|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Lodówka MPM 112
Sławek B - 2024-11-22, 17:34 Temat postu: Lodówka MPM 112 Czy ktoś ma doświadczenia z lodówką MPM 112 CJ 16 AA, z agregatem zmienionym na 12 woltowy, od Pana Cool Camper.
O tym, że jest to solidny fachowiec - wiem. Ma sporo pozytywnych opinii.
Interesują mnie natomiast aspekty eksploatacyjne, jak średni pobór prądu/ mocy.
Ilość zużytej energii przy określonych warunkach zewnętrznych etc.
Mam również pytanie : jak taką lodówkę zamocować, bo wkręcanie śrub, jak w lodówkach absorpcyjnych, odpada.
Bim - 2024-11-22, 18:34
Sławek B napisał/a: | Interesują mnie natomiast aspekty eksploatacyjne, jak średni pobór prądu/ mocy.
Ilość zużytej energii przy określonych warunkach zewnętrznych etc.
Mam również pytanie : jak taką lodówkę zamocować, bo wkręcanie śrub, jak w lodówkach absorpcyjnych, odpada. |
Przy mojej zamrażalce szufladkowej z wiekszą izolacją jak lodówka pobór to 3,7 tak bym to uśrednił.
Ja jako laik wymieniłem sobie sam absorbcyjną na 12V koszt max przy zamrażarce 1500 zł .
Jak będziesz zainteresowany chetnie odwdziecze sie za kiedyś udzieloną pomoc dzwoń lub pisz
Sławek B - 2024-11-22, 19:44
Bim napisał/a: | Przy mojej zamrażalce szufladkowej z wiekszą izolacją jak lodówka pobór to 3,7 tak bym to uśrednił.
Ja jako laik wymieniłem sobie sam absorbcyjną na 12V koszt max przy zamrażarce 1500 zł .
Jak będziesz zainteresowany chetnie odwdziecze sie za kiedyś udzieloną pomoc dzwoń lub pisz |
Dzięki.
Na razie zbieram informacje. Sam raczej nie chcę robić konwersji, bo się na tym nie znam...
YAN - 2024-11-23, 15:19
Zamocować możesz z tyłu przez kratki wentylacyjne jeśli się wyjmują z zewnątrz. Pobór podobnie jak u Bim-a.
AndyS - 2024-11-23, 23:07
A kto mi powie jak jest rozwiązana blokada drzwi lodówki na czas jazdy?
Bim - 2024-11-24, 09:09
AndyS napisał/a: | A kto mi powie jak jest rozwiązana blokada drzwi lodówki na czas jazdy? |
W szufladkowej nie miałem tego problemu bo na drzwiach nic nie jest poukładane ,uszczelka magnetyczna dawała radę
fan - 2024-11-24, 09:33
rzep przemysłowy do radę
maro88pl - 2024-11-26, 13:53
Ja od kolego Cool Camper mam taką lodówkę zakupioną na początku tego roku.
Jeździliśmy z nią całe lato - temperatura trzyma w środku dobrze nawet w upały i gdy jest załadowana niemal do pełna.
Przy załączonym agregacie około 2,5-3A poboru. Załączała się u nas na 3-4 minuty 3 razy na godzinę. Zamontowaliśmy ją w miejscu starej wymiennikowej - lekko dopasowując otwór w zabudowie meblowej. Front mamy dopasowany na ścisło, więc tam się nie chybocze. Po bokach lodówki między jej ścianami, a ścianami zabudowy meblowej wstawiłem drewniane listewki wklejone na klej meblowy. Dodatkowo 3 śrubami dokręcona jest z tyłu do podłogi (śruby wkręcone w pas blachy na którym wsparty jest agregat i dalej do podłogi).
Dla lepszej cyrkulacji powietrza, zgodnie z zaleceniami kolegi Cool Camper, w bocznej ścianie zabudowy (przy drzwiach wejściowych) wykonaliśmy otwory maskowane kratką jak na zdjęciu.
Same drzwi lodówki aby nie otwierały się podczas jazdy zabezpieczyliśmy tego typu uchwytem założonym z boku drzwi lodówki:
YAN - 2024-11-26, 14:34
Przerabiałem w tym samym miejscu tylko MPM nie mieścił mi się z wysokości , znalazłem Sharpa ma 82,2. Zabezpieczenie uchwyt nastawny bardzo solidnie trzyma bo u mnie drzwiczki otwierają się w kierunku jazdy.
Sławek B - 2024-11-27, 16:34
Dziękuję za informacje oraz za inspiracje.
Sławek B - 2024-12-03, 18:52
YAN napisał/a: | Przerabiałem w tym samym miejscu tylko MPM nie mieścił mi się z wysokości , znalazłem Sharpa ma 82,2. Zabezpieczenie uchwyt nastawny bardzo solidnie trzyma bo u mnie drzwiczki otwierają się w kierunku jazdy. |
Czy możesz zdradzić tajemnicę gdzie można kupić taki uchwyt-blokadę?
YAN - 2024-12-04, 08:57
Jest taki sklep z ciekawymi rzeczami i tam to kiedyś kupiłem do innego rozwiązania a przy tym też mi się sprawdziło. Na miejscu też można było kupić.
https://www.elesa-ganter....g-en-g03-sales#
Sławek B - 2024-12-06, 21:32
Dzięki za informację.
|
|