|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Porady dla kupujących kampera - Porady dla kupujących samochód, nie tylko kampera
rakro1 - 2025-01-06, 11:27 Temat postu: Porady dla kupujących samochód, nie tylko kampera Przypadkowo nadziałem się na zwiastun programu UWAGA, który będzie dzisiaj tj. 06.01.2025 w TVN o godzinie 19.35. Będzie też dostępny w Playerze. Program o oszustwach handlarzy samochodami.
Zwiastun był wstrząsający.
Jeśli dacie radę obejrzeć polecam.
joko - 2025-01-06, 14:16
Myślę , że niczego nowego się z tego reportażu nie dowiemy , czego nie wiedzieli byśmy wcześniej .
Będzie znowu robienie sensacji z faktów oczywistych, a wszystko pachnie mi robotą na zamówienie, w związku z drastycznym spadkiem sprzedaży samochodów w ogóle, nie tylko kamperów.
Od 1 stycznia producenci i sprzedawcy nowych pojazdów mają dodatkowy problem bo weszły w życie nowe jeszcze bardziej drastyczne normy emisji i dla zachowania odpowiedniej średniej będą musieli sprzedawać więcej zeroemisyjnych , a tych jak wiadomo przeciętny Kowalski czy inny Schmidt boi się bardziej od starego 3 razy kręconego sadzomiota
Możemy mieć za niedługo taką sytuację że przyjdziemy do salonu , pokażemy Panu sprzedawcy, że chcemy kupić to autko spalinowe które tutaj stoi , a on nam powie, "przepraszam , ale nie mogę na razie tego zrobić, bo nie sprzedałem jeszcze odpowiedniej ilości EV"
Druga opcja jest taka, że ceny spalinówek pójdą drastycznie w górę , aby producenci i sprzedawcy mieli na kary za przekroczenie emisji. Jak do góry pójdą nowe to oczywiste że używane również.
Ogólny przekaz z tego reportażu będzie więc zapewne taki:
"używane spalinówki to w większości umiejętnie podpicowany szrot, przestarzały i ze względu na skomplikowanie konstrukcji trudny i drogi w naprawie i utrzymaniu, a przez to bardzo podatny na kombinacje nieuczciwych handlarzy "
Wszystko to oczywiście prawda , lecz jeszcze nie powszechnie uznana ...... w związku z tym trzeba ją rozpowszechnić , choćby takimi metodami
rakro1 - 2025-01-06, 14:43
Zobaczyłem fragment o firmach " czyszczących" dane powiązane z numerem VIN.
O wywożeniu samochodów do Niemiec na dwie godziny aby nabyły niemieckie papiery. I o innych nieciekawych metodach, o których nie miałem pojęcia.
Nie jest to reportaż dla wszystkowiedzących ale oglądając dyskusję o nim odniosłem wrażenie, że może być ciekawy.
rakro1 - 2025-01-06, 19:49
Noo .. nic ciekawego. W zasadzie to reklama reportażu była ciekawsza niż sam reportaż.
Przepraszam wszystkich za czas stracony
joko - 2025-01-06, 20:10
Tak jak przypuszczałem nic odkrywczego nie podali
O tym , że auta są picowane pod tzw " pierwsze wrażenie" to wszyscy wiemy.
Zaskoczony natomiast jestem cyframi jakie padły, a mianowicie tym, że rzekomo 50-70% samochodów sprowadzonych z za zachodniej granicy ma wady i problemy z historią.
To jest bardzo optymistyczne i jeśli mówimy o samochodach sprowadzonych w celach zarobkowych i sprzedawanych przez handlarzy to raczej jest to bliższe 100%
Każdy kto się kiedykolwiek tematem interesował wie, że za zachodnią granicą samochody są droższe niż w Polsce (myślę o porównaniu samochodów w tym samym stanie technicznym).
Jeśli ktoś sprowadza samochód , aby na nim cokolwiek zarobić a nie dołożyć , to na logikę musi to być taki czy inny wałek, bo inaczej to się nie zepnie
Nie bez powodu samochody , które pochodzą z polskiego salonu , a zwłaszcza te które mają jednego właściciela (tego , który to autko tam kupił) osiągają najwyższe ceny i rozchodzą się szybko , zazwyczaj w bliskim otoczeniu
joko - 2025-01-06, 20:13
rakro1 napisał/a: |
Przepraszam wszystkich za czas stracony |
Nie przejmuj się i nie przepraszaj bo nie ma za co
rakro1 - 2025-01-06, 20:42
Rano, tvn śniadaniowej był ten od reportażu i prowadzący fajne programy motoryzacyjne Grzegorz Duda. Bardzo fajnie z Dowborem rozmawiali i zareklamowali pięknie.
Dałem się nakręcić jak młody.
Jednak telewizja kłamie
Komplecik - 2025-01-06, 22:46
Przecież to jest taki sam towar jak jabłka, leki, rowery i inne a sprzedawca chce to upchnąć,
majsterus - 2025-01-07, 10:02
Szukałem hymera - jest nawet post - w Polsce był 2009r przebieg 60kkm - cena 160tys...zarejestrowany
Co się okazało- uderzony przodem, szyba zderzak i reszta szkód, co w przypadku integry skreśla taki pojazd u mnie z listy.
Co więcej pojazd był ok 100km od mojego miejsca zamieszkania...Sprzedający z podejściem obojętnym, cwaniakowatym.
To ile musiał kosztować w Niemczech skoro się to opłacało przywieźć - a to transport ciężarowy, wyremontować i sprzedać taniej niż pojazd starszy niesprowadzony?/
Kupiliśmy w Niemczech rok starszy też ta wersja za cenę samego pojazdu wyższą niż ten w Polsce już zarejestrowany
I też ma wady Skandal...przepłaciłem !!!
TVN?? kto to ogląda??
MILUŚ - 2025-01-07, 13:47
majsterus napisał/a: |
TVN?? kto to ogląda?? |
Ci którzy nie oglądają republiki i innych szczujni
joko - 2025-01-07, 14:49
majsterus napisał/a: |
Kupiliśmy w Niemczech rok starszy też ta wersja za cenę samego pojazdu wyższą niż ten w Polsce już zarejestrowany
I też ma wady Skandal...przepłaciłem !!!
|
Ja ostatniego kampera też kupiłem w Niemczech (nowego) i jako używany też wrócił do nich .
Wziąłem za niego lepiej niż mógł bym marzyć w Polsce (zwłaszcza teraz) i nikt mi nie dzwonił , nie chodził , nie pukał nie stukał i nie zadawał głupich pytań.
Zadzwoniłem do dealera u którego go kupowałem i powiedziałem , że już się pobawiłem , a On mi w 3 dni znalazł chętnego.
Niemcy też kombinują , ale raczej w kierunku na wschód , a nie u siebie na miejscu.
Tej całej polskiej patologii w handlu używanymi autami winni nie są sami handlarze tylko ich klienci.
Jakby nie było chętnych na ten szrot, to nikt by tego do Polski nie ciągnał.
To jest tak jak z "cielecymi" parówkami zrobionymi z trocin i cielęcych odchodów . Najważniejsze że są po 8,99PLN/kg w lidlu na promocji ..... a potem gadanie jaki to syf ci producenci wypuszczają , że wątroba po tym puchnie
LukF - 2025-01-07, 22:43
MILUŚ napisał/a: | majsterus napisał/a: |
TVN?? kto to ogląda?? |
Ci którzy nie oglądają republiki i innych szczujni |
Otóż to
LukF - 2025-01-07, 22:44
joko,
Dobrze prawisz
Komplecik - 2025-01-07, 23:45
joko napisał/a: |
To jest tak jak z "cielecymi" parówkami zrobionymi z trocin i cielęcych odchodów . Najważniejsze że są po 8,99PLN/kg w lidlu na promocji ..... a potem gadanie jaki to syf ci producenci wypuszczają , że wątroba po tym puchnie |
Rozj..... mnie tym przykładem muszę koniecznie dać Ci piwo
Cielece parówki z końskich odchodów ilość mięsa 3% 8.99 kuźwa skąd ty to wiesz , tak jest sami się nabieramy łudząc się że coś co ma kosztować dużo kosztuje mało
Np. Kaczka w sosie żurawinowym w barze mlecznym , nomen omen lubię coś szarpnąć w barze mlecznym, bukiet z jarzyn, leniwe, paszteciki są nie do pod.....
Komplecik - 2025-01-07, 23:48
LukF napisał/a: | MILUŚ napisał/a: | majsterus napisał/a: |
TVN?? kto to ogląda?? |
Ci którzy nie oglądają republiki i innych szczujni |
Otóż to |
Nie przesadzajcie z tym tv już niedługo będzie można oglądać i ten
joko - 2025-01-08, 01:14
Komplecik napisał/a: | ilość mięsa 3% 8.99 |
Zwariowałeś
Parówki za 8.99 nie robi się z mięsa , więc jakie 3%
Takie parówki powstają głównie ze zmielonych skórek, MOM'u (czyli Mięsa Odkostnionego Mechanicznie, które mięsem jest tylko z nazwy), kilku E ..... i wody
Mięso w składzie to mają parówki tak od 40+ PLN'ów .
Komplecik napisał/a: | kuźwa skąd ty to wiesz :haha |
Z pierwszej ręki
Parówki, osobówki, kampery czy inne bajery, bez znaczenia , bo wszystko rządzi się podobnymi prawami.
Żyjemy w świecie wszechobecnej tandety i dziadostwa , a winni temu są nie producenci , czy handlowcy, lecz konsumenci , bo to oni wymagają towaru przede wszystkim taniego, a cała reszta jest sprawą trzeciorzędną. Chcecie to macie towar za cenę jaką oczekujecie .
Tak jak w tym reportarzu , Pani chciała kupić ładną Audiczkę za 3 dyszki i zdziwiona , że to hybryda ........ z jakąś inna Audiczką ...... i przystankiem autobusowym
A drugiej Pani się skrzynia zwiesiła na środku przejazdu kolejowego i Pani też zdziwiona , bo przecież Pan co jej to autko sprzedawał to przecież powiedział , że ono jest w tak dobrym stanie , że Ona na pewno nim do domu dojedzie , a on w ogóle to miał takie uczciwe oczy i Ona teraz taka zwiedziona ........ normalnie tragedia na całą Polskę
majsterus - 2025-01-08, 05:29
Ale towarzystwo....
Off topic.
Pani Moderatorze to już druga moja uwaga..jak Pan pilnujesz porządku na forum?
Jak kiedyś napisałem prawdę o obecnym rządzie to od razu otrzymałem ostrzeżenie !! A nikogo nie obraziłem. Natomiast jak dziś obraża się człowieka o prawicowych poglądach pisząc że ogląda "szczujnię" (choć ten zwrot właśni lewacy użyli w pewnej gazecie) to jest ok...smutne.
Można by rzec towarzystwo wzajemnej adoracji z korzeniami poprzedniej epoki.
mischka - 2025-01-08, 07:44
majsterus napisał/a: | jak Pan pilnujesz porządku na forum? |
Jak nie naskarżyłeś to nie ma reakcji.
majsterus napisał/a: | Jak kiedyś napisałem prawdę o obecnym rządzie to od razu otrzymałem ostrzeżenie !! |
Znasz taki film "Chłopaki nie płaczą"?
LukF - 2025-01-08, 08:00
majsterus napisał/a: | człowieka o prawicowych poglądach pisząc że ogląda "szczujnię" |
Dobrze, że wreszcie prawdę dostrzegłeś
Andrzej 73 - 2025-01-08, 09:39
Cytat: | Natomiast jak dziś obraża się człowieka o prawicowych poglądach pisząc że ogląda "szczujnię" (choć ten zwrot właśni lewacy użyli w pewnej gazecie) to jest ok...smutne.
Można by rzec towarzystwo wzajemnej adoracji z korzeniami poprzedniej epoki. |
I się wyjaśniło dlaczego nieraz głupoty wypisujesz na forum.
Kuba , masz prawie 100 procent racji.
Klienci zmuszają sklepy do sprzedaży taniego produktu , a sklep wywiera presję na producencie żeby produkt był jak najtańszy.
Kiedyś robiliśmy dla znanej marki , którą reklamuje Małgosia Socha.
Jednak po dwóch latach współpraca się zakończyła bo firma chciała kupować towar poniżej kosztów produkcji. Jasno nam powiedzieli że ich to nie interesuje czy produkt będzie trwały ważne aby cena ich zadowoliła.
Klienci szukają okazji , a sklep idąc tokiem myślenia kupującego szuka wariatów aby zakontraktować towar byle jakości. Ważne żeby był duży zysk.
przemo.d - 2025-01-08, 10:04
Dobra chłopaki bo się nakręciliście dorzucę i ja coś może ciekawego dla niektórych. Te wszystkie programy : zakupy kontrolowane, samochody marzeń itd... to reżyserka zwykła nikt nic tam nie kupuje ani nie sprzedaje to telewizja aktorami są przypadkowe osoby za parę PLN / taka rola pokrzywdzonego czy sprzedawcy to jak sie domyślacie wielkiej szkoły czy doswiadczenia nie trzeba .... Nawet jeden z moich znajomych kiedyś występował jako sprzedawca i zadzwoniłem z ciekawości to opowiedział mi jak to wygląda /wszysto lipa, cięcie, opowiadanie bzdetów itd. Jak to w TV a ja często trenuje wozy transmisyjne różnych TV i gadam z chłopakami ..... to tylko komercyjna lipa a nie żadne Real TV
rysiol - 2025-01-08, 11:18
Ależ okropni ci klienci chcą dobrze zjeść, wygodnie spać, bezpiecznie jeździć, mieszkać komfortowo. Okropność.
A przecież ci biedni przedsiębiorcy muszą ściągać i sprzedawać szrot, bo skąd mieliby na nowe modele mercedesów.
Nieszczęśliwi diagności muszą ten szrot dopuszczać do ruchu, bo to przecież ich główne zajęcie i inaczej musieliby wziąć się do uczciwej roboty.
Utrudzony rolnik musi spryskać herbicydami rzepak bezpośrednio przed zbiorem, bo przecież mając 500 hektarów nie może czekać aż sam sobie naturalnie wyschnie.
Pokrzywdzony przez los piekarz musi dodawać trociny do chleba, bo skąd wziąłby na trzecią nieruchomość w Zakopanem albo innej Jastarni.
Ofiarny deweloper musi budować niespełniające żadnych norm mieszkania, bo przecież jego kolega ma już prywatny odrzutowiec a on biedy ciągle musi tłuc się rejsowymi.
Tylko ci głupi roszczeniowi klienci chcieliby zdrowo jeść bez doktoratu z chemii, bezpiecznie jeździć bez chociaż podstawowego kursu na diagnostę, komfortowo mieszkać nie będąc inżynierem budownictwa. Normalnie się ludziom w głowach poprzewracało.
Ps.
Wiadomość dla klientów drogich luksusowych towarów. Cena znacznie częściej jest wykładnikiem zdolności marketingowych sprzedawcy niż jakości. Jedynie świadomość że stać mnie na coś co dla innych jest nieosiągalne nie ma ceny.
LukF - 2025-01-08, 12:09
rysiol,
I to jest opis naszych czasów
Nie, nie zmienimy tego. Więc by uniknąć frustracji lepiej tym się nie przejmować. Ja tak właśnie podchodzę to tego świata. Dobrze to czy źle?
Speedo - 2025-01-08, 12:18
przemo.d napisał/a: | aktorami są przypadkowe osoby za parę PLN / taka rola pokrzywdzonego czy sprzedawcy to jak sie domyślacie wielkiej szkoły czy doswiadczenia nie trzeba .... |
kiedyś oglądałem na YT Szafrańskiego z "wojny samochodowe" czy jak to tam i mu zarzucali w komentarzach, że ci kupujący/sprzedający to chyba podstawieni bo jacyś drętwi to on wprost powiedział, że to aktorzy, wręczy był zdziwiony, że ktoś myśli inaczej, tłumaczył że wystarczy wejść w ramówkę tvn turbo i jak jest napisane "fabularny" to aktorzy, jak "dokumentalny" to prawdziwe ludzie a u niego w tych wojnach było, że fabularny więc ma swoją fabułę, scenografię, reżysera, aktorów itp.
Darson - 2025-01-08, 12:19
Czy słyszeliście o tym, że sprzedając dom albo mieszkanie, gdy mają przyjść ewentualni kupcy, to piecze się ciasto ?
Albo chleb, jeśli ktoś potrafi.
Nie, żeby ich poczęstować bynajmniej, choć to na pewno pomoże.
Ale po to, by w domu roznosił się przyjemny, swojski domowy zapach, by oni poczuli się JUZ JAK W SWOIM DOMU.
To się nazywa oddziaływanie socjotechniką.
A my, po co, sprzedając auto, pucujemy je w środku i na zewnątrz.?
Po co wkładamy odświeżacze i zapachy ?
Czyż to nie jest malusienieńkie oszustwo ?
Kłamsteweczko ? Naciąganko ?
Więc nie ma się co dziwić ZAWODOWCOM.
Trzeba znać te metody i nie dać się wrobić.
SlawekEwa - 2025-01-08, 12:31
Darson napisał/a: | pucujemy je w środku i na zewnątrz.?
Po co wkładamy odświeżacze i zapachy ? |
A nie pomyślałeś, że ktoś ma zawsze wypucowane pachnące i lśniące auto, bo zawsze tak ma i nie musi niczego udawać przed kupującym?
Ps.
Piekę chleb co tydzień od czasu tej "zasranej pandemii" i wcale nie mamy zamiaru sprzedawać domu
LukF - 2025-01-08, 12:38
SlawekEwa napisał/a: | Darson napisał/a: | pucujemy je w środku i na zewnątrz.?
Po co wkładamy odświeżacze i zapachy ? |
A nie pomyślałeś, że ktoś ma zawsze wypucowane pachnące i lśniące auto, bo zawsze tak ma i nie musi niczego udawać przed kupującym?
Ps.
Piekę chleb co tydzień od czasu tej "zasranej pandemii" i wcale nie mamy zamiaru sprzedawać domu |
Ciekawe. Mam z autem, domem i chlebem tak samo jak Ty
Darson - 2025-01-08, 16:15
Podroczyć się zawsze można.
Co wcale nie znaczy, że nie mam racji.
A sprzedając, wypucujesz jeszcze bardziej. 😝
Mikesz - 2025-01-08, 17:20
Mój ś.p. kolega Duduś zawsze mówił że,, chleba i wódki w domu nigdy nie powinno zabraknąć.Też czasami piekę.
|
|