|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Zimowy kamper dla pracującej pary
amozetakamozenie - 2024-11-15, 19:02 Temat postu: Zimowy kamper dla pracującej pary Cześć,
w skrócie - wyjeżdżam w styczniu na kilka miesięcy i potrzebuję kampera skrojonego pod pracującą parę mieszkającą w nim na co dzień. Istotne, by kamper był wyposażony w niezbędne usprawnienia pomagające w przeżyciu zimy (jestem narciarzem, chętnie wykorzystam kampera na wypadach zimowych).
Budżet na nowy / prawie nowy pojazd to 300,000 zł. W przypadku pojazdu używanego nie chciałbym wydać więcej niż 200,000. Ot taki zamysł, aut nigdy nie kupuję nowych, ale to będzie jednak mój dom przez najbliższe kilka miesięcy, więc jestem skłonny sporo za ten przywilej dopłacić.
Z najistotniejszych rzeczy, a przynajmniej tak na ten moment mi się wydaję, chciałbym żeby kamper miał odpowiedniej wielkości łazienkę (stąd odpuszczam wszelkiej maści busy, VW Cali, Marco Polo, zabudowy kamperowe itd), a raczej swą ciekawość kieruję w stronę zabudowy typu alkowa (również cenowo). Najbardziej sensowne jako mobilne domy wydają się być kampery typu integra, ale to już inny budżet. Nie znam też tematu utraty wartości pojazdów RV, jestem skłonny dołożyć jeśli np. bardzo prawdopodobnej jest, że po 5 latach nominalnie stracę znacznie mniej na innym kamperze.
Znalazłem tego kampera - https://www.otomoto.pl/do...y-ID6GfqlW.html - generalnie podoba mi się i wizualnie, i pod względem układu + ma ciepłą wodę, ale martwi mnie nieco brak AWD i manualna skrzynia biegów (chociaż bez AWD to akurat może zaleta). Mało jeździłem kamperami, głównie starym Ducato ojca, ale tam nie dość że manual, to brak wspomagania i 2.5 wolnossący diesel :D generalnie nie mam większych wymagań technicznych, głównym kierowcą tego kampera będzie moja partnerka, która w co się ją nie posadzi, to będzie zadowolona (+ raczej będziemy bić rekordy ecodrivingu - w 500 konnym suvie też należymy do tej wolniejszej, autostradowej braci :D).
Czy robię duży błąd ograniczając budżet używek? Zależy mi na totalnym spokoju, nie mam też zbyt wiele czasu, by szykować auto do jazdy, a sam nawet nie przykręcę tam jednej śrubki - nie poświęcę skąpych resztek wolnego czasu na to, choć w innych okolicznościach pewnie w tym momencie projektowałbym zabudowę, którą następnie bym wykonał. Wobec tego, każda z modyfikacji wiązać się będzie z dodatkowymi kosztami i ograniczona będzie dostępnością zajmujących się takimi rzeczami firm (a raczej nie spodziewam się, że którykolwiek z nich ma zimą czas dla kogoś z zewnątrz).
Mam mały problem ze sformułowaniem pytań wieńczących otwarcie tego wątku, a także ze sprecyzowaniem jakiej odpowiedzi od Was oczekuję - wybaczcie, sam wiem tyle, że 1 stycznia pakuję się w kampera z łazienką i wygodnym miejscem do pracy, na którego wydam maksymalnie 300 000 zł. Jesteście w stanie nawet takiemu ignorantowi cokolwiek doradzić?Przejrzałem sporo wątków, najprostszym wyborem wydaje się Grand California, ale on średnio radzi sobie z wymogiem ceny i średnio lubię VW :D
przemo.d - 2024-11-15, 19:37
Ładny, mały co prawda ale jak pasuje wielkość to spoko. Wynegocjuj kółka zimowe i w drogę. Automat dużo wygodniejszy był by co prawda.
orkaaa - 2024-11-15, 19:55
Dużo jeżdżę także zimą i na narty. Moje przemyślenia dla zimowej jazdy i tym bardziej dla domu tylko duży kamper jak ten z ogłoszenia. Równie ważna sprawa ogrzewania. Ja mam trume diesel dlatego nie ma problemu z grzaniem. Zimą przy gazie butla starczy na 3 dni. Jeśli nie ma ogrzewanego schowka na butle - to niezbędny tylko czysty propan który nie łatwo zdobyć w terenie.
Reszta nie ma większego znaczenia bo nie ma kamperów na zimę. To zwykły chwyt marketingowy sprowadzający się do zimowej zasłony na przód i podgrzewanego zbiornika szarej. W praktyce używam soli bo tylko ona daje pewność że szara nie zamarznie.
Reszta zimowego kampera to własne wynalazki ocieplona filcem lub wykładziną podłogą, odcięta kotarą szoferka , wkłady termiczne w okna. Przy nartach bardzo ważny jest ogrzewany duży bagaznik gdzie można wysuszyć buty czy kurtki.
To czy samochód będzie automat, fiat , ford czy coś innego nie ma aż takiego znaczenia i nie ma żadnego wpływu na jakość mieszkania. Gdy kupujesz nowy samochód to możesz wybierać specyfikację auta. Przy używanym kamperze ustawiasz priorytety jaka zabudowa, jaki układ w środku, jakie łóżka, jaka łazienka, bagażnik i dopiero potem liczy się samochód . On jest ważny ale nie najważniejszy. Zanim cokolwiek kupisz obejrzyj parę kamperów i wówczas łatwiej będzie Ci zdiagnozować konkretne potrzeby.
Marki zabudowy, jakość wykonania to także bardzo szeroki temat.
mischka - 2024-11-15, 20:00
amozetakamozenie, Układ jak dla mnie lipa. Dla ludzi mieszkających na stałe w kamperze potrzebne (moim zdaniem) inne rozwiązanie. Stale łóżko ma swoje zalety, ale każdy lubi co innego
Komplecik - 2024-11-15, 20:54
Takie se kup solidne wykonanie, ciepły sporo miejsca do życia
Trzyma cenę jak go nie zniszczysz dobry stosunek cena/jakość myślę że koledzy potwierdzą
1.
https://www.otomoto.pl/do...l-ID6GAjiq.html
2.
https://www.otomoto.pl/do...a-ID6GOmA2.html
3.
https://www.otomoto.pl/do...3-ID6GGrrh.html
4.
https://www.otomoto.pl/do...g-ID6GSzN8.html
5.
https://www.otomoto.pl/do...a-ID6GRK29.html
6.
https://www.otomoto.pl/do...e-ID6FPIrr.html
7.
https://www.otomoto.pl/do...e-ID6Gegj3.html
8.
https://www.otomoto.pl/do...m-ID6FQv5e.html
9.
https://www.otomoto.pl/do...s-ID6EY93e.html
10.
https://www.otomoto.pl/do...y-ID6G7R4Y.html
Komplecik - 2024-11-15, 21:34
Takie bym chciał najbardziej, face to face, mega garaż, alde,
Kwintesencja priksymacji
Mój nr. 1
https://www.otomoto.pl/do...r-ID6FUpFM.html
Komplecik - 2024-11-15, 21:39 Temat postu: Re: Zimowy kamper dla pracującej pary
W rimorku to sople z nosa nic bardziej budżetowego nie ma
To już lepiej za te same piniomdze macluis a se kupcie
przemo.d - 2024-11-15, 21:47
Komplecika propozycje ładniejsze
Komplecik - 2024-11-15, 21:56 Temat postu: Re: Zimowy kamper dla pracującej pary
amozetakamozenie napisał/a: | Cześć,
w skrócie - wyjeżdżam w styczniu...... Jesteście w stanie nawet takiemu ignorantowi cokolwiek doradzić?Przejrzałem sporo wątków, najprostszym wyborem wydaje się Grand California, ale on średnio radzi sobie z wymogiem ceny i średnio lubię VW :D |
Kalifornia to letni kamper on nawet w ścianach ma pozorowane ocieplenie, wydasz bardzo dużo na butle z gazem i będzie zimno no i ciasny jest jak to blaszak, na zimowe wieczory to na kilka dni można nim jechać, praca w takim ciasnym czarno to widzę,
Do mieszkania przez długi okres czasu w chłodnych warunkach znaczenie lepszym rozwiązaniem jest obszerny kamper dobrze izolowany dobrze ogrzewany
Wszelkiego rodzaju kampery budżetowe nie nadają się do zimowania w zimnie
Jak byś chciał w południowej Hiszpanii zimować ok można i w Kalifornii, lub rimorku
Tak że wypytaj o podwójną podłogę dobre ogrzewanie, duże aku lifepo4 bo czymś to grzanie trzeba napędzić porządną ładowarkę dcdc potrzebną do szybkiego odzyskania prądu w akumulatorze sporych solarach.
Zimą kampery to spieprzają na Kretę lub południe Hiszpanii, narty
to dobre na tydzień i hajda na południe do słoneczka
rakro1 - 2024-11-15, 23:56
" Zależy mi na totalnym spokoju, nie mam też zbyt wiele czasu, by szykować auto do jazdy, a sam nawet nie przykręcę tam jednej śrubki - nie poświęcę skąpych resztek wolnego czasu na to, choć w innych okolicznościach pewnie w tym momencie projektowałbym zabudowę, którą następnie bym wykonał "
Zrezygnuj z tego pomysłu. Będziesz się stresował codziennymi problemami. Może to negatywnie wpłynąć na Twój związek. Nie warto. Kamper to nie tylko okresowe tankowanie paliwa.
Może pobyt kamperem na kampingu ułatwiłby pewne sprawy ale nie napisałeś nic takiego o sobie co dawałoby cień szansy, że się uda.
Opróżnianie kasety, zdobywanie wody i inne drobiazgi. Drobiazgi dla zaradnych. Dla bogatych ale niezaradnych drobiazgi urastają do przeszkód nie do przeskoczenia.
Nie piszę tego aby dokuczyć czy wywyższać się jakoś. Trzeba realnie oceniać swoje możliwości.
Ja dlatego nie śnię o zdobywaniu ośmiotysięczników czy spacerach na biegun.
Chociaż, z drugiej strony w marzeniach nie wolno mieć ograniczeń ...
Powodzenia
rigg - 2024-11-16, 03:28
Polecam układ zabudowy Face to Face.
Przede wszystkim układ face to face wygodny do pracy zdalnej i więcej miejsca w salonie. Z tyłu sypialna, nie musicie z łóżkiem kombinować. Prysznic osobno, duży ogrzewany garaż itp. Ogrzewanie na ropę więc po gaz nie musisz latać (niektórym przeszkadza hałas pompki od pieca na ropę). Mam taki układ w Tessoro 468 z tym , że ogrzewanie mam gazowe gdzie schowek na butle jest wysoko i temperatura w jego wnętrzu jest jak w kamperze, dlatego mam butle do samodzielnego napełniania LPG z gniazdem na zewnątrz. Nie wiem jak w Chausson, ale w moim Benimarze oprócz nadmuchu ciepłego powietrza na zaizolowany zbiornik na szarą wodę są jeszcze maty grzewcze, także mróz mi nie groźny. Silnik 170 km z automatem fajnie się zgrywa i dobrze jeździ. (zaraz fani Fiata z wtryskami wyskoczą, ale tym się nie przejmuj ) Generalnie szukaj układu face to face i osobnego spania. A pamiętaj, że kampery zimowe oprócz izolowanych zbiorników na szarą mają też w większości mocniejsze piece, bynajmniej gazowe. W letnich jest 4kw w zimowych 6kw. Jeszcze takie info: Nowe piece gazowe mają wbudowane grzałki elektryczne, także jak jest dobrze nagrzany gazem to potem wystarczy przejść na prąd który temperaturę podtrzyma. Oczywiście to zadziała,jak będziesz podłączony do 220v Układ Face to Face
amozetakamozenie - 2024-11-16, 11:00
Wow, nie spodziewałem się tylu odpowiedzi! Dawno już nie korzystałem z for internetowych; sądziłem, że zobaczę tu dzisiaj maksymalnie jedną odpowiedź. Dziękuję!
Komplecik napisał/a: |
W rimorku to sople z nosa
|
No i świetnie, że tu napisałem swoje głupoty :D Wiem, że to najtańszy kamper, ale nie sądziłem, że jest zły - firmę kojarzę z europejskich autostrad :p
mischka napisał/a: |
Układ jak dla mnie lipa. Dla ludzi mieszkających na stałe w kamperze potrzebne (moim zdaniem) inne rozwiązanie
|
Przemyśleliśmy co napisałaś, przejrzeliśmy propozycje przesłane przez Komplecika i faktycznie - układ ze stałym łóżkiem ma najwięcej sensu. Dzięki
Najbardziej przypadła mi do gustu ta propozycja, ale ta cena za używanego kampera trochę mnie chyba przerasta... Tym bardziej, że nie widzę tu informacji o podgrzewanych zbiornikach, podwójnej podłodze itd. Będę rozglądać się za czymś na tę modłę.
Reszta propozycji też super, szukam w okolicy podobnych i będę ruszał na oględziny Jeszcze raz - wielkie dzięki!
rigg napisał/a: |
Generalnie szukaj układu face to face i osobnego spania.
|
O tak! Ten układ ujął mnie najbardziej w tym autostarze linkowanym powyżej. Bardzo wartościowe rady, dziękuję!
rakro1 napisał/a: |
Może pobyt kamperem na kampingu ułatwiłby pewne sprawy ale nie napisałeś nic takiego o sobie co dawałoby cień szansy, że się uda. |
Cóż za absurdalny odpowiedź, przestań proszę wyciągać wnioski na podstawie jednej wiadomości, zresztą jakoś pokracznie zinterpretowanej. Powtórzę i wytłumaczę - do wyjazdu zostało 1,5 miesiąca; podchodzę realnie do tematu, a na głowie mam jeszcze firmę, w której używam szarych komórek nie tylko do zarządzania, ale i całkiem skomplikowanej inżynierii. Zakup starego kampera, choć ma swój urok, zwiększa ryzyko niepowodzeń. Użyłem hiperboli, to taki środek stylistyczny, pisząc o śrubce. Nieodpowiedzialnym byłoby determinować sukces wyjazdu tym, czy zdążę coś zrobić, czy nie. Podróżuję od dziecka, zwykle w zdecydowanie w trudniejszych warunkach niż jazda wygodnym kamperem, być może podzielę się kiedyś opowieściami, ale aby uspokoić Twoją troskliwą naturę już teraz zdradzę, że ostatnia moja "wycieczka" to piesze Camino Francés, a tato to tym ducato jeździ na Sybir, a nie do Chorwacji. Myślę, że dam radę.
P.S. Daj mi przepis jak zostać bogatym będąc niezaradnym
rigg - 2024-11-16, 12:33
rigg napisał/a: Cytat: | Może pobyt kamperem na kampingu ułatwiłby pewne sprawy ale nie napisałeś nic takiego o sobie co dawałoby cień szansy, że się uda. |
Ale to nie ja napisałem
amozetakamozenie - 2024-11-16, 12:37
rigg napisał/a: | rigg napisał/a: Cytat: | Może pobyt kamperem na kampingu ułatwiłby pewne sprawy ale nie napisałeś nic takiego o sobie co dawałoby cień szansy, że się uda. |
Ale to nie ja napisałem |
Wybacz, pomyłka przy cytowaniu - już poprawiłem.
Niepotrzebnie odpisywałem - to czy mi się uda, czy nie, już niech pozostanie mojej ocenie, a jeszcze oczerniłem pomocnego użytkownika :P
Andrzej 73 - 2024-11-16, 12:48
amozetakamozenie,
Osobiście nie polegałbym na wyborze układu kampera na podstawie opinii osób trzecich , a skupiłbym się na potrzebach własnych. W tym celu wybrałbym się na targi pod koniec listopada w Lipsku 20.11.2024 - 24.11.2024 . Tam osobiście "dotkniecie" różnych rozwiązań układów zabudowy i nie tylko.
Targi mają to do siebie , że macie wiele marek w jednym miejscu , do wyboru i koloru.
amozetakamozenie - 2024-11-16, 13:31
Andrzej 73 napisał/a: | amozetakamozenie,
Osobiście nie polegałbym na wyborze układu kampera na podstawie opinii osób trzecich , a skupiłbym się na potrzebach własnych. W tym celu wybrałbym się na targi pod koniec listopada w Lipsku 20.11.2024 - 24.11.2024 . Tam osobiście "dotkniecie" różnych rozwiązań układów zabudowy i nie tylko.
Targi mają to do siebie , że macie wiele marek w jednym miejscu , do wyboru i koloru. |
Super, dzięki za info o targach! Spróbuję się na nie wybrać.
Co do bazowania na opiniach - jestem zielony, więc już z tego wątku wyciągnąłem sporo, m.in. na co zwracać uwagę przy zakupie kampera do użytkowania zimą. Oczywiście nie wydam sporej sumy na pierwszego lepszego kampera w ciemno, ale opinie innych są jak najbardziej pomocne.
Komplecik - 2024-11-16, 13:44
amozetakamozenie napisał/a: | Wow, nie spodziewałem się tylu odpowiedzi! Dawno już nie korzystałem z for internetowych; sądziłem, że zobaczę tu dzisiaj maksymalnie jedną odpowiedź. Dziękuję!
W rimorku to sople z nosa
|
No i świetnie, że tu napisałem swoje głupoty :D Wiem, że to najtańszy kamper, ale nie sądziłem, że jest zły - firmę kojarzę z europejskich autostrad :p
mischka napisał/a: |
Układ jak dla mnie lipa. Dla ludzi mieszkających na stałe w kamperze potrzebne (moim zdaniem) inne rozwiązanie
|
Przemyśleliśmy co napisałaś, przejrzeliśmy propozycje przesłane przez Komplecika i faktycznie - układ ze stałym łóżkiem ma najwięcej sensu. Dzięki
Najbardziej przypadła mi do gustu ta propozycja, ale ta cena za używanego kampera trochę mnie chyba przerasta... Tym bardziej, że nie widzę tu informacji o podgrzewanych zbiornikach, podwójnej podłodze itd. Będę rozglądać się za czymś na tę modłę.
Reszta propozycji też super, szukam w okolicy podobnych i będę ruszał na oględziny Jeszcze raz - wielkie dzięki!
rigg napisał/a: |
Generalnie szukaj układu face to face i osobnego spania.
|
O tak! Ten układ ujął mnie najbardziej w tym autostarze linkowanym powyżej. Bardzo wartościowe rady, dziękuję!
rakro1 napisał/a: |
Może pobyt kamperem na kampingu ułatwiłby pewne sprawy ale nie napisałeś nic takiego o sobie co dawałoby cień szansy, że się uda. |
Cóż za absurdalny odpowiedź, przestań proszę wyciągać wnioski na podstawie jednej wiadomości, zresztą jakoś pokracznie zinterpretowanej. Powtórzę i wytłumaczę - do wyjazdu zostało 1,5 miesiąca; podchodzę realnie do tematu, a na głowie mam jeszcze firmę, w której używam szarych komórek nie tylko do zarządzania, ale i całkiem skomplikowanej inżynierii. Zakup starego kampera, choć ma swój urok, zwiększa ryzyko niepowodzeń. Użyłem hiperboli, to taki środek stylistyczny, pisząc o śrubce. Nieodpowiedzialnym byłoby determinować sukces wyjazdu tym, czy zdążę coś zrobić, czy nie. Podróżuję od dziecka, zwykle w zdecydowanie w trudniejszych warunkach niż jazda wygodnym kamperem, być może podzielę się kiedyś opowieściami, ale aby uspokoić Twoją troskliwą naturę już teraz zdradzę, że ostatnia moja "wycieczka" to piesze Camino Francés, a tato to tym ducato jeździ na Sybir, a nie do Chorwacji. Myślę, że dam radę.
P.S. Daj mi przepis jak zostać bogatym będąc niezaradnym |
Panowie Koledzy trafił nam się Podróżnik ocho będzie się działo już się cieszę
Bardzo byśmy prosili o kilka zdań z kolegi podróżniczych eskapad, odwzajemnimy się i wybierzesz coś najlepszego cena/jakość do 3stówek
To jest nam bardzo potrzebne dla ożywienia, prosimy o specjalny wątek i opisy pikantne w szczegóły
Prawda!?
amozetakamozenie - 2024-11-16, 13:54
Jeśli to złośliwość, to nie rozumiem po co. Zapytałem grzecznie, otrzymałem w zamian sugestie, że jestem bogatym, niezaradnym dzieciakiem, który nie wie na co się pisze, więc NIEPOTRZEBNIE na tę zaczepkę odpowiedziałem. Eh, a pozostałe odpowiedzi były takie rzeczowe i fajne.
przemo.d - 2024-11-16, 14:12
Jak naprawdę w zimę chcesz to użytkować to poszukaj producenta z krajów w których jest zazwyczaj chłodno:)
Bo jak już miałeś do czynienia z kamperkiem to zauważyłeś pewnie że to domek z kart , taka bida i plastik który na pewno nie przepada dodatkowo za ujemnymi temperaturami... Jak to plastik
Podpowiem Ci producenta co więcej widział zimy i przygotował lepiej sprzęt na takie warunki np. : KABE .
Pogoogluj i sam wnioski wyciągniesz pewnie .
Komplecik - 2024-11-16, 14:23
amozetakamozenie napisał/a: | Jeśli to złośliwość, to nie rozumiem po co. Zapytałem grzecznie, otrzymałem w zamian sugestie, że jestem bogatym, niezaradnym dzieciakiem, który nie wie na co się pisze, więc NIEPOTRZEBNIE na tę zaczepkę odpowiedziałem. Eh, a pozostałe odpowiedzi były takie rzeczowe i fajne. |
Faktycznie w pierwszej chwili nie doczytałem do końca i się zdziwiłem a nawet podnieciłem, ale w dalszej części postu wyjaśniłeś że jeździsz więc spoko chętnie poczytamy co widziałeś jakieś foty no.
Ja na ten przykład wróciłem z 5tygodniowej wycieczki po Turcji i opisuje tu na forum gdzie byłem co widziałem no takie tam, wymiana zdań z kolegami z forum, to jest temat z przed tygodnia
Wiesz co nie pisz o kamperach w których nie siedziałeś ani nie mieszkałeś bo tu na forum zapewniam cie są łaziory które latami mieszkają w kamperach i ciut łapią temat a i to wychodzą im jakieś podrózniczo/techniczne kwiatki
Uwierz i to jest całkiem serio wszyscy koledzy piszący w Twoim wątku podchodzą do zakupu przez Ciebie kamperka bardzo ale to bardzo poważnie byś był z podpowiedzi jak najbardziej zadowolony
Dostaniesz to czego będziesz chciał mówię jeszcze raz poważnie, tylko nie skacz
A to czy masz 3 stówy to mało istotne są tu tacy którzy mają po 3 kampery za pierdylion i tacy którzy jeżdżą skromnymi pojazdami i wszyscy są zadowoleni wszyscy się uśmiechają lubią
Tu jest wszelaki przekrój ludzi
Jestem ciekaw czy jesteś jednodniowym wystrzałem czy jak wielu tu długodystansowcem
No się pisałem jak nigdy, nie wiem czy widzicie styl i ortografia coraz lepsza
Bim - 2024-11-16, 14:43
Komplecik napisał/a: | Jestem ciekaw czy jesteś jednodniowym wystrzałem czy jak wielu tu długodystansowcem |
Robert spuść powietrze to naprawdę nie jest potrzebne.
Kolega dopiero 2 dzień a ty go docierasz z fotami
Komplecik - 2024-11-16, 14:51
Bim napisał/a: | Komplecik napisał/a: | Jestem ciekaw czy jesteś jednodniowym wystrzałem czy jak wielu tu długodystansowcem |
Robert spuść powietrze to naprawdę nie jest potrzebne.
Kolega dopiero 2 dzień a ty go docierasz z fotami |
Bim ku tak masz rację trzeba delikatnie i powoli
Ale co pięknie podpowiadam w 3, 5 krokach to nad czym głowilismy się latami,
Widzę że kolega przyjmuje nasze uwagi z przymrużeniem oka dobry jest
amozetakamozenie - 2024-11-16, 15:10
przemo.d napisał/a: | Jak naprawdę w zimę chcesz to użytkować to poszukaj producenta z krajów w których jest zazwyczaj chłodno:)
Bo jak już miałeś do czynienia z kamperkiem to zauważyłeś pewnie że to domek z kart , taka bida i plastik który na pewno nie przepada dodatkowo za ujemnymi temperaturami... Jak to plastik
Podpowiem Ci producenta co więcej widział zimy i przygotował lepiej sprzęt na takie warunki np. : KABE .
Pogoogluj i sam wnioski wyciągniesz pewnie . |
Googluje sam, ale łatwiej też się to robi wiedząc czego się szuka więc kolejny raz dziękuję za dobre słowo kluczowe.
Dostaniesz to czego będziesz chciał mówię jeszcze raz poważnie, tylko nie skacz
|
Nie miałem w planach pisać niczego więcej o sobie - niepotrzebnie odpowiedziałem Twojemu forumowemu koledze, któremu wydawało się, że nigdzie nigdy nie byłem i nic nie wiem. Jestem z tego pokolenia, które nie wstydzi się zadawać pytań, a za złoto uznaje milczenie. To, że ktoś pyta, nie znaczy że jest totalnym laikiem, choć w temat kamperwaningu zdecydowanie nim jestem. Nikogo nie oceniam, staram się wychodzić z założenia, że nikt w prywatnych relacjach nie ma złych intencji i polecam to każdemu jako słowo na niedzielę. A tych, którzy okaże się, że mają - ignorować. "Nie skacz" ... Już chyba przypomniałem sobie czemu opuściłem wszelkiej maści fora internetowe.
A to czy masz 3 stówy to mało istotne są tu tacy którzy mają po 3 kampery za pierdylion i tacy którzy jeżdżą skromnymi pojazdami i wszyscy są zadowoleni wszyscy się uśmiechają lubią
|
Ale po co w ogóle wchodzisz w ten temat? Czy ja cokolwiek pisałem o kwocie poza podaniem swojego budżetu i stwierdzeniem, że te używane Autostary są dla mnie zbyt drogie?
Nie obchodzi mnie ile kto na co wydał, taki wyjściowo budżet przeznaczyłem na kampera, więc o takie pytam. Twoja wypowiedź sugeruje jakbym napisał co najmniej coś takiego:
"PANOWIE WŁAŚNIE WRÓCIŁEM Z KILIMANDŻARO, BYŁO GRUBO, ALE DLA MNIE TO PESTKA, SZCZEGÓLNIE W MOICH EKSTRA BALENCIAGACH ZA 13821 DOLARÓW Z PODPISEM DAVIDA GUETTA"
a ja skromnie zapytałem o kamperka dla pracującej pary podając, wydawało mi się, istotne informacje pozwalające zrozumieć mój tok myślenia. Pisząc, że być może się podzielę nie miałem na myśli tego, że WY TEGO POTRZEBUJECIE, a że od dawna szukam miejsca, gdzie mógłbym dać upust moim humanistycznym ciągotom, więc być może będzie mi dane potwierdzić moje słowa. Podróżnikiem nie jestem, ale mam fajnego ojca, który spokojnie niejednego podróżnika przebija, i który zaraził mnie tym hobby.
Offtopic kończę, bo niczego to nie wnosi, a ja mam skłonność do rozpisywania się i rozgrzebywania szczegółów - mam nadzieję, że nie uda wam się na tyle mnie zrazić do tego forum :D a Komplecik opowie mi przy ognisku o swoich tureckich eskapadach
Komplecik - 2024-11-16, 15:59
amozetakamozenie napisał/a: |
Twoja wypowiedź sugeruje jakbym napisał co najmniej coś takiego:
"PANOWIE WŁAŚNIE WRÓCIŁEM Z KILIMANDŻARO, BYŁO GRUBO, ALE DLA MNIE TO PESTKA, SZCZEGÓLNIE W MOICH EKSTRA BALENCIAGACH ZA 13821 DOLARÓW Z PODPISEM DAVIDA GUETTA"
|
Tak właśnie to odczytałem, Balancziaga w przenośni przykuła moje oczy
Nic to nie ma co idziemy do przodu
O co pytałeś aaa kampera chcesz kupić
Moje sugestie co do kampera do mieszkania w zimie przez okres dłuższy niż tydzień w temperaturach minusowych
To tak
1.podwojna podloga
2. dobre ogrzewanie najlepiej Alde czyli kaloryfery prawie jak w domu
3.wszelkie szafki szafy ze szczelinami tak by była wymiana powietrza za nimi i nie robiły się mostki termiczne a co za tym idzie skraplala się woda
4.dodatkowa izolacja szoferki najlepiej tak jak w modelach powyżej 8m oddzielona szoferka
To takie w mojej ocenie istotne rzeczy do długiego przebywania oraz pracy w niskich temperaturach
5.dobrze jak by kamper miał obszerne wnętrze by się nie przeciskać swobodnie siedzieć z porządnym wyrkiem
Taki kamper to zapewne jakiś model z wyższej półki a co za tym idzie będzie droższy, jeśli nie chcesz wydać więcej niż 300zł a chcesz kampera w miarę w pełni zimowego trzeba się rozejrzeć za starszymi modelami Hymera, Carthago, Franki, Laiki
Posiadałem kamperka budżetowego byłem nim kilka razy w zimie na sylwestra na nartach, uwierz jest to mało komfortowe wyzwanie, tu marznie tam się leje tu paruje i wiele więcej kłopotów o których może koledzy będą pisać
Tak że pytaj a my służymy pomocą.
Bim - 2024-11-16, 16:35
Komplecik napisał/a: | Tak że pytaj a my służymy pomocą. |
No widzisz Robercik masz 100
rakro1 - 2024-11-16, 16:37
Drogi kolego - nie zamierzałem Cię urazić i źle to odebrałeś. Nie próbowałem się też dowartościowywać udając mądrzejszego niż reszta.
Odpowiedź na zadane pytanie nie jest prosta ale zadanie go dowodzi, że nie miałeś dotychczas zbyt dużo doświadczeń w tej branży.
W dodatku chcesz wydać sporą kasę i odebrałem to jakby skok na głęboką wodę.
Absolutnie nie chciałbym Cię zniechęcać ale ogrom potencjalnych problemów jest ogromny.
Pierwszy z brzegu prąd. Prąd do wsparcia ogrzewania, oświetlenia, obsługi elektroniki.
W zimie, zwł. na północy Europy niemal nie ma słońca. Twoje auto potrzebuje jak najwięcej solarów i akumulatorów do przechowywania wytworzonej przez nie energii. Ale w zimie solary nie wystarczą. Można podładowywać jazdą lub wozić agregat prądotwórczy.
Nie wszędzie łatwo zdobędziesz wodę. W obcym mieście lub odludnych terenach nie musi to być takie proste. Na stacjach benzynowych nie zawsze współpracują i np. czasami trzeba kogoś prosić lub szukać wody choćby na cmentarzu - bo tam kran jest zawsze ( nie zawsze w zimie, bo może być zakręcany).
Zasilanie zwykłą mieszanką gazów czy tylko trudniej dostępny Propanem.
Takich życiowych zagadnień jest dużo a jeszcze zdarzają się niespodziewane awarie.
Kamperowcy zdobywają wiedzę długo, często boleśnie a i tak są co rusz czymś nowym zaskakiwani.
Nie da się przewidzieć wszystkiego i stworzyć ściągi dla Ciebie.
Jeśli ruszasz w styczniu to nie zdążysz opanować auta a musisz liczyć się, że cokolwiek nie będzie działać jak należy. Nauka życia w aucie nie pozwoli Ci skupić się na obowiązkach zawodowych i dlatego może się to nie udać.
To miał być głos życzliwej krytyki a nie kubeł zimnej wody na rozpaloną głowę. Ot, zabrakło mi empatii być może i dlatego tak to odebrałeś. Wybacz i przyjmij życzenia spełnienia marzeń.
Cyryl - 2024-11-16, 19:42
dorzucę swoje 3 grosze:
jeżeli będziesz jeździł w zimie i to na okrągło, to poszukałbym kampera (ja spotkałem się z takim rozwiązaniem w Ford-zie) z napędem na tył na bliźniakach.
większość kamperów ma napęd na przód i mocne obciążenie na tył i to sprawia, że kiepsko jeżdżą po śliskim.
Komplecik - 2024-11-16, 20:36
Cyryl napisał/a: | dorzucę swoje 3 grosze:
jeżeli będziesz jeździł w zimie i to na okrągło, to poszukałbym kampera (ja spotkałem się z takim rozwiązaniem w Ford-zie) z napędem na tył na bliźniakach.
większość kamperów ma napęd na przód i mocne obciążenie na tył i to sprawia, że kiepsko jeżdżą po śliskim. |
Tu bym musiał schylić czoło RIMOROWI bo faktycznie znalazł by się wielki ciepły kamper i to właśnie z tylnym napędem model
Super Brig 700 ileś zdaje się, faktycznie tylni napęd jest dobry w zimie i cięższych warunkach terenowych, podjazdy pod górę
peja76 - 2024-11-16, 23:31
Masakra co tu sie dzieje jakie wywody, że jakie to te kampery muszą być żeby w nich mieszkać
Z tego co widzę jesteś z Gdańska, jedź na Groble przy porcie jachtowym, tam stoi człowiek który mieszka w takim kamperku za 30000zł i daje radę
Poznałem trochę ludzi co mieszkają w kamperach i powiem ci że jak by mogli mieć takiego Rimora, to by byli najszczęśliwśi na świecie.
Ja mam Rimora z 2021r i jestem zadowolony (inny układ), użytkujemy go od stycznia i jeszcze jednej śróbki nie przykręciłem a jedziemy praktycznie co weekend, poprzedni nasz kamper to był Roller Team 2018r, użytkowaliśmy go dwa lata i też nic się nie działo. Nasze wyjazdy to gównie weekendowe, lato zima, ale Włochy, Hiszpanię i kraje oscienne Polski też zaliczyliśmy, wszystko w trzy lata. Nie słuchaj bzdur że coś się skrapla w kamprze, tak skrapla sie ale jak jest kamper nie wygrzany, jak używasz go co cały czas, to nic sie nie dzieje, jak ktoś postawi na miesiąc, dawa i potem rusza to niestety ale skrapla się.
Najważniejsze żebyś miał w kamperze, podgrzewany zbiornik szarej wody, dobre akumulatory, ładowarki DC-DC, dobry solar na lato, Gaz banki, lub ogrzewanie diesla Ja bym brał kampera do 7.5m teraz takiego mam i w dużych miastach niema problemu z parkowaniem a o komforcie mieszkania nie wspomne, z manewrami i jazdą też nie musisz się przejmować. Co będzie Ci jeszcze potrzebne to już wyjdzie w praniu, sam stwierdzisz co jest do ciebie dobre a co nie, to jak z budową domu, trzeci jest ok, no prawie
Do zobaczenia na szlaku
Cyryl - 2024-11-17, 07:36
peja76 napisał/a: | ...Z tego co widzę jesteś z Gdańska, jedź na Groble przy porcie jachtowym, tam stoi człowiek który mieszka w takim kamperku za 30000zł i daje radę... |
masz rację, ale nasz kolega oprócz mieszkania chce również tym kamperem jeździć.
Komplecik - 2024-11-17, 08:47
peja76 napisał/a: | Masakra co tu sie dzieje jakie wywody, że jakie to te kampery muszą być żeby w nich mieszkać
|
Peja, Pejunia, Pejuniusiuniu, wywody są takie jakie są, mieszkać się da w budzetówkach ino trzeba się kocem owijać albo szukać najcieplejszrgo miejsca albo chajcować na 6stce , ten co mieszka w kamperze za 3 tak na moje oko podjedź sprawdź przytulił się do 230V i nie wyłącza grzejnika albo może się okazać że nie dość że grzeje to ma poczciwego kamperka dobrze izolowanego na 100%
Popatrz nie wszyscy myślą tak jak MY kupując rocznik i cenę
wiem bo tak właśnie mam i bardzo ciężko się z tego podleczyć
Są marki kamperów które kiedyś teraz i później kosztują więcej niż wersja dla wypożyczalni i one są budowane ciut bardziej przemyślanie nie zawsze to wychodzi tym liderom ale można trafić na sprawdzone modele
Z mojej praktyki tylko 15letniej wynika że jest kolosalna różnica mw zimie pomiędzy modelami topowymi a budrzetówką, mieszkać się da tylko jak
Możesz zaklinać rzeczywistość prawda jest niestety taka
peja76 - 2024-11-17, 09:20
Cyryl napisał/a: | peja76 napisał/a: | ...Z tego co widzę jesteś z Gdańska, jedź na Groble przy porcie jachtowym, tam stoi człowiek który mieszka w takim kamperku za 30000zł i daje radę... |
masz rację, ale nasz kolega oprócz mieszkania chce również tym kamperem jeździć. |
To tymbardzej patrzył bym za czymś nowym,ale wiadomo każdy robi jak uważa
Andrzej 73 - 2024-11-17, 09:25
Pewnie , jakość kampera Rimora i Morelo to to samo.
peja76 - 2024-11-17, 10:12
[quote="Komplecik"] peja76 napisał/a: | Masakra co tu sie dzieje jakie wywody, że jakie to te kampery muszą być żeby w nich mieszkać
|
Peja, Pejunia, Pejuniusiuniu,
o jak miło
wywody są takie jakie są, mieszkać się da w budzetówkach ino trzeba się kocem owijać albo szukać najcieplejszrgo miejsca albo chajcować na 6stce , ten co mieszka w kamperze za 3 tak na moje oko podjedź sprawdź przytulił się do 230V i nie wyłącza grzejnika albo może się okazać że nie dość że grzeje to ma poczciwego kamperka dobrze izolowanego na 100%
Nigdy ale to nigdy nie owijaliśmy się kocami i nie musieliśmy szukać ciepłego miejsca w kamperze czy przyczepie-typowo letniej wyjazdów zimowych przyczepą mieliśmy więcej jak niektórzy kamperem. Ogrzewanie na 6
Ps. nowe budżetówki mają elektroniczny wyświetlacz, jest tam dużo funkcji które Ja wykorzystuje, no tak te starsze mają pokrętła
Popatrz nie wszyscy myślą tak jak MY kupując rocznik i cenę
Tak wiem, ale z racji wykonywania mojego zawodu mam też starsze kampery nie budżetowe i powiem ci że bym się nie zamienił, a jak pokazuje mojej żonce to już Ale wiadomo każdy robi jak uważa za stosowne, jeden woli nowego Passata, drugi 10letniego Mercedesa klasy S tak zwana BOMBA, w każdej chwili może coś wybuchnąć i niewiadomo ile będzie kosztować
wiem bo tak właśnie mam i bardzo ciężko się z tego podleczyć
Są marki kamperów które kiedyś teraz i później kosztują więcej niż wersja dla wypożyczalni i one są budowane ciut bardziej przemyślanie nie zawsze to wychodzi tym liderom ale można trafić na sprawdzone modele
Tak wiem że są takie marki, ale to są już ceny ponad 500k a nawet bym powiedział że gróbo ponad 600k tylko koleg pisze o kamperku dla ludu, ja tak to odebrałem
Z mojej praktyki tylko 15letniej wynika że jest kolosalna różnica mw zimie pomiędzy modelami topowymi a budrzetówką, mieszkać się da tylko jak
Chylę czoła twojemu doświadczeniu, wiadomo lata robią praktykę, Ja mam połowę tego co ty, więc cały czas się uczę od was tylko swoje zdanie trzeba mieć
Poniżej kilka fotek z wyjazdów zimowych, co by nie było że pisze o czym czego nie wiem
Ps.żeby nie było że Rimmor najlepszy, ma swoje plusy i minusy też bym chciał wypasa, ale są dwa problemy, nie chciał bym starego, no i skąd wziąć 600k
Darson - 2024-11-17, 10:34
Produkujecie się, a kolega już chyba podziękował, zrażony - jak sam napisał, - naskoczeniem na siebie przez niektórych.
Byłoby lepiej, gdyby odpowiedzi na tak zadane pytania ograniczały się do czysto technicznych zagadnień.
Bez prywatnych komentarzy.
Niepotrzebna strata energii przed obie strony.
Piszę z doświadczenia, bo sam niekiedy w "ferworze ognia odpowiedzi", odbieram jedną czy dwie, jako złośliwość, docinek czy odpowiedź typu " weź spadaj, nie znasz się ".
Niekiedy tak jest, a niekiedy to moja błędna interpretacja.
Dodając jeden grosz , (bo mam zbyt małe doświadczenie) do odpowiedzi kolegi, który założył temat, dopytał bym jeszcze, co potem ?
Czy po tym długim zimowym wyjeździe będzie użytkował kampera normalnie, czyli w ciepłych krajach? Czy sprzeda ?
Bo jeśli nastawia się głównie na zimowe wyjazdy to konieczne ta wspomniana podwójna podłoga, grube ściany, ogrzewane zbiorniki itd.
A jeśli to ma być normalny kamper, używany cały rok a to znaczy, głównie w lecie 😁 to nacisk na komfort.
Bo niekiedy jedno wyklucza drugie.
Wg mnie dużą kubaturę gorzej ogrzać i wymaga to znacznie więcej energi.
Szybciej się też wychładza.
Gorzej się manewruje (to ważne, gdy ktoś nastawia się na zwiedzanie wielu miejsc).
Gdy kupiłem pierwszego kampera, ktoś z naszego forum napisał, że w trakcie użytkowania wyjdzie to, czego potrzebuję, jaki jest najlepszy dla mnie.
I tego trzeba się trzymać, bo to ŚWIĘTA PRAWDA !
peja76 - 2024-11-17, 10:43
Byłoby lepiej, gdyby odpowiedzi na tak zadane pytania ograniczały się do czysto technicznych zagadnień.
ZEUS - 2024-11-17, 11:07
peja76 napisał/a: | Byłoby lepiej, gdyby odpowiedzi na tak zadane pytania ograniczały się do czysto technicznych zagadnień.
|
Jeżeli zaznaczysz tekst który chcesz zacytować a następnie klikniesz "cytowanie selektywne" to wyświetli się autor cytowanego tekstu i będzie łatwiej czytającym rozgraniczyć co jest cytatem a co jest Twoim tekstem🤭👍
SlawekEwa - 2024-11-17, 11:14
peja 76
Zdjęcia wstawiasz ładne i prawidłowo , ale przyłóż się trochę do cytatów z postów innych użytkowników , bo nieciekawie się czyta skądinąd Twoje ciekawe posty
peja76 - 2024-11-17, 11:23
ZEUS napisał/a: |
Jeżeli zaznaczysz tekst który chcesz zacytować a następnie klikniesz "cytowanie selektywne" to wyświetli się autor cytowanego tekstu i będzie łatwiej czytającym rozgraniczyć co jest cytatem a co jest Twoim tekstem🤭👍 |
Jakie to proste jak ktoś wytłumaczy, co Ja nawalczyłem żeby rozpracować cytaty i nie wychodziło a tu proszę
SlawekEwa już mnie nauczyli i przepraszam, ale nie mogłem tego opanować myśle że teraz będzie poprawnie
Dziękuję bardzo
amozetakamozenie - 2024-11-17, 12:22
Na szczęście nie aż tak łatwo mnie zrazić :D Nie cytując już, dziękuję kolegom Komplecik i rakro1 za odpowiedzi doprecyzowujące intencje, bez kolejnych złośliwości. Nie rozstrzygajmy już, czy źle odebrałem intencje, czy dobrze, być może jestem przewrażliwiony - sporo nieszczęść w ostatnich dniach - jeśli tak, to wybaczcie.
A wracając do meritum...
Trochę chyba skopałem pisząc o zimowym kamperze. Wtedy nie wiedziałem jeszcze, że "nie ma zimowych kamperów", sugerowałem się nazwami handlowymi i zależało mi na tym, by przy ujemnej temperaturze nic tam nie pozamarzało (woda, my w środku :D)
W trakcie tego wyjazdu w warunkach zimowych spędzę nie więcej niż 2-3 tygodnie. Zaczynam od okolic Sierra Nevada, ale to nie znaczy, że muszę kampera stawiać w górach. Mogę go też postawić bliżej nabrzeża, a na miejscu wynająć auto na dojazdy na stok. W Hiszpanii kosztuje to dosłownie grosze, a moja partnerka jest ciepłolubna i na pewno to doceni.
Po powrocie zamierzam używać kampera całorocznie, tj. również na wyjazdy typowo narciarskie (wtedy już chciałbym parkować go w górach), łącznie ok. miesiąca zimą i pewnie 2-3 miesiące resztę roku.
Nie zamierzam tym kamperem jeździć w jakieś ekstremalne pogodowo miejsca.
W temacie używanych kamperów - nie robi mi wtedy to, czy kamper ma 5 lat czy 20 (raczej nie starszy), nie muszę wydać też całego budżetu. Zastanawiam się też nad zwiększeniem budżetu na nowego kampera, po lepszym zaznajomieniu się z rynkiem, jednak musiałbym już skorzystać z finansowania. Wysłałem zapytania o oferty na finansowanie, ale jeśli warunki nie są one choć zbliżone do tych przy nowych osobówkach, to raczej odpuszczę temat.
Nie zamierzamy tym kamperem też zwiedzać, zabieramy 2 rowery (prawdopodobnie elektryczne, żeby kondycją i czasem nie warunkować zwiedzania :p) ew. motocykl enduro (jak się pomieści).
Komplecik - 2024-11-17, 14:44
amozetakamozenie napisał/a: | to wybaczcie.
A wracając do meritum...
Trochę chyba skopałem pisząc o zimowym kamperze. Wtedy nie wiedziałem
Nie zamierzam tym kamperem jeździć w jakieś ekstremalne pogodowo miejsca.
. |
Wybaczamy
Wracając do tematu jeśli nie będziesz stał extremalnie to spoko możesz kupić budrzetówkę, da się w tym popykać, szału nie będzie ale się da, w kabinie sobie u tapicera dorób pokrowiec będzie ciut lepiej
Teraz jest ogólnya p... A na kampery wszelakiej maści dealer y robią nawet 1/4 ceny blaszak hobby np. Man 680 z 400tys zrobili ponizej 300, nawet samego mnie to zainteresowało, największy z blaszaków duża łazienka wygodne wyrko spora lodówka, chwalą się że dobrze izolowany to oczywiście w cudzysłowiu kolorki fajne wnętrza za 65e, wiadomo ciasny ale
https://youtu.be/srs1eSYNKD4?si=i6kvF916frgIE8-5
https://www.mobile.de/pl/.../395678684.html
Komplecik - 2024-11-21, 07:37
Kupił? Wybrał? Gdzie on?
Darson - 2024-12-05, 19:31 Temat postu: Re: Zimowy kamper dla pracującej pary
To już lepiej za te same piniomdze macluis a se kupcie |
Mógłbyś rozwinąć tę myśl? 🙏
Jestem szczęśliwym posiadaczem McLouisa właśnie i nurtuje mnie, co miałeś na myśli. 🤔
Komplecik - 2024-12-05, 21:25 Temat postu: Re: Zimowy kamper dla pracującej pary
Darson napisał/a: | Komplecik napisał/a: |
To już lepiej za te same piniomdze macluis a se kupcie |
Mógłbyś rozwinąć tę myśl? 🙏
Jestem szczęśliwym posiadaczem McLouisa właśnie i nurtuje mnie, co miałeś na myśli. 🤔 |
Miałem na myśli że jest to lepsze niż gorsze no, to miałem na myśli
|
|