Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Rumunia - Rumunia zimą

bartosz_b - 2024-10-30, 20:52
Temat postu: Rumunia zimą
Cześć
Zastanawiamy się nad kierunkiem wyjazdu na ferie zimowe w lutym 2025. Przeglądając mapy googlowe zatrzymałem się nad Rumunią. Nigdy tam nie byliśmy. Ktoś z Was tam był w zimie? Jak się podróżuje po kraju w tym okresie?
Będę wdzięczny za informację.

LukF - 2024-10-31, 08:32
Temat postu: Re: Rumunia zimą
bartosz_b napisał/a:
Cześć
Zastanawiamy się nad kierunkiem wyjazdu na ferie zimowe w lutym 2025. Przeglądając mapy googlowe zatrzymałem się nad Rumunią. Nigdy tam nie byliśmy. Ktoś z Was tam był w zimie? Jak się podróżuje po kraju w tym okresie?
Będę wdzięczny za informację.

Byłem w lecie dwa razy.
Myślę, że zimą jest jak w PL. Tyle, że Rumunia ma góry wyższe niż Tatry i dzielą kraj na pół tak mniej więcej w połowie kraju a nie jak u nas na południowej granicy. Drogi wysokogórskie z których słynie Rumunia są zimą, do wiosny, zamknięte.
Przyjazny, ładny kraj warty odwiedzenia. Powodzenia :spoko

ZEUS - 2024-11-01, 09:21

Zależy od tego czego oczekujesz, na pewno wybrzeże (Konstanca, Eforie) będzie cieplejsze ale trzeba przejechać przez całą Rumunię (ok. 850 km) inne regiony może być różnie, główne drogi w Rumunii od kilku lat są na przyzwoitym poziomie i ciągle budowane są nowe ale jest spory ruch. Jeździłem kilka razy zimą i nie było problemu.
krzlac - 2024-11-01, 09:28
bartosz_b napisał/a:
...Ktoś z Was tam był w zimie...

LukF napisał/a:
...Byłem w lecie dwa razy...

To rzeczywiście możesz doradzić. :spoko

Adampio - 2024-11-01, 10:03

Byłem osobowką kilka lat temu w lutym, ale tylko na połnocy, czyli w Marmareszu i na Bukowinie. Poza tym że warto jechać na zimowkach bo na bocznych drogach potrafiło być 10-15 cm świeżego śniegu nie przypominam sobie innych problemów.
LukF - 2024-11-02, 08:17
krzlac napisał/a:
bartosz_b napisał/a:
...Ktoś z Was tam był w zimie...

LukF napisał/a:
...Byłem w lecie dwa razy...

To rzeczywiście możesz doradzić. :spoko

Cieszę się, że mogłem Cię rozbawić :bajer