Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Rzetelne informacje techniczne bez bajerowania - Webasto diesel - czy można używać podczas jazdy?

JBolek - 2024-09-21, 21:36
Temat postu: Webasto diesel - czy można używać podczas jazdy?
Hej, mam dużego kampera i w chłodne w szoferce jest OK ale z tyłu dla pasażerów jest gorzej (jak dzieciaki śpią podczas jazdy zasłaniam przejście żeby nie świeciło).
Mam w kamperze Webasto na diesel i zastanawiam się czy mogę je w razie potrzeby odpalić podczas jazdy???

orkaaa - 2024-09-22, 08:28

Ja mam Truma diesel i używam zimą podczas jazdy. Na tej samej zasadzie latem podgrzewam wodę / ciepła/ aby na parkingu nie smrodzić dieslem. Jeżeli u Ciebie jest oryginalne urządzenie to nie ma problemu. Jeżeli chińska samoróbka to najważniejsze jak są odprowadzanie spaliny tzn aby podczas jazdy nie cofało ich do środka.
JBolek - 2024-09-22, 09:46

Dzięki za odpowiedź:) Webasto wygląda na oryginalne (rozprowadzenie w podłodze po całej zabudowie - raczej z tanim chińczykiem nikt przy dokładaniu tak by się nie bawił)
Cyryl - 2024-09-22, 15:16

autobusy mają ogrzewanie mokre i jest przeznaczone do pracy również podczas jazdy.
ogrzewania suche też są do tego przystosowane.

natomiast co do smrodzenia diesel-em to dość zabawne, bo patrząc na auto Orki silnik pewnie spełnia normę spalin Euro 5 lub 6, a ogrzewanie postojowe wypuszcza spaliny bez żadnego filtrowania.
oczywiście ogrzewanie spala mniej paliwa niż silnik, ale mają one bogatszy bukiet, są bardziej smrodliwe.

czasem widać autobusy elektryczne wyposażone w ogrzewanie na ON, które w zimie ciągną za sobą czarny dym.

orkaaa - 2024-09-22, 17:26

Na silniku Euro 6 - ale może i Truma jakąś normę ma 😊. Tak czy siak diesel jest fajny zimą bo nie trzeba się martwić o gaz ale latem śmierdzi jak spala chyba że wiatr w dobrą stronę.
Cyryl - 2024-09-22, 20:58

nie ma. wielokrotnie rozbierałem takie ogrzewanie, co prawda innej firmy.

na schemacie tam gdzie zaznaczyłem zielonym kółkiem silnik ma tłumik i katalizator, a ogrzewanie nic. a śmierdzi dlatego, że w spalinach są niespalone cząsteczki paliwa, szczególnie zaraz po odpaleniu.
to jest zapach jak ze STAR-a i Jelcza przy zimowym rozruchu jakieś 30 lat temu.

andrzejm94 - 2024-09-24, 10:08

Używałem Truma Combi Disel 6 przez siedem lat, wielokrotnie w czasie jazdy na długich trasach do Hiszpanii, Grecji, nigdy nie było problemu.
rjas - 2024-09-24, 23:15

Eberspacher, w zasadzie to samo co Webasto. Jak jest zimno zawsze włączone - czy stoi czy jedzie.
Dla przykładu - jednej zimy pojechaliśmy na tydzień nad morze - włączyłem przed wyjazdem, wyłączyłem po powrocie do domu. Czyli można :)

Skorpion - 2024-09-25, 00:49

Air Top 2000 ST