|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
elektryka, solary, przetwornice i akumulatory - Zgodność zamontowanej przetwornicy z lipo4.
wolver - 2025-01-06, 19:36 Temat postu: Zgodność zamontowanej przetwornicy z lipo4. Ma roller teama z zamontowaną przetwornicą DC/DC (zdjęcie). Czy ta przetwornicą może pracować z lipo4?
Zamontowana jest też ładowarka 230v która nie ma opcji przełączenia na lipo4 ale widziałem że takie same z nazwy, nowsze mają taką opcję. Czy rzeczywiście się czymś różnią czy może tylko opisem i mogę wykorzystać np. tryb z żelowego albo innego Aku?
Mój panel to żenujące 100w i takie śmieszne coś do ładowania(zdjęcie w załączniku), czy wyrzucić cały panel i ten sterownik i zamontować normalny 500w plus nowy sterownik, czy dokładać dodatkowe 12 woltowe panele?
Dużo stoimy kamperem 1-2 noce na objazdowych wyjazdach zimą i często brakuje nam prądu do przetwornicy 1500/3000w do zasilenia ekspresu do kawy i mikrofalówki+ ogrzewanie truma gazowa (dmuchawa swoje zjada).Bardzo rzadko mamy postój gdzieś gdzie jest 230v, ładujemy się głównie podczas jazdy plus panel.
Mam teras Aku bras 12v 80ah i niestety się skoczył.
Jeśli bez wymiany zainstalowanych ładowarek się nie obejdzie to kupię agm 120ah (po przeczytaniu wielu często sprzecznych wypowiedzi, agm do przetwornicy gdzie jest duży pobór prądu niby ma być lepszy. Cena nie ma znaczenia bo i tak za kempingi nie płacę więc się zwróci)
Dziękuję za ewentualne porady w kwestii ładowarek.
Jeśli w którymś momencie napisałem jakąś głupotę to sorry.
marcincin - 2025-01-07, 00:19 Temat postu: Re: Zgodność zamontowanej przetwornicy z lipo4. Z tego co zdołałem odczytać z mało wyraźnego zdjęcia przetwornicy DC/DC, to jest to model ładujący akumulator 25-ma amperami. Nie ma znaczenia jak jest teraz ustawiony - będzie prawidłowo pracował z LiFePO4 - ewentualnie będzie go ładował do poziomu min 95%, a jest szansa że do 100%. Jeśli masz odpowiednią ilość miejsca to kup LiFePO4 200-300Ah (ja bym celował w 280Ah) i zapomnisz o temacie - taki akumulator w zupełności wystarczy na weekendowe wyjazdy. Jeśli nie stoicie za długo w jednym miejscu, to może okazać się, że nie ma sensu wymieniać przetwornika i dokładać paneli PV. Ładowarka 230V także jest wystarczająca jeśli odpowiedno wcześniej przed wyjazdem podepniesz kampera do 230V. Całkowicie rozładowany akumulator 280Ah będzie ładował się ok 28 godzin - a zazwyczaj jak wracasz z wyjazdu to akumulator jest podładowany przez alternator w czasie jazdy - więc nie jest rozładowany do zera. Przy zakupie trzeba zwrócić uwagę na parametry BMS'a - ale zazwyczaj takiej pojemności akumulatory (280Ah) mają BMS'y które obsłużą przetwornicę 1500/3000W. Akumulator 280Ah będzie miał realnie 5-6 razy większą pojemność użyteczną od twojego obecnego kwasa 80Ah.
wolver - 2025-01-07, 06:31
Taki?
https://mc-sklep.pl/akumulator-litowy-kon-tec-lifepo4-280ah-12v-bms-bluetooth-mata-grzewcza-28kg-green-line-nowosc-model-2025-p-1645.html
Czy ta cena nie jest podejrzanie niska? Na forum rok temu pisano że gotowe ok 4k zł?
mischka - 2025-01-07, 06:51
wolver, Cena jest OK, gdybyś chciał budować sam oszczędzisz ok 1300zł
orkaaa - 2025-01-07, 07:35
Tak jak piszą koledzy. Tylko lifepo4 . Jak budujesz sam wiesz co wsadziłeś i budujesz na wymiar. Żadnych kwasów. Przetwornica dcdc ok. Co do dolara. Sam zmieniałem 100 wat na 420 wat. Najlepiej wsadzić nowy solar w miejsce starego i nowy sterownik dopasowany do jego mocy powiedzmy 30 A. Np Victron .
Nie spodziewaj się jednak że solar rozwiązuje wszystkie problemy. Latem masz prądu do woli ale zimą … bardzo słabo. Chyba że jedziesz na południe.
Co do ładowarki 230/12 - naładujesz lifepo4 każdą jaką masz. ustawienie na kwas, żel czy cokolwiek. Istotna jest moc tej ładowarki bo od tego zależy jak długo będziesz ładował .
Generalnie myśl o całym projekcie elektrycznym tzn. Ile potrzeba Ci prądu, czym chcesz to naładować i czym zasilać. A prądu bo też jeżdżę na dziko cały rok nigdy za dużo !!!!
wolver - 2025-01-07, 09:36
Dzięki wielkie! Samemu nie będę budować z uwagi na fakt że kupuję akumulator na firmę, 23%vat i 19% dochodowego odpada.
Dziwne że na stronie firmy koń tec nie ma tego Aku a jest tylko 300ah za dwa razy tyle. Ciekawe czy to nie podróba.
Mazur - 2025-01-07, 13:39
wolver napisał/a: | Samemu nie będę budować z uwagi na fakt że kupuję akumulator na firmę, 23%vat i 19% dochodowego odpada. |
A kto zabroni wziąć fakturę na ogniwa,bms i opcjonalnie dodatkowy balanser ? Zakupiłem w listopadzie 314Ah, BMS 150A, i dodatkowy balanser. Całość 2400zł.
Ogniwa eve, zestaw sprawdzony pod kątem pojemności, ma nawet ciut więcej Trzeba tylko obudowę sobie zrobić .
wolver - 2025-01-07, 14:27
Jeden z kolegów z forum zaoferował mi akumulator mniejszych gabarytów (ten co znalazłem nie wejdzie). Ten co mi zaoferowano firmy maxx 320 ah wejdzie jak wytnę ściankę, jednak cena jest dość duża.
Czy ktoś spotkał się z takim?
https://allegro.pl/oferta/gokwh-12v-320ah-lifepo4-bateria-litowa-4096wh-200a-bms-domowy-magazyn-energii-16931515055
orkaaa - 2025-01-07, 17:47
Przecież to czysty Chińczyk z Chin. Różnica zamiast na Ali sprzedaje na Allegro. Dobrze Ci radzi Mazur kup ogniwa Eve w Polsce za 1700 zł - to tego bms i ewentualnie jakiś bocznik. Przynajmniej będziesz wiedział co kupujesz. ogniwa i ogniwa to …duże różnice. Przy sprawdzonych akumulator przeżyje kampera przy słabych będziesz żałował i tylko nerwy że coś nie działa.
wolver - 2025-01-07, 17:55
W pełni zgadzam się z tym co piszesz jednak ja nie mam czasu na obejrzenie 30 filmów i poradników co i jak zrobić. Zdaję sobie sprawę że nie jest to skomplikowane ale dotarcie do tego jaki bms kupić jak co podłączyć to dla mnie kupa czasu. Cud że udaje mi się znaleźć w ciągu roku dwa trzy tygodnie na wyjazd kamperem (zimą z przymusu).
Napisałem do jednej firmy która składa takie akumulatory z prośbą o informację czy mogą mi złożyć taki jak potrzebuję, zobaczymy co odpiszą.
Tu nie chodzi o oszczędność choć jeden z forumowiczów zaoferował mi akumulator o 1000 zł drożej niż normalnie na Allegro z fakturą (ten chińczyk z allegro). Trochę mnie to zaskoczyło więc już dwa razy sprawdzam chociaż cenę.
Ps. Gdyby komuś zmieścił się ten kloc od kon-tec to zrobili mi ofertę na 2500 zł brutto na zapytanie mailem. W internecie sprzedają je firmy za 3300 brutto co jest barbarzyńską marżą.
krzlac - 2025-01-07, 17:57
Widziałeś, że to wysyłka z Chin. Przy tej cenie to bym chińczykowi nie wierzył w dobra jakość podzespołów i wykonania. Gabaryty małe to plus. Ciekawe jak to wszystko w środku jest posklejane. BMS 150 A to kolejny dowód na oszczędzanie, przy tej pojemności toby się prosiło o co najmniej 200A. Ciekawe co w BMS'ie można ustawić przez Bluetooth. Kilku kolegów z CT w tym ja miało problemy ze współpracą gównianego BMS'a z przetwornicą.
wolver - 2025-01-07, 18:00
Znalazłem z wysyłką z Polski i fv.
https://allegro.pl/oferta/pojemny-akumulator-lifepo4-320ah-12v-gokwh-lzejszy-od-agm-zelowy-16739121121
Jaki BMS montowałeś u siebie? Pchałeś to w obudowę?
krzlac - 2025-01-07, 18:39
Już zaczynasz zadawać właściwe pytania. Poczytaj wątek "Zastosowanie LiFePO4 w zabudowie", pooglądaj filmiki na YOUTUBE i za kilka dni pytaj dalej. Doradztwo masz tu gwarantowane, ale musisz "zdobyć" trochę wiedzy, będziesz wiedział o co pytać i zrozumiesz wszystkie odpowiedzi. Ja rekomenduję JK BMS, a to czy jest w obudowie czy na zewnątrz nie ma żadnego znaczenia.
wolver - 2025-01-07, 20:39
Zamówiłem te Aku 320 ah od gokwh i zobaczę co przyjdzie. Jak nie będę po podłączeniu zadowolony z tego co zobaczę to odeślę i złożę sam. Wg testów jedyne co można zarzucić tym Aku to brak zabezpieczenia przed ładowaniem w niskich temperaturach. Reszta ponoć ok. Ma być w poniedziałek. Dam znać jakie są opcje w BMS.
krzlac - 2025-01-07, 21:40
wolver napisał/a: | ...brak zabezpieczenia przed ładowaniem w niskich temperaturach... |
Jak BMS tego nie ma to znaczy, że jest GÓWNIANY.
wolver - 2025-01-07, 21:50
Wg testów sam bms ma tylko chyba jest źle ustawiony bo aktywuje zabezpieczenie dopiero dmuchanie z puszki ze sprężonym powietrzem. Zwykły coldpac na czujniku nie dezaktywował ładowania.
Nie ma to dla mnie większego znaczenia bo akumulator mam w kabinie a zimą albo go odłączam albo zostawiam na 5 stopni elektryczne grzanie.
orkaaa - 2025-01-08, 10:25
Zasada jest taka nie powinno się ładować lifepo4 poniżej zera. Dlatego dobre bms mają czasami dwa lub trzy czujniki temp które ustawia się w różnych miejscach koło akumulatora albo montuje się na jego ścianach.
Zwykle ustawia się na bms odcięcie ładowania przy plus 2 stopniach. Chodzi o to by mieć jakieś pole manewru.
Nie ma problemu gdy kamper garażowany lub ogrzewany. Gdy jednak stoi długo zimą to trzeba go rozgrzać wcześniej. Ja stosuje w zależności od temperatury zewnętrznej cykl ogrzewania półtorej doby przed wyjazdem. Wówczas można także zatankować wodę i kamper jest wstępnie ogrzany.
Może czujniki bms sprawdzałem wsadzając w lody. Od razu pokazują temp i odcinają .
wolver - 2025-01-13, 14:35
Zamontowałem Gokwh 320ah.
W aplikacji do Aku BMS ma nazwę dp04s007 v1.7.
Akumulator z uwagi na wysokość w roller team 267tl trzeba montować na leżąco bo brakuje 1 cm na wysokość (wnęka ma 25 cm akumulator z skręconymi śrubami w terminale 25.5 plus grubość przewodów).trzeba odkręcić fabryczne ścianki i je trochę odsunąć żeby wlazł na leżąco. Mam nadzieję że bms nie jest na dłuższym boku na którym leży akumulator ale wyjdzie w praniu czy będzie tak żył
Moja ładowarka 230v ma zadziwiająco małą moc. Myślałem że będzie 25 A a ładuje tylko 16 A. Po odpaleniu auta 32 A. Czy z uwagi na wyższe. Zapięcie akumulatora, ładowarka może sama ograniczyć natężenie bo myśli że jest akumulator naładowany?
Aplikacja do Aku to XiaoXiangElectric.
Działa aplikacja overkill solar. Wstawiam kilka screenów z ustawień. Proszę o radę czy coś zmienić.
orkaaa - 2025-01-13, 18:29
Co do zasady. Wszystkie ładowarki 230/12 czy dc dc a nawet solar dostosowują moc ładowania do stanu naładowania akumulatora. Do 90 proc będą ładowały na maxa a potem prąd ładowania będzie coraz mniejszy.
Co do mocy ładowarki 230/12 bywa różnie w zależności od klasy urządzenia. Moja oryginalna w kamperze w energobloku ma 10 A i daje 10 A mam też cztery inne do różnych zastosowań i … dwie trzymają parametry a dwie inne nie. Moc teoretyczną np 20 A a daje 15 A.
krzlac - 2025-01-13, 18:56
Charge under temp ustawiłbym nie na -0 a na 2 st. C
Przetwornica pracuje prawidłowo?
wolver - 2025-01-13, 20:46
Czy pytasz o przetwornice 230v/12? Jeśli tak to nie wiem. Zawsze podłączałem wtyczkę i problemu nie było a czy pracuje prawidłowo nie potrafię stwierdzić. Tyle jest demontażu żeby ją wyciągnąć, id demontażu fotela poprzez przetwornicę DC na DC, że nawet jakby się zepsuła to pewnie bym ją tylko odłączył i drugą wstawił obok.
krzlac - 2025-01-13, 20:56
wolver napisał/a: | Czy pytasz o przetwornice 230v/12? Jeśli tak to nie wiem... |
Podłączyłeś nowy akumulator i nie sprawdziłeś wszystkiego? Włączasz przetwornicę i podłączasz do niej największy odbiornik 230V jaki używasz w kamperze np. coś o mocy 1000-1500W. To prosty test.
Na Twoich screen'ach nie widać ustawień max. prądu rozładowania, ładowania zresztą też.
przemo.d - 2025-01-13, 21:29
Jak małą moc ma ładowarka?!!
Skoro baterie kwasową ładujemy prądem 0.1C to 16A jest dla baterii 160AH akurat ....
Mnie bardziej zastanawiają te np. 200 A BMS, czy to na prawdę ma w środku taki tranzystor który przy tych 200A rozłączy baterie to wręcz niewiarygodne przy cenie tego urządzenia nie wiem czy miał bym odwagę to sprawdzać ale mam obciąznice 0-600A nastawną dla odważnych Ja nie mam potrzeby ani urządzeń w kamperku które potrzebują takich prądów. Moje baterie mają podobno 100A BMS działają zadziwiająco dobrze, obserwuje je narazie ale wierzę skośnookim na słowo, że przy 100A czy to ładowania czy obciążenia ten BMS da rade to zozłączyć....:)
Skwarek - 2025-01-13, 23:02
przemo.d napisał/a: | Mnie bardziej zastanawiają te np. 200 A BMS, czy to na prawdę ma w środku taki tranzystor który przy tych 200A rozłączy baterie to wręcz niewiarygodne przy cenie tego urządzenia |
Jest pełno takich tranzystorów N-mosfet i to tanich jak barszcz a można je łączyć równolegle.
Pierwszy z brzegu NCEP023N10 - 240A ciągłego prądu a chyba 900A w piku.
BMS z firmy JK bierze się 200Amperowe i wyższe bo mają porządny balancer (1-2A) a mniejsze BMS mają słabe.
orkaaa - 2025-01-14, 07:14
Każdy rzeźbi jak może ale zgadzam się z Krzlac - testy to podstawa. Lepiej sprawdzić wszystko w nowym układzie pod domem niż ….. szukać awaryjnych rozwiązań w podróży.
Ja po skonstruowaniu pierwszego lifepo4 do dziś wożę w kamperze dodatkowy bms. Tak na wszelki wypadek. Akumulator to podstawa. Tak samochodowy jak zabudowy.
I te testy obciążenia i ładowania mają sprawdzić czy to wszystko działa.
Przetwornica potrzebuje chłodzenia więc zamykanie jej ciasno w szafce z akumulatorem to nie jest dobry pomysł.
Bms - to że ktoś ma bms np 100 A - nie oznacza że swoją baterię może ładować prądem 100 A albo takim rozładowywać. Obok parametrów Bms tak samo ważne są parametry ogniw czyli ich max prąd ładowania i rozładowania podawany w C.
wolver - 2025-01-14, 08:29
Akumulator Gokwh 12v 320ah ma działające zabezpieczenie ładowania w niskich temperaturach. Nie znalazłem ustawień prądu ładowania. Jest ustawiane zabezpieczenie prądu rozładowania.
Dziwnie zachował się przy ładowaniu. Pokazywał 51% pojemności i 13h do naładowania a w godzinę skoczył do prawie pełna (pierwsze ładowanie).
Voku - 2025-01-14, 08:39
wolver napisał/a: |
Moja ładowarka 230v ma zadziwiająco małą moc. Myślałem że będzie 25 A a ładuje tylko 16 A. Po odpaleniu auta 32 A. Czy z uwagi na wyższe. Zapięcie akumulatora, ładowarka może sama ograniczyć natężenie bo myśli że jest akumulator naładowany?
Aplikacja do Aku to XiaoXiangElectric.
Działa aplikacja overkill solar. Wstawiam kilka screenów z ustawień. Proszę o radę czy coś zmienić. |
Z tych ładowarek zasilana jest też lodówka w czasie jazdy. Wyłącz lodówkę i sprawdź.
wolver - 2025-01-14, 09:43
Wszystko wyłączane, sprawdzane na postoju.
Mimo ustawionego w BMS max napięcia ogniwa na 3.55v ogniwa lądują się tylko do 3,35. Czy ma to związek z ustawieniami w BMS napięcia względem pojemności?
Voku - 2025-01-14, 10:06
Sprawdź pod koniec ładowania jak wygląda napięcie na poszczególnych ogniwach, może jedno wychodzi przed szereg uzyskując 3,55 wcześniej niż inne i bms odłącza ładowanie. Widzę że za równo się nie ładują. Zostaw aku pod ładowarką i niech balanser robi swoje.
orkaaa - 2025-01-14, 11:25
Zasada jest taka balanser ma żądane napięcie od którego rozpoczyna pracę. Zwykle balansuje pod koniec ładowania poszczególne cele ale są wyjątki osobne balansery które działają przy niższych napięciach. Tu mówimy o zintegrowanym balanserze z bms. Pytanie jaki jest jego prąd balansowania. Ten temat już był w tym wątku. Przy dużym aku prądy powinny mieć 1-2 A.
Kolejna sprawa napięcie ogniwa !!!! Bms odcina napięcie gdy tylko któreś z ogniw osiągnie dane napięcie !!! Nie ma znaczenia co dzieje się na kolejnych. I tu możemy mieć problem. Jeżeli jedno ogniowo jest walnięte to cały akumulator będzie wadliwie pracował .
Rozwiązanie tak jak sugeruje voku. Zostaw pod ładowarką przez dobę. Sprawdź napięcie na ogniwach. Rozładuj do zera. Najlepiej gdyby inne urządzenie mierzyło pojemność / . Jeśli nie masz to dane z Bluetooth. Naładuj na full . Sprawdź dane.
I wrzuć fotki z bms aby było widać co się dzieje na ogniwach i jakie są ustawienia bms i balansera. Ustawienia bms z doświadczenia wiem mogą nieźle namieszać w pracy bms .
Czy bms ma jakieś dedykowane ustawienia dla Lifepo4 ?
krzlac - 2025-01-14, 11:46
wolver napisał/a: | ... ogniwa lądują się tylko do 3,35... |
Jak masz ustawione "Cell 100% Cap. Voltage" na 3350mV czyli 3,35V to nie może być inaczej.
wolver - 2025-01-14, 11:54
Wydawało mi się że te wartości służą tylko do określania przybliżonej pojemności.
Czy wpisać wartości od 10% do 100% z tabel w internecie czy zostawić co jest dla żywotności? Do tej pory miałem ołowiowy 80 ah i żyłem.
krzlac - 2025-01-14, 12:30
wolver napisał/a: | Wydawało mi się że te wartości służą tylko do określania przybliżonej pojemności... |
Mi się wydaje inaczej. A co na to producent-dostawca-gwarant?
wolver - 2025-01-14, 12:38
Coś z tą baterią jest nie tak. Jak włączyłem na chwilę duże obciążenie 100 A (2 minuty) to ma spadek z 320ah do 130 ah na poziomie naładowania. Jak jej wyłącze pobór i ładowanie z aplikacji i włączę ponownie to nagle wraca do pełnej. Może to niedoskonałość programu
krzlac - 2025-01-14, 12:45
Jeśli napięcie ogniw jest max na poziomie 3,35V to skąd miałaby być pojemność 320 Ah.
Musisz opanować ustawienia BMS tak by naładować baterię na 100%. Potem rób testy.
Voku - 2025-01-14, 17:02
Nie patrz na Ah (przynajmniej na początku, akumulator potrzebuje kilka cykli naładowania i rozładowania by to w miarę dobrze pokazywało)
Patrz na napięcie ogniw jak się zachowuje czy mocno spada i czy się rozjeżdża przy ładowaniu i obciążeniu?
orkaaa - 2025-01-14, 20:20
Tak jak już pisałem. Rozładuj do końca aż wyłączy bms. Sprawdź jakie napięcia ogniw i czy pojemność spadła do zera.
Naładuj na full i sprawdź ponownie napięcia ogniw. I czy pojemność wynosi deklarowaną. I wówczas coś będziemy wiedzieć. Zrób zdjęcia i wrzuć. Są możliwe dwie przyczyny albo źle ustawienia bms / za niskie max napięcie na celach lub za niskie napięcie odcięcia ładowania. Lub rozjechane ogniwa.
W pierwszym przypadku pomoże poprawne ustawienie bms w drugim tylko reklamacja. Przy rozjechanych ale dobrych ogniwach sprawę powinien rozwiązać balanser czyli ładowanie na full i zostawienie akumulatora nawet na dwie trzy doby. Prądy balansera są niskie czasami to O.5 A więc balansowanie będzie bardzo długo trwało. I tu kolejna uwaga jaki jest prąd i granica rozpoczęcia balansowania w Twoim akumulatorze.
Jeżeli jednak któreś ogniwo jest padnięte to balansowanie nie rozwiąże problemu.
Nic nie wiemy o tym akumulatorze ani o programie który obsługuje Bluetooth a to podstawa do wskazówek.
wolver - 2025-01-17, 08:31
Niestety ładowarka 230v u mnie się nie nadaje do LiFePO4. Ładowarka przy rozładowanym akumulatorze który ma napięcie 10 v daje pięknie 18 a. W momencie kiedy naładowanie akumulatora przekroczy pewien poziom co wiąże się ze wzrostem napięcia zmniejsza się automatycznie prąd ładowania, co jest poprawnym zachowaniem przy zwykłym akumulatorze kwasowo-łowiowym. Niestety ale chyba będę musiał kupić ładowarkę która ma ustawienie lifepo4. Czy ktoś wie czy na innym w ustawieniu ładowania w tej ładowarce zachowanie zależności napięcia do natężenia się zmieni?
Edit:
Znalazłem w instrukcji, że jest tryb w tej ładowarce który nazywa się power supply mode i daje wtedy stałe napięcie 13,8v i 17A (lub 21A w zależności od wersji). Wydaje mi się że to jest najlepsze ustawienie. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
W trybie ładowania akumulatora ładowarka ma 4 fazy ładowania która kończy się trybem podtrzymania.
orkaaa - 2025-01-17, 11:17
Daj spokój tej ładowarce. Każdą ładowarką naładujesz lifepo4. Każdą nawet nie dedykowaną do lifepo4. !!!! Każdą powinna ładować na max swoich możliwości faktycznych / nie deklarowanych / a przy około 90 proc akumulatora czyli pod koniec ładowania ograniczać moc. Jeżeli tak dzieje się wcześniej niż 90 proc akumulatora to mamy problem akumulatora z nie ładowarki.
Ładowarki inteligentne będą tylko ten proces monitorować i oczywiście teoretycznie jest taka możliwość że ładowarka sama tak zmieni parametry że przestanie ładując wcześniej ale ….. To można sprawdzić.
I tu pytania Twoja ładowarka 230/12 pracuje w energobloku czy to osobne urządzenie ?
Zawsze można podpiąć jakąkolwiek inną ładowarkę i sprawdzić. Kolejny test to podpięcie innego źródła zasilania czyli alternator.
Jak ładuje alternator - czy bezpośrednio, czy przez ładowarkę dc dc ? Jak zachowuje się akumulator tzn jego bms.
Zrób testy i pisz to ustali się gdzie problem. Jak podobne efekty występują przy każdym źródle zasilania to na sto procent problem jest w akumulatorze albo ustawienia bms albo jak pisałem wcześniej uszkodzone ogniwo !!!!
wolver - 2025-01-17, 11:45
Ładowarka przetestowana i sprawna. Daje max 18 A. Ładowarka jest inteligentna i posiada 4 etapy ładowania ogniwa. Jak przejdzie 3 tryby to przechodzi w tryb podtrzymania i obniża natężenie. Po odpaleniu samochodu jak włącza się ładowanie z przetwornicy DC/DC to bateria przyjmuje od razu pełne 30A więc to nie kwestia baterii tylko ładowania.
Akumulator przetestowany. Skoki naładowania to błąd programowy związany z ręcznym wyłączeniem "wydawania energii" w aplikacji. Wtedy następuje skok w odczytanym stanie naładowania. Jak się nie dotyka to działa prawidłowo.
Przecież jeśli ładowarka będzie w trybie ciągłym a nie ładowania to bms powinien odciąć ładowanie po naładowaniu aku, prawda?
W załączniku zdjęcie z instrukcji.
Sama ładowarka albo ma proste programy czasowe albo ustawienia w zależności od napięcia akumulatora. W związku z tym że napięcia na LiFePO4 są znacznie wyższe niż w kwasiaku to jest to normalne że ładowarka szybciej myśli że bateria się naładowała i obcina natężenie. Nie obcina nagle tylko w czasie spada z 18 A do 3A. Jak miałem naładowane 80Ah to obcięła już z 18 A do 8A. Myślę że stosujesz za dużo uproszczeń w myśleniu co nie zmienia faktu że doceniam twój wkład.
orkaaa - 2025-01-17, 13:05
Upraszam zasady tylko dlatego że nic nie wiemy o tej ładowarce. Nie wiemy czy to ładowarka energobloku czy inna i jaka ? Jeżeli inteligentna to tak jak pisałem może mieć inne algorytmy ładowania które z jakiś powodów ograniczają natężenie. Jeżeli jesteś pewien że problem w ładowarce to kup inną z dobrymi parametrami i po problemie. Dużo prądu życzę.
wolver - 2025-01-18, 13:09
Czy zna ktoś nazwę tych wtyków w rozdzielaczach 230v z nordelettroniki?
Ewentualnie gdzie to kupić?
|
|