|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - Przeszczep półintegry na inne podwozie. Czy to możliwe ?
matmax - 2024-12-16, 23:21 Temat postu: Przeszczep półintegry na inne podwozie. Czy to możliwe ? Cześć, mam pomysł który muszę poddać debacie...
Uprzejmie proszę o dobrą radę.
Chcę kupić Fiata Ducato który był kiedyś chłodnią, ale chłop sprzedaje samą ramę bez zabudowy.
Mam też ofertę na rozbitą półintegrę gdzie zabudowa jest w stanie zdatnym do dalszego użytku a kabina zdecydowanie nie.
Pytania: czy po samodzielnym przeszczepieniu zabudowy kamperowej na podwozie po chłodni wydział komunikacji uzna go za pojazd specjalny ?
Czy konieczne będą jakieś załatwianie tematów z rzeczoznawcą czy OSKP?
Czy ktoś na tym forum ma doświadczenie z taką przebudową ?
Będę wdzięczny za rzeczowy komentarz.
Cyryl - 2024-12-17, 08:04
zapytać w okręgowej stacji kontroli pojazdów
Kazik II - 2024-12-17, 11:22
Daj sobie spokój. Chyba nie wiesz, na co się porywasz. Zarówno od strony technicznej jak i formalno-urzędniczej.
Cyryl - 2024-12-17, 14:23
zawsze trzeba zadać pytanie: co Cię bardziej kręci, turystyka kamperowa czy budowanie kampera?
bo są ludzie, którym większą satysfakcję sprawia budowanie, a jeżdżenie - mniej.
voice - 2024-12-17, 17:45
Panowie to jak budowa kampera, bez problemu zrobisz pojazd specjalny kempingowy ale.
PRIMO
1. musisz zapłacić akcyzę bo specyjalny kempingowy podlega akcyzie. ( żeby była dobra i nie z kosmosu dobrze mieć rachunki za przebudowę zakup rozbitego kampera itp...
2. po drugie chłodnia którą chcesz kupić pewnie 3 osobowa więc zmiany nie zrobisz na 4 osoby, oczywiście da się zrobić ale jest to w tych czasach bardzo kosztowne ponad 10 tys zł.
Reasumując stawiając zabudowę na swoją ramę bez problemu na stacji diagnostycznej zrobisz zmianę na specjalny kempingowy (acha i na ta przebudowę musisz mieć fakturę z odpowiednim PKD, bo sam prywat nie bez firmy i odpowiedniego PKD nic nie zdziałasz.
Kazik II - 2024-12-17, 17:55
Zacznijmy od tego, że skoro szoferka tej integry jest tak przefasonowana że nie ma czego zbierać - to musi być po potężnym dzwonie. Nie sądzę aby konstrukcja nadwozie kampera przetrwało bez szwanku taką przygodę. Przekładanie i dopasowywanie nadwozia do innej ramy to bardzo skomplikowana operacja. Już pomijając fakt, że zapewne nadwyrężona jego konstrukcja może się po prostu rozlecieć podczas tej operacji. A jak to zarejestrować, przecież kol. matmax nie wmówi diagnoście że po prostu przerobił sobie nadwozie chłodni na oryginalnego kampera. A rejestracja składaków jest obecnie niemożliwa.
SlawekEwa - 2024-12-17, 17:58
matmax napisał/a: | Mam też ofertę na rozbitą półintegrę gdzie zabudowa jest w stanie zdatnym do dalszego użytku a kabina zdecydowanie nie. |
Kazik II napisał/a: | acznijmy od tego, że skoro szoferka tej integry jest tak przefasonowana że nie ma czego zbierać |
Przeczytaj to jeszcze raz
Kazik II - 2024-12-17, 18:03
SlawekEwa napisał/a: | Przeczytaj to jeszcze raz |
A skąd początkujący kol. matmax wie, jak wygląda wewnętrzna konstrukcja tej budy? Prześwietlał ją rentgenem ?
SlawekEwa - 2024-12-17, 18:06
Kazik II napisał/a: | A skąd początkujący kol. matmax wie, |
ale pewnie różnicę pomiędzy półintegrą , a integrą zna
Kazik II - 2024-12-17, 18:23
SlawekEwa napisał/a: | Kazik II napisał/a: | A skąd początkujący kol. matmax wie, |
ale pewnie różnicę pomiędzy półintegrą , a integrą zna |
No to problem został rozwiązany - trafiony, zatopiony :
mischka - 2024-12-17, 18:45
matmax napisał/a: | rozbitą półintegrę |
Kazik II napisał/a: | szoferka tej integry |
to teraz półintegrę na integrę i do przeglądu
żeby przeszczep miał sens to musi być mega tanio, jak cyfry się zgadzają to można się bawić...
Kazik II - 2024-12-17, 18:52
mischka napisał/a: | to teraz półintegrę na integrę i do przeglądu | ó
A może lepiej na ćwierćintegrę? Wesołych Swiąt Panowie
voice - 2024-12-17, 20:21
Panowie, kolega pytał o rejestrację na specjalny kempingowy, nie pyta czy to się opłaca czy nie.
Więc .... czytajcie ze zrozumieniem. a te komentarze są niepotrzebne.
Po drugie na ramę można włożyć wszystko kontener, betoniarkę wywrotkę ale i także zabudowę kempingową. Czy to będzie zrobione ze sztuką nie nam oceniać.
SlawekEwa - 2024-12-17, 20:24
Kazik II napisał/a: | Wesołych Swiąt Panowie |
I Tobie też życzymy
Skwarek - 2024-12-17, 20:30 Temat postu: Re: Przeszczep półintegry na inne podwozie. Czy to możliwe ?
matmax napisał/a: |
Chcę kupić Fiata Ducato który był kiedyś chłodnią, ale chłop sprzedaje samą ramę bez zabudowy.
Mam też ofertę na rozbitą półintegrę gdzie zabudowa jest w stanie zdatnym do dalszego użytku a kabina zdecydowanie nie.
Będę wdzięczny za rzeczowy komentarz. |
Kłopot duży ale i pokusa.
Może udało by się odbudować kabinę półintegry wykorzystując części z chłodni i wtedy zachować VIN z kampera (mam na myśli tylko legalne czynności). Wtedy uniknąłbyś kłopotliwej i kosztownej biurokracji. No chyba, że kamper jest bez prawa rejestracji.
Cyryl - 2024-12-17, 20:53
Kazik II napisał/a: | Zacznijmy od tego, że skoro szoferka tej integry jest tak przefasonowana że nie ma czego zbierać - to musi być po potężnym dzwonie. Nie sądzę aby konstrukcja nadwozie kampera przetrwało bez szwanku taką przygodę... |
masz rację, ale nie możemy wszystkich ludzi mierzyć swoją miarą.
są tacy dla których im większe wyzwanie, tym większa satysfakcja.
mischka - 2024-12-17, 20:57
voice napisał/a: | Panowie, kolega pytał o rejestrację na specjalny kempingowy, nie pyta czy to się opłaca czy nie. | Jesteś pewien? Zrobić się da bo wszystko się da, ale przy takich operacjach budżet musi się spinać. Oczywiście mogę się mylić i założyciel wątku chętnie zapłaci więcej niż za gotowca w dobrym stanie bo lubi...
Darson - 2024-12-18, 17:15
Cyryl napisał/a: |
są ludzie, którym większą satysfakcję sprawia budowanie, a jeżdżenie - mniej. |
Tutaj tkwi sedno sprawy. I w jeszcze kilku odpowiedziach. 😁
On nie pyta o koszty, tylko czy się da i jak.
I trzeba odpowiedzieć: tak , da się ale :
po 1.
po 2. 3.4 5
Kolega zaczyna budować, my mamy 1.5 roku nowych tematów na forum, w których wielu może błysnąć wiedzą i forum się kręci.
A na poważnie, to wolałbym sprzedać nerkę i kupić kampera niż robić taką przekładkę.
|
|