Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

klimatyzacja i ogrzewanie - Truma DuoControl CS czy Caramatic DriveTwo CS ?

prusiak - 2025-01-09, 14:51
Temat postu: Truma DuoControl CS czy Caramatic DriveTwo CS ?
Po ostatnim zimowym wyjeździe, gdzie musiałem w środku nocy przy -15 st C przekręcać wężyk na butlach, rozglądam się za automatyką.
Który z reduktor gazu polecacie? Truma DuoControl CS czy Caramatic DriveTwo CS ?

Nie ukrywam że koszty są również ważne jak niezawodność. :szeroki_usmiech

Rwaldi - 2025-01-09, 17:39

Sorki że nie dam konkretnej odpowiedzi na Twoje pytanie,ale pozwolę sobie poinformować,że taki czy taki a nawet inny jest tylko na 10 lat po tym czasie należy wymienić jeśli chce się mieć ważny przegląd szczelności gazu ( u nas nie jest to jeszcze obowiązkowe), ale może być wymagane przy wjeździe na prom.
Piszę dlatego to bo jest początek roku a przeważnie mają reduktory jeszcze z poprzedniego roku, a cena się nie zmienia a w,g mnie rok jesteś do tyłu., jesli jest to znany temat to przepraszam i nie zawracam głowy.
Pozdrawiam

Banan - 2025-01-09, 17:40

Jeden i drugi robi tę samą robotę, w swoim mam zainstalowaną Trumę i jestem zadowolony.

:spoko

mischka - 2025-01-09, 18:15

używam caramatik, nie mam żadnych zastrzeżeń
MILUŚ - 2025-01-09, 19:01

U mnie od prawie....10-ciu lat DuoControl CS :-P
Bez uwag . Też się przymierzam do wymiany :bajer

Andrzej 73 - 2025-01-10, 00:38

Mam Trume , ale każdy inny reduktor będzie Ok. Ważne aby był nowy i nie naprawiany. :spoko
prusiak - 2025-01-10, 08:53

Dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi.
A to co pisze Rwaldi to faktycznie jest warte zastanowienia. Po 12 latach mój pomarańczowy przewód gazowy faktycznie nie wygląda i nie jest już tak elastyczny jak nowy.

mischka - 2025-01-10, 12:20

prusiak napisał/a:
to co pisze Rwaldi to faktycznie jest warte zastanowienia.
To nie jest warte zastanowienia tylko konieczność. W Niemczech jak przewody albo reduktor są za stare to nie podbiją przeglądu. Z gazem nie ma żartów.