|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Adria coral xl axess 600 dp
Nitrolukas - 2025-03-11, 22:26 Temat postu: Adria coral xl axess 600 dp Jak w temacie, zastanawiam się nad zmiana i zakupem takiej Adrii.
Podwozie Citroen
Silnik 2.2 165km
Przebieg ok 75000
Rok prod 2021
Z wyposażenia dodatkowego 2x gasbank mono, markiza, tv ALDEN ale anteny brak, aku 100ah (nie wiem jakie ale nie lifepo4), solarow brak, bagaznik na 4 rowery, radio 2 din Sony, kampera cofania CAMOS
Zakładając że wszystko będzie sprawdzone i będzie działać jak nalezy itd to czy waszym zdaniem cena okolo 300-305 tys jest odpowiednia? będę wdzięczny za opinie
mischka - 2025-03-12, 06:26
Sprzęt jest warty tyle ile ktoś za niego zapłaci. 4 latek z niemałym przebiegiem i podstawowym wyposażeniem. Ty musisz wiedzieć czy warto.
To taki kamper?
Komplecik - 2025-03-12, 07:02 Temat postu: Re: Adria coral xl axess 600 dp
Nitrolukas napisał/a: |
Zakładając że wszystko będzie sprawdzone i będzie działać jak nalezy itd to czy waszym zdaniem cena okolo 300-305 tys jest odpowiednia? będę wdzięczny za opinie |
Nowa 600 tka stoi w elkampie za 350000 za 300 jej może nie oddadzą chociaż kto wie ale za 320 raczej tak.
Komplecik - 2025-03-12, 07:07 Temat postu: Re: Adria coral xl axess 600 dp
Zakładając że wszystko będzie sprawdzone i będzie działać jak nalezy itd to czy waszym zdaniem cena okolo 300-305 tys jest odpowiednia? będę wdzięczny za opinie |
Nowa 600 tka stoi w elkampie za 350000 za 300 jej może nie oddadzą chociaż kto wie ale za 320 raczej tak. Teraz krach na rynku samochodowym nastał, ceny poszybowały mocno w dół Rimora nowego na targach i w YouTube mocno reklamowali za 238tys zł kolega blaszaka fabrycznego nie samoróbke znanej marki kupił za 240tys nówka nie smigana, Hobby Maxia z 400 na 300 z małym haczykiem a w Niemczech jeszcze taniej, fabryki stanęły kilku producentów YouTube ry mówiły bo place zalegają wyprodukowanym nie sprzedanym towarem, ceny muszą polecieć ostro w dół pandemia wywindoowała cennik do absurdalnych poziomów,
W takiej sytuacji jak jest teraz ja bym za taką Adrię bliżej 200 myślał zapłacić a nie 300, ,
Zwróć uwagę na to że jeśli ta 600 ma stare lampy a może tak być z tego rocznika to ma też niski garaż i to jest argument na nie, nowe modele po 2022 mają garaże tak jak cywilizowane kampery światło drzwi około 120 większość rowerów i skuter bez rozkręcania się mieść na wysokości a to jest bardzo ważne bo bardzo ułatwia pakowanie, nie wiem czy nie lepiej ciut dopłacić i wziąć 650 bo to niewiele dłuższy do jazdy a aranżacja środka o wiele lepsza, cenowo koło 300 poruszasz się blisko nowego kampera teraz na wyprzedaży z roczników 2023 i 2024
Nitrolukas - 2025-03-12, 08:31
@mischka tak to taki jak podałeś w linku.
Niemiec widać ceni drozej bo chce ok 270 + akcyza
@Komplecik na stronie elcamp jest tylko w wersji sl i nie zsla 350 a za 399. Skąd wiesz o tej cenie co napisałeś?
peja76 - 2025-03-12, 10:07
Tak, tak ceny lecą w dół i stoi tego pełno, ale jak chcesz kupić to nie ma wyboru i cena duża.
Dwa tygodnie temu Miałem klienta na mojego kamperka, znajomy przyszedł i mówi sprzedaż ty z zakupem sobie poradzisz, Ja już mam dosyć, trzy miesiące szukm, dzwonię i pytm ale albo sprzedający ma mnie w du... nie odbiera tel, jak cena dobra to haczyk bo byl po duzej szkodzie cena w ogłoszeniu netto, ale dowiesz się o tym dopiero przy rozmwie tel że jeszcze plus VAT lub opłaty (akcyza) sprzedaż przez finansowanie tylko u nich i wtedy już tak atrakcyjna cena nie jest, sprzedający nie chce podać VIN Nawet zadzwonił po nowego takie co są w ogłoszeniu poniżej 300, tam dostał informację że to za golasa ale takich nie mają, tylko z wyposażeniem a to już cena 330-340
Myślę sobie opowiada głupoty, pewnie nie ma ręki do zakupu i temu tak gada, Ja jak przeglądam ogłoszenia to faktycznie jest tego pełno, no i się zaczeło, szukałem nie tylko w PL ale też za granicą, po tygodniu się poddałem i zadwniłem do niego i mówię szukaj dalej, ja jeszcze dwa lata pojeżdżę
Myślę sobie że jak faktycznie produkcja stanęła, to ceny za dwa trzy lata podskoczą, bo będzie jeszcze mniej tego towaru na rynku, producenci wiedzą co robią, obym się mylił
Komplecik - 2025-03-12, 10:34
@Komplecik na stronie elcamp jest tylko w wersji sl i nie zsla 350 a za 399. Skąd wiesz o tej cenie co napisałeś? |
Ja widzę sp za 359
https://www.otomoto.pl/do...l-ID6Gegj3.html
Za 369 jest sl co prawda nie w elcamp ale jest
https://www.otomoto.pl/do...c-ID6GWgeB.html
Jak im zaproponujesz 20 mniej to rękę masz urwaną w pasie, ja na dzisiejszym czasie deczko do 3 stów bym dokładał powinno ciągnąć
Komplecik - 2025-03-12, 10:47
peja76 napisał/a: | to ceny za dwa trzy lata podskoczą, bo będzie jeszcze mniej tego towaru na rynku
|
Toś wymyslilłłł....
Nie na odwrót czasem będzie
peja76 - 2025-03-12, 10:57
Komplecik widzę że ty tak patrzysz jak ja kiedyś patrzyłem Z tego co widzę to kolega szuka całkiem innego kampera niż te co ty wkleiłeś a potem że jest kamperów pełno i są tanie, tylko nie te co szukamy
Komplecik - 2025-03-12, 11:41
peja76 napisał/a: | Komplecik widzę że ty tak patrzysz jak ja kiedyś patrzyłem Z tego co widzę to kolega szuka całkiem innego kampera niż te co ty wkleiłeś a potem że jest kamperów pełno i są tanie, tylko nie te co szukamy
|
W sumie masz rację ta adria z najprawdopodobniej wypożyczalni jest ok i jakby się zastanowić to nawet przebieg jest dobry a cena sztos
Mnie w każdym razie nie interesuje, ale jak kto chce
Ale że co że nowych brakuje i braknie może tak być, pieniądze się ludziom kocą jak króliki i myszy i nie wiedzą co z tym robić
peja76 - 2025-03-12, 12:20
Komplecik napisał/a: | W sumie masz rację ta adria z najprawdopodobniej wypożyczalni jest ok i jakby się zastanowić to nawet przebieg jest dobry a cena sztos
Mnie w każdym razie nie interesuje, ale jak kto chce |
W innym wątku fajnie napisałeś, dosłownie nie zacytuje bo nie pamieam co do słowa, ale chodziło o coś takiego że nie mam traktować kampera jako towar, ale coś co używamy na codzień bardzo dobre spostrzeżenie, dwa tygdnie temu przekonałem się o tym i nawet wspominałem twoje słowa
Jak ktoś sobie upatrzy odpowiedni układ, na jakim aucie ma być, mniej więcej rocznik to jest bardzo ciężko coś poszukać. Patrząc z boku i przeglądając oferty jest tego bardzo duzo ale zawężając kryteria nie ma nic, lub jest jak pisałem wyżej albo jest bardzo drogie.
Teraz tylko nie wiem czemu u ciebie taka zmiana ktoś szuka aklowy a ty mu oferujesz półintegrę przecież to nie ma być towar tylko coś co używamy i ma nas cieszyć
mischka - 2025-03-12, 12:38
Nitrolukas napisał/a: | Niemiec widać ceni drozej bo chce ok 270 + akcyza |
Niemiec ceni taniej, to państwo chce sporo zarobić
orkaaa - 2025-03-12, 13:33
Samochód po wypożyczalni - bo kto regularnie jeździ rocznie po 20 tys. Jak po wypożyczalni to zaraz będzie nadawał się do naprawy. Samochód i zabudowa. Bardzo ubogie wyposażenie. A kasa jak za nówkę. Nigdy w życiu chyba że masz dużo kasy na naprawy i dołożenie do wyposażenia.
Nitrolukas - 2025-03-12, 15:50
Komplecik, po pierwsze to pólintegra mnie nie interesuje., po drugie 300k a 360k to jednak różnica i idąc tak dalej zaraz dojdziemy do Morelo, bo przecież tylko trochę dołożę. Po trzecie to te co wysłałeś nowe nowe, ale klimy, markiza bagażnika na rowery nie mają więc będzie jeszcze drożej.
peja76, zgadzam się ze wszystkim co napisałeś. Tak jak piszesz, oglądaliśmy różne układy, mamy już pewne doświadczenie bo kilka lat już mamy swojego Rimora. Oglądaliśmy politegry, i inne układy alkowy i ten układ nam najbardziej pasuje, choć nie jest idealny. W kazdym razie ma najmniej wad
orkaaa, tak samochód po wypożyczalni. Ale nie wiem czemu zakładasz ze od razu coś się będzie psuć? Cóż to za przebieg dla dostawczaka? A w zabudowie co ma się psuć? A odnośnie tego że cena jak za nowego to pokaż co kupię nowego za 300k. Tylko już z klima, markiza i zimowego
Znalazłem takiego przeglądając internet https://www.hicamp.pl/spr...a-coral-xl600dp
Nie wiem dokładnie kiedy poszedł i za ile ale bardzo podobny, tylko lepiej wyposażony i wyjściowo taniej, więc ten mój wychodzi drogo
Skwarek - 2025-03-12, 16:20
Nie ma się co bać samochodu z wypożyczalni. To prawda, że mają uboższe wyposażenie ale i z tego też powodu niższą cenę.
Kupiłem z wypożyczalni i dostałem wszystkie rachunki za regularne wymiany olejów, z wszystkich przeglądów technicznych i jakiegokolwiek serwisu czy doposażenia . Na każdym kwicie odnotowany jest przebieg w chwili czynności aż do 78 tysięcy km w chwili sprzedaży. Jeśli jest wiarygodna historia pojazdu to czego się bać?
peja76 - 2025-03-12, 17:18
orkaaa napisał/a: | bo kto regularnie jeździ rocznie po 20 tys |
Ja a nawet napiszę tak, jednego roku zrobiłem 30tyś
Co to 20tyś w roku, można powiedzieć że nic, Hiszpania, Włochy i mamy 9tyś km a to tylko dwa wyjazdy, gdzie reszta?
Nitrolukas napisał/a: | peja76, zgadzam się ze wszystkim co napisałeś. Tak jak piszesz, oglądaliśmy różne układy, mamy już pewne doświadczenie bo kilka lat już mamy swojego Rimora. Oglądaliśmy politegry, i inne układy alkowy i ten układ nam najbardziej pasuje, choć nie jest idealny. W kazdym razie ma najmniej wad
|
Jednak dobrego mam nosa, jak już pisałem wcześniej myślę że lepiej nie będzie, jak zejdzie to co zalega to ceny poszybują w górę, my będziemy w plecy, ale diller i producent przy mniejszym obrocie i nakładzie pracy zarobi tyle samo
Nitrolukas napisał/a: | orkaaa, tak samochód po wypożyczalni. Ale nie wiem czemu zakładasz ze od razu coś się będzie psuć? Cóż to za przebieg dla dostawczaka? A w zabudowie co ma się psuć? A odnośnie tego że cena jak za nowego to pokaż co kupię nowego za 300k. Tylko już z klima, markiza i zimowego
|
Taki przebieg to żaden przebieg na dostawczaka, szczerze mówiąc wolałbym bym takigo co jeźdźi niż stoi, auto jak stoi to umiera
Kazik II - 2025-03-12, 20:53
Właściciel wypożyczalni serwisuje kampery. Taaa, aby dociągnął bezawaryjnie do wymiany sprzętu na nowy. Czyli minimum inwestycji. A potem niech się martwi nowy właściciel. A kierowcy -czyli sezonowi właściciele? Będzie ich parudziesięciu w życiu kampera wypożyczanego. A każdy jeździ inaczej, jeden z głową a drugi ma w nosie, bo nie jego. Jeden unika wertepów a inny wali po nich aż buda jęczy. Jeden używa z głową sprzęgła i skrzyni a inny byle jak. Etc. etc. Auto z wypożyczalnie owszem, ale sporo tańsze.
Komplecik - 2025-03-12, 22:44
Nitrolukas napisał/a: | Komplecik, po pierwsze to pólintegra mnie nie interesuje., po drugie 300k a 360k to jednak różnica i idąc tak dalej zaraz dojdziemy do Morelo, bo przecież tylko trochę dołożę. Po trzecie to te co wysłałeś nowe nowe, ale klimy, markiza bagażnika na rowery nie mają więc będzie jeszcze drożej.
|
Kolego jeśli chcesz alkowe to będzie jesz taniej nowy sanliwing od Adrii widziałem za 290 niecałe a kimę nową możesz mieć za niecałe 4000 zł bagażnik za 2000zł, ale pytasz o poradę więc ja Tobie mówię z perspektywy 15lat w Karawaningu że za te pieniądze wybrał bym inny samochód ale każdy ma swój pomysł i zrobi według swojego uznania
LukF - 2025-03-13, 08:02
Komplecik napisał/a: |
Kolego jeśli chcesz alkowe to będzie jesz taniej nowy sanliwing od Adrii widziałem za 290 niecałe a kimę nową możesz mieć za niecałe 4000 zł bagażnik za 2000zł, ale pytasz o poradę więc ja Tobie mówię z perspektywy 15lat w Karawaningu że za te pieniądze wybrał bym inny samochód ale każdy ma swój pomysł i zrobi według swojego uznania |
Robert, w pełni się zgadzam.
Klima, markiza, bagażnik na rowery to nie technologia kosmiczna żeby samemu nie zamontować. A kosztuje wcale nie fortunę. Dziwię się, że kupujący kampera musi już to mieć zamontowane jak sam by tego nie mógł zrobić???
Montując samemu mam lepiej bo sobie wybieram model i kolor markizy, klimy czy bagażnika a nie biorę co ktoś kupił.
Nitrolukas - 2025-03-13, 08:26
Komplecik, LukF, wszystko się zgadza. Oczywiście że lepiej wybrać sobie z katalogu i wydziwiać, ale trzeba mieć wystarczająco dużo pieniędzy.
Kamper którego proponujesz (sun living) może i tyle kosztuje, ale będzie za pół roku, będzie z najgorszym możliwym silnikiem itd. Jeśli jest na miejscu ( a jest w elcamp) to kosztuje już sporo więcej. Więc proszę rozmawiajmy o faktach.
Mam wrażenie że że proponujecie mi kupić Dacie zamiast Mercedesa bo nowy i kosztuje mniej niż kilkuletnie mercedes. Tylko po to żeby poprzeć jakaś wczesniejsza tezę. Jak na razie nie padła nigdzie w temacie propozycja zakupu (konkretną oferta) czegoś nowego o parametrach o których już pisałem i do kwoty 300 tys
Zgadzam się jednak z tym że ten konkretny kamper od którego za zaczął się temat jest za drogi.
Mysle że cena bliżej 270 była by za niego adekwatna.
W międzyczasie pojawiła się taka oferta.
https://www.olx.pl/d/ofer...5-ID13jLi3.html
mischka - 2025-03-13, 08:32
Nitrolukas, Jak Ci się ten egzemplarz podoba to go bierz. To Ty musisz być zadowolony a nie my. Ja podobnie jak koledzy jestem zdania że cena jest zawyżona, ale każdy myśli innymi kategoriami i dla Ciebie może być OK.
Edit: Widzę że edytowałeś posta w trakcie gdy ja pisałem swojego.
Komplecik - 2025-03-13, 16:55
Nitrolukas napisał/a: | Komplecik, LukF, wszystko się zgadza. Oczywiście że lepiej wybrać sobie z katalogu i wydziwiać, ale trzeba mieć wystarczająco dużo pieniędzy.
Kamper którego proponujesz (sun living) może i tyle kosztuje, ale będzie za pół roku, będzie z najgorszym możliwym silnikiem itd. Jeśli jest na miejscu ( a jest w elcamp) to kosztuje już sporo więcej. Więc proszę rozmawiajmy o faktach.
Mam wrażenie że że proponujecie mi kupić Dacie zamiast Mercedesa bo nowy i kosztuje mniej niż kilkuletnie mercedes. Tylko po to żeby poprzeć jakaś wczesniejsza tezę. Jak na razie nie padła nigdzie w temacie propozycja zakupu (konkretną oferta) czegoś nowego o parametrach o których już pisałem i do kwoty 300 tys
Zgadzam się jednak z tym że ten konkretny kamper od którego za zaczął się temat jest za drogi.
Mysle że cena bliżej 270 była by za niego adekwatna.
W międzyczasie pojawiła się taka oferta.
https://www.olx.pl/d/ofer...5-ID13jLi3.html |
Ale że co Adria to mercedes, ten silnik 2,2 to jeszcze fajniejsze dziadostwo od fordowskiego 2,0 tak że nie mydlij mi oczu o silnikach, ford awaryjny ale chociaż kulturę pracy ma fajną, a w 2,2 to jest wrażenie a dajmy już spokój istne cudo
Jeśli chodzi o Adrię to mam akurat obecnie takowy pojazd nie jest tragicznie ale to też nie jest mercedes poprawna skodzinka nawet nie toyotka, swoje wady ma
Sanliwing natomiast nie jest tak urodziwy jak adria alkowa bo to fakt najładniejsze obecnie alkowy do 3,5t ale living na żywo w dotyku całkiem spoko taka nie octavia a fabia
No ale ty masz Rimora więc jaki problem kupić coś sęsownego nie spiesząc się, wiem że każdy z nas na ten sam temat ma inne postrzeganie ja to szanuje, chciałeś opinie więc moja jest taka właśnie
Ten benimar jest spoko, nie występuje w nim ograniczajaca przestrzeń szafa gdyńska jak to koledzy nazwali, zabudowa co prawda ciut słabsza od Adrii ale silnik petarda i układ wnętrza dla mnie lepszy, cena na dzień dzisiejszy którą bym proponował to 250tys myślę że to adekwatne do jakoś benimar ów, no i przebieg taki jak lubię, do 70 tys km 5lat jazdy
Rwaldi - 2025-03-13, 17:58
Nitrolukas jak chcesz to zadzwoń do ACK P. Rafał tam mają dużo nowych kamperów i są bardzo przystępni i dobrze się z nimi negocjuje ceny. Co prawda Rafał jest od srvisu ale bardzo porządny facet.
ACK znajduje się w Kędzierzynie Koźlu a to nr tel.663999677.
Pozdrawiam.
Nitrolukas - 2025-03-13, 21:31
Ale że co Adria to mercedes, ten silnik 2,2 to jeszcze fajniejsze dziadostwo od fordowskiego 2,0 tak że nie mydlij mi oczu o silnikach, ford awaryjny ale chociaż kulturę pracy ma fajną, a w 2,2 to jest wrażenie a dajmy już spokój istne cudo
Jeśli chodzi o Adrię to mam akurat obecnie takowy pojazd nie jest tragicznie ale to też nie jest mercedes poprawna skodzinka nawet nie toyotka, swoje wady ma
Sanliwing natomiast nie jest tak urodziwy jak adria alkowa bo to fakt najładniejsze obecnie alkowy do 3,5t ale living na żywo w dotyku całkiem spoko taka nie octavia a fabia
No ale ty masz Rimora więc jaki problem kupić coś sęsownego nie spiesząc się, wiem że każdy z nas na ten sam temat ma inne postrzeganie ja to szanuje, chciałeś opinie więc moja jest taka właśnie
|
Z tym mercedesem i Dacia chodziło mi o to że ja chce kupić kampera powiedzmy z "klasy wyższej" a wy proponujecie nowego najbardziej budżetowego jakiego tylko się da byle tylko udowodnić tezę że za 300 tys to kupię nowego.
O silnikach akurat nic nie wspomniałem, ale wg mojego rozeznania akurat ten silnik w adrii (2.2 165km Blue hdi) to dość udana jednostka która ma niewiele wspólnego z nieslawnymi silnikami 2.2. I nawet zaryzykował bym stwierdzenie że po 2.3 jest to najlepsza jednostka z trojaczkow (2.8 i 3.0 nie wybiorę pod uwagę bo to już przeszłość)
Rozmawiałem dziś w sprawie tego Benimara, obniżyli cenę bodajże z 350 tys, więc obawiam się że aż do 250 nie zejdą
W kazdym razie benimar bez pakietu winter, i z webasto 4kw (sam nie wiem czy to dobrze czy źle) myślę że za 280-290 udało by si ę kupic
Aha jeszcze w sprawie tej "szafy gdanskiej"
To akurat ulubiona część w tym kamperze mojej żony. Także wiesz...
Rwaldi dzięki. Niestety ale ceny nowych są dla mnie poza zasięgiem z tego co patrzyłem na ich stronie to minimum 100tys więcej z jakimś tam dodatkowym wyposażeniem
Komplecik - 2025-03-13, 21:52
Jak jeździsz w zimę to jednak Adrię sobie wybierz, ogrzewanie jest równomiernie rozprowadzone, temperatura w różnych kątach kampera jest podobna, mam porównanie z budżetowymi kamperami jest znacznie lepiej, jak już webasto do takiego kolosa to raczej 6Kw ale wtedy porządny akumulator ze stabilnym prądem bo webasto nie lubi spadków napięcia i poniżej 11.5V łapie błędy i trzeba resetować, chociaż jeśli wszystko dobrze działa jest mniej kłopotliwe niż gaz,
Sorki jednak mało się skupiłem nad twoimi potrzebami i pomyliłem dp z dl, coral połintegre z koralem alkowka, jednak tak czy siak kamper z przebiegiem 70kilku tysięcy adria za ponad 3stówki to sporo, jeździsz obecnym kamperem i nie jesteś w desperacji więc warto poczekać na coś miłego, 250 bym może dał za niego ale to i tak perspektywa nie na zbyt długie jeżdżenie, miałem 2 kampery które kupiłem z przebiegiem poniżej 20tys km naprawdę czuć że to jest świeże, nawet ostatnio oglądałem fajnego z przebiegiem 11 tys km trzymanego w garażu, no nówka lepiej wygladajaca niż te nowe 2023 z zewnątrz w salonach
Coś dobierzesz
Nitrolukas - 2025-03-13, 22:27
My tu dyskutujemy że 300 tys to dużo, to patrzcie na to.
https://www.olx.pl/d/ofer...5-ID12AL04.html
Od ręki 374900.-, we wrześniu 2025 344900.-
peja76 - 2025-03-14, 07:47
Nitrolukas napisał/a: | Od ręki 374900.-, we wrześniu 2025 344900.- |
Potem przeglądając oferty i nie zagłębiającą się w treść ogłoszenia, SĄ TANIE
Zwykli oszuści, zgłosić do OLX, rozumiem że przebieg będzie taki sam, bo będzie stał jako eksponat
mischka - 2025-03-14, 07:55
Nitrolukas napisał/a: | Od ręki 374900 | za 4 latka z przebiegiem 93.000km
Adria ALL-IN Coral XL 600 DP, pierwsza rejestracja sierpień 2024, przebieg 2000km, po opłaceniu akcyzy wychodzi ok. 404000 PLN (cena podlega negocjacji, ja policzyłem najdroższy wariant)
Każdy jest panem swojej sakiewki, każdy decyduje sam ile i na co chce wydać
Nitrolukas - 2025-03-14, 08:00
Cytat: | Potem przeglądając oferty i nie zagłębiającą się w treść ogłoszenia, SĄ TANIE
Zwykli oszuści, zgłosić do OLX, rozumiem że przebieg będzie taki sam, bo będzie stał jako eksponat
|
Chyba coś przeoczyłeś albo się nie rozumiemy. Ten kamper z ogloszenianpowyzej jest bez mała identyczny z tym od którego zacząłem temat. Różnica jest taka że ja miałem ofertę na ok. 300 tys gdzie większość tu stwierdził że to za dużo, a ten z wczoraj jest na już do kupienia za 375 tys, więc o 75 tys więcej.
Teraz się zastanawiam czy to my chcemy kupować kampery poniżej wartości podając argumenty jak wyżej na 2 stronach tego tematu? Czy to może sprzedawcy odlecieli?
Jest jeszcze trzecia opcja prawdopodobna - sprzedawcy kupili te kampery zmieniono automatycznie na - bardzo interesujący drogo (Covid) i teraz "muszą" drogo sprzedać.
peja76 - 2025-03-14, 11:22
Chyba coś przeoczyłeś albo się nie rozumiemy. Ten kamper z ogloszenianpowyzej jest bez mała identyczny z tym od którego zacząłem temat. Różnica jest taka że ja miałem ofertę na ok. 300 tys gdzie większość tu stwierdził że to za dużo, a ten z wczoraj jest na już do kupienia za 375 tys, więc o 75 tys więcej. |
Ja to rozumiem
Odnosiełm się do zapisu w ogłoszeniu - "Cena zakupu od ręki 374 900 zł brutto
Cena odbioru od września 2025. 344 900 zł brutto" Jest to mylące do przeglądających oferty, w ogłoszeniu 344900zł a w opisie taki zapis
August1 - 2025-03-15, 17:09 Temat postu: Re: Adria coral xl axess 600 dp
Nitrolukas napisał/a: | Jak w temacie, zastanawiam się nad zmiana i zakupem takiej Adrii.
Podwozie Citroen
Silnik 2.2 165km
Przebieg ok 75000
Rok prod 2021
Z wyposażenia dodatkowego 2x gasbank mono, markiza, tv ALDEN ale anteny brak, aku 100ah (nie wiem jakie ale nie lifepo4), solarow brak, bagaznik na 4 rowery, radio 2 din Sony, kampera cofania CAMOS
Zakładając że wszystko będzie sprawdzone i będzie działać jak nalezy itd to czy waszym zdaniem cena okolo 300-305 tys jest odpowiednia? będę wdzięczny za opinie | Cena wydaje się okej, zwłaszcza z takim wyposażeniem i przebiegiem. Jeśli wszystko działa jak należy, to dobra oferta.
August1 - 2025-03-15, 17:11 Temat postu: Re: Adria coral xl axess 600 dp
Nitrolukas napisał/a: | Jak w temacie, zastanawiam się nad zmiana i zakupem takiej Adrii.
Podwozie Citroen
Silnik 2.2 165km
Przebieg ok 75000
Rok prod 2021
Z wyposażenia dodatkowego 2x gasbank mono markiza, tv ALDEN ale anteny brak, aku 100ah (nie wiem jakie ale nie lifepo4), solarow brak, bagaznik na 4 rowery, radio 2 din Sony, kampera cofania CAMOS
Zakładając że wszystko będzie sprawdzone i będzie działać jak nalezy itd to czy waszym zdaniem cena okolo 300-305 tys jest odpowiednia? będę wdzięczny za opinie | Ja bym brał.
Dudeczeq - 2025-03-16, 00:44
Skwarek napisał/a: | Nie ma się co bać samochodu z wypożyczalni. To prawda, że mają uboższe wyposażenie ale i z tego też powodu niższą cenę.
Kupiłem z wypożyczalni i dostałem wszystkie rachunki za regularne wymiany olejów, z wszystkich przeglądów technicznych i jakiegokolwiek serwisu czy doposażenia . Na każdym kwicie odnotowany jest przebieg w chwili czynności aż do 78 tysięcy km w chwili sprzedaży Jeśli jest wiarygodna historia pojazdu to czego się bać?
| Dokładnie, jak masz całą historię serwisową i auto nie jest zajechane, to spoko. Wypożyczalnie dbają o swoje auta, a cena niższa to fajny bonus. Przebieg 78 tys. km to raczej nic strasznego….
Kazik II - 2025-03-16, 13:45
Cytat: | Dokładnie, jak masz całą historię serwisową i auto nie jest zajechane, to spoko. Wypożyczalnie dbają o swoje auta, a cena niższa to fajny bonus. Przebieg 78 tys. km to raczej nic strasznego…. |
Skoro tak dbają to dlaczego sprzedają po tak niewielkim przebiegu? I po czym poznać że auto "nie jest zajechane"? Stopień zużycia eksploatacyjnego podzespołów sprawnego technicznie auta jest trudny do zdiagnozowania. Skąd wiadomo, czy sprzęgło nie było "katowane" i jest już sporo zużyte? Skąd wiadomo, czy silnik nie był przegrzewany albo "męczony" na zbyt niskich biegach? Czy kierowca "tygodniowy" będzie się przejmował schładzaniem turbo po dłuższej jeździe? Etc. etc. Czy właściciel wypożyczalni do serwisów eksploatacyjnych (hamulce, zawieszenie itp). będzie inwestował w drogie, oryginalne części, jeśli zamierza go sprzedać po 100 tys przebiegu? Raczej wątpię. Auto eksploatowane troskliwie przez jednego właściciela z przebiegiem 100 tys. pojeździ bez większych napraw spokojnie następne 100 tys. a takie jeżdżone przez kilkudziesięciu kierowców - może tak, może nie.
peja76 - 2025-03-16, 19:17
Kazik II napisał/a: | Skoro tak dbają to dlaczego sprzedają po tak niewielkim przebiegu? |
Bo ma jeszcze jakąś wartość, dlatego w wypożyczalniach trzyma się auta 2-3 lata, oni nie zarabiają na wypożyczeniu, zarobkiem jest sprzedaż auta/kampera, co za tym idzie musi być odpowiednio utrzymany żeby przyniósł odpowiednią kasę
peja76 - 2025-03-16, 19:35
Kazik II napisał/a: | Stopień zużycia eksploatacyjnego podzespołów sprawnego technicznie auta jest trudny do zdiagnozowania. Skąd wiadomo, czy sprzęgło nie było "katowane" i jest już sporo zużyte? Skąd wiadomo, czy silnik nie był przegrzewany albo "męczony" na zbyt niskich biegach? Czy kierowca "tygodniowy" będzie się przejmował schładzaniem turbo po dłuższej jeździe? Etc. etc. Czy właściciel wypożyczalni do serwisów eksploatacyjnych (hamulce, zawieszenie itp). będzie inwestował w drogie, oryginalne części, jeśli zamierza go sprzedać po 100 tys przebiegu? Raczej wątpię. Auto eksploatowane troskliwie przez jednego właściciela z przebiegiem 100 tys. pojeździ bez większych napraw spokojnie następne 100 tys. a takie jeżdżone przez kilkudziesięciu kierowców - może tak, może nie. |
Przecież te auta w większości są jeszcze na gwarancji, żeby utrzymać gwarancję trzeba auto servisować, większość ludzi co wypożycza kampery jedzie za granicę, więc odpowiednio daleko, dlatego wypożyczalnie bardzo dbają o stan takiego kampera bo jak wiadomo holowanie takiego sprzętu sporo kosztuje oraz tracą klienta i nie tylko tego ale następnego który czeka w wysokim sezonie w kolejce.
Następnie czy osoby prywatne aż tak dbają o auta może z 50% reszta ma wywalone, wyjechać sprzedać i po następne a na imieninach u ciotki podśmiechują śię na jakiego barana to on trafił jak sprzedawał . Jak dla mnie najgorsze auta to te co właściel miał go 10lat i dużej, pierwsze trzy lata dbał, potem jak mu się przypomniało, po 7-8 twierdzi że to stary ryl i trzeba jeszcze dwa trzy lata pojezdzić i wyjeździć, no i czas na sprzedaż.
W mojej ocenie najlepsze auto to takie co zmieniało włąsciciela co 3-5lat, każdy sie nim cieszy jak kupi i coś porobi i po tych 15latach moze coś jeszcze z niego będzie inne to loteria
Komplecik - 2025-03-16, 21:44
peja76 napisał/a: |
W mojej ocenie najlepsze auto to takie co zmieniało włąsciciela co 3-5lat, każdy sie nim cieszy jak kupi i coś porobi i po tych 15latach moze coś jeszcze z niego będzie inne to loteria
|
Tu bym się z tobą zgodził,
Ale co do tej Adrii to ja bym dla siebie kampera z takim przebiegiem nie kupił chyba że 15letniego lub w czystej desperacji, kolega potrzebujący zdaje się ma Rimora i w karawaningu nie jest swiezakiiem primo kampera się szuka od października do stycznia max lutego bo wtedy jest większy wybór wyprzedaż rocznika i psychologia zimy,
peja76 - 2025-03-17, 15:26
Komplecik napisał/a: | kampera się szuka od października do stycznia max lutego bo wtedy jest większy wybór wyprzedaż |
Dobrze pisze, proszę mu polać , ja pierwszego kampera kupiłem w czerwcu a sprzedałem po dwóch latach w lutym, cały listopad/grudzień wisiał w ofercie i nic się nie działo, a jak wystawiłem w połowię lutego to zszedł po dwóch dniach
Ps. Ta twoja teoria u mnie niedziała, większoś przyczep kupowałem i sprzedawałem wiosna/lato/jesień, zimą był zastój Jak widać każdy z nas ma inne doświadczenia
Komplecik - 2025-03-17, 15:35
peja76 napisał/a: | Komplecik napisał/a: | kampera się szuka od października do stycznia max lutego bo wtedy jest większy wybór wyprzedaż |
Dobrze pisze, proszę mu polać , ja pierwszego kampera kupiłem w czerwcu a sprzedałem po dwóch latach w lutym, cały listopad/grudzień wisiał w ofercie i nic się nie działo, a jak wystawiłem w połowię lutego to zszedł po dwóch dniach
Ps. Ta twoja teoria u mnie niedziała, większoś przyczep kupowałem i sprzedawałem wiosna/lato/jesień, zimą był zastój Jak widać każdy z nas ma inne doświadczenia
|
No, znaczy spałeś razem z wszystkimi, moja teoria tak działa że mam Rimora na stanie do jazdy i szukam na siłę coś żeby się wpi... Ć , jakby nie miał czym jeździć i na gwałt potrzebuje to ok ale mam i wjeżdżam z deszczu pod rynnę, opamiętaj się
Zresztą jak dla mnie może kupić co mi do tego, pytał o poradę więc takie jest moje zdanie bo pytał jakby nie pytał to bym nie wyrażał zdania
Nitrolukas - 2025-03-17, 16:07
Komplecik, właśnie po to pytam żeby podjąć decyzję racjonalnie, usłyszec opinie kogoś z zimna głowa. Chciałbym zmienić, ale nie muszę. A za kamperem rozglądam się od jesieni. Tyle tylko ze nie trafiło się nic do czego byłem w danej chwili przekonany. (początkowo plan był na pólintegra i kilka było oglądanych)
Otrzymałem wycenę na bnowego Benimara 363 northautokapp na fordzie 2.0 165/170(?) km. Z wyposażeniem (solar, markiza,pneumatyka, podpory, klima) ok 80 tysięcy drozej niż ta adria.
Jeszcze sunliving sprawdzę, a w piątek w miarę możliwości obejrzę N targach
peja76 - 2025-03-17, 16:07
Komplecik napisał/a: | pytał o poradę więc takie jest moje zdanie bo pytał jakby nie pytał to bym nie wyrażał zdania |
I bardzo dobrze że wyrażasz swoje zdanie ja wyrażam swoje i może kolega wyciągnie jakies wnioski
Jak on nie wyciągnie, to chociaż my wymieniemy się doświadczeniami
LukF - 2025-03-17, 16:34
Komplecik napisał/a: | pytał o poradę więc takie jest moje zdanie bo pytał jakby nie pytał to bym nie wyrażał zdania |
Robert,
Ściemniasz i tyle. Jak by nie pytał to i tak byś wyraził zdanie
Komplecik - 2025-03-17, 18:49
LukF napisał/a: | Komplecik napisał/a: | pytał o poradę więc takie jest moje zdanie bo pytał jakby nie pytał to bym nie wyrażał zdania |
Robert,
Ściemniasz i tyle. Jak by nie pytał to i tak byś wyraził zdanie |
Fakt
LukF - 2025-03-17, 21:17
Komplecik,
To my na zdjeciu?
rjas - 2025-03-17, 23:31
Cholera, co najmniej Roberta nie poznaję, a widzieliśmy się tydzień temu
Komplecik - 2025-03-18, 06:20
rjas napisał/a: | Cholera, co najmniej Roberta nie poznaję, a widzieliśmy się tydzień temu |
Człowiek się zmienia , ja to ten wyższy z tą bujną czupryną
LukF - 2025-03-18, 08:16
Człowiek się zmienia , ja to ten wyższy z tą bujną czupryną
|
i krzywym nosem. Wszystko się zgadza
|
|