Miejsca Przyjazne Kamperowiczom - Ciekawe kanały karawaningowe na YouTube
Komplecik - 2025-01-08, 19:11 Temat postu: Ciekawe kanały karawaningowe na YouTubeTak żebyśmy wiedzieli co w trawie piszczy, trendy, mody, kierunki l.
Idzie nowe
Absolutnie nie chce niczego pominąć dodawaj dodawaj
Komplecik - 2025-01-08, 20:16 Rozkręca się za chwilę będziemy tu mieli w jednym miejscu aktualne na bieżąco publikowane filmy MILUŚ - 2025-01-08, 20:50
niestety po ponad pięciu latach vanlive 'u osiedli na działce w Portugalii SlawekEwa - 2025-01-08, 21:20
MILUŚ napisał/a:
niestety po ponad pięciu latach vanlive 'u osiedli na działce w Portugalii
podejrzewam, że nie powiedzieli jeszcze "ostatniego słowa" Komplecik - 2025-01-08, 21:25 zainspirował mnie joko on tyle zna tych kanałów, poprostu zacząłem się rozglądać w około siebie i są i jest w czym wybierać SlawekEwa - 2025-01-08, 21:33
Komplecik napisał/a:
i jest w czym wybierać
i niech każdy wybiera ,co jemu pasuje Komplecik - 2025-01-08, 21:48
SlawekEwa napisał/a:
Komplecik napisał/a:
i jest w czym wybierać
i niech każdy wybiera ,co jemu pasuje
Pełna zgoda ale o wszystkich nie wiemy, a tu mam nadzieję będzie okazja szerokie grono zainteresować, podyskutować, oddzielić ziarno od plew joko - 2025-01-08, 22:01 Widzę Robercik, że do założenia tego tematu zostałeś zainspirowany wątkiem o tanim vanlife'owaniu
Bez względu jednak na motywacje temat uważam za fajny
Jeśli mogę to ja bym jeszcze zaproponował aby podając linki do konkretnych kanałów umotywować dlaczego poleca się ten a nie inny , czy w wolnym tłumaczeniu " dlaczego ja to oglądam "
Jeśli chodzi o tematykę karawaningową i vanlife to my z żoną systematycznie , z zainteresowaniem i przyjemnością śledzimy treści na 3 kanałach .
Dwa kanały już tu padły , a jeden chyba jeszcze nie .
Więc tak :
1. TERASFERA (link podany już wcześniej przez Milusia) - podróże Moniki i Pawła śledzimy na bieżąco od Ich pierwszego wyjazdu do Turcji , natomiast oglądnietę mamy wszystko od pierwszego odcinka do ostatniego. W tym roku na targach w Poznaniu mieliśmy przyjemność poznać się z Nimi osobiście i wbrew wcześniejszym obawom , że "czar pryśnie" w rzeczywistości okazali się jeszcze fajniejszymi ludźmi niż w TV
Dlaczego Ich oglądamy ? - Początkowo chodziło o inspirację do naszego wyjazdu do Turcji , natomiast szybko "zaiskrzyło" i teraz po prostu śledzimy z ciekawością co u Nich słychać, tak jak byli by to nasi dobrzy znajomi.
Ich kanał jest najlepszym przykładem tego o co tak naprawdę chodzi z tym Youtube.
Treść jest oczywiście ważna, ale jeszcze ważniejsze jest to kto i jak tę treść przekazuje
2. NASZ KARWANING (link też już był) - jeśli chodzi o kanał Pauliny i Darka to jest to trochę inna nisza niż kanał TERASFERY. Nasz Karawaning to nie vanlife, tylko tradycyjny karawaning i to ten raczej kempingowy. To nie jest przewodnik turystyczny i treści typu zwiedzanie jest mało, ale jak rozumiem nie taki jest zamysł. Tutaj znajdziecie głównie opisy i recenzje kempingów, fajnych miejscówek , oraz obiektów gastronomicznych .
My traktujemy ten kanał jako źródło konkretnej informacji o miejscach gdzie jeszcze nie staliśmy , ale lubimy też oglądać te miejsca które dobrze znamy.
Poza wszystkim tutaj też jak w przypadku TERASFERY znaczenie ma "czynnik ludzki"
Po prostu dobrze się ich ogląda.
Na ostatniej Kafce miałem przyjemność poznać Ich osobiście i porozmawiać (bardziej z Pauliną , bo Darek siedział za daleko przy stole , abyło gwarno jak na weselu )
3. ANITAWU ( https://www.youtube.com/anitawu ) - Anita i Tomek, młodzi ludzie z Chicago , którzy kupili szkolny autobus i przerobili go na kampera .
Od bodaj 4 lat zwiedzają po kolei wszystkie stany . Najbliższy odcinek będzie miał nr. 300 , a my oglądamy ich od 2 miesiecy i jesteśmy w okolicach odcinka 120.
Trafiłem na ten kanał przypadkowo (po prostu wyskoczył mi w proponowanych) ale po oglądnięciu tego i dwóch innych bardzo nam przypadli do gustu.
Fajnie pokazują stany , z takiej trochę innej perspektywny i to jest fajne, ale przede wszystkim są tak sympatyczni i sam sposób podania treści jest na wysokim poziomie.joko - 2025-01-08, 22:15 Poza podanymi powyżej , może mniej systematycznie ale zaglądamy też na kanały :
- CARAVANING GREEN TEAM ( https://www.youtube.com/c...owFpazDuyUl3DFw ) - ludzie bodajże z Krakowa. Jak będziecie oglądać to zwróćcie uwagę na Ich pieska , jak fajnie kradnie im całe show , kiedy na małych nóżkach i bez smyczy popierdziela twardo po górskich szlakach
- MERCI ( https://www.youtube.com/@mercicampervan ) - to z kolei polskie małżeństwo mieszkające w Anglii. Filmy zamieszczają głównie w sezonie wakacyjnym i teraz ostatnio trochę u Nich posucha, ale też bardzo przyjemnie się to oglądaMILUŚ - 2025-01-08, 22:45 Do mojej listy dodam jeszcze VRYGĘ : https://www.youtube.com/watch?v=6B-oi1ZtyCoKomplecik - 2025-01-08, 22:56
joko napisał/a:
Widzę Robercik, że do założenia tego tematu zostałeś zainspirowany wątkiem o tanim vanlife'owaniu
.
No prawie prawie, był jednak ciut ciut wcześniejszy impuls może się domyślasz,
Ale do rzeczy tak jak piszesz, rozmawiamy jeden z drugim a to widziałeś jest to i to i pomyślałem że ciekawe będzie poznać opinię o tym co się pojawia na kanałach w youtu.be, jedne filmy jak zauważyłeś są ciekawe inne wnoszą wręcz zamęt i warto na to i to zwrócić uwagę.
Celowo nie opisywałem linków bo nie wiedziałem czy wogóle będzie jakiekolwiek zainteresowanie, miałem nawet myśli wrzucić link z polskiego karawaningu przedstawiający przeróbkę kampera blaszaka z rozsowanymi ścianami wszyscy wiemy o kogo chodzi nawet wyrazić opinie że mnie się to nie podoba bo jest to przerost formy ale to może w późniejszym czasie może ktoś ten temat akurat rozwinie, sam kanał polskiego karawaningu jest ciekawy można tam zobaczyć niezwykłe rzeczy nie koniecznie potrzebne ale fajnie podane, podobnie zresztą jest z kanałem na biwaku lubię popatrzeć ekspresja z jaką jest to opowiedziane mnie pasuje
Tak że joko kanałów że hej, niektóre niszowe nie doceniane też są
Ale pozwólmy tej dyskusji się rozwinąć prusiak - 2025-01-09, 07:58 A ja ostatnie kilka miesięcy śledzę kanał Majowanie Patrycji i Andrzeja - https://www.youtube.com/@majowanie
Oprócz wyjazdów Vanem po Europie polubiłem specyficzny sposób prezentowania technicznych rozwiązań, z którymi boryka sie Andrzej. Od wymyślenia czegoś nowego i budowania, poprzez naprawy i modyfikacje... Często też podczas prac u Kapitana Przyczepy pokazuje swoje rękodzieło od kuchni .orkaaa - 2025-01-09, 12:08 Dołożę jeszcze obecnych na forum KamperManiak. Kampermaniak.pl
Całkiem nieźle zrobiony blog podróżniczy. Wiele ciekawych informacji. Dobrze zrealizowany. Potrafią odróżnić subiektywne oceny od tych bardziej ogólnych, wiele praktycznych informacji , dobry język polski.
I uwaga ogólnej natury.
Wiem że dziś 95 proc kanałów prowadzi się dla kasy i … proponowane przez niektórych twórców testy sprzętów czy kamperów czy nawet miejsc polecanych są na żenująco niskim poziomie bez jakiegokolwiek krytycznego podejścia. Cóż takie czasy, gdy każdy może robić za Spielberga.WODNIK - 2025-01-09, 18:43 Grzesiu z rodzinką z Bielska-Białej ,,NieDoZajechania''Komplecik - 2025-01-09, 20:07
WODNIK napisał/a:
Grzesiu z rodzinką z Bielska-Białej ,,NieDoZajechania''
O tak tych to lubię byli na kaffce u Zbycha dużo zwiedzają bardzo mili i skromni LudzieCyryl - 2025-01-09, 21:07 dla mnie takie kanały to trochę jak oglądanie życia małżeńskiego 40 lat po ślubie.
najczęściej oglądam relacje z takich podróży gdzie sam nie pojechałem i już raczej nie pojadę.
nie mam cierpliwości do oglądania filmików, bardziej śledzę relacje na FB.Komplecik - 2025-01-09, 23:23
Cyryl napisał/a:
dla mnie takie kanały to trochę jak oglądanie życia małżeńskiego 40 lat po ślubie.
najczęściej oglądam relacje z takich podróży gdzie sam nie pojechałem i już raczej nie pojadę.
nie mam cierpliwości do oglądania filmików, bardziej śledzę relacje na FB.
Jak przynudzają włączyłam na pyrzewijaniu i dojeżdżam do ciekawszego miejsca w filmie jak ze 2 lub 3 razy powieje nudą lub widzę czym to pachnie to nie oglądam
Sporo jest tych filmów dla mega nowicjuszy a sami przedstawiający nie wiedzą o co chodzi o czym mówią akcja to droga głowie droga i już
A jest taki prosty sposób zapytać kilku osób tak zwyczajnie bez kadzenia, co by zmienili i najchętniej oglądali, wybrać z teg średnią,
Też mam świadomość że w jednego nie jest łatwo coś sensownego ukręcić
Więc jeśli pachnie totalną amatorką na ekranie może wzbogacić opowieścią historią nie wiem ale wiem że jedno się ogląda a na inne patrzeć nie mogę
Cyryl ciebie widzę od razu odrzuca
Jest kilka filmów które się ogląda i mówi o nich, 1000 są bo są Komplecik - 2025-01-10, 08:03 Podpisuje się pod tym,....
taki styl życia na dłużej to dla mnie przej...
Wolę coś pomiędzy Andrzejem73 a Basią Muzyk
https://youtu.be/HTJV-oBkD1U?si=KIJaSPlryhM3DyPxgryz3k - 2025-01-10, 10:17 W Hiszpanii miałem okazję spotkać Kapitana Przyczepę z rodziną. Dla mnie to latanie z telefonem i nagrywanie relacji ma się nijak do karawaningowania plus postrzeganie swiata przez pryzmat sensacji, która zbierze kliki. Byliśmy w tym samym miejscu w tym samym czasie ale moje spostrzeżenia były znaaaacznie mniej sensacyjne. To jeden z powodów dla których omijam takie filmiki.rakro1 - 2025-01-10, 17:32 Komplecik i Miluś - wielkie podziękowanie za założenie tematu i podanie namiarów na " Podróżovanie". Są super dla mnie. Obejrzałem odcinki o Maroko bo to kierunek dla mnie bliski i wiadomości oraz sposób ich podania wyjątkowo przypadł mi do gustu.
Dziękuję.Komplecik - 2025-01-10, 17:44
rakro1 napisał/a:
Komplecik i Miluś - wielkie podziękowanie za założenie tematu i podanie namiarów na " Podróżovanie". Są super dla mnie. Obejrzałem odcinki o Maroko bo to kierunek dla mnie bliski i wiadomości oraz sposób ich podania wyjątkowo przypadł mi do gustu.
Dziękuję.
Dziękuję dziękuję namiary masz filmiki obejrzałeś, ja nawet nie mówię żebyś pomógł klepnął ale piwo
A tak serio, prawda że fajne wiedzieć i widzieć, coś się wyniesie dla siebie Komplecik - 2025-01-10, 17:46
gryz3k napisał/a:
W Hiszpanii miałem okazję spotkać Kapitana Przyczepę z rodziną. Dla mnie to latanie z telefonem i nagrywanie relacji ma się nijak do karawaningowania plus postrzeganie swiata przez pryzmat sensacji, która zbierze kliki. Byliśmy w tym samym miejscu w tym samym czasie ale moje spostrzeżenia były znaaaacznie mniej sensacyjne. To jeden z powodów dla których omijam takie filmiki.
Gryz3k zaczynasz mnie denerwować i znów muszę się z Tobą zgodzić a wiesz że łatwo mi to nie przychodzi rakro1 - 2025-01-10, 20:13 / Komplecik - 2025-02-03, 19:30 Fajny ciekawy fajny taki pouczający, co o tym myślicie
że ADAC ma w klientów jak mają awarię poza D i nawet "złota karta" nie pomoże ,a nasze niektóre serwisy "autoryzowane " to też o rozbić.adaml61 - 2025-02-04, 19:21 Sławek ja mam inne doświadczenie z ADAC , ostatni korzystałem w Rumuni , pomoc bez problemu , żeby nie było nie domówień jaki holownik ma przyjechać , poprosili o zdjęcie . Po 2 dwóch dniach był telefon czy auto jest naprawione , czy potrzebna jest dalsza pomoc . Nie wiem może dlatego że rozmawiałem bezpośrednio z centralą w Niemczech . Następnie skontaktował się zemną przedstawiciel na Rumunię i on pilotował resztę . Dziś dostałem nową kartę , taką z okazji !0 lat przynależności do ADAC , już nie żółtą ale czarną , Karta praktycznie za darmo ,przez rok zniżki na kartę rekompensują składkę , nawet na Węgierskich termach jak pani zobaczyła kartę od razu był rabat .SlawekEwa - 2025-02-04, 20:08
adaml61 napisał/a:
Sławek ja mam inne doświadczenie z ADAC ,
Może w E ADAC nie miało lawety na 5 t DMC i dlaczego później już laweta z D nie zawiozła kampera do Wrocławia tylko do granicy D-PL ?
Policja też jedzie z przodu, jak kamper jest zawalidrogą na autobanie i jakiś gapowaty TIR może narobić niezłego bigosu.adaml61 - 2025-02-04, 21:07 Niezwłoczna pomoc jezeli nie da sie naprawić na miejscu to 300km . Dalsze holowanie jest już zbiorcze .W Polsce też korzystałem ,a że do domu było niezbyt daleka , przywieźli mnie na podwórze .Mi się opłaca ,może dlatego że dużo jeżdże po Niemczech , tu euro tam 5 zniżki i przez rok sie uzbiera . Raz mnie uprzedzono że w danej chwili niema holownika w pobliżu , mogą przysłać , ale bede musiał dopłacić ,albo czekać az się znajdzie , ewentualnie zorganizować transport we własnym zakresie i przesłać rachunek do rozliczenia .joko - 2025-02-22, 01:49 Zauważyłem , że coraz częściej i coraz dłużej zdarza nam się z małżonką oglądać produkcje rodzimych (i nie tylko) youtuberów i coraz częściej wygrywają Oni (znaczy Ci youtuberzy ) z produkcjami "profesjonalnymi"
Oczywiście nie dotyczy to wszystkiego co się na YT pojawia , a tak po prawdzie, to tylko bardzo nielicznych twórców , ale okres zimowy , który w naszym przypadku jest karawaningowo martwy (z własnego , świadomego i nie przymuszonego wyboru ), bardzo temu sprzyja.
Część z tych produkcji nastraja nas bardzo pozytywnie i daje sporo inspiracji na nowy sezon, a część utwierdza nas w słuszności decyzji , aby w zimie kampera nie ruszać
Tak sobie myślę, że dzięki takim ludziom możemy z perspektywy podróży kamperem zobaczyć miejsca do których sami nigdy byśmy się nie wybrali bo np. nie są na liście naszych priorytetów, bo są za daleko aby warto było pchać się tam kamperem samemu, albo miejsca które znamy lub które na liście są, ale do których nie pojechalibyśmy np. w zimie
To jest fajne, że ktoś za nas podejmuje ten trud , a my możemy zobaczyć (i poczuć) tylko te najfajniejsze fragmeny , dodatkowo z perspektywy własnej kanapy
Dzięki takim treścią możemy dowiedzieć się gdzie i o jakim czasie warto się udać , a gdzie nie ma to sensu.
Generalnie prowadzenie kanału o tematyce vanlife czy podróżniczej karawaningowej to ciężki "kawałek chleba" , a dla operujących z naszej lokalizacji okres zimowy jest podwójnie trudny i wymagający ( zwłaszcza dla Tych , którzy publikują treści na bieżąco , a nie pokazują zimą , tego co nagrali w lecie )Darson - 2025-02-22, 03:12 Już jakiś czas temu stwierdziłem, że oglądanie filmów robionych przez "youtuberów" różnej maści, to strata czasu.
Ciężko oddzielić ziarno od plew, bo żeby stwierdzić, czy treść jest wartościowa, trzeba poświęcić czas i obejrzeć chociaż kawałek.
A zdecydowana większość prowadząca swoje kanały kręci wypociny, byle tylko wstawić coś nowego, na co subskrybenci się rzucą, a zamieszczającemu przybędzie punktów/kasy ?
Nie wiem, jak to się odbywa. 🤔
Niekiedy oglądam jakiegoś gostka, który mnie rozśmiesza już samym wyglądem , a który ma się za fachowca w sprawach fotowoltaiki, elektryczności i ogólne zapatrzenia domu w energię, ciepło itp.
Robi porażające tytuły do swoich filmów, sugerujące (już z daleka 😂), że to coś niesamowicie ważnego, więc większość klika i ogląda.
A następnie okazuje się, że są to przekopiowane przez niego informacje, ogólnie dostępne już wcześniej, o których rozgarnięty człowiek, interesujący się tematem już wie.
Ale jego fani są zachwyceni. 😂
Podróżnicze filmy są ciekawsze, bo pokazują coś nowego.
Chociaż też poziom niektórych jest marny a prowadzący zachowuje się sztucznie.
Dlatego ja nie kręcę, ponieważ nie potrafię szczerzyć zębów pod publiczkę
Edit. Kiedyś, dawno temu, gdy dzisiejsi youtuberzy chodzili w pieluchach, wrzuciłem film, jak pali się samochód na A4, a obok leży kilkanaście gaśnic samochodowych, (bo przecież nie da się zgasić auta gaśnicą ).
Była duża klikalność, aż byłem w szoku 😲 mischka - 2025-02-22, 06:31
Darson napisał/a:
Kiedyś, dawno temu, gdy dzisiejsi youtuberzy chodzili w pieluchach, wrzuciłem film, jak pali się samochód na A4, a obok leży kilkanaście gaśnic samochodowych, (bo przecież nie da się zgasić auta gaśnicą ).
To musiał być elektryk Darson - 2025-02-22, 07:06
mischka napisał/a:
to musiał być elektryk
peja76 - 2025-02-22, 07:36
Darson napisał/a:
Już jakiś czas temu stwierdziłem, że oglądanie filmów robionych przez "youtuberów" różnej maści, to strata czasu.
Dokładnie tak samo stwierdziłem
Ja lubię relację z forum i to nie ważne z jakiego, jak dla mnie są bezcenne, przekazują dużą wiedzę i nie są robionę pod publiczkę ale dla nas, tak od serca Groosik - 2025-02-22, 22:13
Darson napisał/a:
Już jakiś czas temu stwierdziłem, że oglądanie filmów robionych przez "youtuberów" różnej maści, to strata czasu.
Ciężko oddzielić ziarno od plew, bo żeby stwierdzić, czy treść jest wartościowa, trzeba poświęcić czas i obejrzeć chociaż kawałek.
A zdecydowana większość prowadząca swoje kanały kręci wypociny, byle tylko wstawić coś nowego, na co subskrybenci się rzucą, a zamieszczającemu przybędzie punktów/kasy ?
Nie wiem, jak to się odbywa. 🤔
Niekiedy oglądam jakiegoś gostka, który mnie rozśmiesza już samym wyglądem , a który ma się za fachowca w sprawach fotowoltaiki, elektryczności i ogólne zapatrzenia domu w energię, ciepło itp.
Robi porażające tytuły do swoich filmów, sugerujące (już z daleka 😂), że to coś niesamowicie ważnego, więc większość klika i ogląda.
A następnie okazuje się, że są to przekopiowane przez niego informacje, ogólnie dostępne już wcześniej, o których rozgarnięty człowiek, interesujący się tematem już wie.
Ale jego fani są zachwyceni. 😂
Podróżnicze filmy są ciekawsze, bo pokazują coś nowego.
Chociaż też poziom niektórych jest marny a prowadzący zachowuje się sztucznie.
Dlatego ja nie kręcę, ponieważ nie potrafię szczerzyć zębów pod publiczkę
Edit. Kiedyś, dawno temu, gdy dzisiejsi youtuberzy chodzili w pieluchach, wrzuciłem film, jak pali się samochód na A4, a obok leży kilkanaście gaśnic samochodowych, (bo przecież nie da się zgasić auta gaśnicą ).
Była duża klikalność, aż byłem w szoku 😲
sporo youtuberów robi takie clickbaity, byle tylko kasę zgarnąć, a potem wychodzi, że to samo info, które już wszyscy znają. Czasem jak patrzę na niektóre filmy, to myślę, że połowa z tego to zwykłe wypociny. Z drugiej strony, podróże zawsze jakieś świeże, nawet jak prowadzący trochę sztucznie wypadają.Darson - 2025-02-23, 06:52
peja76 napisał/a:
lubię relację z forum
orkaaa - 2025-02-23, 09:08 Stąd na początku tego wątku pojawiła się subiektywna lista tych których warto obejrzeć. Subiektywna bo jeden z zapartym tchem będzie oglądał kolejną przygodę „ Janusza i Grażynki „ i ich psa. Swoją drogą w każdym „dobrym ” filmie musi być pies albo chociaż kot ????
I inne produkcje bardzo dobrze przygotowane, gdzie narratorzy bardzo dobrym polskim językiem mają coś do przekazania.
I jeszcze jedno. Większość tych youtuberow powinna się uczyć pisania od Arkadego Fiedlera a sztuki mówienia od Tonego Halika i Elżbiety Dzikowskiej - stara polska, dobra szkoła. Oczywiście czasy są inne ale warsztat ….. chapeau bas !!!MILUŚ - 2025-02-23, 11:18 I jeszcze drugie.......Większość tych youtuberow powinna przestać żreć ....na ekranie Darson - 2025-02-23, 12:09
MILUŚ napisał/a:
I jeszcze drugie.......Większość tych youtuberow powinna przestać żreć ....na ekranie
Nie zauważyłem
Bo nie oglądam
A jeśli to jest kanał kulinarny ? MILUŚ - 2025-02-23, 14:31
Dla mnie Anitka z Tomkiem, są idealnym przykładem na to jak powinno tworzyć się treści internetowe.
SlawekEwa - 2025-04-06, 12:20
joko napisał/a:
Dla mnie Anitka
oj Kuba , Anitka " number one" ? MILUŚ - 2025-04-06, 12:21 Co prawda od kiedy osiedli w Portugalii przestali być moimi ulubionymi vanlifersami ale pokazują coś ciekawego .....i nie dla tego ,że z Gliwic https://www.youtube.com/watch?v=ax3UrpzvqYQ
Jakby co to not my sweet dream SlawekEwa - 2025-04-06, 12:43
MILUŚ napisał/a:
Jakby co to not my sweet dream
Jakby co to Łukasz ma bardzo wysokie mniemanie o swojej wiedzy w budowie campervanów MILUŚ - 2025-04-06, 12:46
SlawekEwa napisał/a:
.........
Jakby co to Łukasz ma bardzo wysokie mniemanie o swojej wiedzy w budowie campervanów
No , uważa się z wręcz za protoplastę tej formy podróżowania joko - 2025-04-06, 14:00
SlawekEwa napisał/a:
joko napisał/a:
Dla mnie Anitka
oj Kuba , Anitka " number one" ?
Oj Sławku, skąd te sugestie ? Przecież z powodzeniem mogła by być moją córką ....... a Twoją wnuczką
Oglądamy ich z żoną od jakiegoś czasu (jesteśmy obecnie przy odcinkach w okolicach nr.250) i od początku jak na Nich trafiliśmy natychmiast nam "przypasowali" i to pomimo dużej różnicy pokoleniowej.
Mają obydwoje to coś co jest w przypadku youtuba chyba najważniejsze czyli osobowość ,sposób bycia i taki wyczuwalny luz w prowadzeniu kanału, który powoduje że człowiek się nie męczy oglądając.
Po oglądnięciu większości odcinków jakie nakręcone zostały w okresie bodaj chyba 5 lat , widać ciągły progres w samej jakości nagrań, montażu i samych treści i to jest najpewniej powód dla którego radzą sobie dobrze i coraz lepiej , czego o wielu innych vanlife'rach powiedzieć się nie da.joko - 2025-04-06, 14:17
MILUŚ napisał/a:
Co prawda od kiedy osiedli w Portugalii przestali być moimi ulubionymi vanlifersami
Nie oglądałem ich jak jeszcze byli vanlife'rsami (kiedyś próbowałem , ale nie "zaiskrzyło"), a teraz jak zostali działkowcami to już zupełnie bez sensu.
Oglądnąłem chyba dwa odcinki z "nowego życia" ale tylko dlatego że dotyczyły wizyty Terasfery , którą regularnie oglądam.SlawekEwa - 2025-04-06, 15:09
joko napisał/a:
Przecież z powodzeniem mogła by być moją córką ....... a Twoją wnuczką
A to w obecnym świecie jest jakiś problem taka różnica wieku /Darson - 2025-04-06, 21:38 joko,
Cytat:
najnowszy film mojego "number one
Ten kolega bardzo stonowany, w pozytywnym sensie.
Widać, że nie ma parcia na szkło, jak co niektórzy Youtuberzy.
A Pani ... całkiem całkiem 😃joko - 2025-04-06, 22:57
Darson napisał/a:
joko,
Cytat:
najnowszy film mojego "number one
Ten kolega bardzo stonowany, w pozytywnym sensie.
Widać, że nie ma parcia na szkło, jak co niektórzy Youtuberzy.
A Pani ... całkiem całkiem 😃
Kanał założyła i prowadziła Anita, a na początku Tomek był wycofany i był bardziej bohaterem drugiego planu, ale stopniowo nabrał śmiałości i teraz kanał prowadzą już obydwoje ZbigStan - 2025-04-07, 07:48 Joko dobrze określił, też mi się podobającą relacje Anity W, że jest na luzie i nie męczy ich oglądanie, innym pozytywnem jest poznawanie miejsc do których prawdopodobnie nie dotrę.
Wiele relacji jest robionych trochę na siłę, bo jak zaczęliśmy to ciągniemy dalej. Pozdrawiam.