszę róbmy bo jesteśmy wszyscy postrzegani tak samo. Zaraz postawią zakazy do 2,5t co nie zmieni faktu, że "gówniane kampery" bez zaplecza WC i tak wjadą. Do przemyślenia, ale pewnie nie na tym forum
Zwracajmy uwagę tym, co robią źle dla nas wszystkich bo może sami nawet o tym nie wiedzą bo przecież dopiero co kupili/przerobili Tak tylko sugeruję, a będzie lepiej
Tutaj jest to zejście, a kamper stał tam gdzie jest 38 sekunda filmu (film znaleziony i pożyczony z Youtube) Wpadłby ktoś z nas świadomych kaperowania na to ? To był pełnowymiarowy kamper, nie wydumka.
peja76 - 2024-07-17, 21:26 [quote="Mazur"]Wiecie co , oczywiście każdy myśli jak zarobić, a włodarz jak zyskać. Niestety uważam, że Brać kamperowa, albo nawet nie Brać, tylko "pokolenie Covid19" którzy zaczęli kupować kampery, przerabiać busy i nawet fiata Dobloo bez kibla uważają za kampera robią złą robotę. Przerobiliśmy, kupiliśmy , to ma być tanio , a kto to widział że tyle kosztuje karawaning, kto by płacił za opróżnianie kibla ! To tylko moje zdanie.
I bardzo dobrze że to tylko twoje zdanie, bo moje jest zupełnie inne. Jak to określiłeś tych z pokolenia Covid 19 to ja widzę zupelnie inaczej, oni raczej stosują się to zasad na dziko, na moje nie sa jeszcze zepsuci i dbają o porządek, ale za to stare wyjadacze, robią złą robotę, nie mówię że wszyscy, ale takie mam spostrzeżenia po prawie trzech latach omijania pól kempingowych.
Napiszę Ci jeszcze że kiedyś uwielbiałem pola kempingowe, ale nie teraz, tłoczno, głośno, naprutych gości full, dymu od grila.....ACH, teraz wolimy parking, i nie musi być za darmo, nieraz płacę więcej za parking niż za polę, dla czego, a dla tego że w takim miejscu nie ma tego wszystkiego co Ci napisałem. Osobiście wolimy Kamper Park niż pole kepingowe, tylko w PL ich brak, a włodarze miast nie umieją tego zrozumieć że nie każdemu pasuje pole kempingowe, nieraz to nawet czas przyjazdu i wyjazdu nie pasuje w nich, w kamper parkach czy na parkingu nie ma tego problemu. Także proszę nie wrzucać wszystkich do jednego worka, i nie mówić gdzie mam stanąć.
Co do Świnoujśćia to musiałeś mieć pecha żeby trafić na takich karawaningowców, w tamtym roku byliśmy trzy razy, w tym dwa i nie widziałem takich rzeczy.Komplecik - 2024-07-18, 00:48 Robciu Robuniu Roberciku, samorządy są jak dupa od srania by zapracowanym ludziom nie zawsze przy kasie pomóż się odstresować a forma karawaningu to jest właśnie tego typu sposób, moim zdaniem niech srają pod siebie leją w krzaki i utrudniają na wszelaki sposób może się Włodarze Opamietajta i pójdą po rozum do głowy i zrobią cosik dla ludu pracującego a jak nie to nie mnie gnojowka nie przeszkadza stać zmieniono automatycznie na - opowiadaj,
Acha wybudować za nasze oddać operatorowi i spijać śmietanę o nie nie
Kuźwa Konrad Walenrod
Pozdrawiam Robciu więcej lozu ChłopieMazur - 2024-07-18, 10:51
Komplecik napisał/a:
Pozdrawiam Robciu więcej lozu Chłopie
Dzięki Robson , oczywiście jestem wyluzowany ... ale niektóre sytuacje są @peja76 , wiem że mój wpis zabrzmiał jak zabrzmiał, oczywiście przerysowałem i absolutnie nie chce wkładać wszystkich do jednego worka. Spotkaliśmy wielu wspaniałych ludzi którzy co dopiero rozpoczęli przygodę z karawaningiem.
Też nie stoję na campingach jak nie muszę.
p.s. w kwietniu staliśmy 3 dni na polecanym przez Ciebie parkingu we Wrocławiu Komplecik - 2024-07-18, 12:59
Mazur napisał/a:
Komplecik napisał/a:
Pozdrawiam Robciu więcej lozu Chłopie
Dzięki Robson , oczywiście jestem wyluzowany ... ale niektóre sytuacje są
Im więcej kupy tym szybciej wlodary zrozumieją ze nie można wszystkiego zakazywać i ograniczać bo się bunt robi, ciut ludzie chcą od państwa bo robio i płacą peja76 - 2024-07-18, 17:22 p.s. w kwietniu staliśmy 3 dni na polecanym przez Ciebie parkingu we Wrocławiu [/quote]
I jak, dobre miejsce joko - 2024-07-19, 09:22
Skwarek napisał/a:
Zakaz parkowania kamperów jest chyba nie zgodny z prawem.
Oczywiście, że nie zgodny. Dla Tych którzy nie widzieli proponuję pooglądać na YT "Audyt obywatelski" w temacie znaków zakazu fotografowania
Równie niezgodny z prawem jest zakaz parkowania w określonych godzinach tylko dla kamperów.
Jeśli już to albo wszyscy albo nikt, a i to jest dyskusyjne.
Na prywatnym terenie (parkingu) właściciel ma prawo zakazywać sobie co mu żywcem pasuje i jest to obowiązujące (na tym terenie oczywiście) , ale parkingi miejskie są publiczne i tam obowiązuje tylko to co jest w ustawach.
Podobnie jest ze wspomnianym zakazem fotografowania. Na prywatnym terenie właściciel może taki zakaz dać i obowiązuje on na jego terenie ....... ale z zewnątrz można sobie robić zdjęcia do woli.
Jeśli chodzi o fotografowanie obiektów publicznych (nawet strategicznych) to wprawdzie jest już przepis który wprowadza możliwość takich zakazów , ale muszą być one oznaczone specjalnym znakiem, którego wzoru jeszcze nie ustaono, wobec czego przepis jest póki co "martwy"
Jeśli w ustawie nie ma czegoś takiego jak zakaz parkowania kamperów , czy zakaz biwakowania, to na terenach publicznych "słudzy narodu" mogą sobie wymyślać takie karykatury prawa , a i tak jest to o kant dup... rozbić .Mazur - 2024-07-19, 10:36 Tak jeszcze wokół tematu. Mało kto przestrzega, a służby również podchodzą tolerancyjnie za parkowanie za znakiem parking+tabliczka t30. Ciekawe czy taką tabliczkę ze sposobem parkowania można umieścić "nie przy jezdni ", na parkingu. (zdjęcie znalazłem, ale czy tak można ? ) . Wtedy nawet nie potrzeba tych bramownic i zmieniać przepisów, wystarczy dodać tylko tabliczkę do znaku.
Umieszczona pod znakiem D-18 tabliczka T-30i wskazuje postój całego pojazdu na jezdni równolegle do krawędzi jezdni oznaczonej na tabliczce barwą szarą oraz że miejsce jest przeznaczone dla pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t.SlawekEwa - 2024-07-19, 10:44
joko napisał/a:
a i tak jest to o kant dup... rozbić .
Ale żeby tak "wojować " o swoje z "władzą" trzeba mieć taką determinację jak Audyt 262000 subskrypcji i milionowe wyświetlenia na YT joko - 2024-07-19, 12:47
SlawekEwa napisał/a:
joko napisał/a:
a i tak jest to o kant dup... rozbić .
Ale żeby tak "wojować " o swoje z "władzą" trzeba mieć taką determinację jak Audyt 262000 subskrypcji i milionowe wyświetlenia na YT
Na pewno "klikalność" pomaga, ale z drugiej strony robi Chłop dobrą robotę, bo przeciera szlaki , edukuje obywateli ...... i Ich "sługi"
Dzięki Niemu szersze gronu ludzi jest świadome swoich praw , a i urzędnicy czy funkcjonariusze też już są ostrożniejsi i bardziej zwracają uwagę na to co im wolno a co nie.
Dzięki Audytowi więcej ludzi teraz wie, że z miejsc publicznych mogą sobie robić fotki wszystkiego co się im podoba, że funkcjonariusz nie ma prawa legitymować obywatela bez podania prawnie potwierdzonego powodu, że musi być w pełni umundurowany jak zwraca się do obywatela, że nielegalne są kontrole trzeźwości na drodze na zasadzie łapanki ...... i wiele innych.
To może podrzucuć Audytowi temat tego Malborka , żeby go "przetestował" . Chłop będzie miał kolejną "klikalność" ........ a My podstawę prawną i prawomocny wyrok Sądu joko - 2024-07-19, 12:51
Mazur napisał/a:
Umieszczona pod znakiem D-18 tabliczka T-30i wskazuje postój całego pojazdu na jezdni równolegle do krawędzi jezdni oznaczonej na tabliczce barwą szarą oraz że miejsce jest przeznaczone dla pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t.
Nie mogą takiej tabliczki dać bo to się będzie kłócić z "Zielonym Ładem"