|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Remontujemy kampera - Drzwi prysznica
maro88pl - 2025-02-23, 20:38 Temat postu: Drzwi prysznica Witam,
Na warsztat chciałem zabrać dzisiaj drzwi dwuczęściowe od kabiny prysznicowej w łazience.
W jednej z części drzwi pleksa wysunęła się z ramy (dodatkowo też pękła ale jest to póki co niewielkie).
Czy ktoś z Was koledzy rozbierał / naprawiał takie drzwi? Jak to zrobić w miarę bezinwazyjnie, a przede wszystkim nie pogorszyć ich stanu?
Odkręciłem dwie śrubki dostępne w górnej części, ale obudowa nadal ani drgnie
adaml61 - 2025-02-23, 21:57
Ku dymiony poliwęglan na wymiar i wymień .
maro88pl - 2025-02-23, 22:01
Docelowo tak chcę, ale póki co nie idzie tego dziadostwa rozebrać żeby starą plexę wyjąć.
Skwarek - 2025-02-26, 19:09
Jeśli nie ma ukrytych śrub w zawiasach to bym wyjął szyby by zluzować aluminiowy szkielet tak by złącza mogły się "rozkiwać" i zluzować, pewnie są zmontowane na wcisk albo na śladowe ilości kleju. Razem z szybą i uszczelkami stanowią sztywną tarczę ale bez nich będzie łatwiej. Przy próbach pomogłoby pewnie podgrzanie z umiarem opalarką aluminiowych ram.
Nie sądzę by tam były zatrzaski ale trzeba rozważyć tę ewentualność i wykombinować jak je podważyć bez zniszczenia.
Eksperyment można zrobić na jednej ramce w której jest i tak zbita szyba.
maro88pl - 2025-03-03, 11:54
Znalazłem śruby przy zawiasach o góry i na dole ale odkręcenie ich nic nie dało. Wszystko dalej siedzi ciasno.
Będę próbował wyjąć tą szybę razem z uszczelką, ale boje się że rozwalę ją do końca, a mam mocno napięty harmonogram wyjazdów w tym roku
|
|