|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - potrzebuje kawalek blachy - nierdzewki -NAPRAWA UMYWALKI
gino - 2009-03-03, 13:27 Temat postu: potrzebuje kawalek blachy - nierdzewki -NAPRAWA UMYWALKI witajcie..
jak w tytule..
w przyblizeniu ok 15x10cm z otworem ok 3,5cm ..
czy ma ktos z was kogos kto robi w ''nierdzewce'' ??
lub..jakis namiar w Warszawie pradze-południe
janusz - 2009-03-03, 15:03
Jaka gruba ma być ta blacha?
gino - 2009-03-03, 17:11
Januszku...im ciensza tym lepsza...
nie ma to znaczenia...
medard - 2009-03-03, 18:01
gino napisał/a: | ...im ciensza tym lepsza | to doskonalem sie nadaje z puszki po piwie
prezesuu - 2009-03-03, 19:43
medard napisał/a: | to doskonalem sie nadaje z puszki po piwie | piwo leją w aluminiowe lub stalowe.
prezesuu - 2009-03-03, 19:47
gino, że cienka to już wiemy, ale gdzie ten otwór fi 35 mm? Na dole, górze, środku? Trochę z lewej, a może z prawej stromy?
Zrób szkic i wstaw w posta to będzie można coś zaradzić.
gino - 2009-03-05, 07:01
wczoraj spotkalo mnie potrojne szczescie...
z samego ranka...Januszek odwiedzajac STOLYCE przywiozl mi blache ..
dziekuje ;-))
gdy juz mialem probowac cos z niej wymodzic zadzwonil ARCADAREK..
zebym na biegu podal wymiary, jaka konkretnie potrzebuje, gdzie otworki itp itd..
...bo..DARECKI JEST U PREZESUU i wlasnie PREZES mi ją OSOBISCIE!! wytnie
a Darek,wracajac mi ja przywiezie....
i juz jest
nawet nie wiecie..jak to milo jest gdy w tej gonitwie, zwanej zyciem. czasem mozna na kogos liczyc
a w tej naszej CAMPERTEAM'owej rodzince....wlasnie tak jest...
rafalcho - 2009-03-05, 07:25
Aż miło ... jak to czytam, to się serce RADUJE
48a-ELANKO - 2009-03-05, 08:53
rafalcho, uprzedziłeś mnie z tym stwierdzeniem; sam już kilkakrotnie przekonałem się, jak życzliwi i pomocni są ludzie, nasi koledzy, na forum. Wbrew powszechnie panującej opinii, że obecny pęd powoduje, iż zamykamy się w malutkim kręgu rodziny i ewentualnie znajomych, to tu, na forum zaprzeczamy tej teorii!
gino; teraz musisz zaspokoić ciekawość nie tylko moją: co z tej blaszki fajnego robisz...
gino - 2009-03-05, 08:59
nie ma sprawy..zrobie fotki...i pokaze...
powiem tylko tyle..ze jest to lekarstwo..na moja uszkodzana umywalke ;-))
StasioiJola - 2009-03-05, 09:37
I tak musimy Wszyscy trzymać - to właśnie przyciąga nowe osoby na nasze Forum. Pozdrawiamy Was wszystkich - Jola i Stasio.
gino - 2009-03-08, 08:33
48a-ELANKO napisał/a: |
gino; teraz musisz zaspokoić ciekawość nie tylko moją: co z tej blaszki fajnego robisz... |
obiecalem..wiec..pokazuje..po co mi..''kawalek blachy z nierdzewki...''
jak wiecie...szukałem umywalki..gdyz moja, troszke sie ''uszkodzila''
po 1) wykruszyl sie otwor na ''spust'' wody...
który po prostu wpadl do srodka..
wykruszyl..gdyz jest to taki rodzaj plastkiu, ktory z wiekiem..nie peka..tylko sie kruszy..
po2) jak kupilem kamperka..umywalka miala pekniecie dookola kranu..ktore..po 3latach uzytkowania..robilo sie coraz wieksze..aż w końcu kawalek umywalki odpadl..a razem z nim-kran
myślałem o tym, aby oddac umywalkę do naprawy komuś kto robi spoilery, łódki..czyli ma doświadczenie z ŻYWICĄ..
niestety...każdy kto wziął do reki moja umywalke,mówił-NIE DA SIĘ
bo....jest to taki rodzaj plastiku, który nie łączy się z żywicą..
skoro ''nie da się'' to...postanowiłem sam spróbować
niestety nie mam zdjec..jak to robiłem-bo byłem tak oblepiony tą zywicą..że nie miałem jak aparatu wziąć do reki.... a żywica była wszędzie, myslę że zuzyłem jej tyle na tą moja umywaleczkę, że powstałaby mała łódeczka...
ale..mam zdjecia...jak juz ją ''wyżywicowałem''
to ciemne miejsce..obok otworu,to wlasnie brakujacy kawalek umywalki,w miejscu montazu kranu....
.
.
po wyklejeniu...i i wyrownaniu czesci ''widocznej'' szpachla z wloknem szklanym..
oraz dobraniu lakieru , nabiciu go w spray...pomalowalem umywaleczke..
.
.
gdyby ktos chcial malowac...pamietajcie o ...''cierpliwosci'' ..lekko natryskiwac..i czekac az podeschnie..i kolejna warstwa..i tak 4-5 razy...
umywalka ma pionowe scianki..ktore tylko czekaja..zeby lakier mogl poplynac..i..zacieki gotowe..
no i tu...potrzeba, matka wynalazkow...
wymyslilem sobie..ze skoro miejsce montazu kranu, nie jest mocna strona mojej umywalki..warto..je troche ''ztjuningowac''
i do tego wlasnie potrzebna byla mi ''blaszka z nierdzewki'' ...
efekt tuningu wyglada tak...
.
.
.
.
.
.
oczywiscie ''armaturę'' musze jeszcze złożyć,czyli zamontować wąż i wylewkę przysznicowa...
ale..
juz wiecie..po co byla potrzebna ta blaszka...za ktora jeszcze raz dziekuje PREZESOWI
bonusik - 2009-03-08, 10:42
Gino....wieeelki szacun za wykonaną pracę...
Masz talent brachu...
arek - 2009-03-08, 13:31
Jaki lakier zastosowałeś ?
48a-ELANKO - 2009-03-08, 13:36
Gino ! , mam ochotę uszkodzić umywalkę i tak ładnie ją ozdobić /ozdobimy/ozdobisz...
gino - 2009-03-08, 14:41
dzieki za dobre slowo
AREK - lakier normalny, samochodowy..RAL..z dodanym zmiekczaczem do plastikow..
bonusik - 2009-03-08, 20:57
Gino...ile muszę postawić Tobie pifka żeby mieć taką pikną umywalkę
gino - 2009-03-08, 22:39
no...zeby na tydzien starczylo....
ale....
wiesz....jak jest...samo piwko nie starczy...a gdzie GRILLLLLLL ...karkoweczka..szaszlyczki itp itd
ehhh...wiosenka mi sie marzy...;-))
rafalcho - 2009-03-09, 07:13
gino, pełen szacunek
wmaker - 2009-03-09, 08:54
gino
masz talent i piwko u mnie.
gino - 2009-03-09, 22:02
wmaker napisał/a: | gino
masz talent i piwko u mnie. |
dzieki
kuźminton - 2016-08-17, 00:08
czy jest to naprawialne?
odpływ jakby się zapadł i zostawił po sobie dziurę....
ogólnie umywalka nie jest w najlepszym stanie, przydałby jej się remont albo wymiana na nowszą.
gino - 2016-08-17, 09:39
tak..
można to naprawić
CORONAVIRUS - 2016-08-17, 10:29
Gino...mógłbyś z pierwszej strony poprawić widoczność fotek czy już się nie da ? Były chyba na innym serwerze a może tylko u mnie lipa z otwieraniem
wbobowski - 2016-08-17, 11:06
BIORCA napisał/a: | a może tylko u mnie lipa z otwieraniem |
Też ich nie widzę
MILUŚ - 2016-08-17, 11:29
gino napisał/a: | tak..
można to naprawić |
Przed wakacjami wymieniałem umywalkę w moim Burstner'ze na nową koszt.......140 zł
Warto się bawić ?
yahoda - 2016-08-17, 11:34
Hmmm... Ja też fotek nie widzę. Ostatnio tak miałem, że w przeglądarce Mozilla nie było, a na Chrome były, ale tych to nawet na Chrome nie widać.
kuźminton - 2016-08-17, 14:31
Gino, a jaki jest przepis na sukces? Lubię sie dłubać i mam sprawne rączki, ale potrzebuje przewodnika!;)
A takiej umywalki nigdzie nie moge namierzyć..
jacik - 2016-08-17, 16:12
kuźminton To jest zwykłe koło z otworem ? Ma jakieś bajery od spodu ?
BODEK - 2016-08-17, 20:33 Temat postu: Nierdzewka Sklep-Hurtownia materiały z nierdzewki, są również okucia do łodzi W-wa ul Szpacza "KO Metal" .
kuźminton - 2016-08-17, 23:08
Jest to plastikowe a pod spodem nic nie ma.
Próbowałem zainstalować większy syfon ale nie pomogło. Trzeba by od spodu czymś zalepić po całości i odtworzyć pierścień.
myslalem aby kawałki tego plastiku roztopić w acetonie i to jakoś uformować nowy pierścień juz chyba na stałe z nowym syfonem, ale czy ktoś sie tak kiedyś bawił?
kuźminton - 2016-08-17, 23:10 Temat postu: Re: Nierdzewka
BODEK napisał/a: | Sklep-Hurtownia materiały z nierdzewki, są również okucia do łodzi W-wa ul Szpacza "KO Metal" . |
Proponujesz aby zrobić nowy z nierdzewki? Ile to by kosztowało? Jest to możliwe do odtworzenia? Js potrzebuje konkretny kształt bo ta umywalka jest ruchoma - obraca sie o 90 stopni i opiera sie o konkretne miejsca.
gino - 2016-08-18, 06:44
Bodek raczej odpowiadał na moja prośbę o ..kawałek nierdzewki..
co do umywalki..
ja ze swoja jeździłem do kilku ''łódkarzy'' czyli miejsc gdzie robią w zywicy..
wyganiali mnie..że tego tworzywa się nie naprawia..
ja byłem uparty i sam sobie naprawiłem..
blachę w tym przypadku potrzebowałem do czego innego, miejsce mocowania kranu mi wyleciało podobnie jak u Ciebie wlewka
gino - 2016-08-18, 06:45
aha
co do zdjęć..
niestety zaginęły bezpowrotnie wraz z imageschack
jacik - 2016-08-18, 08:21
Sam pierścień to można wyfrezować np w poliamidzie lub samemu otwornicą.
Narysuj dokładnie jak to wygląda w przekroju.
tomek_lodz - 2016-08-18, 21:30
Kuźminton spróbuj pogadać w warsztacie gdzie spawają plastiki ( zderzaki itp) Mnie udało się tam naprawić rączki od lodówki. Zamiast bawić się z rozpuszczaniem w acetonie lepiej pobawić się w spawanie.
Druga możliwość to zabawa z akrylem, Kilka lat temu kupowałem taki aby naprawić pękniętą wannę. Są zestawy naprawcze popytaj w sklepach sprzedających armaturę akrylową ( przynajmniej kilka lat temu były)
wmaker - 2016-08-19, 10:50
Jak masz większość "części" lub możesz gdzieś odciąć nadmiar ( np. z rantu) jako materiał to można próbować spawać ale plastik po prostu się zestarzał od brzegu, mimo że mam HotAir ja bym poszukał odpływu o większej średnicy (duży zlew lub wanna) i przy pomocy butylu i pierścieni gumowych zamocował w większym otworze. Samo wycięcie ładnej lepszej dziury też nie będzie łatwe bo bez prowadzenia osiowego wiertłem otwornicy będzie ciężko zacząć, ja najczęściej plastiki obrabiam (tu wycinam) lutownicą transformatorową i poprawiam ręcznymi (nóż, skrobak, pilnik, papier ścierny). Po wycięciu większej średnicy HotAirem możesz ostrożnie wyprofilować samo przetłoczenie.
W takich przypadkach jak samemu tego nie zrobisz to usługowo wyjdzie Cię na tyle drogo że rozważył bym sugestię o kupnie nowego.
kuźminton - 2016-08-20, 21:19 Temat postu: tadaaaaaaa! No wiec zabrałem się do pracy, a bohaterem dnia została lutownica gazowa, którą zakupiłem za 55zł na Wolumenie
Najpierw wyciąłem większą dziurę do "zdrowego" plastiku.
Następnie z dolnego elementu umywalki pożyczyłem sobie potrzebny pierścień.
Okazało się, że po podgrzaniu można z niego łatwo uformować lejek (eghmm łatwo jak łatwo - godzina pękła)
Następnie od spodu zespawałem nowy pierścień z umywalką i tak samo zrobiłem od góry.
Potem to już była tylko zabawa i dłubanina, aby cienkie paski plastiku dodatkowo zgrzać z łączeniem.
Mała przecierka drobnym papierem, kosmetyka i włolaaaaaaaa!
Po drodze wypaliłem parę małych dziurek w zlewie, więc miałem parę dodatkowych łatek do wykonania
Bardzo dziękuje za rady i inspiracje
To moja pierwsza relacja naprawy na CT. Czy są za to jakieś odznaki camper majstra??
wmaker - 2016-08-24, 08:13
Esteta będzie smęcił że coś tam ale u mnie masz piwko za chęci i zdolności. Przy wykorzystaniu takich narzędzi wyszło dobrze bo DZIAŁA!
|
|