Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Lodówka MPM 112

Sławek B - 2024-11-22, 17:34
Temat postu: Lodówka MPM 112
Czy ktoś ma doświadczenia z lodówką MPM 112 CJ 16 AA, z agregatem zmienionym na 12 woltowy, od Pana Cool Camper.

O tym, że jest to solidny fachowiec - wiem. Ma sporo pozytywnych opinii.

Interesują mnie natomiast aspekty eksploatacyjne, jak średni pobór prądu/ mocy.
Ilość zużytej energii przy określonych warunkach zewnętrznych etc.
Mam również pytanie : jak taką lodówkę zamocować, bo wkręcanie śrub, jak w lodówkach absorpcyjnych, odpada.

Bim - 2024-11-22, 18:34

Sławek B napisał/a:
Interesują mnie natomiast aspekty eksploatacyjne, jak średni pobór prądu/ mocy.
Ilość zużytej energii przy określonych warunkach zewnętrznych etc.
Mam również pytanie : jak taką lodówkę zamocować, bo wkręcanie śrub, jak w lodówkach absorpcyjnych, odpada.

Przy mojej zamrażalce szufladkowej z wiekszą izolacją jak lodówka pobór to 3,7 tak bym to uśrednił.

Ja jako laik wymieniłem sobie sam absorbcyjną na 12V koszt max przy zamrażarce 1500 zł .

Jak będziesz zainteresowany chetnie odwdziecze sie za kiedyś udzieloną pomoc dzwoń lub pisz

Sławek B - 2024-11-22, 19:44

Bim napisał/a:
Przy mojej zamrażalce szufladkowej z wiekszą izolacją jak lodówka pobór to 3,7 tak bym to uśrednił.

Ja jako laik wymieniłem sobie sam absorbcyjną na 12V koszt max przy zamrażarce 1500 zł .

Jak będziesz zainteresowany chetnie odwdziecze sie za kiedyś udzieloną pomoc dzwoń lub pisz

Dzięki.
Na razie zbieram informacje. Sam raczej nie chcę robić konwersji, bo się na tym nie znam...

YAN - 2024-11-23, 15:19

Zamocować możesz z tyłu przez kratki wentylacyjne jeśli się wyjmują z zewnątrz. Pobór podobnie jak u Bim-a.
AndyS - 2024-11-23, 23:07

A kto mi powie jak jest rozwiązana blokada drzwi lodówki na czas jazdy?
Bim - 2024-11-24, 09:09

AndyS napisał/a:
A kto mi powie jak jest rozwiązana blokada drzwi lodówki na czas jazdy?

W szufladkowej nie miałem tego problemu bo na drzwiach nic nie jest poukładane ,uszczelka magnetyczna dawała radę :spoko

fan - 2024-11-24, 09:33

rzep przemysłowy do radę
maro88pl - 2024-11-26, 13:53

Ja od kolego Cool Camper mam taką lodówkę zakupioną na początku tego roku.

Jeździliśmy z nią całe lato - temperatura trzyma w środku dobrze nawet w upały i gdy jest załadowana niemal do pełna.
Przy załączonym agregacie około 2,5-3A poboru. Załączała się u nas na 3-4 minuty 3 razy na godzinę. Zamontowaliśmy ją w miejscu starej wymiennikowej - lekko dopasowując otwór w zabudowie meblowej. Front mamy dopasowany na ścisło, więc tam się nie chybocze. Po bokach lodówki między jej ścianami, a ścianami zabudowy meblowej wstawiłem drewniane listewki wklejone na klej meblowy. Dodatkowo 3 śrubami dokręcona jest z tyłu do podłogi (śruby wkręcone w pas blachy na którym wsparty jest agregat i dalej do podłogi).
Dla lepszej cyrkulacji powietrza, zgodnie z zaleceniami kolegi Cool Camper, w bocznej ścianie zabudowy (przy drzwiach wejściowych) wykonaliśmy otwory maskowane kratką jak na zdjęciu.

Same drzwi lodówki aby nie otwierały się podczas jazdy zabezpieczyliśmy tego typu uchwytem założonym z boku drzwi lodówki:

YAN - 2024-11-26, 14:34

Przerabiałem w tym samym miejscu tylko MPM nie mieścił mi się z wysokości , znalazłem Sharpa ma 82,2. Zabezpieczenie uchwyt nastawny bardzo solidnie trzyma bo u mnie drzwiczki otwierają się w kierunku jazdy.
Sławek B - 2024-11-27, 16:34

Dziękuję za informacje oraz za inspiracje.
Sławek B - 2024-12-03, 18:52

YAN napisał/a:
Przerabiałem w tym samym miejscu tylko MPM nie mieścił mi się z wysokości , znalazłem Sharpa ma 82,2. Zabezpieczenie uchwyt nastawny bardzo solidnie trzyma bo u mnie drzwiczki otwierają się w kierunku jazdy.

Czy możesz zdradzić tajemnicę gdzie można kupić taki uchwyt-blokadę?

YAN - 2024-12-04, 08:57

Jest taki sklep z ciekawymi rzeczami i tam to kiedyś kupiłem do innego rozwiązania a przy tym też mi się sprawdziło. Na miejscu też można było kupić.
https://www.elesa-ganter....g-en-g03-sales#

Sławek B - 2024-12-06, 21:32

Dzięki za informację.