| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Dethleffs - Czym umyć kampera?
oliko - 2009-03-07, 19:02 Temat postu: Czym umyć kampera? Zostałem posiadaczem kampera lecz jeszcze nie mam pojecia czym i jak domyć go. Podobno są jakieś pianki do mycia. Szukałem dzisiaj lecz nic ciekawego nie znalazłem. Może są jakieś ogólnie stosowane preparaty które dokładnie wymyją nadbudowę kampera. Bedę bardzo wdzięczny za odpowiedz. I jescze jedno . Czy nadbudowę konserwuje się jakoś czy tylko woda nie stosować żadnych preparatów. Pozdrawiam.
gino - 2009-03-07, 19:52
tez Cie witamy.
Pawcio - 2009-03-07, 20:00
Tak tak! I my Cię witamy. Jak autko masz zapuszczone, to spróbuj aktywną pianą je potraktować. A potem umyj jeszcze raz szamponem z woskiem. A póżniej zapraszamy do działu http://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=26 i prosimy o napisanie kilku słów o sobie. A o przyjmowanie nie bój. Przyjmą
OMEGA - 2009-03-07, 20:57
| oliko napisał/a: | | Zostałem posiadaczem kampera lecz jeszcze nie mam pojecia czym i jak domyć go. Podobno są jakieś pianki do mycia. Szukałem dzisiaj lecz nic ciekawego nie znalazłem. Może są jakieś ogólnie stosowane preparaty które dokładnie wymyją nadbudowę kampera. Bedę bardzo wdzięczny za odpowiedz. I jescze jedno . Czy nadbudowę konserwuje się jakoś czy tylko woda nie stosować żadnych preparatów. Pozdrawiam. |
Oj kolego jak masz bardzo zapuszczony to już ci współczuję , zajmie ci to wiele godzin, środków czyszczących jest dużo i jeszcze więcej technika, praktyka jak te zacieki usunąć, na naszym forum znajdziesz przykłady i podpowiedzi kolegów , są bardzo cenne bo opisane z praktyki.
Przerabiałem ten temat kilka razy kiedy słoneczko troszeczkę przygrzało z moją przyczepą , szczególnie tu na Śląsku . Brrrr- oj było co czyścić
Pewnego razu się zdenerwowałem i wybudowałem zadaszenie ,boki osłoniłem i problem z myciem znikł, dzisiaj kamperka wyprowadziłem jest tylko zakurzony w najbliższych dniach wezmę wąż z woda szczotkę do mycia i po problemie.
Polecam , obojętnie jakie ale zadaszenie.
Jarosław69 - 2009-03-07, 21:17
Piękny hotelik
kimtop - 2009-03-08, 22:00
Kolego,płyn do mycia silników K2 i potem dużo wody z szamponem
maga - 2009-03-08, 22:17
| kimtop napisał/a: | | Kolego,płyn do mycia silników K2 i potem dużo wody z szamponem |
Z tymi płynami to ostrożnie,jeżeli masz starszego kampera,to odradzam ostre płyny-mam namyśli ten do silników.Lepsza jest piana aktywna,ale i ją trzeba rozcieńczyć.
A dlaczego?następuje reakcja z farbą nawierzchniową nadwozia,szczególnie na dachu,przerabiałem to jak kupiłem mojego kampera,bądź ostrożny,rób próby i obserwuj co się dzieje z nadwoziem.
gino - 2009-03-08, 22:24
DIMER ...
jest to plyn uzywany do mycia TIROW , AUTOBUSOW, WAGONOW itp.
rozcienczasz z woda..w proporcji opisanej na opakowaniu../bardzo wazne, aby plyn byl w pelni skuteczny, ale..aby rowniez nie szkodzil lakierowi.../w prawidlowych proporcjach jest w pelni bezpeiczny.
http://www.allegro.pl/ite...a_promocja.html
ja, uzywam go od kilku lat..i jestem zadowolony..
myje nim nawet silnik...tylko, wtedy mieszam w innej proporcji..
jesli autko jest zadbaane....mozesz nie uzywac szczotki..spryskujesz..po 5-10 min splukujesz i autko jest czyste..
do nakladania plynu na autko uzywam ''opryskiwacza'' do roslinek..
np taki;
http://www.allegro.pl/ite...l_l_garden.html
ja..do wymieszanego plynu przed ''spryskaniem '' autka..dodaje jeszcze normalny szampon z woskiem...
oliko - 2009-03-13, 22:44
Dziękuje za podpowiedzi. Już dowiedziałem sie od sprzedającego jak sobie poradzić. Dzęikuje za podpowiedzi i pozdrawiam.
Romek - 2009-03-14, 21:05
Bardzo dobrym środkiem likwidującym wszystkie smugi i zacieki na powierzchniach plastikowych jest Certiman RegenstreifenEx op.butelka 0,5 l cena ok. 12 Euro , kanister 1 l ok 19 Euro .
Po umyciu kampera wodą i schamponem pozostaja ciemne smugi i zacieki , wystarczy gąbkę nasączyć i przetrzeć zabrudzone miejsca ( schodzi pięknie ) a na koniec spłukać wodą
Po wyschnięciu należy położyć pasę "wosk" , firma ta sama Certiman Nano Tec np. kanister 1l ok. 27 Euro
Jest to dosyć droga "impreza" i pracochłonna ale 1 l. RegenstreifenEx wystarczy na 4 do 5 razy , tym bardziej że stosuję ten środek przy pierwszym wiosennym myciu a pózniej ................... to niema czasu bo cały czas w drodze .....................
Dziabong - 2009-03-22, 16:43
Certiman RegenstreifenEx wygląda jak na obrazku
oliko - 2009-03-22, 18:14
Kamperek już domyty. Załoga dzielnie wymyła wszystko w środku , teraz pachnąco i czysto. I jak przyjemnie. Pozdrawiam wszystkich.
gino - 2009-03-22, 19:04
| oliko napisał/a: | | Kamperek już domyty. Załoga dzielnie wymyła wszystko w środku , teraz pachnąco i czysto. I jak przyjemnie. Pozdrawiam wszystkich. |
oliko..pokaz nam swoje auteczko
najlepiej tu...
http://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=27 ...
Jacekw - 2010-08-01, 11:33 Temat postu: domycie kampera Wyczyściłem całego kampera ( a jestem dosyć pedantyczny i martwiły mnie zwłaszcza zacieki po zimie i muchy na alkowie )za pomoca szmatki wielkości rękawiczki ( na prawdę ) i ciepłej wody i zwykłego mydła. Polecam wszystkim. Zarówno w środku jak i na zewnątrz a zwłaszcza te zacieki które powstają po spłynięciu wody z resztkami jakiejś pasty uszczelniającej wychodzącej z pod listew. Jedyny problem to taki że tych szmatek nie można kupić w sklepie. Sprzedają je w systemie MLM. Firma nazywa się Raypath. Nie wiem ile kosztuje taka mała szmatka bo kupowałem w dużym zestawie. Pozdrawiam
Misio - 2010-08-01, 18:51
Witamy!
|
|