| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - Hiszpania 2026
SlawekEwa - 2025-04-13, 18:45 Temat postu: Hiszpania 2026 Ci co się wybierają w przyszły roku niech się zaopatrzą wcześniej to będzie taniej.
"Obowiązek wyposażenia pojazdów poruszających się po terenie Hiszpanii od 1 lipca 2026 roku dotyczy wszystkich pojazdów, bez względu na DMC czy kraj rejestracji pojazdu. Oznacza to, że nawet przejeżdżając przez teren Hiszpanii tranzytem lub 'w trakcie prywatnej wycieczki będzie trzeba takie urządzenie posiadać na wyposażeniu pojazdu "
https://brk.pl/hiszpania-urzadzenie-sygnalizacyjne-v16-z-lokalizacja-obowiazkowe-od-1-lipca-2026-roku/
MILUŚ - 2025-04-13, 19:09
Czyli producenci nowych aut będą mieli obowiązek dodawania tego w miejsce tradycyjnego trójkąta ? Przynajmniej tych sprzedawanych w Hiszpanii ?
Skwarek - 2025-10-31, 21:16
Nie wiem ale chyba się to zmieniło bo nie od 01 lipca 2026 a wcześniej bo z początkiem roku czyli już niedługo. Warto wiedzieć by nie mieć kłopotów.
"Od 1 stycznia 2026 r. w Hiszpanii obowiązkowe będą certyfikowane lampy ostrzegawcze V16 z funkcją lokalizacji, które zastąpią trójkąty ostrzegawcze. Urządzenia te muszą być połączone z hiszpańską platformą DGT 3.0, która otrzymuje anonimowe dane o lokalizacji pojazdu, aby zasygnalizować jego położenie bez konieczności wysiadania kierowcy z pojazdu. Obowiązek dotyczy wszystkich pojazdów, w tym tych zarejestrowanych za granicą, które poruszają się po terytorium Hiszpanii."
Jest pełno w ofercie tych lamp V16 ale nie każda ma wymaganą funkcję lokalizacji pojazdu.
Zaradek - 2025-10-31, 21:50
Troche lipa z tym, bo myslalem ze obroce zanim to wptowadza a jednak bede musial kupic. Na sttonie DGT jest wykaz homologowanych lamp jednak nijak to sie ma do znalezienia takiej lampy i jej zakupu.
https://www.dgt.es/muevet...nalizacion-V16/
krzlac - 2025-10-31, 22:14
| Zaradek napisał/a: | | ...znalezienia takiej lampy i jej zakupu... |
Kupić można choćby TU
Zaradek - 2025-10-31, 22:38
Niby to ta sama lampa co ma certyfikat (rozni je jedena cyfra w modelu) jednak w opisie aukcji nie znalazlem nr modelu a jedynie odczytalem ze zdjecia.
Darson - 2025-11-01, 01:04
Tłumaczenie ze strony.
Wynika z tego, że trzeba się zarejestrować, wysłać wniosek i jeszcze dostać potwierdzenie akceptacji wniosku.
Juz to widzę, jak wszyscy wjeżdżający to robią.
To będzie jak testy na covid, przy przekraczaniu granicy
SlawekEwa - 2025-11-01, 09:44
"Wyposażona w magnetyczny uchwyt"- wersja dla kampera powinna mieć przyssawkę lub dwustronną taśmę klejącą i cena wtedy x 2
Skwarek - 2025-11-01, 10:40
Są też inne, takie dla ciężarówek. Może dla kampera bardziej odpowiednie ale jeszcze nie znalazłem takiej z lokalizacją.
antwad - 2025-11-03, 19:41
Nie pamiętam dokładnie gdzie to czytałem - chyba był to. biuletyn ADAC - że te lampy dotyczą jedynie aut z hiszpańską rejestracją.
Obcokrajowcy jak dotąd trójkąt ostrzegawczy.
mischka - 2025-11-04, 06:28
| antwad napisał/a: | | lampy dotyczą jedynie aut z hiszpańską rejestracją. |
Też o tym czytałem, turyści zagraniczni wjeżdżający własnymi samochodami nadal korzystają z trójkąta ostrzegawczego.
zbyszekwoj - 2025-11-06, 12:49
Jak mi wlepią mandat to wam powiem.
Kazik II - 2025-11-06, 18:54
"jednym z wymiarów praktycznych Konwencji Wiedeńskiej jest to, że policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają. W szczególności na przykład policja niemiecka nie może w Niemczech karać polskich kierowców za brak lub nieodpowiednio wyposażoną apteczkę samochodową (w Polsce jest ona zalecana, ale nieobowiązkowa, natomiast pojazdy zarejestrowane w Niemczech muszą ją mieć i to wyposażoną w ściśle określone środki medyczne), a polska policja w Polsce – kierowców niemieckich za brak gaśnicy, która w Niemczech nie jest obowiązkowa".
Auto Swiat:
Dyrekcja Generalna ds. Ruchu w Hiszpanii (DGT) informuje, że zgodnie z Konwencją wiedeńską o ruchu drogowym obowiązek posiadania nowego elementu ostrzegawczego dotyczyć będzie kierowców pojazdów zarejestrowanych w Hiszpanii.
Te postanowienia Konwencji Wiedeńskiej są rozsądne życiowo i logiczne - co by się działo, gdyby jadąc przez ileś tam krajów europejskich trzeba było wyposażać auto we wszystko co się tam w danym kraju wymyśliło.
AMIGO - 2025-11-06, 22:20
No to mając na uwadze wspomnianą powyżej konwencję ja się zapytam; dlaczego Italieńcy chcą mnie potraktować z buta za to, że ja sobie ciągnę na tylnej osi zimowe opony Wszak to ich przepis
Ps.Tak, tak, wiem, temat o Hiszpanii
Marcepan - 2025-11-06, 22:24
na zasadzie " nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi?".
Darson - 2025-11-07, 14:41
A co na to Konwencja Wiedeńska ?
kamizelki odblaskowe
"Niezwykle ważne jest dostosowanie się do reguł drogowych, jakie obowiązują w kraju, do którego jedziesz. Dlatego, nawet jeśli w Polsce kamizelki odblaskowe nie są obowiązkowe, jako wyposażenie pojazdu, to w wielu miejscach na świecie ich brak może skończyć się dla Ciebie naprawdę sporym mandatem"
Kazik II - 2025-11-07, 18:15
Wpis pochodzi ze strony firmy:
PHU LIZARD
Firma PHU LIZARD - producent i dostawca gadżetów odblaskowych. Z Konwencji Wiedeńskiej wynika coś innego ale straszenie leży w interesie producenta.
Oczywiście Konwencja nie zabezpiecza nas przed samowolą lub ignorancją gorliwych szeryfów w innych krajach - więc chyba dobrze na wszelki wozić ze sobą wydrukowany jej tekst po angielsku.
A kamizelka kosztuje grosze, więc tak czy siak lepiej wozić dla świętego spokoju i własnego bezpieczeństwa.
Darson - 2025-11-07, 21:45
Oczywiście
Kazik II, | Cytat: | | lepiej wozić dla świętego spokoju i własnego bezpieczeństwa |
Ale jak widać na przykładzie np Austrii, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia 😉
|
|