Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Truma 6 error W255H

voice - 2024-10-19, 17:58
Temat postu: Truma 6 error W255H
Cześć Panowie,
mam nowy nabytek Pilote G650 Sensation i mam problem za załączeniem Trumy.
Wyskakuje błąd W255H
Sprawdziłem tak :

Zasilanie 12V do trumy dochodzi
przewód (tzw. telefoniczny, nie wiem czy to RJ11, czy RJ12) który idzie z panelu sterowania do trumy sprawdzony
nie sprawdziłem przewodu z panela o nazwie CI-bus ( bo nie wiem gdzie idzie ten przewód ( jest to taki sam przewód RJ11 lub Rj12)

Chciałem podmienić panel sterowania z mojego starego kamera ale mam na panelu tylko jedno wejście RJ a w tym co nie działa Panel ma dodatkowe CI-BUS.

czy muszę się oswoić z wyminą płytki sterującej czy mogę jeszcze coś sprawdzić itp...
Jak resetuje się błedy w trumie ??....

rigg - 2024-10-20, 03:11

Na piecu jest plytka sterujaca a na niej malutki przycisk. Nalezy go wcisnac i przytrzymac, zrobi sie twardy reset i powinno wykasowac problem.
voice - 2024-10-20, 10:28

rigg napisał/a:
Na piecu jest plytka sterujaca a na niej malutki przycisk. Nalezy go wcisnac i przytrzymac, zrobi sie twardy reset i powinno wykasowac problem.

Niestety ten reset już testowałem i nie pozbyłem się problemu. cały czas error W255H
Mam tutaj panel sterownia Garmina fusion rv-bbt602, z aplikacją Expderience.
Mam tylko aktywne podgląd akumulatora, wody czystej i brudnej. Natomiast jak włączam lub wyłączam oświetlenie słychać w energobloku jakby cyknął przekaźnik ale światło nie gaśnie, w kamperze nie ma żadnej różnicy.

Może tutaj jest problem ?? ten przewód CI-bus od sterowania Panelem Truma idzie do energobloku został prześwietlony jest dobry.

Macie jakieś pomysły ??

Grooby78 - 2024-10-20, 19:46

A ten błąd to nie jest przypadkiem od czujnika otwarcia okna?
Coś mi tak w głowie zaświtało.

voice - 2024-10-20, 20:52

Grooby78 napisał/a:

co masz na myśli odnośnie czujnika otwarcie okna ??

Ten błąd jest opisany jako"
W 255 H
Ogrzewanie nie ma zasilania 12 V. Brak połączenia pomiędzy ogrzewaniem a panelem obsługi.

Zapewnić zasilanie 12 V, Zapewnić połączenie pomiędzy ogrzewaniem a panelem obsługi

To zostało sprawdzone 12V do trumy dochodzi

Skwarek - 2024-10-20, 21:09

voice napisał/a:
Grooby78 napisał/a:

co masz na myśli odnośnie czujnika otwarcie okna ??

Ten błąd jest opisany jako"
W 255 H
Ogrzewanie nie ma zasilania 12 V. Brak połączenia pomiędzy ogrzewaniem a panelem obsługi.

Zapewnić zasilanie 12 V, Zapewnić połączenie pomiędzy ogrzewaniem a panelem obsługi

To zostało sprawdzone 12V do trumy dochodzi

A masa (-) też dochodzi? Bo w drewnianych domkach jest z tym różnie.
I jest połączenie wszystkich sygnałów z panelem obsługi?
EDIT
Gniazdka też mogą być uszkodzone, warto sprawdzić od płytki trumy do płytki panela.

voice - 2024-10-20, 21:20

Skwarek napisał/a:

A masa (-) też dochodzi? Bo w drewnianych domkach jest z tym różnie.
I jest połączenie wszystkich sygnałów z panelem obsługi?

Tak jak pisałem zasilanie +12V masa O.K. przewód RJ od panelu sterownia do trumy prześwietlony ma przejście na wszystkich pinach

Skwarek - 2024-10-20, 21:23

W tym czasie edytowałem ;)
przemo.d - 2024-10-20, 21:48

Jak nie wiadomo o co chodzi to twardy reset w przypadku urządzeń elektrycznych czasem pomaga..
Odepnij całkowicie zasilanie z aku zabudowy i konia na chwilę. Bo jak zabierze się samą zabudowę to niektóre obwody są wtedy awaryjnie z aku auta zasilane . Jak odepniesz to poczekaj ze 30 min. Może coś się poprawi bez większych wydatków.

Mikesz - 2024-10-20, 22:08

Niestety mam to samo,sprawdzałem wszystko została mi tylko wymiana płytki z elektroniką,to nie pierwszy przypadek, chyba coś firma Truma spiepszyła, może i celowo?

https://www.youtube.com/r...mamy+ogrzewania
Spróbuj ten sposób, w ustawieniach ustaw napisy tlumacza w jez,Polskim

https://www.youtube.com/watch?v=nhRMCwFFXn4

Voku - 2024-10-21, 12:16

voice napisał/a:
rigg napisał/a:

Niestety ten reset już testowałem i nie pozbyłem się problemu. cały czas error W255H
Mam tutaj panel sterownia Garmina fusion rv-bbt602, z aplikacją Expderience.
Mam tylko aktywne podgląd akumulatora, wody czystej i brudnej. Natomiast jak włączam lub wyłączam oświetlenie słychać w energobloku jakby cyknął przekaźnik ale światło nie gaśnie, w kamperze nie ma żadnej różnicy.

Może tutaj jest problem ?? ten przewód CI-bus od sterowania Panelem Truma idzie do energobloku został prześwietlony jest dobry.

Macie jakieś pomysły ??

Przy tym błędzie na 99% wymiana płytki sterującej na piecu koszt ok 2000-2500tyś Chyba że robisz samemu to wyjdzie taniej jakieś 1800zł

ZEUS - 2024-10-21, 12:50

Voku napisał/a:

Przy tym błędzie na 99% wymiana płytki sterującej na piecu koszt ok 2000-2500tyś ..

WOW to dowaliłeś z tą ceną🤣

Voku - 2024-10-21, 14:17

ZEUS napisał/a:
Voku napisał/a:

Przy tym błędzie na 99% wymiana płytki sterującej na piecu koszt ok 2000-2500tyś ..

WOW to dowaliłeś z tą ceną🤣

Do Trumy 6 płytka to koszt ok 1900zł + robocizna jak dasz do serwisu. Tyle to niestety kosztuje. A tych płytek z 6 praktycznie nikt nie naprawia.

ZEUS - 2024-10-21, 17:06

Voku napisał/a:
ok 2000-2500tyś

nie wychwyciłeś ironii🤣 - wychodzą miliony :spoko

voice - 2024-10-21, 18:12

Niestety tak jak myślałem i tak jak spotkało to Darka "Voku" diagnoza - uszkodzona płytka.
Dzisiaj podjechałem do znajomego znajomego kolegi i dzięki jego życzliwości dał mi do podmiany swoją sprawną płytkę. Podłączyłem do swojej trumy zrobiłem reset i Truma ożyła.

Więc na 100% padła płytka tylko od czego te płytki padają, może jest ktoś kto naprawia te płytki ?? Najtaniej to znalazłem w Czechach za 1230 zł u nas około 1750 zł. Może ktos ma jakiś dostęp to tańszej elektroniki Truma ????

Janusszr - 2024-10-31, 08:34

Mikesz napisał/a:
Niestety mam to samo,sprawdzałem wszystko została mi tylko wymiana płytki z elektroniką,to nie pierwszy przypadek, chyba coś firma Truma spiepszyła, może i celowo?

https://www.youtube.com/r...mamy+ogrzewania
Spróbuj ten sposób, w ustawieniach ustaw napisy tlumacza w jez,Polskim

https://www.youtube.com/watch?v=nhRMCwFFXn4

Czy naprawdę te płytki są nienaprawialne? Takie b. drogie jednorazówki? Podejrzanie często psują się te nasze Trumy.
Pytam na zapas, bo jak mi strzeli, to rozważę zakup bojlerka elektrycznego na 230V, ogrzewanie webasto na dzikie parkowanie i elektryczne ogrzewanie zasilane ze słupka na kempingu. Jestem pewien, że na wszystko wydam mniej niż na tą wykonaną ze złota płytkę.

Kazik II - 2024-10-31, 10:25

Spróbuj tutaj:
Elwo bis naprawa elektroniki
Bardzo miły fachowiec mi naprawił płytkę od trumy 5

voice - 2024-10-31, 19:35

Kazik II napisał/a:
Spróbuj tutaj:
Elwo bis naprawa elektroniki
Bardzo miły fachowiec mi naprawił płytkę od trumy 5

Dziękuje Kazik za kontakt spróbuję zapytać.