Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - Nie postojowi na dziko w Grecji - podobno.

samotny wilk - 2025-05-05, 08:43
Temat postu: Nie postojowi na dziko w Grecji - podobno.
Czy ktoś już doświadczył nowego greckiego prawa? Podobno na Krecie kampery nadal stoją (koczują) po staremu i nikt ich nie przegania. A co będzie w wysokim sezonie? Jeżeli na parkingu można stać i nocować jedynie 24 h, to Grecja traci jakby sens. :-P Do takiej Turcji wcale nie jest dalej, a pogoda podobna. Chyba. Nie da się już normalnie i swobodnie żyć na dziko w Grecji. :haha:

Cytat: Kampery pod kontrolą – nowe przepisy porządkują turystykę kempingową w Grecji
By
Marzena Mavridis
3 maja, 2025 r.

Wprowadzenie nowych regulacji dotyczących kamperów i przyczep kempingowych to krok w stronę uporządkowania sposobu korzystania z przestrzeni publicznej w Grecji. Ustawa 5170/2025, przyjęta niedawno przez parlament, ma na celu doprecyzowanie zasad, które w wielu krajach Unii Europejskiej funkcjonują od lat – zwłaszcza w zakresie ochrony środowiska, bezpieczeństwa publicznego i uczciwej konkurencji. Ministerstwo Turystyki wyjaśnia, że nowe przepisy nie wprowadzają ograniczeń dla legalnych podróżników, lecz przeciwdziałają bezprawnemu wykorzystywaniu terenów publicznych i chronią jakość greckich miejsc turystycznych.

W oficjalnym komunikacie resort podkreślił, że nowa regulacja jedynie formalizuje to, co od dawna obowiązuje w dobrze zarządzanych państwach – a więc ochronę dóbr wspólnych, takich jak higiena, bezpieczeństwo, krajobraz naturalny oraz dziedzictwo kulturowe. „Chronimy interes publiczny i wzmacniamy legalność” – zaznaczyło Ministerstwo Turystyki.

Zgodnie z nowymi przepisami, użytkownicy kamperów i przyczep kempingowych mogą zatrzymywać się wyłącznie na zorganizowanych, licencjonowanych polach kempingowych, które spełniają określone standardy sanitarne, urbanistyczne i środowiskowe. Zakończy to wieloletnią praktykę nieuprawnionego wykorzystywania lasów, plaż, wybrzeży i obszarów archeologicznych do celów kempingowych.

Ustawa pozostaje w zgodzie z wcześniej obowiązującymi przepisami, w tym z artykułem 10 ustawy 392/1976 oraz artykułem 7 ustawy 4276/2014. Oba akty prawne zakazują rozbijania namiotów i parkowania kamperów w miejscach o szczególnym znaczeniu przyrodniczym i kulturowym, takich jak stanowiska archeologiczne, plaże, obrzeża lasów i inne tereny publiczne. Nowelizacja przypomina także, że osoby prywatne i przedsiębiorcy nieposiadający odpowiednich zezwoleń nie mogą „gościć” więcej niż jednego pojazdu kempingowego.

Dodatkowo, nowe przepisy potwierdzają obowiązywanie artykułu 34 Kodeksu Drogowego (KOK) z 1999 roku. Zgodnie z nim, na terenach zabudowanych parkowanie kamperów, przyczep i łodzi na czas dłuższy niż 24 godziny jest zabronione. Dozwolone jest wyłącznie w specjalnie wyznaczonych, ogrodzonych miejscach wskazanych przez gminy lub wspólnoty lokalne.

Nowe regulacje pozostawiają możliwość darmowego parkowania jednego kampera, ale każda dalsza działalność, np. oferowanie noclegów większej liczbie pojazdów, wymaga zarejestrowania działalności gospodarczej i uzyskania stosownej licencji. Celem jest wyeliminowanie nielegalnych praktyk, które prowadzą do nieuczciwej konkurencji wobec legalnych i spełniających normy ośrodków kempingowych.

Ministerstwo Turystyki zakończyło swoje oświadczenie zapewnieniem o kontynuacji działań wspierających praworządność, poprawę jakości usług turystycznych oraz ochronę i promocję greckich destynacji.

adaml61 - 2025-05-05, 11:53

Jadę od 3 tygodni po Grecji , cały czas na dziko , w niektórych miejscach podjeżdża policja , popatrzy i jedzie dalej .Chyb na razie nikt tego nie egzekwuje .
Access450 - 2025-05-06, 07:49

w Grecji kamperowicze też się buntują ...wczoraj dostałem ten link od polaka mieszkającego w Grecji od wielu lat ..

https://www.change.org/p/...47592_en-US%3A1

MAWI - 2025-05-06, 10:52

Mimo ,że my od wielu lat już nie jeździmy na dziko. To myślę że Grecja , to był ostatni bastion w Europie który to tolerował . W Grecji też jest lobby hotelowe ,kempingowe i inne zorganizowane pola . Podobnie jak Hiszpania czy Chorwacja. Na początku pouczenia, ostrzeżenia i grożenie palcem. Niebawem zaczną karać . Teraz mandat możesz zapłacić nawet stojąc na parkingu, jeśli organa uznają to za kempingowanie. Wystarczy rozłożyć schodki albo otworzyć okno. Temat bardzo głośny od jakiegoś czasu. Ponieważ Grecy straszą nawet więzieniem. Bo jest już na to ustawa , a nie projekt. Tak naprawdę to i w Polsce już nie staniesz pod lasem w kilka kamperów i po kamperujesz. Bo nie wolno. Pod pretekstem bezpieczeństwa można robić wszystko. W zasadzie to już nie znam kraju w Europie ,Który cieszy się z kamperów stojących "na dziko". Niedługo zostanie już tylko Afryka. I to też nie wiadomo na ile czasu.
kimtop - 2025-05-06, 12:06

MAWI napisał/a:
Niedługo zostanie już tylko Afryka.

Wiesiu,stałem niedawno na dziko w Afryce i nikt się nie czepiał :ok

samotny wilk - 2025-05-06, 18:50

MAWI, co do ogólnego trendu wypada się zgodzić.

Cytat:
Tak naprawdę to i w Polsce już nie staniesz pod lasem w kilka kamperów i po kamperujesz. Bo nie wolno. P

Jeżeli pod lasem teren;
- nie należy do LP,
- nie jest własnością prywatną,
- administrator np. gmina czy Wody Polskie nie wprowadził stosownych zakazów, to dlaczego nie? W takiej sytuacji nikt, nigdy jeszcze mnie nie przepędził. Zawsze przed wjazdem na wybrany obszar wypada sprawdzić własciciela/administratora terenu. Otwieram mBDL i wszystko jasne. :bigok

bert - 2025-05-07, 09:19

samotny wilk napisał/a:
MAWI, co do ogólnego trendu wypada się zgodzić.

Cytat:
Tak naprawdę to i w Polsce już nie staniesz pod lasem w kilka kamperów i po kamperujesz. Bo nie wolno. P

Jeżeli pod lasem teren;
- nie należy do LP,
- nie jest własnością prywatną,
- administrator np. gmina czy Wody Polskie nie wprowadził stosownych zakazów, to dlaczego nie? W takiej sytuacji nikt, nigdy jeszcze mnie nie przepędził. Zawsze przed wjazdem na wybrany obszar wypada sprawdzić własciciela/administratora terenu. Otwieram mBDL i wszystko jasne. :bigok

ale z BDL-u LP dowiesz się tylko czy teren podlega administracji PGL LP czy nie. Nadal występuje problem czyj teren jest (bo niczyich nie ma). Jeśli prywatny to właściciel nie ma obowiązku grodzenia czy otablicowania własności. Nie to bym szukał dziury w całym, ale sam BDL to ciut mało by zdobyć pełna informację

Andrzej 73 - 2025-05-07, 10:39

Wiesiu , w Italii stajesz na dziko przy plażach i wielu miejscach gdzie nie jest to teren prywatny.
Nawet jeśli jest jakiś zakaz to i tak policja go nie respektuje.
Dawno temu miałem zdarzenie na północy Włoch , że carabinier nas przegonili , powiedzieli że nie możemy tu nocować i obyło się bez mandatu.
W tym roku mamy w planach Grecję latem i jestem bardzo ciekawy jak to będzie z postojami na dziko. :spoko

samotny wilk - 2025-05-07, 11:38

CYTAT: "ale z BDL-u LP dowiesz się tylko czy teren podlega administracji PGL LP czy nie."

Zerknij.
Zakładka: mapa form własności.
Potem masz: wydzielenia poza PGL LP wg form własności.
I tu:
- kolor czerwony - prywatna,
- kolor żółty - gminna,
- kolor jasnozielony - SP w zarządzie PN,
- kolor jasny fiolet - lasy AW Rolnej SP,
- kolor pomarańczowy - współwłasność,
- kolor różowy - inne Skarbu Państwa.

Innym sposobem ustalenia właściciela terenu jest zerknięcie do Geoportsl360.pl.
Chyba ostatecznym sposobem jest ustalanie właściciela po KW,
które są publicznie dostępne online.
Ale ja się w to nie bawię. Szkoda czasu na poszukiwania. Komu by się chciało.
Wystarczy mBDL. Byłoby więcej poszukiwania niż biwakowania. :spoko

Kazik II - 2025-05-07, 13:06

Moim zdaniem w Polsce nawet jeśli jest teren ograniczony pod względem możliwości wjazdu czy postoju to dotyczy on ogólnie pojazdów samochodowych - chyba że jest jakoś oznaczony jakiej kategorii pojazdów dotyczy. Tak więc jeśli staż leśna wlepi nam mandat to za to że w ogóle tam wjechaliśmy a nie że akurat kamperem. Chyba że rozłożymy się z majdanem to zapłacimy mandat za biwakowanie (tak samo jak za namiot). Ale nie ma u nas prawnie dopuszczonych znakach drogowych (jak na razie) oznaczeń samochodów kempingowych. Tak więc jeśli naruszymy ogólny zakaz wjazdu czy postoju to płacimy mandat jak za każdy inny samochód. A jeżeli wpakujemy się na teren prywatny to właściciel co najwyżej może nas pogonić albo zażądać opłaty - ale wtedy musiałby postawić znak, że tam postój jest płatny. Albo sądownie żądać odszkodowania - ale komu by się chciało.
Wszelkie znaki ustawiane czasami przez gminy i innych zarządców terenu z oznaczonym ograniczeniem wjazdu czy postoju i symbolem kampera nie są legalne i można je zignorować. Straż miejska może sobie wlepiań mandaty ale żaden sąd ich nie uzna. No chyba że coś się zmieniło ostatnio - ale nie słyszałem.

joko - 2025-05-07, 16:22

Kazik II napisał/a:

Wszelkie znaki ustawiane czasami przez gminy i innych zarządców terenu z oznaczonym ograniczeniem wjazdu czy postoju i symbolem kampera nie są legalne i można je zignorować. Straż miejska może sobie wlepiań mandaty ale żaden sąd ich nie uzna. No chyba że coś się zmieniło ostatnio - ale nie słyszałem.

Te z symbolem kampera są istotnie nielegalne i nie tylko można i trzeba je ignorować, ale można by nawet pociągnąć do odpowiedzialności karnej tego co je tam postawił.

Zastanawia mnie co innego, mianowicie jak umocowany prawnie jest zwykły legalny znak zakazu wjazdu , ruchu czy postoju, ale opatrzony tabliczką dotyczy/niedotyczy ?
Przykładowo zakaz wjazdu z tabliczką np. "Dotyczy wyłącznie pojazdów specjalnych kempingowych " ?
Tu wydaje mi się , że gorzej było by się obronić się w sądzie.

krzlac - 2025-05-07, 16:42

Brawo, wakacje zakończone w sądzie.
samotny wilk - 2025-05-07, 17:49

krzlac, ]
Cytat:
Brawo, wakacje zakończone w sądzie.

Podobno teraz spora grupa podrózników wyznaje zasadę: na przypale albo wcale. :haha:

przemo.d - 2025-05-07, 18:11

Ja od lat omijam kempingi jakoś tak klimat tam nie służy :shock:
Zdarzyło się w GR, CRO,AL, że podjechała Policja i wszystkim bez wyjątków nakazała znikać / czy to przyczepa, bus, terenówka z namiotem, kamper.. narodowość ich nie interesowała.
Ale na tyle lat to ze 2 razy :bajer sobie przypominam. Tak to nie rozkładam gratów, rolet,najazdów, jakiś podpór, anten TV bo nie potrzebuje tego itd. Mam raczej spory pojazd 8m bez rampy i nie mam takowej potrzeby.
Nie zatrzymuje się na 5 miejscach w poprzek /co widzę ostatnio jest popularne :haha: / I nie wkurzam tubylców jakąś głośną muzyką i innymi aroganckimi zachowaniami. Coś kupię sobie w barze/ sklepie obok i raczej mnie tolerują ;) nawet jak ci sami co dzień przyjeżdżają czy to lokalsi czy Policja to robię z nimi "siemke" i jak podnoszą ręke z uśmiechem to uznaje, że ich nie boli moja obecność. Do tej pory to się sprawdza więc kontynuje ten model :spoko

Ale widzę i takich co uważają, że są na jakimś kempingu z grillowaniem muzyką stojąc koniecznie w poprzek do wody itd. tworząc ze 100m parcele z klamotów wokół siebie.....Sam bym zadzwonił na pały jak na to patrzę :lol: , wtedy zazwyczaj jadę dalej bo wiem, że będą kłopoty..

Kazik II - 2025-05-07, 21:28

joko napisał/a:
Przykładowo zakaz wjazdu z tabliczką np. "Dotyczy wyłącznie pojazdów specjalnych kempingowych "

Nie ma takiego znaku w urzędowym wykazie znaków drogowych - czyli odpowiednim rozporządzeniu Min. Infrastruktury......
A więc i taki znak będzie nielegalny.
Tak off topic: W tym rozporządzeniu jest też przepis, że znaki zakazu zatrzymywania się i postoju dotyczą również.....kolumn pieszych i poganiaczy. W jakiej epoce te urzędasy żyją :shock: :haha: :haha:

bert - 2025-05-07, 22:32

samotny wilk napisał/a:
CYTAT: "ale z BDL-u LP dowiesz się tylko czy teren podlega administracji PGL LP czy nie."

Zerknij.
Zakładka: mapa form własności.
Potem masz: wydzielenia poza PGL LP wg form własności.
I tu:
- kolor czerwony - prywatna,
- kolor żółty - gminna,
- kolor jasnozielony - SP w zarządzie PN,
- kolor jasny fiolet - lasy AW Rolnej SP,
- kolor pomarańczowy - współwłasność,
- kolor różowy - inne Skarbu Państwa.

Innym sposobem ustalenia właściciela terenu jest zerknięcie do Geoportsl360.pl.
Chyba ostatecznym sposobem jest ustalanie właściciela po KW,
które są publicznie dostępne online.
Ale ja się w to nie bawię. Szkoda czasu na poszukiwania. Komu by się chciało.
Wystarczy mBDL. Byłoby więcej poszukiwania niż biwakowania. :spoko

ale... znów ale, wydzielenia poza PGL LP to wydzielenia leśne, no chyba, że cos mi się popierniczyło czego nie wykluczam, a sprawdzić akurat nie mam jak ;)

MILUŚ - 2025-05-08, 08:14

Kazik II napisał/a:
joko napisał/a:
Przykładowo zakaz wjazdu z tabliczką np. "Dotyczy wyłącznie pojazdów specjalnych kempingowych "

Nie ma takiego znaku w urzędowym wykazie znaków drogowych - czyli odpowiednim rozporządzeniu Min. Infrastruktury......
A więc i taki znak będzie nielegalny....:

Chciałbym zobaczyć Twoją minę jak znajdziesz swój kamper za tym nielegalnym znakiem z blokadami na kołach :diabelski_usmiech

Kazik II - 2025-05-08, 10:48

MILUŚ napisał/a:
Chciałbym zobaczyć Twoją minę jak znajdziesz swój kamper za tym nielegalnym znakiem z blokadami na kołach :diabelski_usmiech

Dla Twojej satysfakcji będziesz o tym powiadomiony jako pierwszy :spoko

joko - 2025-05-08, 11:30

MILUŚ napisał/a:

Ale oni właśnie na tym wózku jadą, że większość populacji jest miękkim wackiem robiona i zamiast bronić własnego interesu dla świętego spokoju kuli ogon nawet jak prawo jest po ich stronie :?

samotny wilk - 2025-05-08, 12:04

bert,
Cytat:
sprawdzić akurat nie mam jak
:roll:

Masz dostęp do internetu. Piszesz na CT. Zatem masz pełną możliwość sprawdzenia co i jak.
Chyba potrafisz wejść na stronę LP i odszukać mapę BDL? Albo w lupkę wklep: np. mapa Banku Danych o Lasach.

Pobranie apki mBDL to też tylko kilkanaście sekund. Nie wierzę, że nie potrafisz?
Już po pobraniu apki na pulpicie tefonu ukaże się ikonka mBDL.

Swoją drogą chyba zbyt dużo piszemy tu o biwakowaniu/kamperowaniu w Polsce. W końcu temat dotyczy Grecji. Jak dostrzeże to admin może potraktować wpisy jako off topic i dać nam pstryczka. :haha:

MILUŚ - 2025-05-08, 16:00

Kazik II napisał/a:
MILUŚ napisał/a:

Dla Twojej satysfakcji będziesz o tym powiadomiony jako pierwszy :spoko

Nie miałbym satysfakcji , uwierz mi bo sam mógłbym się znaleźć w takiej sytuacji .
Chodzi mi o to ,że łatwo mówić komuś żeby się kopał z koniem kiedy ten ma blokady już założone na kołach :-/

SlawekEwa - 2025-05-08, 16:13

MILUŚ napisał/a:
Chodzi mi o to ,że łatwo mówić komuś żeby się kopał z koniem kiedy ten ma blokady już założone na kołach

Audyt Obywatelski raz dwa ustawiłby ich do pionu jak ostatnio SW w Braniewie :chytry

bert - 2025-05-08, 17:25

samotny wilk napisał/a:
bert,
Cytat:
sprawdzić akurat nie mam jak
:roll:

Masz dostęp do internetu. Piszesz na CT. Zatem masz pełną możliwość sprawdzenia co i jak.
Chyba potrafisz wejść na stronę LP i odszukać mapę BDL? Albo w lupkę wklep: np. mapa Banku Danych o Lasach.

Pobranie apki mBDL to też tylko kilkanaście sekund. Nie wierzę, że nie potrafisz?
Już po pobraniu apki na pulpicie tefonu ukaże się ikonka mBDL.

Swoją drogą chyba zbyt dużo piszemy tu o biwakowaniu/kamperowaniu w Polsce. W końcu temat dotyczy Grecji. Jak dostrzeże to admin może potraktować wpisy jako off topic i dać nam pstryczka. :haha:

"akurat" (oznacza, przynajmniej w moim przekonaniu) teraz/chwilowo/w tej chwili. Siedzę w krzaczorach inaczej mówiąc. Miedzy pisać a otworzyć mapę jest drobna róznica, na ogół "kilku pałek" zasięgu ;)
Przyjmuję, że masz rację. Pozdrawiam

MAWI - 2025-05-08, 19:01

joko napisał/a:
Ale oni właśnie na tym wózku jadą, że większość populacji jest miękkim wackiem robiona i zamiast bronić własnego interesu dla świętego spokoju kuli ogon nawet jak prawo jest po ich stronie

Kuba , ale chodzi o to ,że to Grecy już wprowadzili taki zakaz. I to oni są na prawie.
Czym innym jest bać się papierowych diabłów. A czym innym łamać ich prawo .
Ja bym wtedy nie kozaczył. Co innego jak nie wiadomo o co chodzi. U Greków czy Chorwatów, jest to jasno zapisane. I kto złamie ich prawo ,będzie musiał liczyć się z konsekwencjami.
Za stary jestem ,żeby udawć , że nie wiem ,że nie słyszałem i takie tam. jadę żeby się wyluzować , A nie patrzeć na dzikiej plaży z niepokojem w szybę . Czy wracać z kąpieli w obawie ,że na kole znajdę blokadę.
Pewnie ,że zwwze można liczyć na życzliwość czy brak regresji. Ale czy to o to chodzi żebym się ślinił do tubylca ,żeby mnie nie zadenuncjował?
Jadę płacę i mam nalane. Mam mieć luz.

Kazik II - 2025-05-08, 19:29

MAWI napisał/a:
Kuba , ale chodzi o to ,że to Grecy już wprowadzili taki zakaz. I to oni są na prawie.

Ale tam była mowa o polskim prawie.
MAWI napisał/a:
Ja bym wtedy nie kozaczył

I tu się zgadzam, będąc za granicą lepiej nie "kozaczyć" a prawa miejscowego bezwzględnie przestrzegać. A nawet jeśli miejscowe służby działają nie całkiem zgodnie z prawem lepiej się nie stawiać. bo doraźnie niewiele może nam to pomóc, zwłaszcza jeśli trafimy na jakiegoś lokalnego "szeryfa". A potem możemy oczywiście interweniować za pośrednictwem polskich służb konsularnych.

mischka - 2025-05-08, 19:47

Kazik II napisał/a:

W temacie o Grecji... :spoko

Skwarek - 2025-05-08, 21:34

Prawo miejscowe należy przestrzegać ale bez przesady ;)
Faktem jest zwiększona aktywność służb w wysokim sezonie i wyłapują oni dzikusów a i na parkingach są belki ograniczające wysokość pojazdów by zniechęcić kamperowiczów.
Po tym sezonie służby nie interesują się tymi sprawami a często znikają belki jak i również parkomaty są zawinięte folią z powodu ich wyłączenia. Sprawdziłem to podczas moich posezonowych wyjazdów atrakcyjnych dla mnie z powodu braku upałów i tłumów.
Nigdy nikt nigdzie mnie nie przeganiał z wybranego miejsca postoju, pewnie inaczej byłoby latem w tłumnie obleganych wczasowiskach kiedy jest tam też wtedy więcej służb porządkowych.

:spoko

rakro1 - 2025-05-08, 21:34

MAWI napisał " jadę, płacę i mam nalane" - nie takie to proste jak się wydaje. Grecja ma długą linię brzegową i ogrom miejsc do zatrzymania się nad morzem. Teraz jestem daleko od morza, jakieś dwadzieścia metrów ale często jest to dużo mniej.
Kamping jest duży i nie spodziewaj się, że kiedykolwiek znajdziesz takie miejsce. Na plażę chodzi się jak z hotelu a fajniej jest na tej plaży mieszkać.
Od lat postulowałem formę opłaty za pobyt tak aby Grecja zarabiała, bo korzystamy z jej infrastruktury a my stalibyśmy legalnie. Tu jest tych miejsc ogrom.
Prawo jest takie a nie inne i w końcu będą go egzekwować.
Też już za stary jestem aby bawić się w ciuciubabkę ale kamping a na dziko to różnica ogromna.

Kazik II - 2025-05-08, 23:06

mischka napisał/a:
Kazik II napisał/a:

W temacie o Grecji... :spoko

Czepiasz się. Wątek był o Grecji ale była krótka wymiana postów o Polsce i tego dotyczyło to, co cytujesz. Szukanie na siłę dziury w całym. :spoko

joko - 2025-05-09, 09:16

MAWI napisał/a:
joko napisał/a:
Ale oni właśnie na tym wózku jadą, że większość populacji jest miękkim wackiem robiona i zamiast bronić własnego interesu dla świętego spokoju kuli ogon nawet jak prawo jest po ich stronie

Czym innym jest bać się papierowych diabłów. A czym innym łamać ich prawo .
Ja bym wtedy nie kozaczył. Co innego jak nie wiadomo o co chodzi. U Greków czy Chorwatów, jest to jasno zapisane. I kto złamie ich prawo ,będzie musiał liczyć się z konsekwencjami.
Za stary jestem ,żeby udawć , że nie wiem ,że nie słyszałem i takie tam. jadę żeby się wyluzować , A nie patrzeć na dzikiej plaży z niepokojem w szybę . Czy wracać z kąpieli w obawie ,że na kole znajdę blokadę.
Pewnie ,że zwwze można liczyć na życzliwość czy brak regresji. Ale czy to o to chodzi żebym się ślinił do tubylca ,żeby mnie nie zadenuncjował?

Wiesiu, tak jak już napisali Koledzy wcześniej tak konkretna moja wypowiedź była w kontekście polskiego prawa i tych sytuacji za granicą , gdzie jesteśmy bezsprzecznie w prawie, a ktoś próbuje to kwestionować :spoko

MAWI napisał/a:
Jadę płacę i mam nalane. Mam mieć luz.

Pełna zgoda, też tak mam i też wolę zapłacić i mieć nalane. Problem polega jednak na tym, że nie wszędzie tak się da i nie wszędzie są takie miejsca.
Tutaj zgadzam się również z tym co pisze Rafał , że opłaty za tzw. "dzikie miejscówki" rozwiązały by problem. Prosta aplikacja , jak choćby te do opłat za parkowanie w mieście i po temacie.
Ustalić jasne zasady , gdzie wolno i na jakich warunkach , a gdzie nie wolno , ustalić sensowną stawkę za nocleg , tak aby w porównaniu do miejsc zorganizowanych z infrastrukturą było to realne i życie karawaningowców stało by się prostsze, a każda ze stron miała by korzyść.

Wolisz miejsce zorganizowane z infrastrukturą jedziesz i płacisz za kemping czy stelplatz , a wolisz na dziko to stajesz na dziko i te parę złociszy czy eurasów aplikacja ściąga Ci z konta.

Jestem święcie przekonany, że spora liczba tych miejscówek , które już stały się dla nas niedostepnę w/g zasady "nie bo nie" , albo "nie bo śmiecą a my nic z tego nie mamy" , na powrót w magiczny sposób stała by się znowu dostępna :spoko

Właściciele czy zarządcy terenów atrakcyjnych jako dzikie miejscówki , gdyby zorientowali się , że bez jakiejkolwiek inwestycji mogą czerpać z nich dodatkowe dochody , szybciutko zamienili by znaki zakazu na reklamy :haha: :bigok

Kazik II - 2025-05-09, 11:43

Problem polega na narastającej wszędzie tendencji do opresyjności i załatwiania problemów najwygodniejszym sposobem: Zakazać! Nakazać! Rozwiązania przyjęte w Grecji to klasyczny przykład:
- Ograniczenie prawa do przyjmowania gości w kamperach na terenie prywatnym do 1-go. :shock: A jak to się ma do prawa własności? Jeśli ktoś prowadzi kemping "na czarno" to od ścigania tego są służby skarbowe jak o każdego innego przypadku "lewej działalności".
- Zakaz postoju na miejskim, legalnym parkingu pow. 24 godzin tylko kamperów? A cóż to za dyskryminacja, a jeśli ktoś parkuje a np korzysta z noclegu gdzie indziej. Ze śmiecą? Wiele razy widziałem w innych krajach parkujące osobowe auta po których zostawało pełno różnego śmiecia.
To samo dotyczy różnych miejsc "na łonie natury", okolic plaż itp. gdzie jednodniowi goście przyjeżdżający osobówkami pozostawiają po sobie góry śmieci. Zdarzają się i kamperowicze- syfiarze, ale wcale się oni pod tym względem nie różnią od tych powyżej.
Tak jak piszą koledzy, jeśli miejscowe gminy uważają, że pobyt poza kempingami uszczupla ich budżety to niech wprowadzą jakieś niewielkie opłaty za postój "na dziko" a nie napędzają na siłę klinetów licencjonowanym kempingom.

MAWI - 2025-05-10, 09:26

To wszystko prawda.
Ale już tu i tam wprowadzili to co wprowadzili. Teraz tylko czekać na egzekwowanie tego co ustalili. A nam pozostaje pomarudzić. I tyle co możemy. Tam gdzie nie wiadomo o co chodzi tam wiadomo co chodzi.

orkaaa - 2025-05-10, 10:56

Problem Grecji polega na tym że najpierw jest zakaz a potem zastanawianie się co robić z kamperami. We Francji czy Hiszpanii mamy obok kempingów place dla kamperów za 10-2o E nad samym morzem. W miastach i przy atrakcjach turystycznych. Mamy agrogospodartwa . Ktoś zna jakieś place dla kamperów w Grecji ???? Znam wiele kempingów bo jeżdżąc z namiotem korzystałem z nich dziesiątki razy. Tylko że noc na kempingu kilometr od morza za 4o E - to żadna atrakcja ani widokowa ani cenowa. Jak coś z tym nie zrobią skończy się Grecja dla kamperow a zarobi Turcja.
joko - 2025-05-11, 23:31

MAWI napisał/a:
Teraz tylko czekać na egzekwowanie tego co ustalili.

Andrzej 73 - 2025-05-12, 08:27

Jeśli nie mogę zaparkować choć na pół godziny aby zrobić zakupy , to jak funkcjonować w tym kraju?
W sezonie kempingi i tak są pełne , to gdzie się zatrzymać? Brak kamperparków czy innych miejsc przeznaczonych do biwakowania wyklucza całkowicie wypoczynek.

Plan na Grecję w tym roku właśnie umarł. :(

MILUŚ - 2025-05-12, 09:11

Andrzej 73 napisał/a:
..............

Dlatego za Twoją sugestią i namową my kolejny raz ...ITALY :mrgreen:

Andrzej 73 - 2025-05-12, 09:27

Zobaczymy co będą ludzie pisać w portalach społecznościowych na temat stawania na dziko w Grecji. Bliżej końca czerwca podejmiemy decyzję. Jeżeli policja będzie to prawo respektować, to jedziemy do Włoch. :spoko
Komplecik - 2025-05-12, 09:58

Andrzej 73 napisał/a:
Zobaczymy co będą ludzie pisać w portalach społecznościowych na temat stawania na dziko w Grecji. Bliżej końca czerwca podejmiemy decyzję. Jeżeli policja będzie to prawo respektować, to jedziemy do Włoch. :spoko

Co mogą pisać :bajer ci co nie byli będą straszyć, aktualnie przebywajacy mają w D

joko - 2025-05-12, 10:17

Andrzej 73 napisał/a:
Jeśli nie mogę zaparkować choć na pół godziny aby zrobić zakupy , to jak funkcjonować w tym kraju?
W sezonie kempingi i tak są pełne , to gdzie się zatrzymać? Brak kamperparków czy innych miejsc przeznaczonych do biwakowania wyklucza całkowicie wypoczynek.

Brak możliwości zatrzymania się gdziekolwiek nawet na chwilę wyklucza nie tyle wypoczynek co nawet sam na niego dojazd :szeroki_usmiech
To sobie pani mistra popłynęła :spoko

Ja myślę że teraz na znak solidarności cała Brać Karawaningowa, która aktualnie znajduje się w grecji powinna teraz przemieścić się do Turcji , a przejeżdżając przez granicę na tylnej ścianie kamperów i przyczep powinny znaleźć się namalowane pisakiem zmazikiem symbole rączki z wysoko wyciągniętym środkowym paluszkiem :bigok

Plany wakacyjne oczywiście zmieniamy. Ja miałem dylemat czy grecja czy Turcja i samo się rozwiązało :haha:

Ciekawy jestem bardzo jak to się ostatecznie skończy i bardzo jestem ciekawy reakcji niemieckiej ;)

Spax - 2025-05-12, 10:29

Presja robi swoje »»» Ministerstwo Turystyki wycofuje się z tego (częściowo ale jednak):

https://www.tovima.gr/202...is-antidraseis/

Tłumaczenie:
https://www-tovima-gr.translate.goog/2025/05/10/finance/kanei-piso-to-ypourgeio-tourismou-gia-ta-aytokinoumena-meta-tis-antidraseis/?_x_tr_sl=el&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

Kazik II - 2025-05-12, 12:33

A ja mam wrażenie, że "wolnościowy", kamperowy styl podróżowania wielu ograniczonym ludziom działa po prostu na nerwy. Włóczą się tacy, jedzą i śpią niczym jacyś Cyganie zamiast wykupić wczasy, pojechać i siedzieć na d..e. :diabelski_usmiech
Na szczęście jeszcze nie we wszystkich krajach - i miejmy nadzieję, że tak pozostanie.
Co zresztą wpisuje się w obecny narastający trend ograniczania wolności w wielu sferach życia.
Mandat 300 euro za stanie na parkingu dla wszystkich: kierowcy i pasażerów. :gwm
A za psa również? :shock:
Zaiste nowatorski pomysł! Można by to rozszerzyć na na mandaty dla wszystkich np. za jazdę bez włączonych świateł. :wyszczerzony:

mischka - 2025-05-12, 12:41

MILUŚ napisał/a:
Dlatego za Twoją sugestią i namową my kolejny raz ...ITALY :mrgreen:

Ja nigdy kamperem w Grecji nie byłem choć rodziły się pewne plany. No cóż, Włochy mnie jeszcze nigdy nie zawiodły.

adaml61 - 2025-05-12, 14:08

mischka napisał/a:
Włochy mnie jeszcze nigdy nie zawiodły
Mnie też , choć jestem w Grecji , dla mnie Grecja to tylko plażowanie , we Włoszech jest wszystko .
Kuba L. - 2025-05-12, 17:06

Jest pierwsze aresztowanie niemieckiej pary za zaparkowanie kamperem na plaży, aż się wierzyć nie chce.. szczegóły pod linkiem:

https://www.keeptalkinggr...orng-reactions/

Kazik II - 2025-05-12, 17:39

Kuba L. napisał/a:
Jest pierwsze aresztowanie niemieckiej pary

Nawet najgłupsze, represyjne prawo natychmiast znajduje gorliwych egzekutorów.
I choćby teraz nie wiem jak łagodzili to prawo - fama i odium pozostanie na długo. Grecy niech podziękują swojej pustogłowej minister.

MILUŚ - 2025-05-12, 18:00

Kazik II napisał/a:
.... Grecy niech podziękują swojej pustogłowej minister.

Jak się nic nie zmieni to ją wymienią :bajer

SlawekEwa - 2025-05-12, 18:03

Kazik II napisał/a:
Nawet najgłupsze, represyjne prawo natychmiast znajduje gorliwych egzekutorów.

Nie tylko tam, ale to temat o Grecji.

Komplecik - 2025-05-13, 08:38

Korzyści z tego nie będę miał ale ja się nie dziwię dla czego i chwalają takie ograniczenia, mnie się wydaje że taka masa kamperów musi być jakiś mniej więcej ogarnięta, co by się działo w Chorwacji np. Gdyby było bezprawie, w Grecji jest sporo więcej wybrzeża oraz sporo dalej ten tłok rozbijał się i nie było widać problemu, ale zdaje się to zaczyna być problemem, w Hiszpanii podczas deszczu z błotnistej plaży na której prawie utonąłem pod market uciekło kilkadziesiąt kamperów.
Wszyscy byśmy chcieli za darmo, najlepiej ze stopami w wodzie na własnym wikcie, coś lokalnego skubnąć i opier... wycieczkę po taniości nie oszukujmy się taki jest karawaning najczęściej, pomijając fakt tłoku na miejscówkach darmowych jest jeszcze interes turystyczny Greki Chorwaty Hiszpany Włosi i inni raczej z tego żyją i też chcą skubnąć z tort, a na darmoszce nie bardzo się da.
Tak moja teoria raczej prosta :szeroki_usmiech

MILUŚ - 2025-05-13, 09:05

Komplecik napisał/a:
............
Tak moja teoria raczej prosta :szeroki_usmiech

Ale jak najbardziej słuszna teoria :mrgreen:

Dlatego
:pifko

joko - 2025-05-13, 09:48

Komplecik napisał/a:
Greki Chorwaty Hiszpany Włosi i inni raczej z tego żyją i też chcą skubnąć z tort, a na darmoszce nie bardzo się da.

Motywacje takich działań są powszechnie znane i nawet ciężko z tym dyskutować i się nie zgodzić.
Problem z Grekami o którym tutaj rozprawiamy polega jednak na tym, że zapewne też chcieli by skubnąć , tyle że w przeciwieństwie do Włochów , Hiszpanów, czy Chorwatów nie są przygotowani infrastrukturą.
Ten zakaz postojów , nawet krótkich w ciągu dnia na normalnych parkingach , oraz towarzyszący mu ten debilny i niezgodny z prawem własności zakaz parkowania na terenach prywatnych więcej niż jednego kampera jakoś kłóci mi się jednak z tą tezą że chodzi tylko czy głównie o kasę .
Po mojemu polityka, albo jakaś taktyka.
A nie mają oni tam czasem jakiś wyborów ? :haha:
:-P

Komplecik - 2025-05-13, 12:41

joko napisał/a:
Komplecik napisał/a:
Greki Chorwaty Hiszpany Włosi i inni raczej z tego żyją i też chcą skubnąć z tort, a na darmoszce nie bardzo się da.

Motywacje takich działań są powszechnie znane i nawet ciężko z tym dyskutować i się nie zgodzić.
Problem z Grekami o którym tutaj rozprawiamy polega jednak na tym, że zapewne też chcieli by skubnąć , tyle że w przeciwieństwie do Włochów , Hiszpanów, czy Chorwatów nie są przygotowani infrastrukturą.
Ten zakaz postojów , nawet krótkich w ciągu dnia na normalnych parkingach , oraz towarzyszący mu ten debilny i niezgodny z prawem własności zakaz parkowania na terenach prywatnych więcej niż jednego kampera jakoś kłóci mi się jednak z tą tezą że chodzi tylko czy głównie o kasę .
Po mojemu polityka, albo jakaś taktyka.
A nie mają oni tam czasem jakiś wyborów ? :haha:
:-P

To są głębsze przemyślenia Greków chcą ugryźć torta nie wiedząc jak, więc na siłę na gróbo i patrzą na reakcje, jak w handlu proponujesz poniżej połowy i czekasz na reakcje i urealnienie wartość, ogólnie w Niemczech Francji jest jako tako, a to takie proste poznać wartość parkowania przy morzu np. Zdaje się że sondaże są modne :haha:

joko ty wogóle nie powinieneś zabierać głosu w tym temacie nie wpisujesz się w charakterystykę teg profilu podróżowania :haha:

Z mojego punktu widzenia ciekawa miejscówka na tak rozległym wybrzeżu jak Greckim powinna oscylować pomiędzy 10 a 15 jurków i to jeszcze powinno być uzależnione od okresu przebywania, plus słupek serwisowy płatny z licznika bez owijania się kablami i kilometrami rur jeden mądrze ustawiony na parkowisku, kamperki ciasno by upchać Maxa w wyznaczonym obszarze by się nie rozlaziły jak muchy w mazi :szeroki_usmiech

MAWI - 2025-05-13, 13:39

Tak czy owak szkoda . Mimo że ja nigdy szczególnie nie pochwalam kamperowanie na dziko. Ale szanuję takich którzy to uwielbiają. I nie tylko ze skąpstwa. Mam przyjaciela który jest zakochany w Grecji . Najlepiej na dziko. I blisko plaży . Jeździł tam z żoną od wielu lat i w tym roku też się wybiera. Jak wróci z mandatem to pewnie będzie jego ostatni wyjazd w tamtą stronę. Szkoda.
Ale tak jak wielu pisze .Trzeba ruszyć na Turcjię. Dopóki jeszcze można. Bo wcześniej czy póżniej też się skończy. Mili moi pewien etap karwaningu mija bez powrotnie. I już nigdy nie wróci. Ja się z tym pogodziłem , bo lubię sikać pod wiatr.
Myślałem ,że egzekwowanie tego trochę potrwa , a tu już są wyniki. Czyli nie ma żartów. Więc każdy kto się tam wybiera nie powinien być zaskoczony karą.

orkaaa - 2025-05-13, 14:16

Myślę że Grecja musi się ogarnąć i to szybko. Kampery to czysta gotówka. To tysiące euro wydawane w sklepach i na stacjach. Jeżeli będzie zakaz to te dziesiątki tysięcy kamperów zostawią pieniądze w innym kraju - Turcja, Włochy, Hiszpania .
joko - 2025-05-13, 15:13

Komplecik napisał/a:

To są głębsze przemyślenia Greków chcą ugryźć torta nie wiedząc jak, więc na siłę na gróbo i patrzą na reakcje

Może chcą robić biznes metodą "na Trump'a" :szeroki_usmiech

Wszyscy wyper...., a jak chcecie wrócić to na nowych zasadach :bigok

joko - 2025-05-13, 15:39

MAWI napisał/a:
Mili moi pewien etap karwaningu mija bez powrotnie. I już nigdy nie wróci.

Święta racja Wiesiu. Trzeba przyjąć to do wiadomości i zaakceptować , wtedy będzie mniej bolało :spoko

Karawaning padł ofiarą własnej popularności i to jest główny powód tego co się zaczęło dziać i co niestety będzie postępować.
Ta masowość i popularność "zabija" nie tylko karawaning , ale wszystkie inne około turystyczne branże.

Trzeba będzie znaleźć sobie jakieś inne bardziej niszowe hobby , albo przynajmniej zmienić formułę obecnego tak aby w tym tłumie jakoś zniknąć i nie rzucać się w oczy :spoko

przemo.d - 2025-05-13, 17:29

orkaaa napisał/a:
Myślę że Grecja musi się ogarnąć i to szybko. Kampery to czysta gotówka. To tysiące euro wydawane w sklepach i na stacjach. Jeżeli będzie zakaz to te dziesiątki tysięcy kamperów zostawią pieniądze w innym kraju - Turcja, Włochy, Hiszpania .

Orka wyprowadzę Cię z błędu :lol:
Zatankują przed granicą GR w Macedoni taniego paliwa do pełna, słoików z żarciem zwiozą na większość pobytu, w krzakach postoją przy plaży, wody z prysznica naleją do zbiorników i niektórzy kasety do rowu powylewają.. autostrady ominą, w Gebelsowym Lidlu zakupy zrobią i tyle GR ma z takiego turysty :spoko
Taka prawda :bajer oczywiście są i inni turyści którzy w zamian za stanie przy plaży gratis coś tam zostawią u tubylców w ich biznesach :kwiatki:
Nie jesteśmy ostatni i Polaków raczej lubią, na pocieszenie, wielu z nas ma już tam znajomych oczekujących na odwiedziny :spoko

bert - 2025-05-13, 17:39

MILUŚ napisał/a:
Kazik II napisał/a:
.... Grecy niech podziękują swojej pustogłowej minister.

Jak się nic nie zmieni to ją wymienią :bajer

z tą wymianą to nie tak hej hop. U nas tałatajstw dennie głupiego na stołkach rządowych pełno i mają się nader dobrze. Czemu w Grecji miało by być inaczej?

Spax - 2025-05-13, 18:24

A ja widzę pozytywny aspekt tej awantury. Wystraszeni aktualną sytuacją więcej nie przyjadą. Zrobi się znowu tak jak było jeszcze 8 - 10 lat temu, czyt. pusto. Będę mógł ponownie potoczyć kółeczka do Grecji i stanąć przy plaży i nawet wyciągnąć stoliczek i krzesło na zewnątrz bez obawy, że mnie pogonią.

Pozdrawiam wszystkich naszych forumowiczów, którzy tam aktualnie przebywają. :spoko

Andrzej 73 - 2025-05-13, 21:05

Zakaz zawieszony , to ponownie plan na podbój Grecji.
Trochę na dziko , trochę na kempingi. W knajpach jadamy i na targi po jedzonko jeździmy więc i na nas Grecy zarobią. No i oczywiście państwo Greckie też zarobi bo paliwo kupimy , autostrad nie omijamy. :spoko

Staszek II - 2025-05-13, 21:21

Spax
Wyjąłeś mi to z ust. Nie dajmy się zwariować.
Ja już kilka razy wyjechałem z kempingu z obrzydzeniem, bo nie byłem w stanie tam zostać. Nie odpowiada mi to i nikt mnie do tego nie zmusi. Jutro wyruszamy i specjalnie się nie przejmujemy. Jak znam Grecję i Greków, to przepisy przepisami a życie toczy się dalej.
Mam wrażenie, że ta dyskusja poszła w kierunku nakręcania się, a ten niemiecki filmik to najbardziej mi się podoba, bo Niemca to już w Grecji nie uświadczymy :diabelski_usmiech

Do zobaczenia na jakiejś dzikiej greckiej miejscówce.

Staszek II - 2025-05-13, 21:38

Jeszcze dodam dla kolegów, że my na przykład zostawiamy kupę kasy w Grecji. Jedzenie kupujemy na targach, ryby prosto z kutra, fetę z beczki, 20 litrów oliwy na rok, baraninę w lokalnych mięsnych sklepikach, a wino tylko greckie i do tego tsipouro- najlepszy na świecie bimber. Restauracji też nie omijamy, bo to wszystko jest smaczniej i taniej niż w Polsce. I tyle w temacie. Pozdrawiam.
Komplecik - 2025-05-13, 22:10

Staszek II napisał/a:
Jeszcze dodam dla kolegów,........ bo to wszystko jest smaczniej i taniej niż w Polsce. I tyle w temacie. Pozdrawiam.

i wszystko w temacie :bajer

Komplecik - 2025-05-13, 22:26

Ja się pochwalę z ostatniego wyjazdu udało się nie tankować w Austrii a tam pojechaliśmy, zjedliśmy tylko raz w knajpie winersznycla a tak to moja Ewunia zrobiła zabrane z Polski naszej kochanej, wątróbeczki z jabłuszkami, kalafiorka z jajeczkiem, udało się opędzić na mega dzikusa w pięknych okolicznościach za darmoszkę, nawet piwo Czeskie wwieźliśmy ktoś to zauważył :wyszczerzony: pozdrawiam :spoko Krzysia, nastawienie było na mega tu ,,brzydkie słowo,, :wyszczerzony: pewnie skończyło by się jakimiś wydatkami ale pogoda nas wygoniła do Czech a tam to jest dobrze dla nas, też dzik i po taniości, ogólnie mogę wydać jak mam kaprys ale jak nie trzeba i samo się układa do nie wydawania no to po co, :szeroki_usmiech

MILUŚ - 2025-05-14, 06:10

A to niemieckie małżeństwo to już na wolności ? :bajer :diabelski_usmiech
Spax - 2025-05-14, 06:59

MILUŚ napisał/a:

Nie szkodzi. :szeroki_usmiech

MILUŚ - 2025-05-14, 17:33

Spax napisał/a:
MILUŚ napisał/a:

Nie szkodzi. :szeroki_usmiech

Co nie szkodzi ? Że niemieckie ? :bajer
A jak Ty byś wylądował na ich miejscu w pierdlu ? :-P

Cyryl - 2025-05-14, 18:32

Staszek II napisał/a:
...baraninę w lokalnych mięsnych sklepikach...

a nie myślałeś pozyskiwać baraninę jak Kwiczoł?

Access450 - 2025-05-20, 08:14

Tą wiadomość otrzymałem od wczoraj od znajomego mieszkającego w Grecji

08:00
Wysłano
Jeśli chcecie przyjechać do Grecji to wydrukuj ten załącznik - to po grecku i angielsku. Pokazesz policji i powinni się odpieprzyć. Ale już nie będzie tak jak było. Na plażach nie wolno kamperowac, podobno... Jak będzie w praktyce nie mam pojęcia. Słyszałem, że Unia opieprzyla Grecję, że jeśli nie ma kampingow dla kamperow to nie można wymagać kampingowania tylko na takich specjalnych miejscach. Wiem, że w Fokianos było 15 kamperow, wpadła glina i zostały tylko 4.

Ministry of Tourism, Greek Government web site:
https://mintour.gov.gr/thetiko-klima-sti-synantisi-me-tin-elliniki-leschi-aytokinoymenon-trochospiton/?fbclid=IwQ0xDSwKLAAdjbGNrAor_8mV4dG4DYWVtAjExAAEeZeNu-pATBzgWqWkS6tHPLLlwwzAXR7NU64XK29M-wKzDIuCo1KNAcpLd5Hc_aem_C14HCuhYc2zvOmcbZMALkQ

orkaaa - 2025-05-20, 09:47

W tym linku jest coś po grecku …. ale mój grecki …. Może jeżeli wiesz co to pismo to wrzuć pdf to będzie łatwiej wydrukować.
Jestem zainteresowany bo w tym roku planuje Grecję .

Cyryl - 2025-05-20, 10:33

tam tylko jest informacja że odbyło się spotkanie w Ministerstwie Turystyki z Panią Prezes Elisabeth Michaelidou i członkami zarządu Hellenic Motorhome Club, które zakończyło się w przyjaznej atmosferze. uznano, że można zatrzymywać się w miejscach dozwolonych przez przepisy. ponad to Ministerstwo Turystyki uznaje potrzebę stworzenia ram instytucjonalnych w celu zapewnienia specjalnych tymczasowych parkingów dla kamperów (Camper Stop) i zaproponuje podjęcie odpowiedniej inicjatywy przez właściwe ministerstwa.

także nie wiem jaki to miałoby mieć skutek.

spotkanie odbyło się, nie pobili się, stwierdzili, że trzeba coś zrobić, a to czy zrobią i kiedy nikt nie wie.

jedynie ważne jest stwierdzenie, że można się zatrzymywać kamperem (pojazdem mechanicznym) w każdy miejscu dozwolonym przepisami, ale nie ma określenia co jest rozumiane jako zatrzymywanie się.

joko - 2025-05-20, 21:42

Cyryl napisał/a:
stwierdzili, że trzeba coś zrobić, a to czy zrobią i kiedy nikt nie wie.

No jak to w Grecji ..... czeski film :szeroki_usmiech

Cyryl napisał/a:
można się zatrzymywać kamperem (pojazdem mechanicznym) w każdy miejscu dozwolonym przepisami, ale nie ma określenia co jest rozumiane jako zatrzymywanie się.

No to chyba znaczy, że jak staniesz na 15min pod Lidlem to Cię nie zastrzelą ..... przynajmniej od razu ....... zawsze to jakiś krok naprzód :bigok

joko - 2025-05-20, 21:47

orkaaa napisał/a:

Jestem zainteresowany bo w tym roku planuje Grecję .

Przemyśl to jeszcze :spoko

Grecy najwyraźniej potrzebują trochę czasu na przemyślenia i refleksję, a nic tak nie służy refleksji jak spadające dochody ;)

orkaaa - 2025-05-20, 21:53

Już przemyślałem. Mam plan B - Turcja. Jak w Grecji będzie problem to pojadę na kemping odpocznę ze trzy dni i pojadę do Turcji. Nigdy nie byłem więc …może w tym roku.
joko - 2025-05-20, 22:36

orkaaa napisał/a:
Mam plan B - Turcja.

I to jest dobry plan :spoko

gardamm - 2025-05-21, 08:58

orkaaa napisał/a:
Już przemyślałem. Mam plan B - Turcja. Jak w Grecji będzie problem to pojadę na kemping odpocznę ze trzy dni i pojadę do Turcji. Nigdy nie byłem więc …może w tym roku.

Wybierz kierunek i camping w Gallipoli (Turcja) Çanakkale, albo po drodze :spoko :spoko (byłem 2 razy) całkiem inna Turcja i plaże niż w kurortach

rakro1 - 2025-05-21, 21:11

Mamy komfortową sytuację w Grecji. Bardzo mało, niemal wcale nie ma Niemców. Była to grupa zawsze dominująca. Są Szwajcarzy w dużej ilości, potem Francuzi, trochę Włochów i dużo Polaków. Polaków w kamperach. Zawsze byliśmy przekorni, lubiliśmy ryzyko i kombinacje.
Wyobrażacie sobie Niemca watującego bezpieczniki ???!
Więc ich jakby nie ma i jest luźniej. Nie dam nikomu gwarancji, że mandatu nie zapłaci ale gdzie wasza fantazja i walka z systemem.
Niby kogoś tam złapali ale zapewne wypuścili. Ktoś tam zapłacił mandat. I co z tego.
Większość zdecydowana bawi się dobrze, bez strachu, mając w zanadrzu przygotowaną kasę na mandat.
pozdrawiam Was i ciepełko posyłam :wyszczerzony:

orkaaa - 2025-05-22, 08:41

Wszystko zależy od podejścia. Ja z natury przestrzegam prawa. I nie bawi mnie wyjazd ponad 2 tyś kilometrów i stresowanie się czy przyjedzie policja i wlepi mi mandat ? Miałem kilka razy odczynienia z polską policja za stanie na dziko i wszystko skończyło się dobrze. Może trafiłem na fajnych policjantów 😀. A i rozmowy były po polsku. Nigdy nie stałem za zakazach we Francji ani w żadnym innym kraju bo wakacje są aby odpoczywać a nie się stresować na własne życzenie.
joko - 2025-05-22, 08:48

joko - 2025-05-22, 09:03

orkaaa napisał/a:
Wszystko zależy od podejścia.............. wakacje są aby odpoczywać a nie się stresować na własne życzenie.

Masz rację :spoko
Ja mam do tego jeszcze takie podejście, że nie pcham się tam gdzie mnie nie chcą.
Świat jest tak duży i w tylu miejscach tak piękny, że brak Grecji w tym zestawieniu nic nie zmienia :spoko
Byłem ,widziałem , jak nie pojadę ponownie w najbliższym czasie to nic to nie zmieni .... a na pewno nie na gorsze :bigok

rakro1 - 2025-05-22, 12:08

Czy napisałem, że się stresuję?
samotny wilk - 2025-05-22, 20:00

Coraz więcej artykułów ukazuje się w prasie n.t. biwakowania/kamperowania w Grecji. Trochę szkoda, ale płakał nie będę. :roll:

Cytat z GR&P. Grecja:
https://grandpl.com/grecja/artykul/kamperem-po-grecji-w-2025-roku-spontaniczne-biwakowanie-to-juz-przeszosc/?fbclid=IwY2xjawKcQzlleHRuA2FlbQIxMABicmlkETExVzVZZHVsUWJHTUdlWDAyAR6ndr2Kzt0knzyq-ud8ueg68g7WQdnyMaoJSsRcLwetIh3iWSiR8yJJX4lAVA_aem_DEP_8b3kvjmTtCtBgmulNg

suzu4x4 - 2025-05-22, 20:47

ja tam planów zmieniać nie będę .

W sierpniu mamy zarezerwowany katamaran a że jedziemy kamperem to na czas rejsu gdzieś trzeba zostawić kampera więc w związku z obecnym zamieszaniem zarezerwowaliśmy kemping .

12e za dobę w sierpniu za kemping w Grecji.

w Chorwacji więcej parking kosztuje :mrgreen:

oczywiście piszę o cenie za dobę za samo przechowanie kampera na kempingu.

Darson - 2025-05-24, 22:55

Nowe prawo w Grecji
https://www.rmf24.pl/fakt...row,nId,7970080

Kazik II - 2025-05-24, 23:32

Darson napisał/a:
Nowe prawo w Grecji

Dzisiaj tak to funkcjonuje, że, z sensem czy bez, wystarczy podeprzeć się ekologią i ochroną środowiska, choćby najgłupsze i oderwane od rzeczywistości pomysły wpadły do głowy jakiejś pani minister od zbawiania świata to i tak reszta przyklepie. W następnym kroku można oczekiwać zakazu wylegiwania się na plaży poza miejscami wyznaczonymi - najlepiej płatnymi leżakami. W ramach ochrony środowiska oczywiście bo zalegający wgniatają piasek w piasek

gardamm - 2025-05-26, 10:41

Kazik II napisał/a:
Darson napisał/a:
Nowe prawo w Grecji

Dzisiaj tak to funkcjonuje, że, z sensem czy bez, wystarczy podeprzeć się ekologią i ochroną środowiska, choćby najgłupsze i oderwane od rzeczywistości pomysły wpadły do głowy jakiejś pani minister od zbawiania świata to i tak reszta przyklepie. W następnym kroku można oczekiwać zakazu wylegiwania się na plaży poza miejscami wyznaczonymi - najlepiej płatnymi leżakami. W ramach ochrony środowiska oczywiście bo zalegający wgniatają piasek w piasek

Nie widzicie, że to chodzi o kontrole pobytu i ograniczenie pobytu nielegalnych emigrantów :stop:

joko - 2025-05-26, 11:05

gardamm napisał/a:
to chodzi o kontrole pobytu i ograniczenie pobytu nielegalnych emigrantów

w kamperach na polskich, niemieckich czy francuskich blachach :szeroki_usmiech

mischka - 2025-05-26, 12:18

gardamm napisał/a:
Nie widzicie, że to chodzi o kontrole pobytu i ograniczenie pobytu nielegalnych emigrantów :stop:

Widzę ale nie dowierzam :spoko
Wszyscy wiemy że nielegalni jeżdżą kamperami :haha:

Kazik II - 2025-05-26, 13:53

mischka napisał/a:

W garażu pewnie upchało by się z 15-tu takich klientów - lepiej rano sprawdzać czy w nocy trochę pasażerów na gapę nie przybyło :haha:

joko - 2025-05-26, 15:08

Kazik II napisał/a:
mischka napisał/a:

W garażu pewnie upchało by się z 15-tu takich klientów - lepiej rano sprawdzać czy w nocy trochę pasażerów na gapę nie przybyło :haha:

Faktycznie ma to sens, że stąd ten zakaz zatrzymywania gdziekolwiek , bo jak się jest cały czas w ruchu to imigranci nie mają jak wsiąść w biegu :haha:

Ja bym jeszcze rozszerzył te przepisy antyimigracyjne o prędkość minimalną z jaką kampery mogą poruszać się po Grecji , oraz zakaz zatrzymywania się na czerwonym świetle , bo w czasie zbyt wolnej jazdy i postoju na skrzyżowaniu też można nabawić się uchodźcy :spoko

Andrzej 73 - 2025-05-26, 23:02

joko napisał/a:
Faktycznie ma to sens, że stąd ten zakaz zatrzymywania gdziekolwiek , bo jak się jest cały czas w ruchu to imigranci nie mają jak wsiąść w biegu

Do nas się nie wbije , no chyba że przyklei się do ściany kampera za pomocą takich uchwytów. :diabelski_usmiech

maro88pl - 2025-05-27, 00:22

Dlatego rybia łuska is the best :wyszczerzony: :haha:
joko - 2025-05-27, 09:09

W świetle nowych przepisów termin "Grecja objazdowo" nabiera nowego znaczenia :ok

Tak sobie myślę, że zamiast narzekać i biadolić trzeba pomyśleć jak to technicznie ogarnąć.

Z rzeczy najważniejszych to chyba tak:

- przynajmniej dwóch kierowców w załodze (jeden prowadzi , drugi w tym czasie śpi)
- duża lodówka (albo dwie) zapełniona po brzegi daniami jednogarnkowymi w słoikach
- cysterna wody
- cysterna paliwa
- szambiarka

Problemem może być DMC, bo to jednak ważyć będzie, ale z drugiej strony odpadnie większość wyposażenia kempingowego typu stołeczki, leżaki, stoliki, grill'e itp.
Zbędna też będzie np. markiza, skuter, rowery czy inne temu podobne gadżety.
Poza tym na takiej objazdówce po Grecji raczej małe szanse że nas zważą, bo musieli by nas zatrzymać .... a przecież nie wolno :szeroki_usmiech ..... no chyba że rozwiną sieć wag przejazdowych i wtedy mandaty będą przychodzić później do domu.

Ja myślę, że nie bedzie tak źle i prawdziwi miłośnicy tamtych rejonów poradzą sobie bez problemu i pokażą, że "dla chcącego nic trudnego" :ok

Ja tu widzę nawet całkiem niezły potencjał biznesowy. Przemysł karawaningowy mógłby rozpocząć np. produkcję przyczepek lekkich DMC 750kg (ten typ można by nazwać np."Athena") przeznaczonych do kamperów. Taka przyczepa posiadała by na pokładzie małą cysternę na wodę , duzy zbiornik na paliwo, lodówko-zamrażarkę i chociaż ze 100l na gówienko (bo szarą to już lało by się na asfalt).

Nie ma sytuacji bez wyjścia :bigok

Kazik II - 2025-05-27, 11:06

Joko - dobre! Się pośmiałem! :wyszczerzony: Piwo :pifko
Nowy tym karawaningu, czyli Latający Kamperowiec :haha:

rakro1 - 2025-06-02, 20:35

Zrobiło się dziwnie. Dziwnie i straszno. Oczywiście mowa o Grecji.
Kamperów jest nieporównywalnie mniej niż zwykle i ich załogi jakieś zalęknione, wypytujące o policję, mandaty i tym podobne sprawy.
Na ogół po jednym dniu uciekają dalej i chyba wielu żałuje, że zagapili się i przyjechali tutaj.
Trzymamy fason w rozmowach z nimi ale też chyba chcielibyśmy już ruszyć się do bardziej cywilizowanego kraju.
W dodatku pojawiają się auta policyjne, pozdrawiamy się i wszystko wygląda dobrze.
Muszę tu jednak zostać dla Was, abyście mieli relację na bieżąco 🙈🥳

Andrzej 73 - 2025-06-02, 21:01

Czytamy Rafale Twoje wpisy i niestety z planów na tegoroczne wakacje , kierunek Grecja zostało nic czyli zero. :(
Odpuszczamy w tym roku , może coś się zmieni. Za rok ponownie się przyjrzymy obostrzeniom w Grecji.
Życzymy udanego dalszego pobytu. :spoko :spoko

MILUŚ - 2025-06-02, 21:14

Andrzej 73 napisał/a:
Czytamy Rafale Twoje wpisy i niestety z planów na tegoroczne wakacje , kierunek Grecja zostało nic czyli zero. :(
Odpuszczamy w tym roku ,..........

Czyli może jednak ......Apulia :-P

rakro1 - 2025-06-02, 21:47

Przypadkowo wdepnęliśmy w g..
Ale jest pięknie. Psychicznie nieźle. Każdy dzień bez mandatu obniża stawkę dobową za pobyt a odsetki od kwoty odłożonej na mandaty bogacą mnie dodatkowo.
Temperatura wody 22,6. Ogromna plaża niemal tylko dla nas.
Czy polecam pobyt tutaj ??
Absolutnie nie warto.

joko - 2025-06-02, 23:46

Oj Rafał, dlaczego wszystko psujesz . Sam widzisz , jak fajnie i pusto się zrobiło i mogło by być jeszcze lepiej , a Ty wylatujesz tutaj z takimi fotkami i opisem :gwm

Popraw się i napisz chociaż, że piszesz z aresztu tymczasowego, czekając na ekstradycję, a fotki są sprzed dwóch lat :bigok :spoko

Komplecik - 2025-06-03, 06:54

Podobnie tłoczno w Grecji było w 2014 roku, po obrażali się jedni na drugich, fatalnie było, jakoś to przeżyliśmy nie było łatwo, ale ho ho i hej że hej ho ho :wyszczerzony:

rakro1 - 2025-06-03, 09:48

Uporządkowałem swoje sprawy i czekam ...
Nie narzucam się ale chyba sam się zgłoszę na policję bo oni chyba bałagan mają i nie ma kto nas aresztować 🫣😡.
To jednak Grecja nadal i dlatego pozostałe nacje są tu takie zagubione. Niemieckojęzyczni zwłaszcza.
Jak owce bez pasterza.

kimtop - 2025-06-03, 10:56

joko napisał/a:
Taka przyczepa posiadała by na pokładzie małą cysternę na wodę , duzy zbiornik na paliwo, lodówko-zamrażarkę i chociaż ze 100l na gówienko

Widziałem taką przyczepkę na Korsyce.Szukając noclegu trafiłem na zlot lokalsów i takową posiadali.

Spax - 2025-06-03, 11:20

rakro1 napisał/a:
Czy polecam pobyt tutaj ??
Absolutnie nie warto.

Potwierdzam :haha:
Poleciało :pifko

joko - 2025-06-03, 13:39

rakro1 napisał/a:

Nie narzucam się ale chyba sam się zgłoszę na policję bo oni chyba bałagan mają i nie ma kto nas aresztować 🫣😡.

Poczekaj cierpliwie , na pewno się w końcu pojawią.
Weź pod uwagę to, że jednak tych kamperów trochę tam było i nie są w stanie tego przerobić.
Kempingów , a nawet zwykłych parkingów dla kamperów nie mają , a Ty myślisz że miejsc w aresztach tyle będę mieli :wyszczerzony: :spoko

Kazik II - 2025-06-03, 14:48

joko napisał/a:
a Ty myślisz że miejsc w aresztach tyle będę mieli :wyszczerzony: :spoko

Nie bój żaby, wyszykują galanto obóz tymczasowy na stadionie Panthinaikosa. Dojazd i wyżywienie we własnym zakresie :haha:

MILUŚ - 2025-06-03, 17:20

Kazik II napisał/a:
...... Dojazd i wyżywienie we własnym zakresie :haha:

A czy zabezpieczają zrzut szarej i kasety ? Jak z prądem ? :bajer

Kazik II - 2025-06-03, 17:30

MILUŚ napisał/a:
Jak z prądem ? :bajer

Prąd też pewnie będzie. 5 kV na gołe stopy...łatwiej się dowiedzieć, kto jeszcze stał na dziko. :szeroki_usmiech

rakro1 - 2025-06-04, 21:25

Nie napisałem, że zdjęcia zamieszczone pochodzą z plaży Metamorfozi. To tuż obok płw. Methany, gdzie spędziliśmy początek tegorocznego wyjazdu.
U nas spokój, cisza, dwa kampery Czesi i Francuzi. Siedzą po ciemku w autach. Nie wyjmują krzesełek, leżaków. Czekają ...
My wręcz odwrotnie bo mandat niemal mam już zaksięgowany.
Pojechaliśmy skuterem do Methany.
9 kamperów, na widoku, markizy, krzesełka porozkładane.
Jest tam posterunek policji i z nudów mogliby ...
Dwa auta z PL. Młodzi, z dziećmi.
Miejscówkę mają z park4night i stoją w poczuciu legalności.
Nie słyszeli o CT. I są na luzie.
Taki patent prosty, na policję grecką.
Chciałbym tak 😭

joko - 2025-06-08, 21:09

Grecy spuszczają z tonu .

Niezależnie od tego czy sytuacja się wyjaśniła czy nie uważam, że wszyscy powinni sobie tę Grecję w tym sezonie odpuścić .
Jakaś kara musi być , a jak sobie straty policzą , to będą bardziej skłonni na dalsze ustępstwa , a i na przyszłość mniejsze szanse na to , że za jakiś czas komuś znowu głupoty jakieś po głowie będą chodzić :spoko

Ten kraj żyje głównie z turystyki bo nic sensownego poza tym nie mają do zaoferowania i im dotkliwsze i kosztowne będą takie eksperymenty tym na dłużej będzie spokój .

rakro1 - 2025-06-08, 22:18

A chciałem wrócić do Grecji jesienią 😥.
Ale jak Wy nie to i ja nie 😭.

rakro1 - 2025-06-09, 19:08

Jesteśmy już za Salonikami w kierunku Kavali.
Niemal nie ma kamperów. Puste drogi, parkingi, płacę.
Słowo stało się ciałem, bojkot na dużą skalę.

SlawekEwa - 2025-06-09, 19:28

rakro1 napisał/a:
Słowo stało się ciałem, bojkot na dużą skalę.

ale "łamistrajki" są :haha:

rakro1 - 2025-06-09, 21:16

Jadąc tutaj nie wiedziałem, nie przeczuwałem nawet, że yoko będzie organizował jakąś akcję 🪐😋
Grecy to dumny i niezależny naród. Kompletnie nie przejmą się brakiem turystów w kamperach.
A ich politycy też przecież nie przyznają, że zrobili głupotę.

joko - 2025-06-09, 23:00

rakro1 napisał/a:

Grecy to dumny i niezależny naród.

Taaa, do kolejnego bankructwa :wyszczerzony:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2025-06-10, 14:37

Grecja,piszę krótko i z głowy,ale już chyba miesiąc.Bezproblemu,kamperów prawie nie widzimy oprócz miejsca Kamena Wurla przy gorących wodach.Proby były jeszcze w kilku miejscach,aż dotRliśmy do Mamidaki,czyli Agios Georgios.Zakupy 8 km.lidl.Tłum greków był tylko sobota,niedziela bo święto.Tu jest wspaniały piach woda,lid,ie też sympatycz i,dziś 3 osobówki,woda od słońca niebieska.,
orkaaa - 2025-06-10, 16:48

Tylko że teraz jeszcze przed sezonem. Zobaczymy co będzie w lipcu czy sierpniu tzn jak policja będzie egzekwowała zakazy. Wszystko zależy od punktu siedzenia bo jeśli ktoś ma kilka miesięcy na wyjazd to może elastycznie reagować na rzeczywistość. Ja mam wywalczone 3 tygodnie urlopu i szkoda mi czasu na użeranie się z policją na Peloponezie bo jak pisałem wcześniej urlop dla mnie to nie czas na rozmowy z policją i wyjazd z mandatem na policyjną komendę. A zmiana planów na Peloponezie to kilka dni w plecy których nie mam.
Zgadzam się z Joko. Wszyscy kamperowcy nawet Ci z kempingów powinny bojkotować Grecję !!!! Jak kilkaset milionów euro będzie mniej w kieszeni to lobby kempingowe samo poprosi rząd o zmiany w przepisach. Grecja to nie Hiszpania czy Włochy. Tam kempingu to jednak znaczna część branży wakacyjnej.

Kazik II - 2025-06-10, 18:13

Trochę off topic - ale właśnie przeczytałem, że Norwegowie są już strasznie udręczeni popularnością ich kraju i związanym z tym masowym najazdem turystów. Do tego stopnia, że w niektórych regionach miejscowi mają ich powyżej uszu. Aby temu zaradzić rząd wprowadza 3% podatek od usług turystycznych - który ma być przeznaczony na rozwój infrastruktury....turystycznej. To oni w końcu chcą tam tych turystów czy nie :shock: :shock:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2025-06-10, 18:29

Plaża Agios Georgios,gdzie bywał słynny Kostas.Rano byliśmy sami,teraz przyjechało kilka aut z dziećmi.Pogoda super kąpiemy się po 2,3 razy.8km.Lidl,dobre.zakupy.Piszę na plaży siedząc na fotelu a pod spodem leży Puszek.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2025-06-10, 18:35

Oczywiście takl luz przed i po sezonie.My tak mamy,a Ci co jadą latem muszą zapomnieć o Grecji,chyba że mają kasę na kempingi,których ja nie popieram.Mamy szczęście na kempingu gu raz we Włoszech 15 lat temu.
rakro1 - 2025-06-10, 19:59

Grecja, jak i inne kraje jest dla każdego, zwłaszcza inteligentnego, sprytnego, takiego, który dawał sobie radę na podwórku, w szkole, w wojsku.
Ktoś, kto ma dużo kasy ale jest życiowo mniej sprawny też da radę ale może nie osiągnąć ekstazy.
Dla przykładu wrzucę kilka fotek z trasy. Fajne miejsce postojowe przy plaży długiej na kilometry - Litochoro.
Ale są bary i w wolne od pracy dni ogrom ludzi, hałas, muzyka ..
Ogólnie coś przed czym uciekamy do Grecji właśnie. Ale ...
Staliśmy na placu dla ciężarówek. Idę o zakład, że nie przeszkadzaliśmy nikomu. Obok porcik z kilkoma kranami z wodą. Kosze na śmieci. Na plaży prysznice. Po odejściu plażą zostaje się samemu i można wędrować tak w samotności godzinami.
Teraz jesteśmy w innym, cichym, ustronnym miejscu, wybranym przez nas wiele lat temu. Jest pięknie. Ale niełatwo tu trafić.
Wyjazd w lecie to ostateczność i może camping to niezła opcja.
Orkaaa, jeśli zechciałbyś pogadać napisz do mnie i omówimy Twój dojazd. Może coś fajnego zmajstrujemy
Fotki z syfu względnego w Litochoro. Tam zaraz przeparkował się do nas Niemiec pięknym autem.
Tak oni lubią kontakt a intymność i przestrzeń życiowa to dla nich abstrakcja.
Pomny historycznych obciążeń przeparkowałem do portu ale nie mam już fotek 💪🇵🇱.

rakro1 - 2025-06-10, 20:13

No. I nie znacie greckiej mentalności. Gdy był kryzys prości ludzie mówili, że bez Unii Grecja trwała tysiące lat i dawała radę.
Pieniądze z Unii zdobywała garstka biznesmenopolityków robiąc masę przy tym przekrętów. Prości ludzie niewiele lub wcale na tym nie korzystali.
I teraz przeciętny Grek zauważy lub nie, że nie ma kamperów. Ale nie powiąże tego że swoim bytem. Wszystko będzie jak dawniej.
Złowioną rybę czy wyprodukowane inne produkty zjedzą Grecy i turyści stacjonarni.
Ktoś wyedukowany będzie świadom strat finansowych ale to będzie elitarna garstka.
Nie miejcie złudzeń, że Grecy zapłaczą za nami.
Tak samo pewni byliśmy przed ostatnimi wyborami ...

Marcepan - 2025-06-10, 20:29

Polecam filmik "Teoria GŁUPOTY | Dietrich Bonhoeffer". Przemyślenia sprzed 80 lat. Tam jest to lepiej wytłumaczone. Jest i o "elitach".

https://www.youtube.com/w...3z-v-kqd8E&t=2s

AMIGO - 2025-06-10, 22:52

Nie abym specjalnie szukał, ale sam wyskoczył mi artykuł, który z grubsza wyjaśnia dlaczego większość Niemców póki co z Grecji wywiało i nie ma im się co dziwić. Z tego co widzę, to mandat za kamperowanie dłuższe niż 24 godziny :?: :?: , niemniej całokształt zmian też robi wrażenie :diabelski_usmiech Wszystko oczywiście jak zwykle - w trosce o bezpieczeństwo :aniolek
W swoich zapędach Grecy przebili nawet naszych satrapów :zastrzelic

https://www.msn.com/de-de...68279ca6c6&ei=8

Wychodzi na to, że nieważne czym się będzie tam jeżdzić, ale śtrasznie przepisowym trzeba będzie tam być :shock: :box2

Cyryl - 2025-06-11, 09:53

najbardziej dotkliwa dla kamperowców jest ta kara 8 000 euro (i czteroletni zakaz prowadzenia pojazdów) za przekroczenie 200km/h.
joko - 2025-06-11, 10:11

Cyryl napisał/a:
najbardziej dotkliwy dla kamperowców jest tak kara 8 000 euro (i czteroletni zakaz prowadzenia pojazdów) za przekroczenie 200km/h.

Łoo Panie, to to już przelało czarę goryczy.
Jeszcze rozważałem czy by nie zmienić zdania odnośnie Grecji po tym jak pojawiły się info, że trochę łagodzą, ale to załatwia temat definitywnie.
Nie po to robię opuszczany dach dla lepszej aerodynamiki i nie po to zdjąłem "kaganiec" na 180km/h w moim Baranku , żeby mi teraz greckie urzędniki takie numery odwalały :evil: :-P
Jesień będzie Turecka :ok :spoko

kimtop - 2025-06-11, 13:30

AMIGO napisał/a:

Nie abym specjalnie szukał, ale sam wyskoczył mi artykuł, który z grubsza wyjaśnia dlaczego większość Niemców póki co z Grecji wywiało

Niemców wywiało nie tylko z Grecji.
Na Węgrzech też ich nie ma :ok

adaml61 - 2025-06-11, 19:11

kimtop napisał/a:
Niemców wywiało nie tylko z Grecji.
Na Węgrzech też ich nie ma
Zielony wał ich wykańcza , oni bardzo zbiednieli , kradzione się skończyło i teraz trzeba zaiwaniać , a to nie ten naród żeby coś bolało od pracy .
AMIGO - 2025-06-11, 23:03

adaml61 napisał/a:
oni bardzo zbiednieli

Ci prawdziwi to chyba raczej już prawie wymarli a ich miejsce zajęły inne nacje i różne krzyżówki tychże nacji. Często ,,u siebie'' inwestują i mają gdzie spędzać urlopy :bajer

Może samym Grekom chodzi też o to, że kampery owszem, robią ruch na drogach, plażach i pięknych/spokojnych miejscach, ale niekoniecznie w interesie.
Turystyka w pospolitym tego słowa znaczeniu, czyli taka nie kamperowa, pozwala zarabiać konkretne pieniądze na wielu płaszczyznach. Może w tym szaleństwie jest metoda,,, :confused

Access450 - 2025-06-12, 07:35

https://www.youtube.com/watch?v=SzfaZVWwcO4

My obecnie na Evii ..cisza spokój

staszek - 2025-06-12, 10:22

Niemcy i Austriacy przenieśli się do Czarnogóry i Albanii .Pozdrawiam z Montenegro
krzlac - 2025-06-12, 11:25

gardamm napisał/a:
.... A tym jeżdżącym ( z własnymi toaletami) ;) się dostaje :bigok

A ci jeżdżący z własnymi toaletami to zawożą kasety do "greckich punktów serwisowych" też w krzakach bo innych jak na lekarstwo.

joko - 2025-06-12, 11:58

staszek napisał/a:
Niemcy i Austriacy przenieśli się do Czarnogóry i Albanii .Pozdrawiam z Montenegro

Nie przenieśli się tam , tylko jeszcze z tych krajów nie uciekli :spoko

WODNIK - 2025-06-12, 18:18

[quote]Niemców wywiało nie tylko z Grecji.
Na Węgrzech też ich nie ma :ok

Dzisiaj jeden dotarł do Karcagu.
Pozdrawiam

AMIGO - 2025-06-16, 15:58

joko napisał/a:
Nie przenieśli się tam , tylko jeszcze z tych krajów nie uciekli

:haha: :haha: :haha:

siwydaniel - 2025-06-17, 13:19

Wobec tego strzelam na Grecję focha :wyszczerzony: i jadąc do Turcji wybieram drogę przez Rumunię i Bulgarie. A co niech znają mój gniew 8-) . Jutro ruszam i w tym roku. Ie będzie zakupów oliwy i uzo.
rakro1 - 2025-06-17, 14:06

Już zaczynają płakać po kątach i liczyć straty.
Może jednak dałbyś się przeprosić i zdanie zmienić :kwiatki:

Staszek II - 2025-06-17, 17:12

Popieram całkowicie bojkot Grecji. Cena oliwy już spadła do stanu przed suszą. Zdaje się, że kampery wywoziły jej znaczącą część, bo przecież nie turyści przylatujący samolotami.
Zbychuu - 2025-06-17, 19:55

Jestem właśnie w Grecji na kempingu i jestem jako jedyny kamperem.
joko - 2025-06-17, 19:58

Staszek II napisał/a:
Popieram całkowicie bojkot Grecji. Cena oliwy już spadła do stanu przed suszą. Zdaje się, że kampery wywoziły jej znaczącą część, bo przecież nie turyści przylatujący samolotami.

Dokładnie tak. Ze względu na większe możliwości transportowe kamperowcy robią największe zakupy lokalnych produktów i nie dotyczy to tylko Grecji.
Może mniej kasy zostawiamy w restauracjach (chociaż nie jest to regułą) , pensjonatach czy hotelach , ale w zamian za to więcej w sklepach spożywczych , na stacjach benzynowych i właśnie wszędzie tam gdzie sprzedają lokalne produkty (oliwa, wino, miody , etc.etc.)
Turysta lotniczy kupi do bieżącej konsumpcji i symbolicznie ile zmieści do walizki.
Podróżujący osobówkami już maja trochę większe możliwości, ale do naszych im daleko :spoko

To jest standard, że jak się jedzie do Grecji, Hiszpanii , czy nawet Chorwacji to zapasy oliwy idą na cały rok :szeroki_usmiech

Na szczęście dobrą oliwkę można dostać w innych miejscach poza Grecją. My na przykład od greckiej oliwy wolimy tę z okolic Rovinj :spoko

rjas - 2025-06-17, 20:34

siwydaniel napisał/a:
Wobec tego strzelam na Grecję focha :wyszczerzony: i jadąc do Turcji wybieram drogę przez Rumunię i Bulgarie. A co niech znają mój gniew 8-) . Jutro ruszam i w tym roku. Ie będzie zakupów oliwy i uzo.

Akurat oliwę kupowałem w tamtym roku w Turcji od rolnika i muszę powiedzieć że w niczym nie ustępuje tej greckiej. Także jak będziesz miał okazję to polecam.

Simbus - 2025-06-17, 21:06

:diabelski_usmiech
Zbychuu napisał/a:
Jestem właśnie w Grecji na kempingu i jestem jako jedyny kamperem.

Jaki kemping ?

kimtop - 2025-06-17, 21:36

My śmigamy we wrześniu
krzlac - 2025-06-17, 21:52

Z tym wpływem kamperów na cenę oliwy to bym nie przesadzał. Cena spada bo tegoroczne zbiory się dobrze zapowiadają.
Zbychuu - 2025-06-18, 15:35

Kamping Fanari Kefalonia
kimtop - 2025-06-18, 16:22

Zbyszek,skąd płynęliście?
Zbychuu - 2025-06-18, 18:21

Początkowo próbowaliśmy z Lefkady, ale brakło biletów bo mały prom, więc pojechaliśmy do Astakos i prom do Sami.
Kuba L. - 2025-06-20, 09:14

Zbychuu napisał/a:
Kamping Fanaraki Kefalonia

Cześć, czy możesz wskazać mniej-więcej gdzie jest ten camping bo cos google nie pokazuje

Zbychuu - 2025-06-20, 12:46

Kefalonia Argostoli
Spax - 2025-06-20, 14:42

Kuba L. napisał/a:
czy możesz wskazać mniej-więcej gdzie jest ten camping bo cos google nie pokazuje

W Argostoli jest tylko jeden camping:
https://camping-argostoli.gr/
38.191503, 20.471703

Kuba L. - 2025-06-21, 09:42

Zmyliła mnie ta nazwa Fanari, zapytałem się bo już myślałem że jest jeszcze jakiś mniejszy którego google nie pokazuje. Ja byłem tylko na Kravomilos i chętnie następnym razem wbiję się na Argostoli :spoko
grzegorz71 - 2025-06-21, 19:34
Temat postu: Grecja i zakazy .
Witam , zajrzałem na forum CT , żeby zorientować się w tym jak w praktyce wygląda teraz ( po obostrzeniach dotyczących camperów) sytuacja w Grecji. Przeczytałem wiele pomocnych postów, za które dziękuję :wyszczerzony: ...jednakże trudno mi z postami w ,których wg mnie wylewa się agresja w stosunku do innego narodu tzn. Niemców , po co to komu na forum ,które ma zbliżać ludzi ten hejt. :stop:
joko - 2025-06-22, 00:05
Temat postu: Re: Grecja i zakazy .
grzegorz71 napisał/a:
wg mnie wylewa się agresja w stosunku do .......Niemców ...... po co .... ten hejt. :stop:

To po co go sam uprawiasz ? :bajer

Co to w ogóle ma wspólnego z Grecją ?

adaml61 - 2025-06-26, 08:51

KOMUNIKAT PRASOWY
Ateny, 23 czerwca 2025 r.
Nowy Kodeks Drogowy – Ustawa 5209/2025 (Dz.U. nr 100)

Stowarzyszenie S.E.A.R.T.E. z zadowoleniem przyjmuje uchwalenie Ustawy nr 5209/2025 (Dz.U. nr 100) – Nowego Kodeksu Drogowego, przyjętego przez grecki parlament 11 czerwca 2025 r.

W odniesieniu do przyczep kempingowych (zarówno ciągnionych, jak i motorowych) art. 38 wprowadza jasne i przejrzyste regulacje dotyczące ich parkowania w terenie zabudowanym i poza nim, logicznie określając, gdzie mogą się zatrzymywać tysiące greckich i zagranicznych podróżujących tymi pojazdami.

Art. 4, ust. 69 precyzyjnie definiuje cechy przyczep kempingowych (ciągnionych i motorowych) pod względem konstrukcji, przeznaczenia oraz możliwości zamieszkiwania podczas postoju z wykorzystaniem ich wyposażenia.
W TERENIE ZABUDOWANYM:

✅ Przyczepy motorowe: Dopuszcza się parkowanie do 7,5 m długości bez ograniczeń czasowych. Dla pojazdów dłuższych niż 7,5 m – maksymalnie 24 godziny.
✅ Przyczepy ciągnione: Dopuszcza się postój do 24 godzin.
POZA TERENEM ZABUDOWANYM:

Zgodnie z art. 38, ust. 6, na obszarach niezabudowanych parkowanie przyczep kempingowych (ciągnionych i motorowych) reguluje ust. 5.
Parkowanie jest dozwolone bez ograniczeń długości i czasu w wyznaczonych do tego miejscach lub na poboczach dróg. W przypadku braku takich miejsc – jak najbliżej prawej krawędzi jezdni, równolegle do osi drogi, o ile nie jest to zabronione.
ZAMIESZKIWANIE PODCZAS POSTOJU

Art. 4, ust. 69 szczegółowo określa wymogi konstrukcyjne i wyposażenie przyczep kempingowych (ciągnionych i motorowych), potwierdzając ich przeznaczenie do zamieszkiwania podczas postoju.
ISTOTNY POSTĘP DLA SPOŁECZNOŚCI KEMPINGOWEJ

Nowe prawo:
✅ Gwarantuje równe prawo do poruszania się i parkowania przyczep kempingowych na greckich drogach, na tych samych zasadach co inne pojazdy.

S.E.A.R.T.E. będzie nadal współpracować z władzami i instytucjami państwowymi, aby poprawiać warunki i promować rozwój stylu życia oraz turystyki związanej z podróżowaniem przyczepami kempingowymi.

Przyczepy kempingowe są zaprojektowane do nieustannej podróży w harmonii z naturą, promując styl życia, który w pełni szanuje środowisko.
Ochrona naszych naturalnych zasobów to nie tylko obowiązek prawny, ale i moralna odpowiedzialność każdego z nas. Nasze stowarzyszenie S.E.A.R.T.E. zawsze będzie stać na straży tych wartości.

Z wyrazami szacunku,
Zarząd S.E.A.R.T.E.

joko - 2025-06-26, 18:26

"przyczepy motorowe" :szeroki_usmiech

Rozumiem , że to taki fikoł tłumaczeniowy z greckiego i chodzi o kampery :spoko

Znaczy że nie będą strzelać , glebić , kuć i na dołek wrzucać :mrgreen:

Ale co stracili to już nie odzyskają :bajer

Kazik II - 2025-06-26, 18:47

adaml61 napisał/a:
Zgodnie z art. 38, ust. 6, na obszarach niezabudowanych parkowanie przyczep kempingowych (ciągnionych i motorowych) reguluje ust. 5.
Parkowanie jest dozwolone bez ograniczeń długości i czasu w wyznaczonych do tego miejscach lub na poboczach dróg. W przypadku braku takich miejsc – jak najbliżej prawej krawędzi jezdni, równolegle do osi drogi, o ile nie jest to zabronione.

Wyjaśnia to tyle, że nie aresztują za parkowanie na wyznaczonym parkingu tak jak każdy inny pojazd.
Poza tym niewiele. Trzeba by znać cały tekst tej ustawy, najlepiej tłumaczony przez mieszkającego u nas jakiegoś kuzyna porucznika Kojaka
"Zmotoryzowane przyczepy" rodzą podejrzenie, że w tłumaczeniu maczała palce "sztuczna inteligencja" :wyszczerzony:

bert - 2025-06-26, 20:22

dla mnie tekst jest jasny, sztucznie czy nie sztucznie tłumaczony.
krzlac - 2025-06-26, 20:59

Tłumacz w telefonie zarówno przyczepę jak i kampera tłumaczy na grecki jako trochospito.
Kazik II - 2025-06-26, 21:25

bert napisał/a:

Dla mnie nie za bardzo. Czy gdzieś tam jest napisane, że mogę kamperować sobie stojąc na dziko w wybranym przez siebie miejscu?

Kazik II - 2025-06-26, 21:33

bert napisał/a:

Dla mnie nie za bardzo. Czy gdzieś tam jest napisane, że mogę kamperować sobie stojąc na dziko w wybranym przez siebie miejscu?
Przyczepa kempingowa: καραβάνι κινητή lub κατοικία
Samochód kempingowy: αυτοκινούμενο, τροχόσπιτο, κινούμενο σπίτι

Cyryl - 2025-06-26, 21:47

ważne, że nie rozstrzeliwują za kamperowanie na dziko i to już nie jest źle
adaml61 - 2025-06-27, 07:32

"ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 23 Ιουνίου 2025
Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ΝΟΜΟΣ 5209/2025 ΦΕΚ 100
Ο Σ.Ε.Α.Ρ.Τ.Ε. χαιρετίζει την ψήφιση του Νόμου υπ’ αριθμ. 5209/2025 ΦΕΚ 100 Νέος Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που ψηφίστηκε στις 11 Ιουνίου 2025 από την Ελληνική Βουλή.
Όσον αφορά τα τροχόσπιτα ( ρυμουλκούμενα και μηχανοκίνητα ), το άρθρο 38, εισάγει σαφή και διακριτό πλαίσιο σχετικά με τη στάθμευση τους εντός και εκτός κατοικημένης περιοχής, οριοθετώντας με λογική και σαφήνεια που μπορούν να σταθμεύσουν, χιλιάδες Έλληνες και ξένοι ταξιδιώτες με τα οχήματα τους.
Στο άρθρο 4 παρ 69, γίνεται πλέον σαφής προσδιορισμός των χαρακτηριστικών των τροχοσπίτων Ρυμουλκουμένων και Μηχανοκίνητων ( Αυτοκινούμενα ) ως προς την κατασκευή τους και τον σκοπό χρήσης τους και την δυνατότητα διαμονής όταν σταθμεύουν με τον εξοπλισμό που διαθέτουν.
ΕΝΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ :
✅ Μηχανοκίνητα τροχόσπιτα : Επιτρέπεται η στάθμευση με μήκος έως 7,5 μέτρα χωρίς χρονικό περιορισμό. Άνω των 7,5 μέτρων επιτρέπεται η στάθμευση ως 24 συνεχόμενες ώρες.
✅ Ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα : Επιτρέπεται η στάθμευση ως 24 συνεχόμενες ώρες.
ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ :
Στο αρθ 38 παρ 6, ορίζεται ρητά ότι στην εκτός κατοικημένη περιοχή για την στάθμευση των Ρυμουλκουμένων και μηχανοκίνητων τροχοσπίτων, εφαρμόζεται η παράγραφος 5.
Ορίζεται ότι η στάθμευση τους επιτρέπεται ανεξαρτήτου μήκους και χρονικού περιορισμού, στους χώρους που έχουνε διατεθεί για τον σκοπό αυτό ή στα ερείσματα των οδών και αν δεν υπάρχουν τέτοια, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος και παράλληλα προς τον άξονα του, εκτός αν απαγορεύεται αυτό.
ΔΙΑΜΟΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
Στο άρθρο 4 παρ. 69 γίνεται σαφής προσδιορισμός των χαρακτηριστικών και του εξοπλισμού που φέρουν τα Ρυμουλκούμενα και Μηχανοκίνητα τροχόσπιτα από κατασκευής τους και ο σκοπός χρήσης τους που είναι η διαμονή όταν σταθμεύουν.
Σημαντική πρόοδος για την κοινότητα του περιοδεύοντος τουρισμού
Η νέα νομοθεσία:
✅ Θεμελιώνει δικαίωμα ισότιμης κυκλοφορίας και στάθμευσης των μηχανοκίνητων και ρυμουλκούμενων τροχόσπιτων στους Ελληνικούς δρόμους με τα υπόλοιπα οχήματα.
Ο Σ.Ε.Α.Ρ.Τ.Ε. θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους αρμόδιους φορείς και την Πολιτεία με στόχο την βελτίωση των συνθηκών και την ενίσχυση της ανάπτυξης του τρόπου ζωής και τουρισμού που προσφέρει το τροχόσπιτο.
Τα τροχόσπιτα είναι κατασκευασμένα για να βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, σε αρμονία με την Φύση, προάγοντας έναν τρόπο ζωής που σέβεται απόλυτα το περιβάλλον.
Η προστασία του φυσικού μας πλούτου δεν αποτελεί μόνο νομική υποχρέωση αλλά και ηθική ευθύνη όλων μας.
Ο Σύλλογος μας ΣΕΑΡΤΕ θα πρωτοστατεί συνεχώς στην διασφάλιση αυτών των αξιών.
Με εκτίμηση
Το ΔΣ του ΣΕΑΡΤΕ". To po grecku , dla tych co sami sobie tłumacza ,

joko - 2025-06-27, 08:24

Poniżej tłumaczenie zrobione przez silny model AI :spoko

KOMUNIKAT PRASOWY
Ateny, 23 czerwca 2025

Nowy Kodeks Ruchu Drogowego – USTAWA 5209/2025, Dziennik Ustaw 100

Stowarzyszenie S.E.A.R.T.E. z zadowoleniem przyjmuje uchwalenie Ustawy nr 5209/2025 (Dziennik Ustaw 100) – Nowego Kodeksu Ruchu Drogowego, która została przyjęta 11 czerwca 2025 roku przez Parlament Grecji.

W odniesieniu do kamperów (zarówno przyczep kempingowych, jak i pojazdów silnikowych), artykuł 38 wprowadza jasne i wyraźne ramy dotyczące ich parkowania w obrębie i poza obszarami zabudowanymi, określając logicznie i przejrzyście, gdzie tysiące greckich i zagranicznych podróżników mogą parkować swoje pojazdy.

W artykule 4, ust. 69, dokonano jednoznacznego określenia cech konstrukcyjnych i przeznaczenia przyczep kempingowych i pojazdów silnikowych (kamperów), a także możliwości ich użytkowania jako miejsca zamieszkania podczas postoju, z uwzględnieniem wyposażenia, jakie posiadają.

W OBRĘBIE OBSZARÓW ZABUDOWANYCH:
✅ Kampery (pojazdy silnikowe): Dozwolone parkowanie do długości 7,5 metra bez ograniczenia czasowego. Dla pojazdów powyżej 7,5 metra – parkowanie do 24 godzin ciągłych.
✅ Przyczepy kempingowe: Dozwolone parkowanie do 24 godzin ciągłych.

POZA OBSZARAMI ZABUDOWANYMI:
W art. 38, ust. 6, wyraźnie określono, że poza obszarami zabudowanymi w przypadku parkowania przyczep i kamperów stosuje się ustęp 5.

Wskazuje on, że parkowanie jest dozwolone – bez względu na długość pojazdu i bez ograniczeń czasowych – na terenach przeznaczonych do tego celu, lub na poboczach dróg, a jeśli ich brak – jak najbliżej prawego skraju jezdni i równolegle do jej osi, o ile nie obowiązuje zakaz.

ZAMIESZKANIE PODCZAS PARKOWANIA:
W artykule 4, ust. 69, dokonano jednoznacznego określenia cech i wyposażenia, jakie posiadają przyczepy i kampery od momentu produkcji, oraz ich przeznaczenia – czyli zamieszkania w czasie postoju.

Znaczący postęp dla społeczności turystyki mobilnej:
Nowe przepisy:
✅ Gwarantują prawo do równego uczestnictwa w ruchu i parkowania kamperów i przyczep na greckich drogach, na równi z innymi pojazdami.

S.E.A.R.T.E. będzie nadal współpracować ze wszystkimi odpowiednimi instytucjami i państwem w celu poprawy warunków i wspierania rozwoju stylu życia i turystyki, jaką oferuje podróżowanie kamperem.

Kampery są stworzone do nieustannego przemieszczania się, w harmonii z naturą, promując styl życia, który w pełni szanuje środowisko naturalne.

Ochrona naszego przyrodniczego bogactwa to nie tylko obowiązek prawny, ale i moralna odpowiedzialność nas wszystkich.
Nasze Stowarzyszenie S.E.A.R.T.E. będzie stale działać na rzecz obrony tych wartości.

Z poważaniem,
Zarząd S.E.A.R.T.E.

joko - 2025-06-27, 08:49

Czyli w/g mnie w skrócie :

Parkowanie w zabudowanym na wszystkich dostępnych parkingach (zapewne zgodnie z kategorią pojazdu , DMC itd. czyli na zasadach ogólnych). Kampery do 7,5m dowolnie długo , a kampery powyżej 7,5m oraz przyczepy kempingowe do 24h.

Poza zabudowanym dowolny czas bez względu na to jak długi pojazd i czy kamper czy przyczepa, ale tylko na miejscach specjalnie przeznaczonych, albo na poboczach dróg . Jeśli nie ma pobocza to na jezdni przy prawej krawędzi (oczywiście tylko tam gdzie nie obowiązuje zakaz zatrzymywania i postoju).

Po mojemu koniec wjazdu i nocowania na miejscówkach nie będących poboczem (najbliższym) dróg publicznych , czy wyraźnie oznaczonymi parkingami ze swobodnym dostępem , czyli w praktyce koniec wjazdu do lasu, na plażę , nad rzekę , itp.itd. :spoko

joko - 2025-06-27, 09:05

Mocno dyskusyjne jest również to :

"W artykule 4, ust. 69, dokonano jednoznacznego określenia cech konstrukcyjnych i przeznaczenia przyczep kempingowych i pojazdów silnikowych (kamperów), a także możliwości ich użytkowania jako miejsca zamieszkania podczas postoju, z uwzględnieniem wyposażenia, jakie posiadają."

oraz to :

"ZAMIESZKANIE PODCZAS PARKOWANIA:
W artykule 4, ust. 69, dokonano jednoznacznego określenia cech i wyposażenia, jakie posiadają przyczepy i kampery od momentu produkcji, oraz ich przeznaczenia – czyli zamieszkania w czasie postoju."

Trzeba by faktycznie mieć te przepisy w całości , ale z tych zdawkowych tekstów może wynikać np. to , że aby spać w kamperze to musi on spełniać określone normy techniczne i posiadać określone wyposażenie (pasowało by je dokładnie znać).
Stwierdzenie "od momentu produkcji" może wskazywać na to , że pozwolenie na nocowanie może dotyczyć tylko "fabrycznych" kamperów, a nie samoróbek i tzw."bieda kamperów" czyli np. kombi z materacem :szeroki_usmiech

Przypuszczam , że w tym wykazie wymaganego wyposażenia jest toaleta chemiczna lub kompostująca , zbiornik na szarą , dedykowane miejsce do spania dla określonej liczby ludzi, oraz własny kosz na śmieci :spoko

joko - 2025-06-27, 17:05

Załączam pełną treść artykułu 4, ustęp 69 (Ustawa 5209/2025, ΦΕΚ 100/Α/13‑6‑2025 źródło: e‑nomothesia.gr publikacja ostatniego tygodnia) wraz z tłumaczeniem i wyjaśnieniem:

🇬🇷 Oryginał (punkt 69)
«69. „Τροχόσπιτο“: όχημα ειδικής χρήσης – ειδικού σκοπού, που διακρίνεται σε:
α) Μηχανοκίνητο τροχόσπιτο: όχημα μεταφοράς προσώπων με χώρο διαμονής εξοπλισμένο με τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για ύπνο, τροφή, υγιεινή και αποθήκευση, όταν είναι σταθμευμένο.
β) Ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο: ρυμουλκούμενο όχημα που είναι σχεδιασμένο για οδική χρήση και παρέχει κινητά καταλύματα και κατάλληλο εξοπλισμό, όπως ο ανωτέρω αναφερόμενος για τη διαμονή επιβατών, όταν είναι σταθμευμένο.»

💬 Tłumaczenie na język polski
Ustęp 69. „Kamper“ – pojazd specjalnego przeznaczenia, wyróżniający się następującymi kategoriami:

Kamper silnikowy (samochód kempingowy):

Pojazd do przewozu osób, który posiada przestrzeń mieszkalną wyposażoną w odpowiednie instalacje umożliwiające:

Spanie

Przygotowywanie i spożycie posiłków

Zapewnienie warunków higienicznych

Przechowywanie rzeczy

Ta definicja obowiązuje podczas postoju pojazdu.

Przyczepa kempingowa:

Przyczepiany pojazd drogowy zaprojektowany jako mobilne schronienie, który ma odpowiednie wyposażenie umożliwiające zamieszkanie w czasie postoju, z funkcjami takimi jak powyżej.

Co to oznacza?
Ten fragment formalizuje funkcję kamperów i przyczep kempingowych – uznaje je za pojazdy mieszkalne, jeśli:

Mają zainstalowane: miejsca do spania, kuchnię lub kącik do jedzenia, toaletę/umywalkę, miejsce na przechowywanie rzeczy.

Są używane jako dom, ale tylko podczas postoju – nie podczas jazdy.

Dzięki temu, zgodnie z greckim prawem, posiadające takie wyposażenie kampery mają prawo do parkowania z noclegiem – zgodnie z przepisami omówionymi w artykule 38.

A tu jeszcze kluczowe interpretacje:

Kamper lub przyczepa muszą mieć wbudowane, fabryczne instalacje umożliwiające funkcjonowanie jak w mieszkaniu: spanie, jedzenie, higiena, przechowywanie.

Prawo wyraźnie dopuszcza zamieszkiwanie w tych pojazdach w czasie postoju, jeśli spełniają powyższe warunki.

Nie chodzi tu o pojazdy przerobione prowizorycznie – sprzęt musi być odpowiedni i „wbudowany”.

Czyli zgodnie z ich nową ustawą , jeśli kamper nie ma pełnego wyposażenia kempingowego (np. prowizoryczna przeróbka bez przykładowo toalety lub kuchni), albo ma , ale w papierach nie jest specjalny kempingowy (np.przerobiony bus ale pozostawiony w papierach jako ciężarowy) to grecka policja może powołując się na te przepisy zakwestionować prawo do noclegu w takim pojeździe .
Pytanie tylko czy będę chcieli w ogóle aż tak mocno w to wchodzić i czy zwyczajnie lagi na tym nie położą.
Uważam że najbardziej narażonymi na ewentualne problemy będą właściciele samoróbek nie posiadający wpisu w DR "Specjalny Kempingowy" .
Wyobrażam sobie sytuację w której patrol policji przejeżdża sobie przez jakąś miejscówkę i bez wysiadania z samochodu wrzuca sobie w system rejestracje stojących . Jak wyskoczy im że specjalny kempingowy to luz , ale jak wyjdzie że zwykły osobowy albo co gorsza ciężarówka to jak będą upierdliwi to się doczepią.