Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Zakup sprzętu kempingowego — moje doświadczenia i

UncleTom - 2025-04-16, 20:03
Temat postu: Zakup sprzętu kempingowego — moje doświadczenia i
Cześć wszystkim!
Niedawno postanowiłem wyruszyć na pierwszy porządny kemping w tym sezonie i podejść do tematu na serio — odświeżyć sprzęt i dokupić to, czego brakowało. Chcę podzielić się tym, co już kupiłem, co się sprawdziło i co planuję jeszcze zdobyć. Może ktoś doradzi coś, bez czego nie da się obejść.

Z większych rzeczy:
— Namiot Naturehike Cloud-Up 3 — lekki, kompaktowy, przetrwał nocny deszcz bez problemu.
— Mata samopompująca średniej grubości — spało się wygodnie, mimo że obawiałem się, że będzie zbyt twardo.
— Kuchenka z osłoną przeciwwiatrową + tytanowy garnek — zestaw lekki, działa świetnie nawet przy wietrze.
— Składane krzesło i stół — nic nadzwyczajnego, ale poranna kawa przy stole to jednak inny poziom.
— Latarka czołowa + lampa kempingowa na karabińczyku — na oświetleniu nie oszczędzałem i dobrze zrobiłem.

Wydałem sporo, ale nie żałuję — tym bardziej, że część środków zdobyłem na Wycięty link reklamowy (edit by Świstak) — miałem szczęście i dobrze trafiłem. Sam serwis bardzo mi podszedł: spokojna atmosfera, czytelny interfejs i bez zbędnego chaosu.

Zastanawiam się jeszcze nad:
— Czy warto inwestować w przenośny prysznic?
— Opłaca się brać panel słoneczny do ładowania urządzeń?
— Czy przy namiocie z moskitierą dodatkowe siatki mają sens?

Będę wdzięczny za każde wskazówki — szczególnie te drobne, o których człowiek zapomina, a w terenie robią różnicę.

orkaaa - 2025-04-16, 20:45

20 lat jeździłem z namiotami po całej południowej Europie. Sprzęt się zmieniał i był zależny od sposobu zwiedzania. Kempingi zwykle jedną nocka, max 3-4 . Długie przejazdy i trasy więc namioty rozkładane w 3 sekundy i w 20 składane. Zaleta obóz był rozliczony w kilka minut, wada bez przedsionka.
Stół regulowane nogi / wysokość / . Mata zacieniająca, gdy namioty stoją w słońcu. Materace pompowane, więc i pompka elektryczna. Na kempingi nie ma sensu brać prysznica, paneli słonecznych i dodatkowej moskitiery.
Warto mieć samochód z bagażnikiem na dachu max duży. Warto też mieć inne oświetlenie na stolik / lampka led/. Zawsze woziłem folie malarskie pod namiot . Nie trzeba czyścić podłogi . Pytaj dalej bo wiele zależy od tego ile masz miejsca .

mischka - 2025-04-16, 21:16

Może ktoś usunąć ukrytą reklamę przemyconą przez UncleTom,