Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Hand made - ręczna robota - Zabudowa Pilote - regulacja drzwi

maro88pl - 2025-04-07, 10:26
Temat postu: Zabudowa Pilote - regulacja drzwi
I ja znowu z kolejnym problemem technicznym, który dokucza nam od pewnego czasu i postanowiłem zabrać się za niego.

Chodzi o drzwi wejściowe do części mieszkalnej w zabudowie Pilote z 1997 roku.
Czy macie jakiś patent na ich prawidłowe wyregulowanie?

Drzwi obsadzone są na 4 zawiasach.
Zawiasy do ścian kampera są nitowane, więc tam nie mam możliwości żadnej regulacji.
Każdy zawias posiada 2 śruby na których mam możliwość regulacji tylko prawo / lewo, bez możliwości przesunięcia góra / dół.

Problem jest taki że:
- drzwi ogólnie ciężko się zamykają - trzeba nimi dobrze trzasnąć,
- po zamknięciu drzwi góra dość dobrze dolega, dół nieco odstaje,
- drzwi i uszczelki nie dolegają już dobrze (na dole ogólnie jest przerwa) przez co wieje nimi.

Skwarek - 2025-04-07, 10:40

Może dopasowanymi do zawiasów podkładkami regulacyjnymi , rozpiłowanie otworów w fasolki by podnieść ?
Zazwyczaj do regulacji góra dół wystarczy poluzować wkręty by zwolnić kwadratowe nakrętki wpuszczone w aluminiową ramkę wokół drzwi i podnieść.
Wymontował bym całkiem drzwi i sprawdził czy są naprawdę płaskie, często są zwichrowane i warto je trochę wyprostować na płaskiej powierzchni lub w ramie podkładając kołki i doginać do kształtu ościeżnicy. Tak jak robią z krzywymi drzwiami w samochodach.

peja76 - 2025-04-08, 21:17

Sprawdź czy masz takie podkładki w zawiasach jak zaznaczyłem na zdjęciach, pewnie tu jest problem, wytarły się i drzwi się obiwesiły ;) Sam kiedyś w przyczepie wymieniłam bo był podobny problem :ok
:spoko