Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Jaki akumulator silnikowy do Fiata Ducato 2,3

Andrzej 73 - 2024-11-12, 13:26
Temat postu: Jaki akumulator silnikowy do Fiata Ducato 2,3
Hej. Jaki akumulator silnikowy do Fiata Ducato z silnikiem 2,3 polecacie .
W oryginalnym parametry są 105 AH z prądem rozruchu 950 A.
Może macie sprawdzone Aku?

Bim - 2024-11-12, 14:09

Amega ultra 7, ukraiński zakupiłem z 4 lata temu i nie narzekam.

Cena poszła niestety do góry, ale warto :spoko

Komplecik - 2024-11-12, 18:56

Bim napisał/a:
Amega ultra 7, ukraiński zakupiłem z 4 lata temu i nie narzekam.

Cena poszła niestety do góry, ale warto :spoko

Bim co Ty gadasz przecież to jest Andrzej :szeroki_usmiech On na Michelinach jeździ, :haha: a Ty z Mega ultra podjezdzasz ogarnij opanuj się :haha:
Warta Bosh Jaśka na banera Andrzej nie popatrzy ;) :haha:
:spoko
Chłopaki tak se pożartowałem :ok

Bim - 2024-11-12, 19:01

Komplecik napisał/a:
Bim co Ty gadasz

Już się powinieneś przyzwyczaić że ja to z tych wschodnich bidniejszych nacji :haha:

Za nim wydam to cztery razy obrócę :diabelski_usmiech

Andrzej 73 - 2024-11-12, 19:37

Bim napisał/a:
Amega ultra 7,

Mnie interesuje ile lat gwarancji na niego dają?

Robert , mnie nie interesuje czy jest tani czy drogi , tylko czy sprawdzony i ile dają lat gwarancji.
Nie pisz że tylko patrzę aby cena była wysoka , bo ludzie uznają mnie za debila. :haha:

Bim - 2024-11-12, 19:48

Cytat:
Andrzej 73 napisał/a:

24-36 miesięcy, zależy od akumulatora i od żródła zakupu.

Ja jestem mega zadowolony pierwszy zakup ponad 3 lata i to w kamperku gdzie wiecej stoji jak jeździ nigdy nie doładowywany poza jazdą samochodem , drugi to juz w osobówce 2 lata i bez niespodzianek .

W lecie czego się spodziewać po akumulatorze , zim teraz nie ma jak kiedyś co by odmówił akumulator współpracy

Komplecik - 2024-11-12, 21:16

Andrzej 73 napisał/a:
Bim napisał/a:
Amega ultra 7,

Robert , mnie nie interesuje czy jest tani czy drogi , tylko czy sprawdzony i ile dają lat gwarancji.
Nie pisz że tylko patrzę aby cena była wysoka , bo ludzie uznają mnie za debila. :haha:

Ale Andrzej o co ci chodzi, Ty lubisz produkt ultra premium więc nawet byś się źle czuł z tym amukulatorem :haha: chyba warto dołożyć te kilka stówek i mieć co się chce, prawda :mikolaj
Ludzie wiedzą kto jest kto :szeroki_usmiech

Andrzejku zimno to mnie się żarty z pod pierzyny trzymajo :haha:

Andrzej 73 - 2024-11-12, 22:15

Wiem Roberto , że dbasz o życie forum. I dobrze. :spoko

Niestety będąc w Bukfurdo po kilku dniach pobytu Aku padło i nie chciał silnik odpalić. Pomocny Pan z Pszczyny ( dziękuję mu serdecznie), który podjechał ze mną na stację benzynową , a następnie przy pomocy jego osobówki odpaliłem kampera.

W związku z powyższym muszę nabyć aku jakieś sprawdzone , aby znów wytrzymało kolejne dziesięć lat.

Komplecik - 2024-11-12, 23:54

Andrzej 73 napisał/a:
Wiem Roberto , że dbasz o życie forum. I dobrze. :spoko

Niestety będąc w Bukfurdo po kilku dniach pobytu Aku padło i nie chciał silnik odpalić. Pomocny Pan z Pszczyny ( dziękuję mu serdecznie), który podjechał ze mną na stację benzynową , a następnie przy pomocy jego osobówki odpaliłem kampera.

W związku z powyższym muszę nabyć aku jakieś sprawdzone , aby znów wytrzymało kolejne dziesięć lat.

Andrzejku przecież Ty nosisz się z zamiarem :szeroki_usmiech po co ci aku na 10lat, w nowym będziesz miał aku na 10lat :mikolaj

Tak tak muszę podtrzymywać życie na CT :haha: :mikolaj

mischka - 2024-11-13, 07:38

Andrzej 73 napisał/a:
muszę nabyć aku jakieś sprawdzone

W swoim byłym założyłem Varte i bylo dobrze. Klientom zakładamy albo oryginały albo Varte i nie ma z nimi problemów. Druga rzecz że akumulatory z pewnego źródła.

Andrzej 73 - 2024-11-13, 10:13

Myślę o takim akumulatorze YUASA YBX5019 100Ah 900A.
Na portalu o aku podali , że jest on jeden z mocniejszych.

krzlac - 2024-11-13, 10:33

A co to za parametr "mocniejszy"?
Andrzej 73 - 2024-11-13, 10:49

krzlac napisał/a:

Czyli dla pojazdów z większym obciążeniem typu klima, podgrzewane fotele itd

krzlac - 2024-11-13, 10:54

A tego nie zasila alternator?
przemo.d - 2024-11-13, 18:16

Andrzej 73 napisał/a:
krzlac napisał/a:

Start-stop masz ?

Andrzej 73 - 2024-11-13, 20:07

przemo.d napisał/a:
Start-stop masz ?

Nie mam.

Komplecik - 2024-11-13, 20:14

przemo.d napisał/a:
Andrzej 73 napisał/a:
krzlac napisał/a:

Start-stop masz ?

Andrzej ma starszego kamperka w tych czasach nie było startów
Ale myśli o nowym :haha:

Andrzej 73 - 2024-11-13, 20:37

Komplecik napisał/a:
Ale myśli o nowym

Najlepiej bez takich bajerów jak start stop.

No dobra , ale dalej mam mało info na temat sprawdzonych aku. :?

Komplecik - 2024-11-13, 21:13

Andrzej 73 napisał/a:
Komplecik napisał/a:
Ale myśli o nowym

Najlepiej bez takich bajerów jak start stop.

No dobra , ale dalej mam mało info na temat sprawdzonych aku. :?

O czym Ty Andrzejku rozmawiasz, jaki sprawdzony akumulator, na pierwszy montaż to są sprawdzone w miarę, a tak to jak się udo
Innaczej są robione na pierwszy montaż a innaczej do handlu
Tak że kup se cosik i tele :bajer

Andrzej 73 - 2024-11-13, 22:42

Komplecik napisał/a:
Innaczej są robione na pierwszy montaż a innaczej do handlu

Robert , wiadomo że na pierwszy montaż najlepsze , ale... Miałem różne aku i faktem jest że dobrej maki wytrzymywał dłużej. Choć do Merca ostatnio kupiłem i padł po paru miesiącach. Porażka z tymi mniej znanymi markami. :gwm

rjas - 2024-11-14, 17:33

Andrzejku, ja miałem dwa aku Yuasa pokładowe (zanim LiFePO4 założyłem) i jeszcze dwóch innych znajomych też. Podobno jedne z najlepszych
krzlac - 2024-11-14, 19:47

U mnie fabryka założyła FIAM TYTANIUM 100 Ah, po sześciu latach kupiłem taki sam i po kolejnych sześciu trzeci identyczny. Prąd rozruchu 870 A. Gwarancja 24 miesiące.
majsterus - 2024-11-15, 07:58

Boże...co za problem....kobiecie to bym się nie dziwił...ale facetowi?? Jaki akumulator ma kupić??
Kwadratowy, ja lubię niebieskie, ale złote też są ładne! i czerwone są też.
Naprawdę temat zwalił mnie z nóg :mrgreen: :mrgreen:
Odpowiedź brzmi każdy 100Ah, na każdym auto odpali !

Andrzej 73 - 2024-11-15, 08:13

majsterus napisał/a:

I tu się mylisz. Raz może odpali , no może trochę więcej.
Parę miesięcy temu kupiłem aku do Merca Sprintera i ku memu zdziwieniu aku padło , pomimo produkcji koreańskiej , ale marka mi nie znana. Czyli jak widać nie każdy aku można zamontować.
Nie mam zbytnio czasu na robienie czegoś po kilka razy , dlatego szukam czegoś sprawdzonego , aby za parę miesięcy nie wyciągać z podłogi w szoferce tyle co wstawionego akumulatora.

Komplecik - 2024-11-15, 08:19

majsterus napisał/a:
Boże...co za problem....kobiecie to bym się nie dziwił...ale facetowi?? Jaki akumulator ma kupić??
Kwadratowy, ja lubię niebieskie, ale złote też są ładne! i czerwone są też.
Naprawdę temat zwalił mnie z nóg :mrgreen: :mrgreen:

Jesteś niepoprawny daj nam i Andrzejowi się rozwinąć nóż się coś wymyśli
Świstakowy odpalacz samo ładowacz rekomenduje Ja Andrzejkowi
:szeroki_usmiech

SlawekEwa - 2024-11-15, 09:49

Komplecik napisał/a:

Tak tylko, że "Świstakowy odpalacz" trzeba z czegoś naładować :diabelski_usmiech

alinixhi - 2024-11-15, 11:17

Majsterus i takie komentarze to ja lubie...wreszcie coś na wesoło...tocząc dalej wywód to ja kupiłbym pod kolor torebki mojej żony...lubi różowe...
Komplecik - 2024-11-15, 14:30

SlawekEwa napisał/a:
Komplecik napisał/a:

Tak tylko, że "Świstakowy odpalacz" trzeba z czegoś naładować :diabelski_usmiech

Ty wiesz ile Andrzej ma lipo dwa normalnie :-P , to chyba ma z czego ładować samoodpalacz :ok
:haha:

joko - 2024-11-15, 15:14

Dobrze Robert prawi :ok
Ja też , zamiast dywagować nad jakością jakiegoś przedpotopowego kwasiaka , polecił bym Andrzejkowi , jeśli nie baterię superkondensatorów, to przynajmniej zakup i wożenie ze sobą jakiegoś booster'a zrobionego na superkondensatorach (choćby Ideal Ultra Starter 1600)
Z takiego urządzenia odpalisz bez problemu samochód nawet jak akumulator jest tak padnięty , że nie zaświecają się nawet kontrolki i nie trzeba się nikogo prosić. Takiego booster'a można naładować nawet z aku zabudowy w razie czego.

A co do kwasiaka to bez znaczenia co kupisz bo to wszystko tak samo nic nie warte. Najtańszy se kup , wtedy najmniej żal za dwa lata wywalić :spoko
Akumulatory kwasowo-ołowiowe to już umierająca technologia i nikt już w nią nie inwestuje więc jakość spada i będzie spadać z roku na rok, aż to umrze śmiercią naturalną.

To co piszą ludzie, że 6 czy osiem lat używał i zadowolony tu już między bajki włożyć. Tak, jak osiem lat temu kupił to i może poużywał ..... tych z dzisiaj już nie poużywa :bigok

orkaaa - 2024-11-15, 16:24

Joko a jak Ty ładujesz te superkondensatory. Ja na razie wsadziłem superkondensatory obok kwasu i mają podtrzymanie z kwasiaka. Tylko że kwas pewnie padnie ma z 7 lat i … czym podtrzymywać superkondensatory bo one nie trzymają energii.
przemo.d - 2024-11-15, 17:13

Andrzej 73 napisał/a:
przemo.d napisał/a:
Start-stop masz ?

Nie mam.

Widzę, że się nie dowiesz :haha: Exide baterie kwasową kup do auta bez start stopu.

SlawekEwa - 2024-11-15, 17:53

Komplecik napisał/a:
SlawekEwa napisał/a:
Komplecik napisał/a:

Ty wiesz ile Andrzej ma lipo dwa normalnie :-P , to chyba ma z czego ładować samoodpalacz :ok

U mnie w razie potrzeby Cyrixem-ct przez 50 sek można podpompować kwasa rozruchowego z LFP4

przemo.d - 2024-11-15, 18:39

SlawekEwa napisał/a:
Komplecik napisał/a:
SlawekEwa napisał/a:
Komplecik napisał/a:

U mnie w razie potrzeby Cyrixem-ct przez 50 sek można podpompować kwasa rozruchowego z LFP4

Każde awaryjne odpalenie rozładowanej baterii z kabli czy jak to nazywasz "÷podpompowanie" wiąże się z zakupem nowej w ciągu roku :spoko kwasa ładujemy 0.1C i ma być naładowany zawsze możliwie na full wtedy pożyje wiele lat. Ogólnie to wiadomo, że zawsze problem z bateriami maja ludzie którzy mało jeżdżą :haha: niestety... odpalenie z jakiegokolwiek wspomagania i od razu prąd z alternatora dla rozładowanej baterii= krótkie życie. Bateria kwasowa ma być naładowana możliwie jak najwyżej.

Andrzej 73 - 2024-11-15, 19:20

przemo.d napisał/a:
Widzę, że się nie dowiesz

Wiem , że się nie dowiem , ale temat się kręci i o to chodzi. :ok
Aku kupię Yuasa lub Exida , ale to sobie jeszcze przemyślę na który padnie.
Jak zawsze na tym forum , ci co nic nie wiedzą mają najlepsze rady. :haha:

Kuba , mam zamiar wyposażyć się w bostera rozruchowego. Tak na przyszłość aby sobie leżał na wyposażeniu kampera. :spoko

joko - 2024-11-15, 20:27

Andrzej 73 napisał/a:

Kuba , mam zamiar wyposażyć się w bostera rozruchowego. Tak na przyszłość aby sobie leżał na wyposażeniu kampera. :spoko

Naprawdę polecam. Przydać może się szczególnie wtedy kiedy nie będzie w pobliżu kogoś od kogo będzie można pożyczyć prądu :spoko

joko - 2024-11-15, 21:05

orkaaa napisał/a:
Joko a jak Ty ładujesz te superkondensatory. Ja na razie wsadziłem superkondensatory obok kwasu i mają podtrzymanie z kwasiaka. Tylko że kwas pewnie padnie ma z 7 lat i … czym podtrzymywać superkondensatory bo one nie trzymają energii.

Superkondensatory potrzebują mieć bufor bo wiadomo , że same nie zastąpią akumulatora rozruchowego. Ten akumulator nie jest przecież tylko do rozruchu tylko podtrzymuje zasilanie wszystkich systemów w samochodzie.
Układ SK+Aku Bufor, zamiast kwasiaka ma dwa główne cele, pierwszy to dłuższa żywotność i większa niezawodność, a drugi to zmniejszenie masy
Ja pierwotnie jako bufor do superkondensatorów miałem małe LiFePO4 (30Ah, 4kg), a później w ogóle zrezygnowałem z dwóch osobnych obwodów zasilania (samochód i zabudowa) i superkondensatory podłączyłem do dużego LiFePO4 w zabudowie i tak mam do dzisiaj w Mobilvettcie. W N&B musiałem wrócić do tego pierwszego rozwiązania (dwa osobne obwody) ze względu na alternator "inteligentny" inaczej :szeroki_usmiech
Nie mogłem ładować dużego LiFePO4 wprost z altka, a stosując DC/DC nie mógł bym zasilać z niego układów samochodu.

Jeśli wiec nic nie chcesz zmieniać w kabelkologii, to superkondensatory w układzie z małym LiFePO4 wydają się być optymalne. Kondensatorki są niezniszczalne, LiFePO4 przeżyje samochód , a razem ważą ułamek kwasiaka :ok

orkaaa - 2024-11-15, 21:16

Dzięki Joko. Ja też mam inteligentny alternator i muszę stosować dwa obwody. Na razie na podtrzymaniu stary kwasik ale jak padnie to coś muszę tam włożyć. Eksperymentowałem z ogniwami LTO 40 Ah ale coś mi ich ładowanie z alternatora wariowało / tzn nie nie chciały się ładować / a normalnie ładowały ładowarką 10 A.
Ale superkondensator faktycznie super kręcą 😊

SlawekEwa - 2024-11-15, 23:32

przemo.d napisał/a:
Bateria kwasowa ma być naładowana możliwie jak najwyżej.

i dlatego Cyrix podładuje ją jak najwyżej ,żeby silnik 3.0 odpalił z pól obrotu :-P

zbyszekwoj - 2024-11-16, 16:22

SlawekEwa napisał/a:
odpalił z pól obrotu

Kluczyka w stacyjce? :diabelski_usmiech

SlawekEwa - 2024-11-16, 17:15

zbyszekwoj napisał/a:
Kluczyka w stacyjce?

kluczyk już nie w modzie :bajer u mnie jest przycisk taki z traktora :-P

Andrzej 73 - 2024-11-16, 17:35

No i jest. :ok
Piękny pod kolor lakieru. :ok
Specjalnie dla mojego ziomka dobrałem. :haha:
alinixhi napisał/a:
tocząc dalej wywód to ja kupiłbym pod kolor torebki mojej żony...lubi różowe...

Moja lubi złote i srebrne , widocznie lubi luksus. :bajer

Przedstawiam Wam mój wybór.

joko - 2024-11-16, 17:40

No i po problemie :spoko

Niech służy jaknajdłużyj :ok .......... i za bardzo nie gazuje :bigok

A booster'ka se kup , będzie komplet w razie W :spoko

Speedo - 2024-11-18, 08:11

Andrzej 73 napisał/a:
rzedstawiam Wam mój wybór.

słaby wybór, rada joko żeby brać najtańszy była dobra, tych juas mam już w garażu pod krzesłem kolekcję, taką ybx5000 też mam, one po gwarancji od razu padają ot tak sobie i nie pomogą żadne czary kulonami, ctekami i innymi nocami, oczko jest zielone ale auta nie uruchomisz

teraz mam najtańsze wynalazki z lokalnej hurtowni - fiammy, barsy i inne bannery, mniejszy ból dupy jak odejdą znienacka ;)

Andrzej 73 - 2024-11-18, 08:33

Mam Yuasa drugi rok w jednej osobówce i się sprawdza.
Ostatnio kupiłem do dostawczaka taniego nieznanej firmy i padł po czterech miesiącach. Jak ten wytrzyma dwa lata to dobrze. Exaid podobno po roku już słabo kręci.
Co do cen to wszystkie Aku 100 chodzą w podobnym przedziale.
Może do wymiany kampera mi nie padnie. :spoko