Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Przeszczep półintegry na inne podwozie. Czy to możliwe ?

matmax - 2024-12-16, 23:21
Temat postu: Przeszczep półintegry na inne podwozie. Czy to możliwe ?
Cześć, mam pomysł który muszę poddać debacie...

Uprzejmie proszę o dobrą radę.

Chcę kupić Fiata Ducato który był kiedyś chłodnią, ale chłop sprzedaje samą ramę bez zabudowy.
Mam też ofertę na rozbitą półintegrę gdzie zabudowa jest w stanie zdatnym do dalszego użytku a kabina zdecydowanie nie.

Pytania: czy po samodzielnym przeszczepieniu zabudowy kamperowej na podwozie po chłodni wydział komunikacji uzna go za pojazd specjalny ?
Czy konieczne będą jakieś załatwianie tematów z rzeczoznawcą czy OSKP?
Czy ktoś na tym forum ma doświadczenie z taką przebudową ?

Będę wdzięczny za rzeczowy komentarz.

Cyryl - 2024-12-17, 08:04

zapytać w okręgowej stacji kontroli pojazdów
Kazik II - 2024-12-17, 11:22

Daj sobie spokój. Chyba nie wiesz, na co się porywasz. Zarówno od strony technicznej jak i formalno-urzędniczej.
Cyryl - 2024-12-17, 14:23

zawsze trzeba zadać pytanie: co Cię bardziej kręci, turystyka kamperowa czy budowanie kampera?

bo są ludzie, którym większą satysfakcję sprawia budowanie, a jeżdżenie - mniej.

voice - 2024-12-17, 17:45

Panowie to jak budowa kampera, bez problemu zrobisz pojazd specjalny kempingowy ale.
PRIMO
1. musisz zapłacić akcyzę bo specyjalny kempingowy podlega akcyzie. ( żeby była dobra i nie z kosmosu dobrze mieć rachunki za przebudowę zakup rozbitego kampera itp...
2. po drugie chłodnia którą chcesz kupić pewnie 3 osobowa więc zmiany nie zrobisz na 4 osoby, oczywiście da się zrobić ale jest to w tych czasach bardzo kosztowne ponad 10 tys zł.

Reasumując stawiając zabudowę na swoją ramę bez problemu na stacji diagnostycznej zrobisz zmianę na specjalny kempingowy (acha i na ta przebudowę musisz mieć fakturę z odpowiednim PKD, bo sam prywat nie bez firmy i odpowiedniego PKD nic nie zdziałasz.

Kazik II - 2024-12-17, 17:55

Zacznijmy od tego, że skoro szoferka tej integry jest tak przefasonowana że nie ma czego zbierać - to musi być po potężnym dzwonie. Nie sądzę aby konstrukcja nadwozie kampera przetrwało bez szwanku taką przygodę. Przekładanie i dopasowywanie nadwozia do innej ramy to bardzo skomplikowana operacja. Już pomijając fakt, że zapewne nadwyrężona jego konstrukcja może się po prostu rozlecieć podczas tej operacji. A jak to zarejestrować, przecież kol. matmax nie wmówi diagnoście że po prostu przerobił sobie nadwozie chłodni na oryginalnego kampera. A rejestracja składaków jest obecnie niemożliwa.
SlawekEwa - 2024-12-17, 17:58

matmax napisał/a:
Mam też ofertę na rozbitą półintegrę gdzie zabudowa jest w stanie zdatnym do dalszego użytku a kabina zdecydowanie nie.

Kazik II napisał/a:
acznijmy od tego, że skoro szoferka tej integry jest tak przefasonowana że nie ma czego zbierać

Przeczytaj to jeszcze raz :bajer

Kazik II - 2024-12-17, 18:03

SlawekEwa napisał/a:
Przeczytaj to jeszcze raz :bajer

A skąd początkujący kol. matmax wie, jak wygląda wewnętrzna konstrukcja tej budy? Prześwietlał ją rentgenem :shock: ?

SlawekEwa - 2024-12-17, 18:06

Kazik II napisał/a:
A skąd początkujący kol. matmax wie,

ale pewnie różnicę pomiędzy półintegrą , a integrą zna :-P

Kazik II - 2024-12-17, 18:23

SlawekEwa napisał/a:
Kazik II napisał/a:
A skąd początkujący kol. matmax wie,

ale pewnie różnicę pomiędzy półintegrą , a integrą zna :-P

:shock: No to problem został rozwiązany - trafiony, zatopiony :niewiemm :

mischka - 2024-12-17, 18:45

matmax napisał/a:
rozbitą półintegrę

Kazik II napisał/a:
szoferka tej integry

to teraz półintegrę na integrę i do przeglądu :spoko

żeby przeszczep miał sens to musi być mega tanio, jak cyfry się zgadzają to można się bawić...

Kazik II - 2024-12-17, 18:52

mischka napisał/a:
to teraz półintegrę na integrę i do przeglądu :spoko
ó
A może lepiej na ćwierćintegrę? Wesołych Swiąt Panowie :spoko

voice - 2024-12-17, 20:21

Panowie, kolega pytał o rejestrację na specjalny kempingowy, nie pyta czy to się opłaca czy nie.
Więc .... czytajcie ze zrozumieniem. a te komentarze są niepotrzebne.
Po drugie na ramę można włożyć wszystko kontener, betoniarkę wywrotkę ale i także zabudowę kempingową. Czy to będzie zrobione ze sztuką nie nam oceniać.

SlawekEwa - 2024-12-17, 20:24

Kazik II napisał/a:
Wesołych Swiąt Panowie

I Tobie też życzymy :mikolaj

Skwarek - 2024-12-17, 20:30
Temat postu: Re: Przeszczep półintegry na inne podwozie. Czy to możliwe ?
matmax napisał/a:

Chcę kupić Fiata Ducato który był kiedyś chłodnią, ale chłop sprzedaje samą ramę bez zabudowy.

Będę wdzięczny za rzeczowy komentarz.

Kłopot duży ale i pokusa.
Może udało by się odbudować kabinę półintegry wykorzystując części z chłodni i wtedy zachować VIN z kampera (mam na myśli tylko legalne czynności). Wtedy uniknąłbyś kłopotliwej i kosztownej biurokracji. No chyba, że kamper jest bez prawa rejestracji.

:spoko

Cyryl - 2024-12-17, 20:53

Kazik II napisał/a:
Zacznijmy od tego, że skoro szoferka tej integry jest tak przefasonowana że nie ma czego zbierać - to musi być po potężnym dzwonie. Nie sądzę aby konstrukcja nadwozie kampera przetrwało bez szwanku taką przygodę...

masz rację, ale nie możemy wszystkich ludzi mierzyć swoją miarą.

są tacy dla których im większe wyzwanie, tym większa satysfakcja.

mischka - 2024-12-17, 20:57

voice napisał/a:
Panowie, kolega pytał o rejestrację na specjalny kempingowy, nie pyta czy to się opłaca czy nie.
Jesteś pewien? Zrobić się da bo wszystko się da, ale przy takich operacjach budżet musi się spinać. Oczywiście mogę się mylić i założyciel wątku chętnie zapłaci więcej niż za gotowca w dobrym stanie bo lubi... :bajer
Darson - 2024-12-18, 17:15

Cyryl napisał/a:

są ludzie, którym większą satysfakcję sprawia budowanie, a jeżdżenie - mniej.

Tutaj tkwi sedno sprawy. I w jeszcze kilku odpowiedziach. 😁
On nie pyta o koszty, tylko czy się da i jak.
I trzeba odpowiedzieć: tak , da się ale :
po 1.
po 2. 3.4 5
Kolega zaczyna budować, my mamy 1.5 roku nowych tematów na forum, w których wielu może błysnąć wiedzą i forum się kręci. :bigok
A na poważnie, to wolałbym sprzedać nerkę i kupić kampera niż robić taką przekładkę.