Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Grzeje sie bezpiecznik lodówki 12V

lukpyr - 2024-09-10, 18:23
Temat postu: Grzeje sie bezpiecznik lodówki 12V
Witajcie . Problemem jest zbyt mocne grzanie się bezpiecznika lodówki na 12V w energobloku do tego stopnia że oprawa plastikowa topi sie ale bezpiecznika nie przepala i mocno śmierdzi . Praca lodówki na gazie jest ok. Jest to lodówka elktrolux
Moze mieliście taki przypadek, gdzie szukać albo do kogo się zgłosić
Pozdrawiam

Skwarek - 2024-09-10, 20:45

Ten przypadek jest dość częsty, zły styk między bezpiecznikiem a jego oprawką powoduje grzanie i kolejną destrukcję (wytopienie cyny, ścieżek płytki itp)
Jak temu zaradzić?
Gdy jest mało zniszczeń to wymienić gniazdo na płytce na nowe, czyszczenie styku daje efekty ale często krótkotrwałe.
Gdy jest już gorzej to ominąć i zamocować nowy bezpiecznik z nową oprawką bezpośrednio na
kablu.

Podobne przygody niedawno opisano w https://www.camperteam.pl...782206d3#942559
:spoko

Artur.Dell - 2024-09-13, 19:58
Temat postu: Grzeje sie bezpiecznik lodówki 12V
Miałem identyczny kłopot. Wymieniłem gniazdo bezpiecznika i problem ustał.
Dedo Hena - 2024-09-13, 21:06

Miałem identyczny problem. Czyszczenie nie pomogło. Zamontowałem na kablu nową oprawę bezpiecznika 30A. ale bezpiecznik dałem 20A. Teraz jest dobrze. Po 24 h pracy na aku nic się nie grzeje. :ok
lukpyr - 2025-02-13, 18:20

Chciałem podziękować za opinie z pomocą. Długo zeszła szukanie a okazały sie przekaźniki w energobloku . Sa ich trzy sztuki wymieniłem wszystkie oczywiście gniazdo bezpiecznika też . Jeszcze raz dzięki :pifko za wszystko