Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

W³ochy - Karta ACSI we W³oszech.

Kazik II - 2024-09-09, 14:04
Temat postu: Karta ACSI we W³oszech.
Dojrzewa plan wyprawy do W³och ok.20-25 wrze¶nia do po³owy pa¼dziernika. Czy kto¶ ma do¶wiadczenia z funkcjonowaniem karty ACSI w tym kraju? Dotyczy to kempingów które, wg wykazu, honoruj± tê kartê. Czy wszêdzie jest ona honorowana bez oporów i stwarzania trudno¶ci? Czy te¿ bywaj± stwarzane jakie¶ "sêki" maj±ce zniechêciæ turystê z t± kart±. Bêdê wdziêczny za przekazanie do¶wiadczeñ i opinii.
BiG Team - 2024-09-09, 19:30

Nigdy nie mieli¶my problemów z kart± na kempingach z wykazu.
mischka - 2024-09-09, 21:03

Kazik II, Sk±d pomys³ ¿e bywaj± stwarzane jakie¶ "sêki" maj±ce zniechêciæ turystê z t± kart±?
Kazik II - 2024-09-09, 22:54

mischka napisa³/a:
Kazik II, Sk±d pomys³ ¿e bywaj± stwarzane jakie¶ "sêki" maj±ce zniechêciæ turystê z t± kart±?

Ano st±d, ¿e przegl±daj±c internet parê razy natkn±³em siê na relacje (na szczê¶cie do¶æ sporadyczne) ¿e bywaj± kempingi, gdzie przyk³adowo: na ACSI brakuje miejsc (chocia¿ s±) albo obs³uga kieruje na b.nieciekawe stanowiska (chocia¿ s± wolne lepsze) itp. "wyrazy niechêci. Nie wiem, czy s± to sytuacje rzeczywi¶ci rzadkie i sporadyczne, czy zdarza siê to czê¶ciej. A mo¿e w ogóle siê nie zdarza, a te opinie pochodz± do z³o¶liwych maruderów.
St±d moje pytanie - a pytaæ to chyba nie grzech? Skoro jak wiadomo, kto pyta nie b³±dzi.

mischka - 2024-09-10, 06:40

Kazik II napisa³/a:
na ACSI brakuje miejsc (chocia¿ s±) albo obs³uga kieruje na b.nieciekawe stanowiska (chocia¿ s± wolne lepsze) itp. "wyrazy niechêci.

Tak to siê zgadza, ale nie s± to "wyrazy niechêci" i ka¿dy kto ma odrobinê rozumu nie bêdzie siê z tego powodu awanturowa³. Nigdzie w regulaminie nie jest napisane ¿e z kart± zni¿kow± s± gwarantowane najlepsze parcele. Jak ob³o¿enia brak to siê dogadasz, a jak ludzi na kempingu sporo to p³ac±c mniej masz gorsze miejsce. Dla mnie to ani "sêki" ani "wyrazy niechêci" a zdrowe rozumowanie. Jak kemping ma 30 miejsc ACSI/ADAC/CKE itp. i wszystkie s± zajête to logiczne jest ¿e trzeba zap³aciæ pe³n± stawkê albo zmieniæ kemping (co akurat we W³oszech nie jest problemem bo jest ich sporo). Bywa ¿e trzeba dop³aciæ 5€ i po sprawie wiêc nie taki diabe³ straszny (mi zdarzy³o siê raz gdy chcia³em staæ przy samej pla¿y)...
Jednym s³owem ACSI dzia³a i nie musisz siê niczego obawiaæ.
W³ochy to fajny kierunek i jak wyprawa dojdzie do skutku to ¿yczê przyjemnego wypoczynku :spoko

Cyryl - 2024-09-10, 08:43

przy korzystaniu z karty ACSI trzeba siê dok³adnie poinformowaæ, które parcele kwalifikuj± siê do zni¿ki ACSI.
mia³em jeden taki przypadek (nie we W³oszech) gdzie przy zameldowaniu okazali¶my siê kart± ACSI, wybrali¶my parcelê, ale pani nie poinformowa³a nas, ¿e ta akurat parcela nie ma zni¿ki na kartê ACSI, czego dowiedzieli¶my siê dopiero przy p³aceniu.

jak jedziesz w drugiej po³owie wrze¶nia, to miejsc nie powinno brakowaæ.

SlawekEwa - 2024-09-10, 10:56

Na kempingu np Zaton w CRO do parcel bli¿ej pla¿y jest dop³ata 5-7 euro do karty ACSI.
Komplecik - 2024-09-10, 16:50

Ja to lubiê na takich kempingach staæ np. jak u Paczesia 1km do recepcji najlepiej pod górkê wtedy mo¿na kondycjê poprawiæ, wogóle wielkie du¿e kempingi ala miasto s± najlepsze, tam jest wszystko pe³en OL. ja to nawet za bramê nie wychodzê raz ¿e daleko 2 po co :wyszczerzony:
Ja to wogóle wolê wszystko na kartê, a tak wogóle to wolê siedzieæ w domu, kuriery dowioz± nawet z domu nie muszê wychodziæ, co chce zobaczyæ a i owszem od tego jest internet nawet lepiej widaæ,
Ja to jak tak gadamy sobie wogóle zastanawiam siê czy z wyra wstawaæ :haha:
:spoko

Kazik II - 2024-09-10, 18:08

Ja siê tam nie wybieram na byczenie nad poz³acanym basenem w otoczeniu wszelkich wypasów lux kempingów. Raczej na w³óczenie i zwiedzanie w³oskich cudów. Raczej mi to obojêtne gdzie siê ustawiê - je¶li takie maj± swoje przepisy ¿e na ACSI postawi± mnie trochê dalej do pryszniców i kibelka albo choæby kasyna to tylko podratuje moj± wiekow± kondycjê. Raczej mi to wisi, a chodzi³o mi o to, ¿eby jaki¶ cieciowaty Giorgio na bramie nie patrzy³ na moj± kartê jakby siê mia³ zaraz porzygaæ. I mniej wiêcej o to chodzi.
mischka - 2024-09-10, 18:44

Kazik II napisa³/a:
cieciowaty Giorgio
nie b±d¼ rasista
Kazik II napisa³/a:
patrzy³ na moj± kartê jakby siê mia³ zaraz porzygaæ.
nie pokazuj karty, nie bêdzie rzygania :spoko
Cyryl - 2024-09-10, 20:24

Komplecik napisa³/a:
...wogóle wielkie du¿e kempingi ala miasto s± najlepsze...

mi siê bardzo podobaj±, ale w okresie gdy na powiedzmy 500 parceli jest zajête oko³o 30, wtedy bardzo mi pasuje.

Kazik II - 2024-09-10, 20:39

mischka napisa³/a:
nie pokazuj karty, nie bêdzie rzygania :spoko

Lepiej bêdzie braæ ze sob± i kartê i wiaderko :haha:

Komplecik - 2024-09-10, 21:47

Kazik II napisa³/a:
Ja siê tam nie wybieram na byczenie nad poz³acanym basenem w otoczeniu wszelkich wypasów lux kempingów. Raczej na w³óczenie i zwiedzanie w³oskich cudów. Raczej mi to obojêtne gdzie siê ustawiê -

S³usznie rozumujesz ja tak jak Ty te¿ mi jest obojêtnie, nawet wolê
Co se bede za³owa³, siedzê patrzê nic nie robiê, no jest git,
Ooo poz³acany to ci powiem mo¿e byæ fajny, wybyczyæ siê nad nim, zreszt± nie wiem, jak chcesz.
Piwa bym siê napi³ zimne z piank± nie za mocne taka Czeska 9wi±tka 8semka
:szeroki_usmiech
:spoko :piwo: :piekna: :slinka: :slinka: :slinka: :jump:

Kazik II - 2024-09-10, 22:13

Komplecik napisa³/a:
Piwa bym siê napi³ zimne z piank± nie za mocne taka Czeska 9wi±tka 8semka

Dobre piwo czeskie to musi byæ 12-tka bo tylko takie ma zaszczyt nazywaæ siê "svietly le¿ak". Te s³absze to "vycepni" czyli takie piwo codzienne zwyk³e. Co do mocy to czeskie piwa w odró¿nieniu od naszych mózgo-co¶ tam maj± max 5 voltów dla 12-tki a s³ynny pilzner urquell 12 ma tylko 4,4.
No i tak zeszli¶my na z góry upatrzone pozycje....czyli browary :haha:

Andrzej 73 - 2024-09-11, 08:33

Kazik II, jed¼ do Italii i niczym siê nie stresuj.
Je¼dzimy na kartê i nigdy nie mieli¶my ¿adnych problemów ze nam odmówili. Idziesz na recepcjê pytasz o wolne parcele, kieruj± do oglêdzin lub wyboru placu. Nastêpnie z kart± wracasz do rejestracji i wraz z dokumentami ja przedstawiasz. I to wszystko. :spoko

CordeFidus - 2025-05-14, 23:23

By³em pomiêdzy 23-28 kwietnia 2025 w Village Flaminio Bungalow Park w Rzymie. Na samym wje¼dzie maj± wielk± reklamê, ¿e akceptuj± kartê ACSI. W recepcji potwierdzili, ¿e oczywi¶cie akceptuj± ale trzeba byæ minimum 4 noce itd. By³em 5 i... podczas rozliczania okaza³o siê, ¿e jednak nie akceptuj± kart ACSI. D³u¿sza rozmowa ze starsz± Pani± w recepcji bezskuteczna. Tak¿e tu przestrzegam przed niew³a¶ciwym zachowaniem. Poza tym kemping bardzo dobry i mo¿na szybko dostaæ siê do centrum tj. w 12 minut kolej± za 1,5 euro.
Kazik II - 2025-05-14, 23:44

Byæ mo¿e nied³ugo bêdê chcia³ siê zatrzymaæ na tym kempingu i mam w zwi±zku z tym pytanie - jak wygl±da doj¶cie do stacji kolejowej z kempingu (jak daleko i czy trzeba siê przedzieraæ jako¶ czy ³atwo). Poza tym jak czêsto kursuje ta kolejka?
A co do kwestii nieuznawania karty to chyba nale¿a³oby by to zg³osiæ do organizacji ACSI bo takie numery s± moim zdaniem niedopuszczalne.

Andrzej 73 - 2025-05-15, 07:05

CordeFidus napisa³/a:
podczas rozliczania okaza³o siê, ¿e jednak nie akceptuj± kart ACSI.

Je¿eli wszystko odby³o siê zgodnie z informacjami zawartymi w ksi±¿ce czyli termin w którym byli¶cie nie by³ wy³±czony z okresu zni¿ki na kartê , to sprawa jest prosta. Musz± policzyæ na ACSI inaczej zg³aszacie do ACSI takie zdarzenie i maj± po ³apkach.
Wiem , bo w ubieg³ym roku spêdzi³em kilka dni urlopu z inspektorem holenderskim.
Mówi³ ¿e takie firmy co nie dotrzymuj± umów s± odstawiane na bok.
:spoko

mischka - 2025-05-15, 07:22

CordeFidus napisa³/a:
23-28 kwietnia 2025 w Village Flaminio Bungalow Park w Rzymie

Wg ACSI w podanym terminie nie ma zni¿ek na tym kempingu. Wszystko posz³o zgodnie z prawem.

Kazik II - 2025-05-15, 10:02

No i sprawa siê wyja¶ni³a. Terminy zni¿kowe na ACSI bywaj± bardzo ró¿ne i trzeba dok³adnie siê wczytywaæ. A za gapiostwo siê p³aci niestety :(
Andrzej 73 - 2025-05-16, 08:17

Jak przedstawi³ Micha³ , racja po stronie kempingu. Maj± tak ustalone terminy jak w opisie i siê tego trzymaj±.
Obecnie umieszczenie informacji o kempingu w ksi±¿ce ACSI jest du¿ym wyró¿nieniem w zwi±zku z tym nikt nie bêdzie siê nara¿a³ na skre¶lenie ca³kowite w kolejnych latach. :spoko

CordeFidus - 2025-05-30, 07:45

mischka napisa³/a:
CordeFidus napisa³/a:
23-28 kwietnia 2025 w Village Flaminio Bungalow Park w Rzymie

Wg ACSI w podanym terminie nie ma zni¿ek na tym kempingu. Wszystko posz³o zgodnie z prawem.

Tak faktycznie masz racjê. Ale tutaj jednak nast±pi³o wprowadzenie mnie w b³±d przez pracownika kempingu, ¿e dostanê zni¿kê jak bêdê powy¿ej 4 nocy. St±d moja informacja by robiæ to co Ty podpowiadasz. Sprawdzaæ samemu pomimo wszystko. Pozdrawiam

CordeFidus - 2025-05-30, 08:02

Kazik II napisa³/a:
Byæ mo¿e nied³ugo bêdê chcia³ siê zatrzymaæ na tym kempingu i mam w zwi±zku z tym pytanie - jak wygl±da doj¶cie do stacji kolejowej z kempingu (jak daleko i czy trzeba siê przedzieraæ jako¶ czy ³atwo). Poza tym jak czêsto kursuje ta kolejka?
A co do kwestii nieuznawania karty to chyba nale¿a³oby by to zg³osiæ do organizacji ACSI bo takie
numery s± moim zdaniem niedopuszczalne.

kemping jest naprawdê ok, S± parcele dro¿sze i tañsze. Te tañsze tez s± podzielone na lepsze i mniej lepsze. Ja zamieni³em parcele wcze¶niej zamówion± na inn± poniewa¿ nie mog³em siê zmie¶ciæ. By³a za ma³a. Zamieni³em na wiêksz± bez trawy ale z kamyczkami i by³a tañsza o 10 euro za dobê. Doj¶cie do stacji to ma¼ 5 minutek spacerkiem. Po wyj¶ciu z kempingu przej¶ciem na ¶wiat³ach na drug± stronê ulicy i w lewo. Niestety nie ma chodnika i idzie siê 200 m. poboczem albo przez teren firm dla bezpieczeñstwa. Nastêpnie ca³y czas prosto i skrêcasz w drug± ulicê w prawo. 100 metrów do koñca ulicy i wchodzisz w takie przej¶cie jak ..hmmm... no u nas w nocy strach by wej¶æ ale tam to standard. i jeste¶ na stacji. tj mijasz star± nieu¿ywan± stacjê z niskimi peronami i wchodzisz na now± z wysokimi. Przej¶ciem podziemnym na peron po prawej stronie. Peron po prawej lub jak to zwal od po³udnia jest do Flaminio stacji koñcowej. Bilet kasujesz przy wej¶ciu na peron. Na stacji s± automaty biletowe ja natomiast kupowa³em w recepcji kempingu. bilet za 1.5 euro od skasowania wa¿ny przez 100 minut. do koloseum dojedziesz w 20 minut góra 26, zale¿y jak trafisz na przesiadkê w metrze. Poci±gi co 20 minut a metro co 4 minuty. I wa¿ne stacja Duo Ponti jest to przystanek na tzw. ¿±danie wiêc musisz w poci±gu wcisn±æ wcze¶niej taki pomarañczowy przycisk przy drzwiach. Inaczej zwiedzisz inne przystanki. Zainstaluj sobie apkê Citymapper i tam bêdzie pokazywa³o Tobie dok³adnie gdzie jeste¶ na jakim przystanku, kiedy masz wysi±¶æ, za ile nastêpna kolejka . W Rzymie sprawdzi³o nam siê super. Pozdrawiam

mischka - 2025-05-30, 08:56

CordeFidus napisa³/a:
Ale tutaj jednak nast±pi³o wprowadzenie mnie w b³±d przez pracownika kempingu, ¿e dostanê zni¿kê jak bêdê powy¿ej 4 nocy.

Ca³e szczê¶cie nie s± to kwoty które drenuj± nasz± kieszeñ. Najwa¿niejsze ¿e wyjazd by³ udany :spoko

Kazik II - 2025-05-30, 11:24

CordeFinus - dziêki za szczegó³owy opis. Czy ten bilet 100 min. kupiony na stacji obowi±zuje równie¿ na metro?
Co do doj¶cia na stacjê z kempingu to wielokrotnie próbowa³em to prze¶ledziæ na mapie a nawet id±c wirtualnie na Street View. I za ka¿dym razem gdzie¶ siê gubi³em albo wychodzi³o jako¶ naooko³o co najmniej 1 km. Je¶li to nie sprawi k³opotu to czy móg³by¶ zamie¶ciæ jak±¶ mapkê Twojej trasy? Pozdrawiam.

CordeFidus - 2025-05-30, 12:18

Kazik II napisa³/a:
CordeFinus - dziêki za szczegó³owy opis. Czy ten bilet 100 min. kupiony na stacji obowi±zuje równie¿ na metro?
Co do doj¶cia na stacjê z kempingu to wielokrotnie próbowa³em to prze¶ledziæ na mapie a nawet id±c wirtualnie na Street View. I za ka¿dym razem gdzie¶ siê gubi³em albo wychodzi³o jako¶ naooko³o co najmniej 1 km. Je¶li to nie sprawi k³opotu to czy móg³by¶ zamie¶ciæ jak±¶ mapkê Twojej trasy? Pozdrawiam.

Bardzo proszê. Id¼ jak zaznaczy³em na czerwono. Jest du¿o krócej i nie ma problemu z bezpiecznym przej¶ciem, ja pcha³em tam spacerówkê z m³odym i by³o bezpiecznie. ps. Czerwone kó³ko to wej¶cie do Carrefour :wyszczerzony: ps. bilet jest wa¿ny we wszystkich ¶rodkach komunikacji na terenie miasta Rzym: poci±g, metro, autobus.

Kazik II - 2025-05-30, 13:19

Wielkie dziêki, bo wszystkie mapy i nawigacje pokazuj± ten niebieski szlak i niepotrzebnie drajlowa³bym dooko³a. Piwko :pifko
aviator - 2025-05-30, 16:06

Ja te¿ dziêkujê :pifko skorzystam z podpowiedzi pod koniec czerwca :spoko